Připravte si dnes kávu netradičně

Nedělní káva 10x jinak. Připravte si tradiční nápoj netradičně

Káva je tradičním nápojem, bez kterého si jen těžko umíme představit začátek nového dne. Ale káva nemusí být stále stejná, připravit ji lze na mnoho způsobů. Připravili jsme pro vás ty nejosvědčenější. Káva netradičně, rostlinně i v dezertu. Ochutnejte!

Mexická káva

Přísady: 

Příprava: 

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé

Ajurvédská káva a její výhody? Je bez kofeinu, zbaví vás stresu a zlepší koncentraci

Voda a káva se společně smíchají a přivedou k varu. Teprve pak se odstraví. Nápoj dobře promícháme a dáme jej znovu vařit. Tentokrát už s kouskem skořice. Až káva opět dosáhne bodu varu, scedíme ji. Přidáme třtinový cukr, promícháme a podáváme. 

Kardamomová káva

Přísady: 

Příprava:

Tobolky kardamonu rozlouskneme v prstech a vybereme z nich černá aromatická semínka. Smícháme s kávou a necháme v těsně uzavřené sklenici alespoň jeden den proležet. Občas protřepeme. 

Domácí rostlinná káva – melta

Přísady: 

Příprava: 

Žito a ječmen smícháme a umeleme v mlýnku na kávu. Upražíme. Cukrovou řepu oloupeme, nakrájíme a nasucho opražíme. Čekanku očistíme, nakrájíme na kousky, necháme vyschnout a poté upražíme. Ve chvíli, kdy mají ingredience podobnou konzistenci, smícháme je dohromady a ještě chvíli pražíme. Necháme zchladnout a používáme stejně jako kupovanou meltu. Tato rostlinná káva bez kofeinu chutná skvěle a navíc je i zdravá.

Káva se zázvorem

Přísady: 

Příprava: 

Do šálku dáme med a promícháme jej s čerstvě umletým zázvorem. Vše zalijeme čerstvě připravenou kávou. Promícháme. Dle chuti přidáme smetanu a můžeme servírovat. Mimochodem, tato káva má raději rostlinnou smetanu, lépe s ní ladí.

Káva s vůní orientu

Přísady: 

Příprava: 

Nejprve se smíchají všechny suroviny. Tedy káva, skořice i pomerančová kůra. Dáme je do uzavíratelné nádoby, pořádně promícháme a necháme proležet. Nejlépe uděláme, pokud se tato káva připravuje džezvě. Případně ji necháme chvíli povařit v hrnci na plotně, čímž chuť nabere na intenzitě. Tato káva skvěle ladí s trochou třtinového cukru.

Káva s vůní exotiky

Přísady: 

  • 1 šálek kokosové moučky
  • 1 ½ šálku tučného mléka nebo smetany
  • 2 šálky vody
  • 1 ½ lžička instantní káva
  • třtinový cukr podle chuti

Příprava: 

Tato káva se připravuje trošku složitěji, ale nelekejte se. Kokos nasypeme do kastrolu a zalijeme šálkem vody. Ohříváme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme, necháme vychladit a přecedíme. Kokos důkladně vymačkáme. Tuhou kokosovou směs vložíme na pánev a nasucho orestujeme. Mléko smícháme s druhým šálkem vody a zbylou kokosovou vodou, přidáme instantní kávu a prohřejeme. Rozdělíme do sklenic a posypeme dozlatova osmahnutým kokosem.

Caffé Brulot

Přísady: 

  • 1 šálek horká káva
  • kůra z pomeranče
  • troška rumu nebo brandy
  • skořice
  • hřebíček
  • nové koření
  • třtinový cukr

Příprava: 

Nejprve si připravíme alkohol. Tedy rum nebo brandy. A zalijeme jím pomerančovou kůru, cukr a koření. Vše necháme dobře nasáknout alespoň deset minut. Pak směs ohřejeme a necháme “usadit” a následně scedíme. Mezitím se připraví horká černá káva. Tu pak přilijeme k aromatické směsi. Přivedeme společně k varu. Jakmile začne nápoj probublávat, odstavíme. Ihned podáváme.

Anglická káva

Přísady: 

Příprava: 

Filtrovaná káva se nejprve smíchá s cukrem a kakaovým práškem. Poté se dá do lednice a nechá se zcela zchladnout. Mezitím smícháme smetanu s mletou vanilkou a po vychlazení nalijeme smetanovou směs do kávy.

Jamajská káva

Přísady:

Příprava: 

Med, rum a koření (kromě skořice) smícháme v šálku. Potom směs dolijeme horkou silnou kávou a rozmícháme. Ozdobíme čerstvě ušlehanou šlehačkou. Jamajská káva se dokonale hodí jako odpolední sváteční nápoj.

Vyzkoušejte kávu jinak a netradičně

Káva v dezertu: Černé řezy s vůní kávy

Přísady:

  • 1 kelímek čokoládové polevy
  • 1 lžička mletá káva
  • 150 ml silná černá káva
  • 1 ks máslo
  • 180 g cukru
  • hrst loupaných mandlí
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 180 g mletých ořechů
  • vanilkový lusk
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 5 vajec
  • trocha rumu
  • čerstvá meduňka a šlehačka na ozdobení

Příprava: 

Nejprve ušleháme z bílků tuhý sníh. Mezitím pak smícháme mleté ořechy s cukrem, moukou, mletou kávou a čerstvě vydlabanou vanilkou z lusku. Poté přidáme i dva žloutky a směs vmícháme do sněhu. Zbylé tři žloutky si odložíme na krém. Plech vyložíme pečícím papírem, dáme na něj těsto a ve vyhřáté troubě upečeme. Upečený plát necháme pořádně zchladnout. Na krém si do vlažné kávy přimícháme tři žloutky, 150 g cukru a kukuřičný škrob. Vaříme do zhoustnutí. Našleháme máslo a po lžících přimícháme vychladlou směs a rum. Papír z korpusu stáhneme a moučník rozkrojíme na tři díly, pokapeme je rumem, namažeme krémem a naskládáme na sebe. Černé řezy polijeme čokoládovou polevou, posypeme mandlemi a dáme do chladna ztuhnout. Nakonec nakrájíme, na každou porci dáme kopeček šlehačky a lístek meduňky. A jako doplněk dezertu nesmí pochopitelně chybět ani samotná káva.

Zajímají vás jiné druhy nápojů? Inspiraci naleznete níže:

DOMÁCÍ LIMONÁDY VE 20 SKVĚLÝCH RECEPTECH. ZACHUTNAJÍ HLAVNĚ V LÉTĚ!

CHAI LATTE, MASALA ČAJ NEBO ARABSKÝ ČAJ. PŘIPRAVTE SI KOŘENĚNÉ ČAJE, KTERÉ VÁS NAKOPNOU

OVOCNÝ KOKTEJL JAKO SKVĚLÉ LETNÍ OSVĚŽENÍ: TĚCHTO 5 KOMBINACÍ VÁS OHROMÍ!

LETNÍ KOKTEJLY 10X JINAK. OSVĚŽTE SE CHLADIVÝMI NÁPOJI S ALKOHOLEM I BEZ!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.