Maso a uzeniny

Léto přichází, rozpalte grily a přichystejte talíře:

Letní sezóna se blíží a spolu s ní i etapa grilování. Kde se tato dnes oblíbená úprava nejen masa vlastně vzala a co všechno můžete na gril dát, abyste si pochutnali?

Co je to grilování

Grilování lze stručně popsat jakožto tepelnou úpravu pokrmu, při které na pokrm dopadá tepelné záření. Tepelné záření bývá vyvolané elektrickou topnou spirálou (v troubě, v mikrovlnné troubě kombinované s grilem) nebo žhnoucími kusy paliva (otevřená ohniště). Nejčastěji se tímto označením rozumí právě užití otevřeného ohniště.

Ačkoli grilování vyhlíží jako ryze moderní vymoženost, ve skutečnosti se jedná o poměrně starou metodu přípravy pormů. I na otázku, kde se grilování vzalo, má odpověď historie. Za rané prvopočátky můžeme v podstatě pokládat už chvíle, kdy první jeskynní lidé v době kamenné objevili efekt ohně a současně zjistili, že maso tehdy ulovených zvířat mohou tímto způsobem tepelně upravit. Většina odborníků z tohoto oboru se tak shoduje, že za první momenty grilování můžeme považovat chvíle, kdy dospěl kmen Arawak na ostrově Hispaniola v Karibiku ke zcela novému využití ohně. Jejich zvyk se v 16. století rozšířil následně dále do Evropy.

Grilování v moderní podobě však otevřelo cestu až 19. století. Konkrétně v roce 1897 si Ellsworth B. A. Zwoyer nechal patentovat tvar brikety z černého uhlí. V roce 1952 v Chicagu muž jménem George Stephen navrhl první kotlový gril s víkem a ve svém oboru tím způsobil malou revoluci. V 60. letech pak na trh vstoupily grily plynové. Dnes si tak mohou zájemci vybrat z celé řady modelů pro pohodlnou přípravu svých pokrmů včetně variant elektrických.

Jak vypadá grilování dnes a co vlastně dát na gril

Teplota závisí na způsobu grilování a typu grilu a může se pohybovat od 110 až 120 °C až po 200 až 230 °C. Někdy se ale zvyšuje až na 300 až 400 °C při přímém grilování. Potravina se vždy klade na kovovou mřížku či na speciální grilovací jehlu.

Na gril se typicky dává hlavně maso, ať už kuřecí, vepřové nebo hovězí. Grilovat ovšem můžeme i ryby nebo plody moře. Mezi milovníky exotických poživatin vítězí zejména krevety, mušle, garnáty, humři a chobotnice. K tradičním pokrmům patří i klobásy. Ke grilování se hodí rovněž zelenina. Nejčastěji to bývají papriky, cukety, lilky nebo rajčata. Jako příloha k masu se dobře uplatní rovněž brambory. Skvělou letní pohodu navodí grilované žampiony nebo sýr. A pokud opravdu rádi experimentujete, můžete si připravit například ovocné špízy, ale i banán nebo ananas na grilu.

Hledáte inspiraci pro tu správnou letní „grilovačku“? ZEMAN maso - uzeniny, a.s. nabízí široký výběr masa na grilování a další úpravy. Sortiment tvoří především to vepřové, hovězí i kuřecí. Ve svém řeznictví denně naleznete nejen čerstvé maso, ale i tradiční uzeniny a lahůdky přímo z mateřské výroby v Příbrami.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 17. 07. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PÁTEK 18. 07. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 19. 07. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
NEDĚLE 20. 07. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 07. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 07. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 07. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…

Koktání u dítěte: Co dělat, když se objeví vada řeči?

Půjčky do 24 hodin po celé České republice. Měli jsme pro vás nejnovější nabídky půjček, nabízím půjčky od 50 ...

Dětská oslava narozenin bez stresu: Inspirace a rady pro rodiče

Další módní nesmysl, který zatěžuje rodiče (nejen finančně), a frustruje děti, když nemají "lepší" a nákladněj...

Závislost na cukru: Sladké pokušení, které nám ubližuje

Závislost na cukru je stejně špatná, jako každá jiná závislost na čemkoliv. Jinak - ta hysterie kolem škodlivo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Nabízíme flexibilní úvěry a financování pro různé projekty. Tento úvěr umožňuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A ÚVĚRY, Dobrý den, jmenuji se JIŘÍ JAROŠ a jsem poctivý soukromý v...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A ÚVĚRY, Dobrý den, jmenuji se JIŘÍ JAROŠ a jsem poctivý soukromý v...
Zobrazit všechna témata

Hnědý tuk funguje jako spalovač tuků. Zrychlí metabolismus a urychlí hubnutí

O tuku se mluví všude a pořád. Ale znáte hnědý tuk? Pomáhá našemu tělu spalovat tuky a přitom nás zahřívá. Zatímco bílý tuk je známý svou tendencí usazovat se v těle a přispívat k nadváze, hnědý tuk pracuje nao...

Historie Mladoboleslavska

Následující článek bude věnovaný Mladoboleslavsku a pokusí se vám přiblížit možnosti historické památky, muzea a zajímavé oblasti tohoto regionu. Třeba se inspirujete tímto článkem a naplánujete si výlet do tét...

Dětská oslava narozenin bez stresu: Inspirace a rady pro rodiče

Dětská oslava narozenin může představovat pro mnohé rodiče noční můru z hlediska plánování. Jde to však i v klidu a bez stresu, když si vše dobře zorganizujete. Dopřejte nejmenším skvělé chvíle na té nejlepší p...

Letní hygge: Jak si doma vytvořit pocit dovolené?

Letní hygge je způsob, jak si i během horkých měsíců vytvořit doma pohodovou atmosféru, která připomíná dovolenou. Jde o umění užívat si malé radosti, relaxovat a vychutnávat si přítomný okamžik – stejně jako v...

Máte rádi kiwi? Chutná, léčí a překvapí i v netradičních receptech

Kiwi je ovocem, které si získalo oblibu díky své osvěžující chuti, šťavnaté dužině a bohatému obsahu vitamínů. V kuchyni má mnohem širší využití, než by se mohlo na první pohled zdát – skvěle si rozumí nejen s ...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Dopaminový detox: Trend, který slibuje restart mysli. Opravdu to funguje?

Digitální detox, půsty od cukru nebo kávové očisty – wellness svět si zkrátka zakládá na očistách. Nejnovějším trendem je však tzv. dopaminový detox. Ten láká na zlepšení koncentrace, návrat motivace i větší em...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Psí inteligence aneb Jak přirozeně rozvíjet duševní schopnosti vašeho psa?

Stejně jako lidé, i psi potřebují trénovat mozek, aby byli šťastní a v pohodě. Psí inteligence se často přehlíží, přitom hraje zásadní roli v životě každého psa. Chytrý pes se méně nudí, rychleji se učí a lépe ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.