
Léto přichází, rozpalte grily a přichystejte talíře:
Letní sezóna se blíží a spolu s ní i etapa grilování. Kde se tato dnes oblíbená úprava nejen masa vlastně vzala a co všechno můžete na gril dát, abyste si pochutnali?
Co je to grilování
Grilování lze stručně popsat jakožto tepelnou úpravu pokrmu, při které na pokrm dopadá tepelné záření. Tepelné záření bývá vyvolané elektrickou topnou spirálou (v troubě, v mikrovlnné troubě kombinované s grilem) nebo žhnoucími kusy paliva (otevřená ohniště). Nejčastěji se tímto označením rozumí právě užití otevřeného ohniště.
Ačkoli grilování vyhlíží jako ryze moderní vymoženost, ve skutečnosti se jedná o poměrně starou metodu přípravy pormů. I na otázku, kde se grilování vzalo, má odpověď historie. Za rané prvopočátky můžeme v podstatě pokládat už chvíle, kdy první jeskynní lidé v době kamenné objevili efekt ohně a současně zjistili, že maso tehdy ulovených zvířat mohou tímto způsobem tepelně upravit. Většina odborníků z tohoto oboru se tak shoduje, že za první momenty grilování můžeme považovat chvíle, kdy dospěl kmen Arawak na ostrově Hispaniola v Karibiku ke zcela novému využití ohně. Jejich zvyk se v 16. století rozšířil následně dále do Evropy.
Grilování v moderní podobě však otevřelo cestu až 19. století. Konkrétně v roce 1897 si Ellsworth B. A. Zwoyer nechal patentovat tvar brikety z černého uhlí. V roce 1952 v Chicagu muž jménem George Stephen navrhl první kotlový gril s víkem a ve svém oboru tím způsobil malou revoluci. V 60. letech pak na trh vstoupily grily plynové. Dnes si tak mohou zájemci vybrat z celé řady modelů pro pohodlnou přípravu svých pokrmů včetně variant elektrických.
Jak vypadá grilování dnes a co vlastně dát na gril
Teplota závisí na způsobu grilování a typu grilu a může se pohybovat od 110 až 120 °C až po 200 až 230 °C. Někdy se ale zvyšuje až na 300 až 400 °C při přímém grilování. Potravina se vždy klade na kovovou mřížku či na speciální grilovací jehlu.
Na gril se typicky dává hlavně maso, ať už kuřecí, vepřové nebo hovězí. Grilovat ovšem můžeme i ryby nebo plody moře. Mezi milovníky exotických poživatin vítězí zejména krevety, mušle, garnáty, humři a chobotnice. K tradičním pokrmům patří i klobásy. Ke grilování se hodí rovněž zelenina. Nejčastěji to bývají papriky, cukety, lilky nebo rajčata. Jako příloha k masu se dobře uplatní rovněž brambory. Skvělou letní pohodu navodí grilované žampiony nebo sýr. A pokud opravdu rádi experimentujete, můžete si připravit například ovocné špízy, ale i banán nebo ananas na grilu.
Hledáte inspiraci pro tu správnou letní „grilovačku“? ZEMAN maso - uzeniny, a.s. nabízí široký výběr masa na grilování a další úpravy. Sortiment tvoří především to vepřové, hovězí i kuřecí. Ve svém řeznictví denně naleznete nejen čerstvé maso, ale i tradiční uzeniny a lahůdky přímo z mateřské výroby v Příbrami.
Diskuse k článku