Otrava jídlem – poradíme vám, jak se jí rychle zbavit

img

Mezi nejčastější příčiny otravy jídlem patří špatná tepelná úprava, skladování nebo nedostatečná hygiena. Potraviny samy o sobě obsahují neškodné…

Otrava jídlem je nepříjemnou nákazou, která může na pár dní znepříjemnit každodenní život nebo zkazit dovolenou. I přesto, že většinou nezpůsobuje vážnější komplikace, je důležité nepodceňovat příznaky ani léčbu. V letních měsících jsou navíc potraviny ke zkažení náchylnější.

Nevolnost po jídle způsobují bakterie, viry či paraziti

Mezi nejčastější příčiny otravy jídlem patří špatná tepelná úprava, skladování nebo nedostatečná hygiena. Potraviny samy o sobě obsahují neškodné bakterie, které ale vlivem vnějších faktorů mohou začít rozmnožovat, a tak způsobovat nežádoucí nevolnost po jídle.

Bakterie se obvykle nachází v syrovém nebo nedostatečně upraveném mase. Obzvlášť drůbež je náchylná na nákazu bakteriemi typu Salmonella. Vysoce ohroženou skupinou jsou tak pochoutky ze syrového masa či živočišných produktů. Bakterie se mohou nacházet taky v syrových vejcích, mléce a dalších mléčných výrobcích.

Pozor na syrové maso, vajíčka a data spotřeby čerstvých potravin

Čerstvé potraviny určené k okamžité spotřebě mohou obsahovat jiný typ bakterie – Listeria – které jsou zvlášť nebezpečné pro těhotné ženy. Všechny čerstvé potraviny by se proto měly konzumovat s ohledem na datum spotřeby, nikoli až po ní. Uchovávejte potraviny v chladu, kde není ideální prostředí pro rozmnožování bakterií.  

Kromě bakterií mohou nevolnost po jídle způsobit také viry. Virová nákaza je snadno přenosná z člověka na člověka prostřednictví potravin nebo vody. Ohroženou skupinou potravin jsou hlavně syroví korýši – ústřice.

V exotických a rozvojových zemích mohou otravu jídlem způsobit i paraziti. Taková nákaza se projeví až po delším časovém rozestupu v řádech dnů až týdnů. Otrava jídlem v případě neléčení způsobené parazity - může přetrvávat až měsíce.

Otrava jídlem - nejčastější příznaky

Otrava jídlem a její příznaky přicházejí zpravidla během jednoho až dvou dnů od požití zkažené potraviny. Inkubační doba závisí na druhu bakterie. Intenzita je individuální, záleží na množství požitého jídla, imunitě jedince a specifickém druhu nákazy. Příčin i původců otravy jídlem je hned několik, příznaky jsou ale ve většině případů stejné.

Jak se pozná otrava jídlem?

Většina příznaků nevolnosti odezní po několika dnech. Problémy zpravidla netrvají déle než týden.

Léčba otravy jídlem

Otravu jídlem provází nepříjemné žaludeční problémy, jejichž průběh záleží na množství kontaminovaného jídla. Otravu jídlem lze zpravidla vyléčit snadno doma dietou a klidovým režimem. Tělo si dokáže s nežádoucími bakteriemi či toxiny poradit samo a pročistí se do několika dnů.

Způsoby léčby

  • dostatek tekutin
  • dietní strava
  • odpočinek
  • zvýšená hygiena

Pro rychlé vyléčení je důležité doplňovat dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci. Otrava jídlem je doprovázena žaludečními potížemi v podobě zvracení nebo průjmu, kvůli nimž se tělo odvodňuje. Tekutiny je nutné doplňovat postupně po malých douškách, ale pravidelně. Voda, cola či černé a heřmánkové čaje zklidní trávicí trakt i uleví od bolestivých křečí.

Dieta, bylinné čaje a klid zbaví potíží

Podrážděný žaludek má zpravidla problém udržet jakoukoliv stravu a trávící cesty dokáže podráždit i vůně. Člověk nemá chuť k jídlu, žaludeční cesty jsou podrážděné a neudrží normální stravu. Pro léčbu otravy jídlem je třeba zvolit dietní stravu.

Pro první dny je vhodné jíst banány, suchary, suché sušenky, rýže nebo pečivo. Malé, lehké a netučné porce dodají ztracenou energii. Zapíjet můžete doušky čaje a při zlepšení zařadit do jídelníčku například vývar. Pro obnovení střevní mikroflóry pomáhají živé jogurty.

Tělo se infekce zbaví účinně samo vyplavením bakterií z těla ven. Nedoporučuje se proto užívat léky pro zastavení průjmu, které by mohly proces čištění zastavit a bakterie by tak zůstaly dále v těle.

V případě komplikací nebo neodeznívajících žaludečních potíží je vhodné konzultovat příznaky s praktickým lékařem či lékárníkem. Pokud je pacient náchylnější k infekcím, doporučuje se rozšířená péče medikamenty. V případě bakteriální infekce lze léčit onemocnění antibiotiky.

Nezbytná prevence

K otravám jídlem dochází kontaminací potravin, nedostatečnou tepelnou úpravou nebo špatným skladováním. Kontaminace vznikne i přenosem bakterií mezi potravinami, které spolu přijdou do kontaktu. Syrové potraviny je proto vhodné skladovat odděleně, maso ve speciálních miskách, aby se nedostalo do kontaktu s dalšími potravinami v lednici.

Drůbeží maso je citlivé na bakterie, a proto by se mělo před konzumací dostatečně tepelně zpracovat. Maso i mléčné produkty je vhodné konzumovat ihned, nečekat na datum spotřeby, a tak riskovat možnost nákazy. Obzvlášť v teplých letních měsících mají bakterie mnoho příležitostí, jak napáchat škodu.

Před manipulací s potravinami dodržujte důkladnou hygienu. Umývejte si ruce, všechny potraviny i kuchyňské nádobí. Potraviny, i ty uvařené, nenechávejte dlouho na pokojové teplotě nebo na slunci.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Otrava jídlem – poradíme vám, jak se jí rychle zbavit

Mezi nejčastější příčiny otravy jídlem patří špatná tepelná úprava, skladování nebo nedostatečná hygiena. Potraviny samy o sobě obsahují neškodné…

První pomoc: Vyvrknutý kotník

Vyvrknutý kotník je označení pro úraz kloubu kotníku. Dochází k němu nejčastěji při chybném došlapu nebo při úrazu, kdy se kloub dostane do…

Opaření

K opaření dochází velmi často při koupání dětí. Dle současných výzkumů jsou nejvíce ohroženy děti do pěti let, přičemž nejvíce dětí se opaří do dvou…