Rané brambory jsou neodolatelnou pochoutkou, po které se jen zapráší.

Rané brambory v 5 rychlých a lahodných receptech: Podpořte své zdraví touto sezónní pochoutkou

Během června si přijdou na své všichni milovníci jídla. Na trhu se totiž začínají objevovat výtečné rané brambory. Tuto sezónní lahůdku můžete připravit na nespočet chutných způsobů. Ať už je máte rádi jen tak na loupačku se solí, ogrilované, nebo jako přílohu k masovým pokrmům, vždy potěšíte své chuťové buňky a uděláte něco pro své zdraví. Přinášíme vám 5 skvělých tipů, jak si mladé brambory vychutnat naplno.

Věděli jste, že v českých zemích byly brambory nejprve přijímány s nedůvěrou a sloužily spíš jako krmivo pro zvířata? Teprve v 18. století se staly základem jídelníčku a vznikla řada originálních receptů, které se dědí po generace.

Proč konzumovat rané brambory

Rané brambory patří k nejoblíbenějším darům jara a léta. Jejich svěží chuť, jemná textura a rychlá příprava z nich dělají ideální surovinu pro lehké i sytější pokrmy. Oproti pozdním bramborám jsou nejen chutnější, ale i zdravější. Proč je tedy jíst?

Čtěte také:

Domácí hranolky si připravíte raz dva. Brambory ve formě hranolek mají dokonce více vitamínů

  • Rané brambory mají tenkou, jemnou slupku, kterou není nutné loupat – právě ve slupce je nejvíce vlákniny, vitamínu C a minerálů.
  • Obsahují komplexní sacharidy, jež zasytí a dodají energii – mají však nízký obsah tuku a kalorií.
  • Jsou bohaté na draslík, vitamíny skupiny B, železo a antioxidanty podporující zdraví srdce, trávení a imunitu.
  • Díky obsahu rezistentního škrobu podporují zdravou střevní mikroflóru a zlepšují trávení.
  • Rané brambory mají jemnější chuť a jsou snadněji stravitelné než pozdější odrůdy.

Rychlé recepty z raných brambor: Lahodné pokrmy hotové do 30 minut

Chcete vařit s počátkem léta rychle, zdravě a chutně? Pak vsaďte na rané brambory. Díky jejich jemné slupce a svěží chuti je nemusíte složitě upravovat – stačí pár jednoduchých ingrediencí a během půl hodiny vykouzlíte na talíři jídlo plné vitamínů a energie. Vyzkoušejte naše tipy na bleskové recepty, které zvládnete i v tom nejrušnějším dni!

1. Citronovo-křenové rané brambory

Tento recept na citronovo-křenové rané brambory je skvělou volbou, když chcete jednoduchou, ale chuťově výraznou přílohu. Kombinace svěžího citronu a pikantního křenu dodá mladým bramborám neobvyklý šmrnc, jenž potěší každého milovníka originálních chutí.

Potřebné ingredience (4 porce):

  • 700 g raných brambor (neloupaných)
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky hrubozrnné soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 stroužky česneku (najemno nasekané)
  • 3 lžíce strouhaného křenu (připraveného)
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

RECEPT:

  1. Pokud jsou rané brambory špinavé, důkladně je omyjte kartáčkem. Nakrájejte je na tenké plátky (asi 3 mm) pomocí struhadla nebo ostrého nože.
  2. Předehřejte troubu na 175 °C.
  3. V zapékací míse (cca 2 litry) rozpusťte v troubě máslo. Přidejte sůl, pepř, česnek, křen, citronovou šťávu a citronovou kůru. Dobře promíchejte.
  4. Vložte nakrájené brambory do mísy a důkladně je promíchejte s máslovou směsí, aby se všechny plátky obalily.
  5. Pečte odkryté v předehřáté troubě 30 až 40 minut, dokud nejsou brambory měkké a na povrchu zlatavé. V polovině pečení rané brambory promíchejte nebo přelijte vypečenou šťávou.
  6. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou. Jíst můžete brambory samotné, se zeleninovým salátkem nebo k různým opečeným masům.

2. Rané brambory v sýrové omáčce

Pokud hledáte netradiční, luxusní přílohu nebo hlavní jídlo, vyzkoušejte rané brambory zapečené v jemné smetanové omáčce s modrým sýrem. Kombinace krémové textury, výrazné chuti sýra a bylinek promění obyčejné brambory v gurmánský zážitek, který si zamilujete.

Potřebné ingredience (6 porcí):

  • 130 g modrého sýra (např. niva, gorgonzola), rozdrobeného
  • 360 ml smetany ke šlehání
  • 700 g malých raných brambor, neloupaných
  • 1,5 lžičky sušené petrželky
  • 3/4 lžičky sušeného rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání zapékací misky

RECEPT:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Smetanu a rozdrobený modrý sýr vložte do horní části vodní lázně (nebo do malého hrnce nad párou). Míchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí a omáčka nebude hladká a krémová. Poté odstavte z tepla.
  3. Zapékací misku (cca 33×23 cm) vymažte máslem.
  4. Brambory omyjte a nakrájejte na klínky silné asi 1,5 cm. Rozložte je rovnoměrně do zapékací misky.
  5. Rané brambory lehce osolte a opepřete.
  6. Zalijte je připravenou sýrovou omáčkou.
  7. Povrch posypte rozmarýnem a petrželkou.
  8. Pečte v předehřáté troubě 40 až 45 minut, dokud nejsou brambory měkké a na povrchu se nevytvoří zlatavá kůrka.
  9. Podávejte horké jako přílohu nebo samostatné jídlo.

Rané brambory dozajista ozdraví a zchutní váš jídelníček.

3. Rané brambory s chipotle majonézou

Rané brambory s chipotle majonézou jsou originální přílohou nebo lehkým hlavním jídlem, které v sobě spojuje jemnost brambor, křupavou zeleninu a pikantní, lehce uzenou chuť chipotle papriček. Tento recept inspirovaný jihozápadní kuchyní USA vás překvapí svou svěžestí a zajímavou kombinací chutí.

Potřebné ingredience (6 porcí):

  • 900 g malých červených raných brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 řapíkaté celery, nakrájené šikmo na kousky (cca 2,5 × 1 cm)
  • 1 svazek jarní cibulky, nakrájený na 2,5 cm kousky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce nakládaného zázvoru, nasekaného
  • sůl, pepř

Na chipotle majonézu:

  • 120 ml majonézy
  • 1 lžíce chipotle papriček v adobo omáčce
  • 1 lžička mletého římského kmínu

RECEPT:

  1. Připravte si gril nebo předehřejte troubu na 230 °C.
  2. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka (asi 15 minut), ale aby zůstaly pevné. Sceďte je a nakrájejte na čtvrtiny.
  3. V míse promíchejte brambory s 1 lžící olivového oleje, osolte a opepřete.
  4. Chipotle majonéza: Mezitím rozmixujte v mixéru majonézu, chipotle papričky a římský kmín dohladka.
  5. Brambory ogrilujte na roštu (cca 5 minut, dokud nezezlátnou a nebudou lehce opečené), nebo pečte v troubě 10 minut dozlatova.
  6. Ve velké pánvi rozehřejte zbylou lžíci oleje, přidejte celer, jarní cibulku, papriku a česnek. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezačne zlátnout, ale zůstane křupavá.
  7. Rané brambory vložte zpět do mísy, přidejte chipotle majonézu, nakládaný zázvor, orestovanou zeleninu a podle chuti dosolte a dopepřete. Dobře promíchejte.
  8. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě jako přílohu nebo samostatný salát.

4. Rané brambory s koprem

Rané brambory s koprem se stanou ideální přílohou ke grilovanému masu, rybě nebo jako lehký samostatný pokrm.

Potřebné ingredience (4 porce):

  • 450 g raných brambor, dobře omytých a neoloupaných
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička čerstvého kopru (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • 1/2 lžičky ochucené soli (např. bylinková nebo česneková sůl)

RECEPT:

  1. Rané brambory nakrájejte na tenké plátky (asi 1 cm silné).
  2. Do zapékací mísy (cca 30 × 19 × 5 cm) rozložte v jedné vrstvě část brambor.
  3. Na brambory dejte malé kousky másla, posypte koprem a ochucenou solí.
  4. Přikryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 25 minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Po 15 minutách pečení brambory promíchejte, aby se chutě lépe propojily.
  6. Podávejte teplé jako přílohu nebo lehký hlavní chod – lze dochutit oblíbenými studenými omáčkami.

5. Rané brambory s melasou a vlašskými ořechy

Rané brambory s melasou a vlašskými ořechy jsou netradiční slavnostní přílohou. Nechte se překvapit jejich sladko-slanou chutí a křupavostí ořechů. Tento originální recept je ideální ke svátečnímu stolu, ale potěší i při běžné rodinné večeři.

Potřebné ingredience (4–6 porcí):

  • 1,1 kg červených raných brambor (neloupaných, rozčtvrcených)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce melasy
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli (případně více dle chuti)
  • 1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 1/4 hrnku nasekané pažitky
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti

RECEPT:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Zapékací misku (cca 33 × 23 cm) vymažte máslem nebo olejem.
  2. Brambory osušte papírovou utěrkou a vložte do větší mísy.
  3. V malé misce smíchejte olej, melasu, balzamikový ocet, tymián a sůl. Tuto směs nalijte na brambory a dobře promíchejte, aby se všechny kousky obalily.
  4. Brambory přesuňte do připravené zapékací mísy a přelijte zbylou melasovou směsí.
  5. Pečte odkryté asi 20 minut.
  6. Poté přidejte nasekané vlašské ořechy, promíchejte a pokračujte v pečení dalších 20 až 25 minut, dokud nejsou brambory měkké (během pečení jednou promíchejte).
  7. Hotové rané brambory posypte nasekanou pažitkou a čerstvě mletým pepřem.
  8. Podávejte teplé jako výjimečnou přílohu například k vepřové pečeni, jehněčím kotletám, kachnímu masu nebo hovězímu steaku.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 23. 06. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 06. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 06. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je novoluní. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 06. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 06. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 06. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 06. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Závislost na cukru: Sladké pokušení, které nám ubližuje

Závislost na cukru je stejně špatná, jako každá jiná závislost na čemkoliv. Jinak - ta hysterie kolem škodlivo...

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Ahoj dámy a pánové, právě jsem vám oznámil velmi dobr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ NEBANKOVNÍ PŮJČKY, Dobrý den, jmenuji se JIŘÍ JAROŠ a jsem poctivý soukro...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ NEBANKOVNÍ PŮJČKY, Dobrý den, jmenuji se JIŘÍ JAROŠ a jsem poctivý soukro...
Zobrazit všechna témata

MHA studium je cesta k modernímu řízení zdravotní péče

V oblasti profesního vzdělávání zdravotníků se stále silněji prosazuje trend, který propojuje medicínu s řízením, tím je MHA studium. Tento specializovaný formát vzdělávání reaguje na rostoucí potřebu profesion...

Single dovolená jako cesta za svobodou, sebepoznáním a možná i láskou

Cestování bez partnera neboli single dovolená zažívá v posledních letech obrovský boom. Stále více lidí po celém světě objevuje kouzlo nezávislého cestování, ať už kvůli touze po svobodě, osobnímu růstu nebo po...

Objevte tajemná zákoutí Ústeckého kraje

Ústecký kraj patří v rámci turismu dosud k poněkud přehlíženým lokalitám. Avšak zcela neprávem, nabízí totiž celou řadu zajímavých míst. Kam se vydat?

Nekupujte vlhčené ubrousky pro děti. Vyrobte si je sami doma

Vlhčené ubrousky jsou běžnou součástí výbavy každé maminky. Ale víte, co všechno obsahují? Mnohé komerční ubrousky v sobě skrývají chemické látky, které mohou dráždit citlivou dětskou pokožku a vyvolat alergick...

Wellbeing není trend, ale potřeba. Naučte se žít lépe

O pojmu wellbeing jste už možná někde slyšeli. Neskrývá se za ním nic sofistikovaného – jde prakticky o stav, kdy člověk nebo společnost prožívá pozitivní emoce, spokojenost, smysluplnost a dobré fungování v rů...

Osvěžující káva: 5 nápadů, jak si užít letní chladivé kávové dobroty

Káva a léto? Skvělá kombinace! Není nic lepšího než si dopřát chladivou kávovou vzpruhu, když teploměr šplhá vzhůru. Ať už jste fanoušci ledové kávy, zmrzliny s kapkou espressa nebo se nebojíte trochu experimen...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Dopaminový detox: Trend, který slibuje restart mysli. Opravdu to funguje?

Digitální detox, půsty od cukru nebo kávové očisty – wellness svět si zkrátka zakládá na očistách. Nejnovějším trendem je však tzv. dopaminový detox. Ten láká na zlepšení koncentrace, návrat motivace i větší em...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Nejčastější paraziti u psů: Jak je rozpoznat, léčit a účinně jim předcházet

Paraziti u psů nejsou žádnou výjimkou. Tito domácí mazlíčci jsou totiž během venčení denně vystaveni půdě, trávě nebo vodě, kde může číhat nebezpečí. Zjistěte, s jakými nejčastějšími „vetřelci“ se můžete setkat...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.