
Rané brambory v 5 rychlých a lahodných receptech: Podpořte své zdraví touto sezónní pochoutkou
Během června si přijdou na své všichni milovníci jídla. Na trhu se totiž začínají objevovat výtečné rané brambory. Tuto sezónní lahůdku můžete připravit na nespočet chutných způsobů. Ať už je máte rádi jen tak na loupačku se solí, ogrilované, nebo jako přílohu k masovým pokrmům, vždy potěšíte své chuťové buňky a uděláte něco pro své zdraví. Přinášíme vám 5 skvělých tipů, jak si mladé brambory vychutnat naplno.
Věděli jste, že v českých zemích byly brambory nejprve přijímány s nedůvěrou a sloužily spíš jako krmivo pro zvířata? Teprve v 18. století se staly základem jídelníčku a vznikla řada originálních receptů, které se dědí po generace.
Proč konzumovat rané brambory
Rané brambory patří k nejoblíbenějším darům jara a léta. Jejich svěží chuť, jemná textura a rychlá příprava z nich dělají ideální surovinu pro lehké i sytější pokrmy. Oproti pozdním bramborám jsou nejen chutnější, ale i zdravější. Proč je tedy jíst?
Domácí hranolky si připravíte raz dva. Brambory ve formě hranolek mají dokonce více vitamínů
- Rané brambory mají tenkou, jemnou slupku, kterou není nutné loupat – právě ve slupce je nejvíce vlákniny, vitamínu C a minerálů.
- Obsahují komplexní sacharidy, jež zasytí a dodají energii – mají však nízký obsah tuku a kalorií.
- Jsou bohaté na draslík, vitamíny skupiny B, železo a antioxidanty podporující zdraví srdce, trávení a imunitu.
- Díky obsahu rezistentního škrobu podporují zdravou střevní mikroflóru a zlepšují trávení.
- Rané brambory mají jemnější chuť a jsou snadněji stravitelné než pozdější odrůdy.
Rychlé recepty z raných brambor: Lahodné pokrmy hotové do 30 minut
Chcete vařit s počátkem léta rychle, zdravě a chutně? Pak vsaďte na rané brambory. Díky jejich jemné slupce a svěží chuti je nemusíte složitě upravovat – stačí pár jednoduchých ingrediencí a během půl hodiny vykouzlíte na talíři jídlo plné vitamínů a energie. Vyzkoušejte naše tipy na bleskové recepty, které zvládnete i v tom nejrušnějším dni!
1. Citronovo-křenové rané brambory
Tento recept na citronovo-křenové rané brambory je skvělou volbou, když chcete jednoduchou, ale chuťově výraznou přílohu. Kombinace svěžího citronu a pikantního křenu dodá mladým bramborám neobvyklý šmrnc, jenž potěší každého milovníka originálních chutí.
Potřebné ingredience (4 porce):
- 700 g raných brambor (neloupaných)
- 2 lžíce másla
- 1/2 lžičky hrubozrnné soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 stroužky česneku (najemno nasekané)
- 3 lžíce strouhaného křenu (připraveného)
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
RECEPT:
- Pokud jsou rané brambory špinavé, důkladně je omyjte kartáčkem. Nakrájejte je na tenké plátky (asi 3 mm) pomocí struhadla nebo ostrého nože.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- V zapékací míse (cca 2 litry) rozpusťte v troubě máslo. Přidejte sůl, pepř, česnek, křen, citronovou šťávu a citronovou kůru. Dobře promíchejte.
- Vložte nakrájené brambory do mísy a důkladně je promíchejte s máslovou směsí, aby se všechny plátky obalily.
- Pečte odkryté v předehřáté troubě 30 až 40 minut, dokud nejsou brambory měkké a na povrchu zlatavé. V polovině pečení rané brambory promíchejte nebo přelijte vypečenou šťávou.
- Před podáváním posypte nasekanou petrželkou. Jíst můžete brambory samotné, se zeleninovým salátkem nebo k různým opečeným masům.
2. Rané brambory v sýrové omáčce
Pokud hledáte netradiční, luxusní přílohu nebo hlavní jídlo, vyzkoušejte rané brambory zapečené v jemné smetanové omáčce s modrým sýrem. Kombinace krémové textury, výrazné chuti sýra a bylinek promění obyčejné brambory v gurmánský zážitek, který si zamilujete.
Potřebné ingredience (6 porcí):
- 130 g modrého sýra (např. niva, gorgonzola), rozdrobeného
- 360 ml smetany ke šlehání
- 700 g malých raných brambor, neloupaných
- 1,5 lžičky sušené petrželky
- 3/4 lžičky sušeného rozmarýnu
- sůl, pepř
- máslo na vymazání zapékací misky
RECEPT:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Smetanu a rozdrobený modrý sýr vložte do horní části vodní lázně (nebo do malého hrnce nad párou). Míchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí a omáčka nebude hladká a krémová. Poté odstavte z tepla.
- Zapékací misku (cca 33×23 cm) vymažte máslem.
- Brambory omyjte a nakrájejte na klínky silné asi 1,5 cm. Rozložte je rovnoměrně do zapékací misky.
- Rané brambory lehce osolte a opepřete.
- Zalijte je připravenou sýrovou omáčkou.
- Povrch posypte rozmarýnem a petrželkou.
- Pečte v předehřáté troubě 40 až 45 minut, dokud nejsou brambory měkké a na povrchu se nevytvoří zlatavá kůrka.
- Podávejte horké jako přílohu nebo samostatné jídlo.
3. Rané brambory s chipotle majonézou
Rané brambory s chipotle majonézou jsou originální přílohou nebo lehkým hlavním jídlem, které v sobě spojuje jemnost brambor, křupavou zeleninu a pikantní, lehce uzenou chuť chipotle papriček. Tento recept inspirovaný jihozápadní kuchyní USA vás překvapí svou svěžestí a zajímavou kombinací chutí.
Potřebné ingredience (6 porcí):
- 900 g malých červených raných brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 řapíkaté celery, nakrájené šikmo na kousky (cca 2,5 × 1 cm)
- 1 svazek jarní cibulky, nakrájený na 2,5 cm kousky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce nakládaného zázvoru, nasekaného
- sůl, pepř
Na chipotle majonézu:
- 120 ml majonézy
- 1 lžíce chipotle papriček v adobo omáčce
- 1 lžička mletého římského kmínu
RECEPT:
- Připravte si gril nebo předehřejte troubu na 230 °C.
- Brambory uvařte v osolené vodě doměkka (asi 15 minut), ale aby zůstaly pevné. Sceďte je a nakrájejte na čtvrtiny.
- V míse promíchejte brambory s 1 lžící olivového oleje, osolte a opepřete.
- Chipotle majonéza: Mezitím rozmixujte v mixéru majonézu, chipotle papričky a římský kmín dohladka.
- Brambory ogrilujte na roštu (cca 5 minut, dokud nezezlátnou a nebudou lehce opečené), nebo pečte v troubě 10 minut dozlatova.
- Ve velké pánvi rozehřejte zbylou lžíci oleje, přidejte celer, jarní cibulku, papriku a česnek. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezačne zlátnout, ale zůstane křupavá.
- Rané brambory vložte zpět do mísy, přidejte chipotle majonézu, nakládaný zázvor, orestovanou zeleninu a podle chuti dosolte a dopepřete. Dobře promíchejte.
- Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě jako přílohu nebo samostatný salát.
4. Rané brambory s koprem
Rané brambory s koprem se stanou ideální přílohou ke grilovanému masu, rybě nebo jako lehký samostatný pokrm.
Potřebné ingredience (4 porce):
- 450 g raných brambor, dobře omytých a neoloupaných
- 2 lžíce másla
- 1 lžička čerstvého kopru (nebo 1/2 lžičky sušeného)
- 1/2 lžičky ochucené soli (např. bylinková nebo česneková sůl)
RECEPT:
- Rané brambory nakrájejte na tenké plátky (asi 1 cm silné).
- Do zapékací mísy (cca 30 × 19 × 5 cm) rozložte v jedné vrstvě část brambor.
- Na brambory dejte malé kousky másla, posypte koprem a ochucenou solí.
- Přikryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 25 minut, dokud brambory nezměknou.
- Po 15 minutách pečení brambory promíchejte, aby se chutě lépe propojily.
- Podávejte teplé jako přílohu nebo lehký hlavní chod – lze dochutit oblíbenými studenými omáčkami.
5. Rané brambory s melasou a vlašskými ořechy
Rané brambory s melasou a vlašskými ořechy jsou netradiční slavnostní přílohou. Nechte se překvapit jejich sladko-slanou chutí a křupavostí ořechů. Tento originální recept je ideální ke svátečnímu stolu, ale potěší i při běžné rodinné večeři.
Potřebné ingredience (4–6 porcí):
- 1,1 kg červených raných brambor (neloupaných, rozčtvrcených)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce melasy
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička soli (případně více dle chuti)
- 1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 1/4 hrnku nasekané pažitky
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
RECEPT:
- Předehřejte troubu na 175 °C. Zapékací misku (cca 33 × 23 cm) vymažte máslem nebo olejem.
- Brambory osušte papírovou utěrkou a vložte do větší mísy.
- V malé misce smíchejte olej, melasu, balzamikový ocet, tymián a sůl. Tuto směs nalijte na brambory a dobře promíchejte, aby se všechny kousky obalily.
- Brambory přesuňte do připravené zapékací mísy a přelijte zbylou melasovou směsí.
- Pečte odkryté asi 20 minut.
- Poté přidejte nasekané vlašské ořechy, promíchejte a pokračujte v pečení dalších 20 až 25 minut, dokud nejsou brambory měkké (během pečení jednou promíchejte).
- Hotové rané brambory posypte nasekanou pažitkou a čerstvě mletým pepřem.
- Podávejte teplé jako výjimečnou přílohu například k vepřové pečeni, jehněčím kotletám, kachnímu masu nebo hovězímu steaku.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku