Nakládané ředkvičky přijdou vhod v každém ročním období.

Lahodné nakládané ředkvičky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Zavařujete-li rádi sezónní suroviny, jistě si oblíbíte i následující recepty na nakládané ředkvičky. Tato křupavá kořenová zelenina se hodí k jakýmkoliv masovým i bezmasým pokrmům a krom jiného doplní cenné vitamíny. Inspirujte se.

Ať už máte rádi pikantní nebo sladkokyselé chutě, mezi našimi pěti recepty na nakládané ředkvičky jistě najdete svého favorita. Zjistěte, jaké ingredience zkombinovat, z jakých benefitů ředkviček můžete čerpat a jak správně tuto zeleninu nakládat a uchovávat.

Benefity konzumace ředkviček

Ředkvičky jsou nízkokalorické, bohaté na vitamín C, vlákninu, antioxidanty a minerály jako je draslík, vápník a hořčík. Také podporují hydrataci, zdraví srdce, trávení, detoxikaci organismu a mohou pomáhat při prevenci některých druhů rakoviny díky obsahu sulforafanu a dalších fytonutrientů. Nakládané ředkvičky navíc obsahují probiotika, pokud jsou fermentované, a díky octu a koření získávají nové chuťové rozměry. Jsou skvělou volbou pro zpestření jídelníčku a podporu zdraví.

Čtěte také:

Fermentace pro zdravá střeva i silnou imunitu. Okuste 7 nejlepších fermentovaných potravin a nápojů pro pevné zdraví

Jak připravit nakládané ředkvičky

Chcete-li nakládané ředkvičky uchovat déle než jen několik týdnů v lednici, doporučuje se použít tradiční zavařovací (konzervační) metodu. Tento postup zajistí, že budou vaše ředkvičky bezpečně skladovatelné i několik měsíců. Postupujte následovně:

  1. Sklenice a víčka nejprve důkladně umyjte a sterilizujte. Můžete je ponořit na 10 minut do vroucí vody, případně je umístit do trouby vyhřáté na teplotu 100 až 160 °C (15 až 30 minut), nebo použít parní program v myčce.
  2. Ředkvičky důkladně omyjte, očistěte a nakrájejte dle receptu (na plátky, půlměsíčky nebo použijte klidně celé, pokud jsou malé).
  3. Do sterilizovaných sklenic vložte ředkvičky a případně další koření (česnek, bylinky, semínka, chilli apod.).
  4. Připravte si nálev podle zvoleného receptu (směs octa, vody, soli, cukru a koření), přiveďte jej k varu a nalijte horký nálev na ředkvičky ve sklenicích. Nechte asi 1 až 2 cm volného prostoru pod okrajem sklenice.
  5. Okraje sklenic otřete čistým vlhkým ubrouskem, ihned pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
  6. Sklenice vložte do velkého hrnce s vroucí vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vařte 10 až 15 minut (doba se může lišit podle velikosti sklenic).
  7. Sklenice vyjměte a nechte vychladnout na utěrce dnem vzhůru. Po vychladnutí zkontrolujte, zda víčka dobře drží (neměla by se prohýbat). Skladujte na tmavém, chladném a suchém místě.

Jak dlouho vydrží nakládané ředkvičky

  • Rychle nakládané ředkvičky v lednici: Vydrží 2 až 3 týdny, nejkřupavější a nejčerstvější jsou během prvních pěti dnů. Pokud jsou zcela ponořené v nálevu a manipulujete s nimi čistou lžící, mohou vydržet i déle, tj. až měsíc.
  • Zavařené (sterilované) nakládané ředkvičky: Při správném postupu a skladování na chladném a tmavém místě vydrží několik měsíců až jeden rok, někdy i déle.
  • Po otevření: Po otevření skladujte vždy v lednici a ujistěte se, že jsou ředkvičky stále ponořené v nálevu. Spotřebujte ideálně do 2 až 4 týdnů.

Kde nakládané ředkvičky skladovat

  • Rychle nakládané ředkvičky: Vždy v lednici, v uzavřené sklenici nebo nádobě.
  • Zavařené (sterilované) ředkvičky: Neotevřené sklenice uchovávejte na tmavém, chladném a suchém místě (spíž, sklep, komora). Po otevření vždy v lednici.

Tipy

  • Vždy používejte čisté náčiní, abyste zabránili kontaminaci.
  • Pokud se na povrchu objeví plíseň, zakalení nebo neobvyklý zápach, obsah zlikvidujte.
  • Čím déle ředkvičky v nálevu jsou, tím budou výraznější a měkčí, ale mohou ztratit křupavost.

Vypěstovat si můžete ředkvičky třeba i na balkoně v truhlíku.

5 receptů na nakládané ředkvičky

Nyní si pojďme představit konkrétní recepty na nakládané ředkvičky, které si pro výjimečnou chuť jistě oblíbíte.

1. Nakládané ředkvičky s javorovým sirupem nebo medem

Pokud jste milovníky tradiční sladkokyselé chuti, určitě vás zaujme tento recept na nakládané ředkvičky. Potřebovat budete tyto ingredience:

  • 1 svazek ředkviček
  • 3/4 šálku bílého vinného nebo jablečného octa
  • 3/4 šálku vody
  • 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička chilli vloček (volitelné)
  • 1/2 lžičky celých hořčičných semínek (volitelné)
  • volitelné doplňky: stroužky česneku, několik kuliček černého pepře, fenyklová nebo koriandrová semínka, čerstvý kopr

Jak postupovat:

  1. Odkrojte konce ředkviček a nakrájejte je na co nejtenčí kolečka. Přendejte je do čisté zavařovací sklenice o objemu cca 0,5 litru. Pokud chcete, přidejte na povrch bylinky nebo koření podle chuti.
  2. V menším hrnci smíchejte ocet, vodu, med (nebo sirup) a sůl. Zahřívejte a občas promíchejte, dokud se sůl i sladidlo zcela nerozpustí. Jakmile nálev začne vřít, stáhněte z plotny.
  3. Horký nálev opatrně nalijte na ředkvičky ve sklenici tak, aby byly všechny plátky ponořené. Sklenici uzavřete víčkem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Jakmile sklenice vychladne, přesuňte ji do lednice. Nakládané ředkvičky jsou připravené už po hodině, ale nejlepší chuť mají po několika hodinách nebo přes noc. V lednici vydrží několik týdnů – vždy je ale uchovávejte v chladu a používejte čistou lžičku. Dle preferencí je můžete i zavařit dle návodu výše.

2. Nakládané ředkvičky s chilli papričkami a zázvorem

Dáváte přednost spíše pikantním a exotickým chutím? Pak vsaďte na tyto nakládané ředkvičky, které se snoubí s hřejivými chilli papričkami a štiplavý zázvorem. Potřebovat budete tyto ingredience:

  • 2 svazky ředkviček, dobře omytých
  • 1 a 1/2 šálku rýžového vinného octa
  • 1 menší kus čerstvého zázvoru (cca 2–3 cm), oloupaný a nakrájený na tenké nudličky
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 2 sušené červené chilli papričky
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce mořské nebo nakládací soli

Jak postupovat:

  1. Odkrojte konce a natě z ředkviček. Každou ředkvičku rozkrájejte na šest až osm klínků podle velikosti, aby byly všechny kousky přibližně stejně velké a dobře nasákly nálev.
  2. Připravené ředkvičky rozdělte rovnoměrně do dvou čistých půllitrových sklenic. Ke každé přidejte polovinu zázvoru, jednu sušenou chilli papričku a půl lžičky hořčičných semínek.
  3. Do menšího hrnce nalijte rýžový ocet, přidejte cukr, sůl a 1,5 šálku vody. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr i sůl úplně nerozpustí a nálev se nestane vroucím.
  4. Horký nálev rovnoměrně rozlijte do obou sklenic tak, aby byly všechny ředkvičky ponořené. Pokud je třeba, přitlačte je lžící pod hladinu.
  5. Sklenice uzavřete víčky a nechte minimálně hodinu chladit v lednici. Nejlepší chuť získají ředkvičky po několika hodinách nebo přes noc. Dle preferencí je můžete i zavařit dle návodu výše.
  6. Nakládané ředkvičky uchovávejte v lednici. Vydrží několik týdnů a jejich chuť se s časem ještě více rozvine.

3. Jednoduché nakládané ředkvičky s cibulí a kořením

Tento rychlý a nenáročný recept vám umožní během pár minut připravit lahodné nakládané ředkvičky s jemnou cibulí a voňavým kořením. Potřebovat budete tyto ingredience:

  • 150 ml jablečného octa
  • 150 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 150 g ředkviček, nakrájených na tenké plátky
  • 1/4 červené cibule, nakrájené na tenké proužky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 8 až 10 kuliček růžového pepře
  • 4 bobule nového koření

Jak postupovat:

  1. Do poloviny dvou čistých sklenic navrstvěte nakrájené ředkvičky a cibuli. Dále přidejte do každé sklenice jeden stroužek česneku, jeden bobkový list, 4 kuličky růžového pepře a 2 bobule nového koření. Poté navrstvěte zbytek ředkviček s cibulí a na vrch rozložte druhou polovinu koření.
  2. V malém hrnci smíchejte jablečný ocet, vodu a sůl. Přiveďte k varu, krátce povařte (asi 1 minutu) a poté nechte 10 minut zchladnout.
  3. Zchlazený nálev nalijte do sklenic tak, aby byly všechny ingredience ponořené.
  4. Nechte sklenice vychladnout na pokojovou teplotu, uzavřete je víčky a uložte do lednice. Pro nejlepší chuť nechte nakládané ředkvičky odležet 24 až 48 hodin. Uchovávejte v lednici několik týdnů. Zeleninu lze ve sklenicích i zavařit, pokud budete chtít.

4. Fermentované nakládané ředkvičky s česnekem a koprem

Fermentovaná zelenina skvěle podporuje trávení a imunitu. Připravit si ji můžete i doma. Na zdraví prospěšné nakládané ředkvičky si připravte tyto ingredience:

  • cca 700–900 g čerstvých ředkviček, nakrájených na plátky nebo kostky
  • 2 hrnky vody
  • 1 a 1/2 lžíce mořské soli (bez jódu)
  • několik snítek čerstvého kopru
  • 2 až 4 stroužky česneku
  • volitelně: pár kuliček pepře, chilli paprička nebo chilli vločky

Jak postupovat:

  1. V menším hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody s 1 a 1/2 lžící soli. Míchejte, dokud se sůl úplně nerozpustí. Nechte nálev zchladnout na pokojovou teplotu.
  2. Ředkvičky nakrájejte na plátky nebo kostky a pevně je naskládejte do čisté litrové sklenice se širokým hrdlem. Přidejte snítky kopru, oloupané stroužky česneku a případně další koření.
  3. Zalijte ředkvičky vychladlým solným roztokem tak, aby byly všechny kousky zcela ponořené. Pokud máte, použijte fermentační závaží, které udrží zeleninu pod hladinou.
  4. Sklenici uzavřete víčkem (nebo použijte fermentační víčko či kávový filtr s gumičkou). Nechte stát při pokojové teplotě (15 až 21 °C) cca 6 až 8 dní. Každé 2 až 3 dny sklenici krátce otevřete, aby unikl přebytečný plyn (pokud nemáte víčko s ventilem).
  5. Po týdnu ochutnejte – pokud jsou nakládané ředkvičky příjemně kyselé a křupavé, přesuňte je do lednice, kde fermentace zpomalí. Pokud chcete výraznější chuť, nechte fermentovat ještě pár dní.
  6. Fermentované ředkvičky skladujte v lednici. Nejlepší jsou do 6 měsíců, ale vydrží i déle. Vždy dbejte na to, aby byly ponořené v nálevu.

5. Nakládané ředkvičky s limetkovou šťávou, koriandrem a mátou

Na závěr pro vás máme velice snadný recept na osvěžující nakládané ředkvičky, které můžete konzumovat třeba hned k obědu či večeři. Potřebovat budete na 4 porce tyto ingredience:

  • 8 ředkviček
  • šťáva z ½ limetky
  • 1 lžíce čerstvé máty (nasekané)
  • 1 lžíce čerstvého koriandru (nasekaného)
  • špetka soli

Jak postupovat:

  1. Omyté a očištěné ředkvičky nakrájejte na tenké plátky.
  2. Všechny ingredience posléze smíchejte v misce: k ředkvičkám přidejte limetkovou šťávu, nasekanou mátu, koriandr a špetku soli.
  3. Ředkvičky s bylinkami nechte ideálně odležet. Pro nejlepší chuť nechte směs odpočinout aspoň 30 minut v lednici. Spěcháte? Klidně podávejte hned! Tyto nakládané ředkvičky jsou skvělé k thajským nudlím, do burgerů, sendvičů nebo jen tak jako lehký salátek.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 23. 06. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 06. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 06. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je novoluní. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 06. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 06. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 06. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 06. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Závislost na cukru: Sladké pokušení, které nám ubližuje

Závislost na cukru je stejně špatná, jako každá jiná závislost na čemkoliv. Jinak - ta hysterie kolem škodlivo...

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Ahoj dámy a pánové, právě jsem vám oznámil velmi dobr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ NEBANKOVNÍ PŮJČKY, Dobrý den, jmenuji se JIŘÍ JAROŠ a jsem poctivý soukro...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ NEBANKOVNÍ PŮJČKY, Dobrý den, jmenuji se JIŘÍ JAROŠ a jsem poctivý soukro...
Zobrazit všechna témata

MHA studium je cesta k modernímu řízení zdravotní péče

V oblasti profesního vzdělávání zdravotníků se stále silněji prosazuje trend, který propojuje medicínu s řízením, tím je MHA studium. Tento specializovaný formát vzdělávání reaguje na rostoucí potřebu profesion...

Single dovolená jako cesta za svobodou, sebepoznáním a možná i láskou

Cestování bez partnera neboli single dovolená zažívá v posledních letech obrovský boom. Stále více lidí po celém světě objevuje kouzlo nezávislého cestování, ať už kvůli touze po svobodě, osobnímu růstu nebo po...

Objevte tajemná zákoutí Ústeckého kraje

Ústecký kraj patří v rámci turismu dosud k poněkud přehlíženým lokalitám. Avšak zcela neprávem, nabízí totiž celou řadu zajímavých míst. Kam se vydat?

Nekupujte vlhčené ubrousky pro děti. Vyrobte si je sami doma

Vlhčené ubrousky jsou běžnou součástí výbavy každé maminky. Ale víte, co všechno obsahují? Mnohé komerční ubrousky v sobě skrývají chemické látky, které mohou dráždit citlivou dětskou pokožku a vyvolat alergick...

Wellbeing není trend, ale potřeba. Naučte se žít lépe

O pojmu wellbeing jste už možná někde slyšeli. Neskrývá se za ním nic sofistikovaného – jde prakticky o stav, kdy člověk nebo společnost prožívá pozitivní emoce, spokojenost, smysluplnost a dobré fungování v rů...

Osvěžující káva: 5 nápadů, jak si užít letní chladivé kávové dobroty

Káva a léto? Skvělá kombinace! Není nic lepšího než si dopřát chladivou kávovou vzpruhu, když teploměr šplhá vzhůru. Ať už jste fanoušci ledové kávy, zmrzliny s kapkou espressa nebo se nebojíte trochu experimen...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Dopaminový detox: Trend, který slibuje restart mysli. Opravdu to funguje?

Digitální detox, půsty od cukru nebo kávové očisty – wellness svět si zkrátka zakládá na očistách. Nejnovějším trendem je však tzv. dopaminový detox. Ten láká na zlepšení koncentrace, návrat motivace i větší em...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Nejčastější paraziti u psů: Jak je rozpoznat, léčit a účinně jim předcházet

Paraziti u psů nejsou žádnou výjimkou. Tito domácí mazlíčci jsou totiž během venčení denně vystaveni půdě, trávě nebo vodě, kde může číhat nebezpečí. Zjistěte, s jakými nejčastějšími „vetřelci“ se můžete setkat...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.