Koriandr setý má všestranné upotřebení. V jakých směsích koření vynikne?

img

Koriandr setý má svůj původ ve starověkém Egyptě a také v Indii. Ve volné přírodě jej můžete spatřit zejména ve Středomoří. Oblíbené je tohle koření při vaření masových i zeleninových jídel. Používá se ovšem i v lidovém léčitelství.

Pokud si chcete rozšířit obzory, inspirujte se domácími směsmi koření, které obsahují koriandr setý. Rostlinu lze upotřebit mnoha způsoby. Používají se z ní jak semínka, tak i listy a někdy také kořen, který lze použít třeba k přípravě vývarů.

Koriandr setý a jeho historie

Lidé znali koriandr setý již ve starém Egyptě. Ve starověkém Řecku a Římu byla tato rostlina používána i k jakési „magii“. Měla přispět k nekonečnému životu a přivolání lásky. Kromě jiného se koření s oblibou používalo k přípravě přírodních likérů anebo k dochucování vína. „Báby kořenářky“ zase koriandr ve velkém nabízely zájemcům k léčbě trávicích problémů a k podpoření sexuální touhy. A co je z historického pohledu velmi zajímavé? Například to, že římská armáda rostlinu používala i jako konzervant masa a pečiva. Díky látce zvané dodecanal, která je v koriandru obsažená, totiž tyto suroviny nepodléhaly časné zkáze.

Čtěte také:

Pěstování bylinek: Koriandr

Koriandr setý a jeho využití v kulinářském světě

Co se týká chuti, je koriandr setý velmi intenzivní až aromatický. Tohle koření má buď své velké milovníky anebo značné odpůrce. Ti mohou popisovat rostlinu jako nechutnou s mýdlovou přichutí. Milovníci koriandru si ovšem nemohou vynachválit její téměř citrusovou svěžest. Tak jako tak je možné rostlinu využít v podstatě celou. Ze sušených semínek koriandru se získává populární mleté koření, které se hodí k dochucování vepřového, jehněčího anebo i hovězího masa. Zejména pak indická a arabská kuchyně ho s oblibou používá ve směsích aromatického koření. Lístky se nejčastěji suší a mělní. Čerstvé vyniknou třeba v domácích klobáskách i mexických tortillách. Ovšem dochucovat koriandrem lze i paštiky, zeleninové pokrmy anebo polévky a omáčky.

Ze semínek koriandru setého se získává mleté koření, které lze upotřebit jak v masových, tak i v zeleninových pokrmech.

Koriandr setý a lidové léčitelství

Mnoho bylinek užitných v gastronomii má i blahodárné účinky v lidovém léčitelství. Nejinak je tomu i u této rostliny. Koriandr setý lze použít v těchto případech:

  • Primárně je vhodný koriandr setý při žaludečních obtížích. Podporuje totiž produkci žaludečních šťáv a tím podpoří i lepší trávení.

  • Pakliže trpíte na časté nadýmání, i v tomto případě pomůže zmíněné koření. Ideální je popíjení koriandrového čaje.

  • Koriandr setý můžete využít i k výrobě domácích mastí, které pomohou zmírnit projevy revmatoidní artritidy.

  • Obecně má rostlina i velmi relaxační účinky a zároveň také protizánětlivé. Proto se hodí i k přípravě zklidňujících čajů a uvolnění křečí v břiše (koriandr je vhodný i pro dítka).

  • Pokud míváte pochmurné nálady, můžete si z koriandru vyrobit i éterický olejíček (nebo lze koupit). Ten při aromaterapii působí pozitivně na mozek a pomáhá redukovat stres.

Koriandr setý a tři směsi domácího koření

A na závěr si představme koriandr setý v chutných směsích domácího koření, které využijete nejen v indické a arabské kuchyni:

  • Domácí směs koření na vepřovou panenku, ryby i mořské plody: smíchejte si tyto ingredience – koriandr setý (mletá semínka) v množství ¼ šálku, mletý zázvor v množství 1 lžíce, sladká mletá paprika v množství 1 lžíce, hrubá sůl v množství 1 lžíce, mletý kmín v množství 1 a ½ lžičky a mletý pepř v množství ¼ lžičky. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nejdéle tři měsíce.

  • Jednoduchá směs koření na kari, do omáček, polévek, k ochucení dipů, salátů anebo hranolků: potřebujete pouze dvě surovin a to – koriandr setý (celá semínka) v množství 1 šálek a celý kmín v množství 1 šálek. Oba druhy koření opražte krátce na suché pánvi (do mírného ztmavnutí) a pak rozmělněte na prášek. Ten uchovávejte v kořence na suchém a temném místě.

  • Thajský kari prášek do masových i zeleninových pokrmů anebo k ochucení omáček: smíchejte si tyto ingredience – mletá kurkuma v množství 1 lžíce, mletý bobkový list v množství 3 ks, mletý koriandr setý v množství 3 lžíce, mletý kmín v množství 2 lžíce, mletý zázvor v množství 2 lžičky, bílý pepř (mletý) v množství 1 lžička, chilli vločky v množství 1 až 3 lžičky, mletý hřebíček v množství 1 špetka. Koření uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě na suchém a tmavším místě.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.