Indická kuchyně je velice specifická, pokrmy však báječně chutnají

Indická kuchyně: Nejlepší koření a byliny pro chuť i zdraví

Indická kuchyně si na bylinky a koření potrpí. Bez nich by to zkrátka nebyla ona. Indická kuchyně má byliny, které mají naprosto unikátní a velmi delikátní chuť. A často i specifické použití. Často se míchají i do směsí. U nás je ale stále využíváme málo.

Indická kuchyně: Koriandr

Koriandr s typickou sladkou příchutí patří mezi základní byliny, které indická kuchyně preferuje při přípravě celé řady pokrmů včetně polévek. Využívají se celá semena nebo jemně metá. Především slouží jako ochucovadlo při pečení. Čerstvé lístky koriandru jsou všeobecně využívány jako ozdoba dokončených jídel. Olej z lisovaných semen se používá ke smažení masových pokrmů. Používá se také při zažívacích potížích a při nadýmání.

Indická kuchyně: Kmín

Pro svou aromatickou a nahořklou příchuť indická kuchyně využívá koření především jako dochucovadlo pokrmů. V Indii je součástí kari, dále slouží jako přísada při pečení chleba a výrobě sýra. Pro zvýšení aromatických schopností kmínu se semínka zahřívají nebo restují. Kmín je také bohatým zdrojem vlákniny a minerálů, především železa, mědi, vápníku, draslíku, manganu, selenu, zinku a hořčíku. Protože je velmi bohatým zdrojem železa (jedna lžíce kmínu obsahuje až čtyři miligramy železa), doporučuje se při anémii, tedy nedostatku hemoglobinu v krvi. Rozdrcený kmín smíchaný s banánem může zajistit kvalitní spánek.

Čtěte také:

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

Indická kuchyně: Hořčičné semínko

Hořčičné semínko pochází z jednoleté byliny vypěstované jako olejnaté semínko a koření. Barva hořčičného semínka může být světle žlutá, černá, bílá nebo hnědá. U nás je známá varianta žlutobílého semínka. Byliny, respektive koření si indická kuchyně cení pro svoji schopnost prokrvování zažívacího traktu a tím usnadňujícímu trávení. Kupodivu i klasická placka z mouky a rozemletého hořčičného semínka má tišící schopnosti při revmatických bolestech.

Indická kuchyně: Kari

Pozor na záměnu tohoto koření s klasickým mletým kari, což je směs různých druhů koření! Listy byliny kari pocházejí ze stromu kari a populární jsou především v Jižní Indii jako koření, které dodává chuť a vůni pokrmům. Indická kuchyně jen zbožňuje. Sušené či čerstvé lístky byliny kari tak najdete v mnoha receptech na marinády a směsi koření jako je tandoori a tikka kabob. Ovšem ze stromu kari se využívá i kůra a kořeny k výrobě léčivých a stimulujících roztoků.

Indická kuchyně: Tamarind

Tamarindová pasta je vyráběna ze zralých plodů stromu tamarind. Ten sice původně pochází z Madagaskaru, ale v Indii zdomácněl. Indická kuchyně jej dnes už považuje za svoji součást. Z dužiny plodu se vyrábí pasta na dochucování jídel. Lusky tamarindu se někdy nazývají indické, nebo kyselé datle.

Nenechte si ujít kouzlo indické kuchyně

Výrazná sladkokyselá chuť tamarindové pasty je vhodná k ochucení nudlí, dále pak k dochucení zeleninových a luštěninových směsí, omáček, pečených mas, zavařenin a samozřejmě k výrobě velmi populárního čatní. Kupodivu lze z této pasty vyrobit i osvěžující nápoje. Kromě specifické chuti tamarindu obsahují její plody i velké množství vlákniny, fosforu, železa a vápníku. Nechybí v něm ani vitamín C.

Indická kuchyně: Asafoetida

Asafoetida je název aromatické pryskyřice kořene stromu Ferula asafoetida. Indická kuchyně si jej velmi oblíbila. Znám je ovšem pod názvem „čertovo lejno“ a to pro velmi výrazný a dosti odporný zápach. Jeho chuť je však velmi příjemná a připomíná něco mezi cibulí a česnekem. Používá se ve formě prášku, smíchaného s kurkumou a moukou. Jelikož chuť koření asafoetidy je velmi výrazná, tak se musí opatrně dávkovat. V indické kuchyni pak dodává pokrmům naprosto specifickou příchuť. Používá se především na dochucování omáček a nakládané zeleniny. Skvěle ale také dochucuje masové směsi, ryby, houby a také pokrmy z luštěnin.

Indická kuchyně: Kardamom

Koření kardamom známý svým kouřovým aroma je velmi populárním kořením v indické kuchyni. Jedná se o zralé tobolky rostliny kardamom. Tato mohutná, až pět metrů vysoká rostlina je původně doma v Kardamomových horách na hranicích Thajska a Kambodži. Pro svoji příjemnou chuť ho indická kuchyně využívá do kořenících směsí. Z kardamomu se také vyrábí olej hojně využívaným k přípravě pokrmů, ovocných šťáv a likérů. V Indii se od pradávna používal také pro očistu dutiny ústní, k podpoře léčby zánětů dásní a kožních chorob.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.