Indická kuchyně je velice specifická, pokrmy však báječně chutnají

Indická kuchyně: Nejlepší koření a byliny pro chuť i zdraví

Indická kuchyně si na bylinky a koření potrpí. Bez nich by to zkrátka nebyla ona. Indická kuchyně má byliny, které mají naprosto unikátní a velmi delikátní chuť. A často i specifické použití. Často se míchají i do směsí. U nás je ale stále využíváme málo.

Indická kuchyně: Koriandr

Koriandr s typickou sladkou příchutí patří mezi základní byliny, které indická kuchyně preferuje při přípravě celé řady pokrmů včetně polévek. Využívají se celá semena nebo jemně metá. Především slouží jako ochucovadlo při pečení. Čerstvé lístky koriandru jsou všeobecně využívány jako ozdoba dokončených jídel. Olej z lisovaných semen se používá ke smažení masových pokrmů. Používá se také při zažívacích potížích a při nadýmání.

Indická kuchyně: Kmín

Pro svou aromatickou a nahořklou příchuť indická kuchyně využívá koření především jako dochucovadlo pokrmů. V Indii je součástí kari, dále slouží jako přísada při pečení chleba a výrobě sýra. Pro zvýšení aromatických schopností kmínu se semínka zahřívají nebo restují. Kmín je také bohatým zdrojem vlákniny a minerálů, především železa, mědi, vápníku, draslíku, manganu, selenu, zinku a hořčíku. Protože je velmi bohatým zdrojem železa (jedna lžíce kmínu obsahuje až čtyři miligramy železa), doporučuje se při anémii, tedy nedostatku hemoglobinu v krvi. Rozdrcený kmín smíchaný s banánem může zajistit kvalitní spánek.

Čtěte také:

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

Indická kuchyně: Hořčičné semínko

Hořčičné semínko pochází z jednoleté byliny vypěstované jako olejnaté semínko a koření. Barva hořčičného semínka může být světle žlutá, černá, bílá nebo hnědá. U nás je známá varianta žlutobílého semínka. Byliny, respektive koření si indická kuchyně cení pro svoji schopnost prokrvování zažívacího traktu a tím usnadňujícímu trávení. Kupodivu i klasická placka z mouky a rozemletého hořčičného semínka má tišící schopnosti při revmatických bolestech.

Indická kuchyně: Kari

Pozor na záměnu tohoto koření s klasickým mletým kari, což je směs různých druhů koření! Listy byliny kari pocházejí ze stromu kari a populární jsou především v Jižní Indii jako koření, které dodává chuť a vůni pokrmům. Indická kuchyně jen zbožňuje. Sušené či čerstvé lístky byliny kari tak najdete v mnoha receptech na marinády a směsi koření jako je tandoori a tikka kabob. Ovšem ze stromu kari se využívá i kůra a kořeny k výrobě léčivých a stimulujících roztoků.

Indická kuchyně: Tamarind

Tamarindová pasta je vyráběna ze zralých plodů stromu tamarind. Ten sice původně pochází z Madagaskaru, ale v Indii zdomácněl. Indická kuchyně jej dnes už považuje za svoji součást. Z dužiny plodu se vyrábí pasta na dochucování jídel. Lusky tamarindu se někdy nazývají indické, nebo kyselé datle.

Nenechte si ujít kouzlo indické kuchyně

Výrazná sladkokyselá chuť tamarindové pasty je vhodná k ochucení nudlí, dále pak k dochucení zeleninových a luštěninových směsí, omáček, pečených mas, zavařenin a samozřejmě k výrobě velmi populárního čatní. Kupodivu lze z této pasty vyrobit i osvěžující nápoje. Kromě specifické chuti tamarindu obsahují její plody i velké množství vlákniny, fosforu, železa a vápníku. Nechybí v něm ani vitamín C.

Indická kuchyně: Asafoetida

Asafoetida je název aromatické pryskyřice kořene stromu Ferula asafoetida. Indická kuchyně si jej velmi oblíbila. Znám je ovšem pod názvem „čertovo lejno“ a to pro velmi výrazný a dosti odporný zápach. Jeho chuť je však velmi příjemná a připomíná něco mezi cibulí a česnekem. Používá se ve formě prášku, smíchaného s kurkumou a moukou. Jelikož chuť koření asafoetidy je velmi výrazná, tak se musí opatrně dávkovat. V indické kuchyni pak dodává pokrmům naprosto specifickou příchuť. Používá se především na dochucování omáček a nakládané zeleniny. Skvěle ale také dochucuje masové směsi, ryby, houby a také pokrmy z luštěnin.

Indická kuchyně: Kardamom

Koření kardamom známý svým kouřovým aroma je velmi populárním kořením v indické kuchyni. Jedná se o zralé tobolky rostliny kardamom. Tato mohutná, až pět metrů vysoká rostlina je původně doma v Kardamomových horách na hranicích Thajska a Kambodži. Pro svoji příjemnou chuť ho indická kuchyně využívá do kořenících směsí. Z kardamomu se také vyrábí olej hojně využívaným k přípravě pokrmů, ovocných šťáv a likérů. V Indii se od pradávna používal také pro očistu dutiny ústní, k podpoře léčby zánětů dásní a kožních chorob.

Autor článku: Monika Poledníková

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 12. 04. 2021
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 13. 04. 2021
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 14. 04. 2021
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 15. 04. 2021
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 16. 04. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 17. 04. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 18. 04. 2021
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Zdraví a krása

Atopický ekzém a jak se ho zbavit. I detoxikace kůže má svůj smysl!

Atopický ekzém trápí i spoustu dospělých, netýká se jen miminek a batolat, u kterých se projevuje jako důsledek prvního kontaktu s bílkovinou kravského mléka. Zatímco u malých dětí se říká, že z ekzému takzvaně...

Láska a vztahy

Vyhořelý vztah. Lze plamen znovu zapálit?

Jaro je měsícem lásky. Přesto se některé páry ocitají v bodě, kdy mezi nimi místo vášně a lásky převažuje napětí a nevraživost. Již staří filozofové antického světa rozeznávali několik druhů lásky. A z toho je ...

Bydlení, zahrada

Tento zahradní prvek vám zajistí zázemí pro dokonalou relaxaci

Konečně máte nové vysněné bydlení se zahradou a plánujete první „grilovačky“ s příbuznými a přáteli? Pokud si chcete užít také trochu pohodlí, přečtěte si tento článek, ve kterém vám poradíme, jak si na zahradě...

Těhotenství, děti

Cviky, které byste měli cvičit se svými dětmi

Už je to rok, co se většině dětí zavřely kroužky. Děti často byly zvyklé i několikrát týdně propotit tričko a najednou sedí doma a čas od času se možná pobavit na místním hřišti. Ale i to je v mnohých částech r...

Ezoterika

Archetypy planet: Saturn jako strážce naší cesty

Pohled ke hvězdám nám dává pocit, že stále existuje něco, co nás přesahuje. Na obloze však nejsou „jen“ hvězdy, které nás mohou oslnit. Je zde také řada planet, které podle astrologie mají určitý vliv na naše c...

Academy

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Wellness

Vinná lázeň a jiné netradiční koupele

Vinná lázeň se řadí mezi netradiční koupele, které dokonale vzpruží pokožku. Výtečně ji vyhladí a pomůže i s projevy celulitidy, jež trápí především dámy. Vhodná je též pro jedince léčící se s revmatoidní artri...

Fitness

Rozhýbejte své lopatky a dejte do pořádku mezilopatkové svaly

Mezilopatkové svaly jsou místem, které pocítí většina dospělých. Důvod je prostý. Náš životní styl to této oblasti našich zad zrovna neulehčuje. Oblast hrudní páteře je sama o sobě značně nepohyblivá a pokud př...

Rozvoj osobnosti

Ticho léčí a regeneruje neurony. Kde ho v uspěchané civilizaci hledat?

Ticho léčí, o tom nelze pochybovat. Kde ho ale v hektické době plné neustálých stimulů hledat? Leckdy jej nemůžeme dohnat ani ve volné přírodě, kde se pohybuje čím dál více dalších lidí. Naskýtá se tu však jedn...

Recepty

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Mazlíčci

Epilepsie u koček patří mezi zákeřné kočičí nemoci

Přijde-li řeč na kočičí nemoci, bývá epilepsie jednou z těch, se kterou se těžko smiřuje a která kočku provází zpravidla až do konce života. Mladší zvířata bývají postižena epilepsií vrozenou, starší pak mohou ...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Blogeři

Takový ty maličkosti, co tvoří život

Každej by si mohl stěžovat na tuhle dobu zcela beztrestně a vlastně i permanentně, protože je fakt na prášky… Ale co, já dycky řikám, že může bejt ještě hůř. Spíš se poslední dobou snažim vnímat to krásný kolem sebe. Zrovna v sobotu jsem šla na večer venčit a nebe bylo úplně jasný. Hvězdy mě oslňovaly a já si sundala roušku a snažila se nadechnout zhluboka toho jarního vzdoušku. Bylo to osvobozující a nabíjející zároveň. Žít není blbý, hele…