Chystáte se letos na svátky péct vánoční cukroví nebo vánočku? Pak se můžete inspirovat staročeskými recepty kuchařky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové, která se proslavila v 19. století zejména publikací „Domácí kuchařka“. Původní receptury jsme upravili do dnešní mluvy, včetně gramáže ingrediencí, abyste se v žejdlíkách, kvintlících, lotech či librách neztratili. Číst článek

Šalvěj lékařská je nejen léčivým pomocníkem ale i výtečnou bylinkou k vaření. Inspirujte se šesti masovými recepty!

Šalvěj lékařská je známou bylinkou, která vyniká kořenitou a dřevitou vůní. S oblibou se používá k přípravě čajů, avšak je také skvělou ingrediencí v kulinářském světě. Její zemitá a lehce nahořklá chuť vynikne zejména v pokrmech s vepřovým, kuřecím, telecím a jehněčím masem, velice vhodná je ale i k přípravě tučnějších mas, neboť napomáhá trávit tuky. Uvařte si tedy společně s námi snadná a lahodná jídla se šalvějovým aroma!

Velikonoční recepty podle babiček 7x jinak: Upečte si nadýchaný mazanec, jemného beránka nebo výtečné škvarkové placky!

Velikonoční recepty se zase po roce dostávají na paškál. Jak ale vybrat ten nejlepší v nekonečném množství tipů? Pokud vsadíte na osvědčené babičkovské pečení a vaření, je skvělý výsledek více méně zaručen. Upečete si s námi klasický mazanec, nebo dáte raději přednost na jazyku se rozplývajícímu piškotovému beránku?

Babiččiny recepty na cukroví, které se musí uležet. Začněte s jeho pečením první adventní týden!

Babiččiny recepty na cukroví v předvánočním období jistě oceníte. Druhy, které potřebují uležet, byste měli začít péct ideálně v prvním adventním týdnu. Proto pro vás máme několik chutných a osvědčených tipů na pracny, linecká kolečka, vanilkové rohlíčky a voňavé medové perníčky. Zpříjemněte si tedy advent a provoňte svůj domov tradičním vánočním kořením či vanilkou.

Staročeské recepty ze sezónního špenátu 4x jinak

Staročeské recepty bývají prověřené hned několika generacemi, primárně však vycházejí ze zkušeností našich prababiček či babiček. Ty používaly k vaření kvalitní a nezřídka kdy vlastně vypěstované a vyrobené produkty a suroviny. Načerpejte inspiraci v níže uvedených receptech na pokrmy ze špenátu, jehož sezóna je aktuálně v plném proudu – plyne od dubna do září.