Kajenský pepř je intenzivně pálivý druh chilli papričky. S čím tohle koření kombinovat?

img

Kajenský pepř je vlastně název, který tak trochu mystifikuje už v úvodu. Schovává se za ním totiž směs pálivých chilli papriček, které se nazývají Capsicum frutescens. Česky řečeno, jedná se o papriku křovitou, která pochází z Jižní Ameriky. Oblíbená je však mezi pěstiteli po celém světě. Zajímá vás, s jakým dalším kořením lze kajenský pepř kombinovat? Poradíme vám.

Pikantní koření zvané kajenský pepř se získává usušením a důkladným namletím příslušných chilli papriček. Tohle koření je velice oblíbené v mexické kuchyni, jelikož je velmi ostré. A když se snoubí s dalšími chutnými ingrediencemi, vznikne fantastická směs vhodná do leckterého pokrmu.

Kajenský pepř a jeho historie

Historii má kajenský pepř více než sáhodlouhou. Údajně se používal už v osmnáctém století k vaření pikantních pokrmů. Dle dostupných informací se začalo tohle koření produkovat ve městě Cayenne, které leží ve Francouzské Guyaně. Podle tohoto místa také dostalo svůj přívlastek – kajenský. Slovo pepř si pak koření vysloužilo proto, že je obdobně štiplavé. Pálivost chilli papriček, z kterých se kajenský pepř vyrábí, by se dala popsat jako střední. Kořenící směs tedy není rozhodně pro žádné začátečníky a dávkování by mělo být opatrné.

Čtěte také:

Co všechno dokáže pepř? Různé druhy pepře umí různé věci

Kajenský pepř a jeho blahodárné účinky na lidský organismus

Ještě, než si řekneme, s čím je možné kajenský pepř kombinovat, musíme vyzdvihnout jeho skvělé účinky na lidské zdraví. Tohle koření je doslova nabité vitamíny a také minerálními látkami typu vápník a draslík. V lidovém léčitelství se chilli používalo například ke stavění krvácení a dezinfekci ran. Kromě jiného má pozitivní účinky na podrážděný žaludek (dokáže ho zklidnit) a rozpohybuje váš metabolismus, proto je vhodné kajenský pepř zařadit i do redukčního jídelníčku. A pakliže onemocníte chřipkou, uvolní zahlenění a urychlí rekonvalescenci.

Kajenský pepř čerstvý

Kajenský pepř ve třech různých kombinacích

Nyní se můžete inspirovat jednou z níže uvedených směsí, které lze připravit jednoduše doma. Kajenský pepř bude dokonalý v těchto kombinacích:

  • Cajunská kořenící směs: potřebovat na tuto směs budete 3 lžíce sušené cibule, 2 lžíce sušeného oregana, 2 lžíce sušeného česneku, 1 lžíci mletého černého pepře, 2 lžíce sladké mleté papriky, trochu soli a také samozřejmě kajenský pepř v množství dvou lžic. Koření je vhodné do mexických pokrmů, na kuřecí maso nebo ryby. Do směsi je možné zakomponovat dle libosti i sušenou petrželku nebo tymián.
  • Mexická kořenící směs: aby vaše domácí tortilly chutnaly jako z Mexika, zkuste si namíchat i tuto kombinaci koření na maso. Potřebujete: 2 lžičky mletého kmínu, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžičku sušeného oregana, 1 lžičku mleté uzené papriky, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžičky uzené soli, 2 lžičky mletého koriandru, 1 lžičku sušeného česneku, 1 lžičku sušené cibule a nesmí chybět ani onen kajenský pepř v množství jedné lžičky. Koření lze použít i na restovanou zeleninu.
  • Koření chilli con carne: kdo by neznal populární mexický pokrm chilli con carne, v kterém jsou zastoupeny nejvíce fazole. Na zhotovení tohoto lahodného jídla jednoznačně potřebujete speciální směs koření, na kterou si sežeňte: 1 lžičku kajenského pepře, 1 lžičku sladké mleté papriky, 1 lžičku sušené cibule, ½ lžičky mletého nového koření, 1 lžičku sušeného oregana, 1 lžíci sušeného česneku, 2 lžičky mletého římského kmínu, trochu mořské soli a ½ lžičky mletého hřebíčku.

Kajenský pepř se tedy hodí, jak je vidno zejména do směsí, z kterých vykouzlíte dokonalé mexické pokrmy. Vhodný ovšem bude i do těch českých pikantních. Koření uchovávejte ve všech případech v uzavíratelné nádobě na suchém a pokud možno tmavém místě.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.