Ředkviček je nespočet druhů, stačí si jen vybrat

Ředkvičky jako chutná jarní zelenina. 9 druhů ředkviček, po kterých se vyplatí sáhnout

Ředkvičky jsou oblíbenou jarní kořenovou zeleninou. Ředkvička však není jen jedna, k mání je mnoho druhů v různých velikostech, tvarech a barvách. Ve skutečnosti však existuje spousta odrůd ředkviček. Liší se od sebe jak chutí, tak i kulinářským využitím. A každá pochopitelně nabízí jedinečný obsah živin.

Ředkvička Daikon

Velká bílá ředkvička je oblíbená pro svou jemnou chuť. Poznáte ji snadno. Je dlouhá, může dorůstat délky až téměř půl metru. I když se může konzumovat syrová, nejčastěji se využívá na pečení, vaření nebo se přidává do smažených pokrmů. Rovněž se může nakládat a je i vynikající na konzumaci i jako microgreens. Ředkvičky jsou bohaté na vitamín C, kyselinu listovou a vlákninu. Rovněž jsou bohatým zdrojem antioxidantů, nechybí například quercetin nebo kyselina ferulová. Díky tomu má pak protinádorové a protizánětlivé účinky

Ředkvička French Breakfast

Malá, delší červeno-růžová ředkvička je velice bohatá na výživné látky. Především se v ní ukrývá vitamín C, vitamín A a některé vitamíny skupiny B. Z minerálů pak v sobě ukrývá železo, draslík, vápník, hořčík, fosfor či sodík. Ředkvička je křupavá a mírně nasládlá. Nejčastěji se konzumuje syrová, lze však i tepelně zpracovat. Ředkvička posiluje imunitní systém i stará se o zdravý zrak.

Čtěte také:

Potraviny pro zdravé srdce: Rajčata, salát i sklenka červeného

Ředkvičky: Jak je pěstovat a v čem prospívají našemu zdraví?

Ředkvičkový salát se zakysanou smetanou

Zelená ředkvička

Podlouhlá a oválná ředkev má sytě zelenou barvu, která se postupně přelévá do světle zelené až zcela bílé špičky. Uvnitř je pak světlejší. Nejde o žádnou drobotinu, ředkev při sklizni může mít až jeden kilogram. Nespornou výhodou je to, že jde o odrůdu značně odolnou vůči chorobám. Zelená ředkev se syrová, po utržení je nezbytné ji rychle spotřebovat.

Ředkvička Cherry Belle

Pod honosným názvem se ukrývá úplně obyčejná ředkvička, kterou známe běžně ze supermarketů. Jde o ranou odrůdu. Malé kulaté bulvy mají hladkou, jasně červenou slupku s křupavou bílou dužinou uvnitř. Jsou jemné, lehce nasládlé a některé mohou i mírně pálit. Skvěle se hodí do jarních salátů. Lze je ale také péct, zapékat nebo marinovat a připravit z nich chutnou přílohu. Pokud je necháte přerůst, vytvoří drobné zelené lusky, které jsou ještě chutnější než samotný plod. Ředkvička Cherry Belle je výživná a bohatá na kyselinu gallovou, což je sloučenina, která likviduje záněty a chrání před oxidativním poškozením buněk.

Melounová ředkev

Melounová ředkev je kulatá a velká. Má průměr 7-8 centimetrů. Pod světlou slupkou se ukrývá zářivě růžový vnitřek, který na první pohled připomíná meloun. Melounová ředkev má poměrně specifickou chuť. Je nasládlá až lehce nahořklá. Dá se jíst syrová, nakládaná nebo vařená. I tato ředkev je velice výživná, obsahuje spoustu vitamínu C, kyseliny listové, draslíku a mědi.

Ředkvička Malaga 

Jde o ředkvičky, které jsou známé jsou nápadnou fialovou barvou. Pod barevnou slupkou se však ukrývá křupavý bílý vnitřek. Jemné zelené listy ředkvičky Malaga jsou skvělé do jarních salátů. Ředkvička Malaga má sladkou, zemitou chuť a není tak ostrá jako jiné odrůdy. Skvěle se hodí do příloh v kombinaci s jinou zeleninou. Ředkvičky Malaga jsou bohaté na antokyany, což je druh rostlinného barviva a antioxidantů se zdraví prospěšnými vlastnostmi. 

Která ředkvička vám chutná nejvíce?

Velikonoční ředkvička

Ředkvičky Easter Egg neboli velikonoční ředkvička nese pojmenování podle zářivých barev a svého jedinečného tvaru připomínajícího vejce. Obykle se prodává se svazcích červených, fialových, bílých a růžových cibulek. Velikonoční ředkvičky jsou plné zajímavé výrazné chuti a vyznačují se křupavou bílou dužinou. Perfektně chutnají například smažené nebo upečené v troubě. A navíc jsou skvělé pro kosti, jelikož obsahují spoustu vápníku.

Kulatá černá ředkev

Větší kulatá ředkev má slupku barvy uhlí a výraznou, štiplavou chuť. Je ostrá a hořká. I když ji lze jíst syrovou, lepší je osmahnutá na plátky, opečená nebo zapečená. Jsou z ní vynikající ředkvičkové chipsy. Alternativní medicína hojně využívá šťávu z černé ředkve, jelikož má údajně protizánětlivé účinky

Ředkvička Helios

Má zářivě žlutou slupku a křupavou bílou dužinu. Nese jméno podle řeckého boha slunce Hélia. Na chuť je poněkud štiplavá, ale zároveň i sladká. Lze ji používat syrovou i vařenou. Díky své barvě rozzáří téměř každé jídlo. 

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...