Chřest má právě nyní svoji sezónu!

Chřest v kuchyni: Nejlepší způsoby přípravy i zdravé recepty

Chřest je král jarní kuchyně – lahodný, lehký a plný vitamínů. Ať už ho vaříte, grilujete nebo zapékáte, jeho jemná chuť vynikne v mnoha receptech. Bílý, zelený i fialový chřest nabízí nespočet možností, jak zpestřit jídelníček. Zjistěte, jak si chřest správně vybrat, skladovat a připravit tak, aby byl vždy dokonale křehký a plný chuti.

Chřest patří mezi nejstarší pěstovanou zeleninu – jeho historie sahá až do starověkého Egypta a Říma, kde byl považován za delikatesu i léčivou rostlinu. Dnes je oblíbený po celém světě, a to nejen pro svou jemnou chuť, ale i pro vysoký obsah vitamínů A, C, E a K, antioxidantů a vlákniny. Zajímavé je, že bílý a zelený chřest pocházejí ze stejné rostliny – rozdíl je v pěstování. Bílý roste pod zemí bez přístupu světla, zatímco zelený získává svou barvu díky slunečnímu záření.

Bílý, zelený nebo fialový chřest?

Chřest existuje ve třech hlavních variantách – bílý, zelený a fialový, přičemž každý má své specifické vlastnosti i způsob přípravy. Bílý chřest roste bez slunečního světla, má jemnější chuť, tužší slupku a je nutné ho vždy oloupat. Nejčastěji se vaří nebo dusí. Zelený chřest je křehčí, má výraznější chuť a není třeba ho loupat – stačí odlomit dřevnaté konce. Skvěle chutná grilovaný, restovaný i syrový v salátech. Fialový chřest je vzácnější, sladší a obsahuje více antioxidantů. Nejlépe chutná syrový nebo lehce povařený, aby si zachoval barvu.

Čtěte také:

Chřest jako lék: Nejlepší recepty z chřestu

Čerstvá jarní zelenina. Které druhy zeleniny se nejvíce vyplatí pěstovat?

Ředkvičky jako nejlepší jarní zelenina: 4 důvody, proč byste je měli jíst

Výběr a nákup chřestu

Při výběru chřestu hledejte pevné, hladké a lesklé stonky bez vysušených nebo zdřevnatělých konců. Hlavičky by měly být uzavřené a svěží. U bílého chřestu je důležité, aby nebyl gumový a měl světlou, jednotnou barvu. Zelený chřest by měl být sytě zelený po celé délce, bez zažloutlých částí. U fialového chřestu sledujte intenzitu barvy – čím tmavší odstín, tím více antioxidantů obsahuje. Chřest skladujte v lednici, ideálně zabalený ve vlhké utěrce, aby si co nejdéle uchoval čerstvost.

Chřestový krém

Jemný chřestový krém je ideální jarní polévka, která potěší svou lehkostí i bohatou chutí. Připravuje se z čerstvého chřestu a smetany, díky čemuž získá krémovou konzistenci. Skvěle chutná s bramborami, opečenými krutony nebo kapkou citronové šťávy pro svěží nádech. Tento krém je nejen lahodný, ale i plný vitamínů a antioxidantů, které podpoří váš organismus.

Recept: Chřestový krém

Chřestový krém

Chřestová omáčka

Lahodná chřestová omáčka je skvělým doplňkem k masu, rybám i těstovinám. Připravuje se ze zeleného nebo bílého chřestu, smetany a zeleninového vývaru, který zvýrazní její delikátní chuť. Omáčka je krémová, lehká a zároveň plná vitamínů. Skvěle ladí s grilovaným kuřecím masem nebo bramborovými noky. Vyzkoušejte ji jako netradiční zpestření jarního jídelníčku!

Recept: Chřestová omáčka

Chřestová omáčka

Krémové chřestové rizoto

Toto netradiční chřestové rizoto je dokonalým spojením jemné chuti chřestu a krémové konzistence rýže. Připravuje se z arborio rýže, bílého nebo zeleného chřestu, parmazánu a bílého vína, které dodá jídlu jemnou kyselost. Správné míchání během vaření zajistí dokonalou strukturu. Toto rizoto je skvělou volbou pro lehký, ale zároveň sytý jarní oběd či večeři.

Recept: Krémové chřestové rizoto

Krémové chřestové rizoto

Chřest s holandskou omáčkou

Tradiční chřest s holandskou omáčkou je klasická lahůdka francouzské kuchyně, která vynikne svou jemnou a bohatou chutí. Nejčastěji se používá bílý nebo zelený chřest, který se krátce povaří, aby zůstal křehký. Krémová holandská omáčka z másla, žloutků a citronové šťávy dodá pokrmu luxusní nádech. Podává se jako elegantní předkrm nebo lehký hlavní chod, často s bramborami či vejcem.

Recept: Chřest s holandskou omáčkou

Chřest s holandskou omáčkou

Zelený chřest ve slanině

Tato dobrota s chřestem je skvělou kombinací křehkosti chřestu a slaného aroma opečené slaniny. Stačí omotat stonky chřestu plátky slaniny a zprudka je opéct na pánvi nebo na grilu, dokud slanina nezeskvne a chřest nezměkne, ale zůstane křehký. Tento jednoduchý a chutný pokrm je ideální jako předkrm nebo příloha k masu. Výborně se hodí i k dipům nebo jako součást letních grilovaček.

Recept: Zelený chřest ve slanině

Zelený chřest ve slanině

Sýr halloumi s chřestem

Je libo sýr trošku jinak, Sýr halloumi s chřestem je lehký, ale chutný pokrm. Pevná textura halloumi se při grilování krásně opeče a dokonale ladí s jemně křupavým zeleným chřestem. Stačí je společně ogrilovat s kapkou olivového oleje a dochutit citronovou šťávou. Tento jednoduchý recept se hodí jako lehký oběd, večeře nebo součást letního grilování. Skvěle chutná s čerstvým pečivem nebo salátem.

Recept: Sýr halloumi s chřestem

Sýr halloumi s chřestem

Pečený losos s chřestem

Jjednoduchý a zdravý pokrm, který vyniká svou jemnou chutí a rychlou přípravou. Stačí lososa dochutit citronem, bylinkami a olivovým olejem, přidat čerstvý zelený chřest a vše upéct v troubě. Chřest zůstane krásně křupavý a skvěle doplní šťavnaté maso. Tento lehký a výživný recept je ideální pro rychlou večeři nebo slavnostní oběd. Podávejte s bramborami nebo čerstvým pečivem.

Recept: Pečený losos s chřestem

Pečený losos s chřestem

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 18. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 19. 05. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 20. 05. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 21. 05. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 22. 05. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 23. 05. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 24. 05. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Astrální cestování pro začátečníky

Každý autor nebo astrální cestovatel je jiný, věří něčemu jinému a má jiný přístup (i podle SVÝCH zkušeností -...

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá nebankovní půjčka Nabízím půjčky jakéhokoli druhu od 10 000 Kč do 100 000 00...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Financování úvěrem do 24 hodin Dobrý den, podnikateli českého původu. V rámci boje pr...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlá a urgentní půjčka do 24 hodin Nabízíme výhodné řešení dluhů, exekucí, nev�...
Zobrazit všechna témata

Speed dating vs. seznamovací aplikace: Co je efektivnější?

Hledáte lásku, ale nevíte, zda vsadit na speed dating nebo seznamovací aplikaci? Každá metoda má své výhody i úskalí – zatímco speed dating nabízí osobní kontakt a okamžitou chemii, aplikace nabízí širší výběr ...

Dokonalá jarní snídaně v trávě: Co připravit do piknikového košíku?

Slunečné ráno, čerstvý vzduch a snídaně pod širým nebem – co může být lepšího? Jarní piknik je skvělý způsob, jak si užít první teplé dny a zároveň si pochutnat na lehkých a chutných dobrotách. Připravte si dok...

Rodičovské vyhoření: Jak ho rozpoznat a co s ním dělat?

Cítíte se unavení, podráždění a máte pocit, že vám rodičovství víc bere než dává? Možná zažíváte rodičovské vyhoření. Čili stav, kdy už nemáte z čeho brát. Neustálá péče, starosti a tlak na to být dokonalým rod...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Klíšťata a paraziti: Chraňte své domácí mazlíčky před útoky vetřelců

Teplé počasí je pro klíšťata a další parazity naprostý ráj. Denně ohrožují zdraví našich mazlíčků. Například klíšťata mohou na psy i kočky přenést spoustu nebezpečných onemocnění, jako je borelióza, encefaliti...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.