Zkuste tentokrát připravit květák trochu jinak než obvykle

Květák jako zdravá jarní zelenina. Připravte si z něj zdravé a lehké dobroty, které zasytí

Květák se dá popsat jaké extrémně zdravý druh zeleniny, jež je významným zdrojem živin. Ukrývá v sobě totiž unikátní rostlinné sloučeniny, které mohou snížit riziko mnohých onemocnění. A navíc je skvělý pro hubnutí, neboť obsahuje minimum kalorií a pomáhá urychlit metabolismus. Může nám ještě pomoci zhubnout do plavek.

V českých domácnostech je jednoznačně nejoblíbenější smažený květák. Rozhodně však nejde o úpravu, ve které by našemu tělu jakkoliv prospíval. Zkuste si jej tentokrát připravit jinak. Zdravěji. A poznejte květák jinak než doposud.

Květák je nabitý cennými látkami

Květák má velice nízký obsah kalorií, zároveň ale vysoký obsah vitamínů a minerálních látek, po kterých naše tělo touží. Rozhodně stojí za zmínku vitamín C, K, B6, kyselina listová, kyselina pantothenová, draslík, mangan, hořčík a fosfor. A rozhodně nechybí ani vláknina. Ta zasytí a pomůže nám i s vyprazdňováním a čištěním střev. Vláknina ale rovněž vyživuje i přátelské bakterie v našich střevech. Což ve výsledku pomáhá podpořit zdravé trávení a eliminovat záněty v těle. Jediná porce květáku obsahuje 10 procent naší denní potřeby vlákniny. A pochopitelně jsou přítomny také antioxidanty. To jsou látky, které chrání naše buňky před škodlivými volnými radikály a záněty. Podobně jako ostatní druhy brukvovité zeleniny, má i květák extrémně vysoký obsah glukosinolátů (hořčičné glykosidy) a isothiokyanátů, tedy dvou skupin antioxidantů, které prokazatelně zpomalují růst rakovinných buněk.

Čtěte také:

Pěstování brokolice zvládne každý. Zasejte ji doma a mějte ji stále po ruce

Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni

Oblíbený chřest 12x jinak - v polévce, v rizotu či s holandskou omáčkou

Květák jako dokonalý spalovač tuku?

O tom, že květák může značně pomáhat při hubnutí nemůže být pochyb. Jednak je to nízkokalorická zelenina, tudíž je možné sníst jej hodně, aniž bychom přibrali byť jen jediné deko. Navíc 92 procent květáku tvoří voda. Také může účinně sloužit jako nízkokalorická náhražka vysoce kalorických potravin, jako je rýže nebo mouka. Díky vysokému obsahu vlákniny zpomaluje trávení a po jeho snědení jsme tak na delší dobu skvěle zasyceni. Budeme-li jíst květák při odtučňovací kůře pravidelně, může skutečně pomoci urychlit metabolické procesy v těle (především díky obsaženému cholinu) a v konečném výsledku může fungovat podobně jako spalovače tuků. Když ke “květákové dietě” přidáte i trochu pohybu, výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Květák jako nízkosacharidová náhražka

Díky tomu, že je květák neuvěřitelně všestrannou zeleninou, může být využit i jako náhražka luštěnin a obilovin v naší stravě. Lze jej totiž za ně poměrně snadno zaměnit, přičemž obsah sacharidů v květáku je výrazně nižší než právě v obilovinách či luštěninách. Jako náhražka se dá využít místo rýže, lze z něj připravit těsto na pizzu nebo na tortilly místo klasické mouky a například v hummusu snadno nahradí cizrnu. Dáte si?

Květák je chutná a dietní potravina

Květáková pizza

Přísady:

Příprava:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a doměkka uvaříme. Vodu slijeme a květák v mixéru rozmixujeme, co to jen půjde. Přesuneme jej do větší mísy a přidáme k němu nadrcené lněné semínko, sůl, bazalku, olej i vejce. Dokonale promícháme a lžící ihned začneme na plech vyložený pečícím papírem tvořit korpusy. Na ně pak můžeme dát například rajčatový protlak ochucený česnekem a bylinkami. A dále pak ingredience dle naší volby: sýr, zeleninu, šunku, kuřecí maso a podobně. Květáková pizza se peče cca 25-30 minut. Vytáhněte, rozřežte na díly a ihned konzumujte.

Květáková rýže

Přísady:

  • 1 středně velký květák
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • sůl

Příprava:

Květák rozebereme na růžičky, propláchneme je ve vodě a důkladně osušíme. Vhodíme je do výkonného mixéru nebo food procesoru a necháme posekat na velikost zhruba právě zrnek rýže. V případě, že nejste majiteli ani jednoho z uvedených produktů, je možné květák i nahrubo nastrouhat na struhadle nebo posekat nožem. Následně pak v hluboké pánvi rozehřejeme olej a vhodíme na něj nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme květák, osolíme a mícháme. Takto je třeba restovat jej alespoň 3-4 minuty. Jakmile květák změkne, odstavíme jej a přemístíme do vhodné misky. Dále s ním pak již nakládáme v receptech jako s vařenou rýží.

Květákový hummus

Přísady:

  • 1 středně velký květák
  • 2 větší mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g tahini pasty
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžičky uzené papriky
  • šťáva z ½ citrónu
  • sůl

Příprava:

Květák rozebereme na růžičky, mrkev oloupeme a na kousky nakrájíme. Obojí promícháme s trochou oleje. Vše nasypeme je na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme zhruba 45 minut. Zelenina musí být při vytahování z trouby měkká. Pak ji přemístíme do větší mísy a necháme chvíli zchladnout. Poté k zelenině přidáme prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, koření, sůl a tahini pastu. Dáme vše do mixéru a umixujeme dohladka. Podáváme s pečivem nebo se zeleninou jako klasický hummus.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 29. 06. 2022
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 30. 06. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 01. 07. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 02. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 03. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 04. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 05. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Přírodní afrodiziaka pro muže: Nejlepší byliny na potenci

pro manžela je nejlepší afrodiziakum moje nové krajkové prádlo z ekondomy https://e-kondomy.cz/eroticke-oblece...

Využití jogurtu v kuchyni

jogurty josu mnam, nejraději mam čokoladové a vanilkové a poslední dobou spíše smetanové krémy. Zasytí mně a n...

5 potravin, které spolehlivě podpoří vaše trávení

potřebuji ho spíše stabilizovat a narovnat střevní mikrofloru

Depilace - lunární kalendář

Zdravim, myslela jsem ze ubyvajici v kozorohovi je idel. Ted jsem zmatena, muzete tedy shrnout ...

Operace

Dobrý den, úpro všechny operace je nejvhodnější ubývající Měsíc, vyhněte se však d...

Operace

Dobrý den,prosím kdy je nejlepší čas na gynekologickou operaci(odstranění dělohy )?deku...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Éterický olej CITRONELLA 10ml Dr.Popov

Přírodní esenciální olej
95 Kč

Zvonkohra Slon, Namasté

Originální zvonkohra z recyklovaného železa doplní váš byt…
230 Kč

Krém proti stárnutí ALOE VERA 50ml ESI

Krém s regeneračními a zklidňujícími účinky Podporuje…
763 Kč

Svatební panenka strachu - pár, z Guatemaly

Krásný talisman s originálním významem, který také pochází…
128 Kč

Univerzální čistič na hladké povrchy 750ml ALMACABIO

Pro čištění glazovaných i plastových povrchů, koupelen i…
113 Kč

Sužují vás tropy? Poradíme, jak je přežít ve zdraví

Tropy jsou v našich končinách čím dál častější záležitostí. Lidský organismus se na extrémní teploty adaptuje, ovšem velmi záleží na tom, v jaké zdravotní kondici jste, jaký je váš věk a co děláte pro to, abyst...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Karmický vztah je plný vášně i bolesti. Je to jízda na horské dráze. Karmický vztah bývá velmi intenzivní a zároveň i hodně těžký pro obě strany. Často jde o vztahy egoistické, které nerespektují toho druhého. ...

15 receptů na ovocné sorbety s alkoholem i bez

Ovocné sorbety osloví především ty mlsouny, kteří jsou vegetariány, vegany nebo se potýkají s laktózovou intolerancí. Některé z nich totiž neobsahují žádné živočišné suroviny. Jedná se prakticky o dietní (nejen...

Pronásledování neboli stalking: Proč k němu dochází a jak ho poznat?

Pronásledování doslova posedlou a zaujatou osobou je vážný problém. V našich končinách je toto chování označováno též velmi známým anglickým výrazem stalking. Jedná se o značně obtěžující počínání, které dokonc...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Ananasový sorbet se sektem

Nejprve si pečlivě oloupejte ananas, ten pak nakrájejte na menší kusy a rozmixujte v mixéru spolu s cukrem. Ovocnou směs pak vložte do plastové misky, přiklopte a nechte mrazit několik minut až hodin v mrazáku....

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nostalgický chvilky...

Taky míváte nostalgický chvilky...? Já si myslim, že je má snad čas od času každej. Možná ženský o trochu víc než chlapi. Já jsem nostalgik jak vyšitej. Miluju se hrabat ve starejch fotkách a otáčet stránky zatuchlejch alb, který v rukách drželi mí pra pra pra rodiče... Fotky tě totiž přenesou do jinýho času - je to vlastně takový cestování časem. Je to úžasná věc... Já v ten moment skoro nedejchám. A představuju si, kde asi jaká fotka vznikla a proč.