img

Brokolicová polévka 5x jinak. Krémová, se smetanou i s lososem

Brokolice je přímo zásobárnou na vitamíny a prospěšné látky. Kromě velmi vysokého množství vitamínu C, který posiluje naši obranyschopnost, obsahuje…

 Brokolicová polévka 5x jinak (1)

Brokolice je v podstatě něco jako špenát, a to nemáme na mysli jen podobnou barvu. Oba druhy zeleniny jsou totiž velmi bohaté na vitamíny, přitom jsou chutné a dají se upravovat na mnoho způsobů. Zatímco špenát nám maminky a babičky servírovaly od malička, zázračná brokolice začala získávat na popularitě teprve nedávno. Vyzkoušejte některý ze skvělých, rychlých a zdravých receptů na brokolicovou polévku, které vám přijdou vhod obzvlášť v chladných dnech.

Čtěte také:

Vyzkoušejte recepty z brokolice, superzdravé zeleniny

Zázrak zvaný brokolice

Brokolice je přímo zásobárnou na vitamíny a prospěšné látky. Kromě velmi vysokého množství vitamínu C, který posiluje naši obranyschopnost, obsahuje i celou řadu dalších vitamínů – konkrétně vitamíny D, E, B6 a B12. Brokolice je bohatá i na hořčík, který je nezbytný pro správné fungování svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů a pro tvorbu hormonů. V brokolici najdeme také hodně vlákniny, která pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje sliznici střev a působí tak preventivně proti střevním onemocněním včetně rakoviny. Kromě toho brokolice obsahuje vysoký podíl železa, a proto by ho měly konzumovat třeba ženy v období menstruace, kdy dochází ke ztrátě železa v krvi. Brokolice příznivě působí i na srdce díky obsahu draslíku. Brokolice je oblíbenou složkou hubnoucích a zdravotních diet, je totiž z 90 % složena z vody a neobsahuje téměř žádné sacharidy. A jak brokolici skladovat se dozvíte TADY

Jak brokolici vařit?

Jak brokolici správně připravovat? Stejně jako u jiných druhů zeleniny, je známo, že nejvíce prospěšných látek se v pokrmu uchová v syrové úpravě. Proto je dobré brokolici nevařit nikdy příliš dlouho, kromě vitamínů by pak mohla ztratit i barvu a chuť. V případě přípravy polévek je proto vhodné růžičky brokolice povařit spíš krátce a pak ji společně s tekutinou rozmixovat. Vhodnou úpravou je blanšírování, kdy se zelenina krátce spaří vroucí vodou a ochladí.

Brokolicová polévka stokrát jinak

Brokolice je velmi vděčnou surovinou, protože se dá připravit mnoha způsoby a nikdy vás neomrzí. Vyzkoušet můžete zapečenou brokolici na mnoho způsobů nebo brokolicové placičky, tuto košťálovou zeleninu zužitkujete i jako přílohu k masu nebo rybě, použít ji můžete do zeleninových salátů a v neposlední řadě si na ní opravdu pochutnáte v polévkách. I ty jsou velmi variabilní a můžete je připravovat na mnoho způsobů. Vyzkoušejte některý z našich chutných receptů. Další recepty z brokolice najdete v odkazu TADY.

Brokolicová polévka 5x jinak (4)

Krémová brokolicová polévka

Z brokolicové polévky můžete udělat přímo luxusní záležitost. Tato krémová brokolicová polévka je zjemněná sýrem a její barva je zvýrazněná petrželovou natí. Bez ostychu ji můžete zařadit do jakéhokoliv menu slavnostnějšího rázu. Milovníci masa mohou sytě zelenou polévku ozdobit plátkem usmažené slaniny.

  • 4 stroužky česneku
  • 2 brokolice
  • Lístky petrželové nati
  • Kuřecí vývar
  • 130 ml krémového sýra
  • Pepř a sůl

Nejprve si připravte česnek – čtyři větší stroužky zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Dvě zelené brokolice očistěte a opláchněte a ořežte z nich jednotlivé růžičky. Košťál ale nevyhazujte. Abyste uchovali co nejvíce výživných látek, růžičky brokolice spařte v hrnci s osolenou vroucí vodou a naběračkou přemístěte do hrnce s vodou ledovou. Společně s brokolicí spařte i lístky petrželové nati. Košťál nožem zbavte lesklého povrchu a vnitřek nakrájejte na kolečka. Ta společně s pečeným česnekem krátce orestuje na másle a zalijte kuřecím vývarem. Povařte společně s růžičkami brokolice a petrželovou natí a zahustěte krémovým sýrem. Osolte a opepřete podle chuti a na závěr polévku rozmixujte tyčovým mixérem.

Jednoduchá brokolicová polévka

Pokud vaříte na poslední chvíli nebo se vám jen nechce trávit příliš času v kuchyni, je tato jednoduchá brokolicová polévka přesně pro vás. Kromě brokolice nepotřebujete v podstatě nic, chuťově je přitom jednoduchá brokolicové polévka skvělá.

  • 1-2 brokolice
  • 1 brambora
  • chilli papričky
  • Mouka na zahuštění
  • Smetana
  • Sůl, pepř, chilli

Brokolici nalámejte nebo nařežte na menší části a nechte s bramborou v lehce osolené vodě vařit do měkka asi 8 minut. Odstavte z plotny. Následně upravte hustotu polévky podle vaší chuti. Pokud je polévka moc hustá, přilijte vodu, pokud je naopak moc řídká zahustěte jí jíškou nebo troškou mouky, kterou rozmíchejte v asi 1dcl vody. Polévku v případě chuti můžete zjemnit troškou smetany. Polévku už jen dochuťte solí, pepřem, případně troškou chilli nebo směsí sušené zeleniny. Jednoduchá brokolicová polévka chutná nejlépe s osmaženými krutonky z housky nebo rohlíku.

Brokolicová polévka 5x jinak (3)

Brokolicová polévka se smetanou

Krémová brokolicová polévka se smetanou vás osloví svou jemnou a přitom sytou chutí, je totiž provoněná muškátovým květem a česnekem a zjemněná smetanou. Doplňte ji tousty zapečenými se sýrem a budete mít jistotu, že se sní beze zbytku.

  • 50 g másla
  • 2 cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 2 l vody
  • 1 kg brokolice
  • 3 dl smetany
  • Muškátový květ
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl a pepř

Brokolici očistěte, odkrojte růžičky a košťál nakrájejte nahrubo. Na másle orestujte nakrájenou cibuli, až bude mít lehce zlatavou barvu, poprašte moukou, orestujte a po chvíli zalijte vodou. Vložte kusy košťálu, osolte a vařte asi 30 minut. Polévku poté sceďte, vložte růžičky brokolice a krátce (asi 2 minuty) povařte. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a zjemněte ji smetanou. Ochuťte solí, pepřem, muškátovým květem a utřeným česnekem. Brokolicová polévka se smetanou skvěle chutná s plátky toustového chleba zapečeného v troubě se sýrem.

Brokolicová polévka pro děti

Polévky pro děti musí být plné zdravých surovin, ale zároveň vábivé na pohled. Přesně to brokolicová polévka pro děti splňuje. Je zahuštěná pohankovými vločkami a hraje veselými barvami. Uvidíte, že dětem zachutná.

  • 1-2 ks brokolice
  • 50 g másla
  • 1 mrkev
  • 1 menší pórek
  • ½ l mléka
  • 50 g pohankových vloček

Brokolici rozeberte na růžičky a v osolené vodě vařte asi 8 minut. Na másle orestujte kolečka mrkve a pórku. Orestovanou zeleninu zalijte brokolicovým vývarem a mlékem, přidejte pohankové vločky a rozvařte do měkka. Pár kousků brokolice nechte stranou a vylovte i pár koleček mrkve. Zbytek brokolice vložte do polévky a vše rozmixujte do hladka. Do krémové polévky přidejte zbytek zeleniny. Brokolicová polévka pro děti dostane zvláštní kouzlo, když k ní přiložíte toustový chleba vykrojeny do různých tvarů a lehce orestovaný na pánvi.

Brokolicová polévka 5x jinak (2)

Brokolicová polévka bez smetany

Brokolicová polévka nemusí mít nutně podobu zeleného, jemného krému. Brokolicová polévka bez smetany je plná výrazné zeleninové chuti, hraje všemi barvami a představuje obzvláště zdravou variantu brokolicové polévky.

  • 2 ks brokolice
  • Asi 1 sklenice zeleninového vývaru
  • 2 l vody
  • 1 lžička másla
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Parmazán
  • Hrst slunečnicových semínek
  • Plátky syrového lososa
  • Sůl a pepř

Brokolici očistěte. Asi 2/3 jedné brokolice nalámejte na drobné růžičky, zbytek nelámejte na větší kusy. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle. Přidejte na kousky nakrájený česnek a poté zalijte vývarem. Přiveďte k varu a do hrnce vložte větší kusy brokolice a 2 litry horké vody. Vše vařte asi 5 minut, poté rozmixujte. Opepřete, osolte, přidejte mrkev nastrouhanou nahrubo a malé růžičky brokolice. Vařte dalších 5 minut. Poté vroucí polévku rozlejte do talířů a hned do ní vložte pár jemných plátků lososa. Ryba se v horké polévce uvaří (pokud máte strach ze syrového lososa, přidejte ho již do hrnce asi 1 minutu před koncem vaření). Brokolicová polévka bez smetany skvěle chutná s opraženými slunečnicovými semínky a parmazánem.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zdraví a krása

Vyrobit parfém nemusí být věda. Esenciální oleje mohou hrát prim

Vůně nebo parfém jsou už od dávných věků spojovány s luxusem, nádechem něčeho výjimečného a krásného. Není nic neobvyklého, když se dočteme o vonných olejích na papyrech, starých rukopisech a spisech. Esenciáln...

Bydlení, zahrada

Myši v domě napáchají mnoho škod. Jak se jich zbavit jednou pro vždy?

Myši v domě mohou být velkým problémem. Tato malá stvoření dokážou napáchat v obydlí člověka mnoho škod, a to od prokousaných bytových textilií, peřin, až po znehodnocení některých trvanlivých potravin v kuchyn...

Těhotenství, děti

Dotýká se vás distanční výuka? Tipy, jak může být online výuka příjemnější

Distanční výuka se dětem a studentům nevyhnula ani v novém školním roce. Oproti jarnímu období je nyní online výuka pro děti povinná. I když se ministři a dokonce i učitelé snažili vymýšlet nejrůznější řešení, ...

Životní styl

Život na cestách a jeho kouzlo: Poznejte taje novodobého nomádství!

Život na cestách si lze představit jako nikdy nekončící dobrodružství. A právě tak ho popisují i leckteří jedinci, jež uchvátilo novodobé nomádství. Kdo je to vlastně nomád? Je to obvykle člověk, který touží po...

Psychologie

Síla myšlenky může přispět k léčbě nejrůznějších nemocí

Síla myšlenky dokáže měnit životy, a to doslova. Existuje k tomu i určité vědecké podložení. Svými myšlenkami totiž můžeme ovlivnit fyziologické pochody těla. Nastartovat organismus k uzdravení tak není zcela n...

Ezoterika

Bylinkový horoskop na rok 2021: Jaká bylinka je přisouzena právě vám?

Netradiční, přesto velmi milý bylinkový horoskop na rok 2021. Jaký bude, podle rostlin a bylinek? Co vám dali do vínku a jak vidí další rok vašeho života? Nahlédněte pod pokličku čerstvě vonícího a svěžího horo...

Zajímavá videa

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Academy

Mor

Slovo mor je v širším významu známé již po staletí. Historicky bylo lidmi používáno pro popis jakéhokoliv nakažlivého závažného onemocnění, které mělo vliv na širokou společnost. V dnešní době výraz mor označuj...

Wellness

Reflexní terapie rukou jako první pomoc při obtížích

Tento druh terapie – reflexologie má využití především u lidí, kteří mají problém s nohama, například bolestivé zranění, nebo mají nohy ohrožené…

Řemesla

Vyrobte si: Medová svíčka snadno, rychle a za pár korun

Medové svíčky jsou velmi oblíbené. Ale jejich pořizovací cena je pochopitelně vyšší. Pro naše zdraví jsou mnohem lepší než parafínové svíčky, za kterými se v pozadí nese odér ropy. Medové svíčky však v obchodě ...

Fitness

Stop výmluvám! Zařaďte ranní protažení

Venku se ochlazuje a k tomu se přidává ranní šedá obloha. Řada z nás má nejen psychický, ale i fyzický problém dostat se z teplé postele a vyrazit do dne alespoň s trochou té energie. Vězte, že posouvání budíku...

Rozvoj osobnosti

Pláč a jeho očistná moc. Proč jsou slzy tak důležité?

Pláč je přirozenou reakcí organismu. Dochází k němu zejména při zvýšené emoční zátěži. Slzy se však mohou vyskytnout i v případě, že byl dotyčný vystavený nějakému silnému alergenu, či chemické látce. Vědci dok...

Mazlíčci

Rozela pestrá: Letec s pronikavým hlasem

Rozela pestrá (Platycercus eximius) je nádherný pestrobarevný papoušek, který dorůstá délky přibližně 30 cm. Patří tedy mezi středně velké papoušky. Jedná se o poměrně plaché zvíře. Pokud jej tedy chcete mít ša...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…