Znáte všechny druhy chřestu? Důvody, proč byste tuhle zeleninu měli více jíst

img
15. 03. 2022

Chřest je oblíbenou jarní zeleninou. Rozhodně ne nadarmo. Naše tělo dokáže nabít cennými látkami, zažene jarní únavu a postaví nás na nohy. V možná vám přijde vhod také informace, že jde o zeleninu, která pomáhá hubnout. Chřest je oblíbený na celém světě, připravují se z něj luxusní dobroty a skvěle poslouží i v oblasti alternativní medicíny.

Nejstarší zobrazení chřestu, a tedy nejstarší doklady o jeho pěstování, jsou v Egyptě ve stupňové pyramidě u Sakkary z dob 5. dynastie (2560–2420 před naším letopočtem). V některých odborných pojednáních se však nebere ohled na zprávy o jeho pěstování ve starém Egyptě a počátek se klade až do doby krátce před naším letopočtem.

Blahodárné účinky chřestu

Chřest má nízký obsah kalorií a je plný vitamínů (vitamín A, C, E, K, kyselina listová), minerálů (draslík, fosfor, železo, zinek) a antioxidantů. Obsahuje poměrně dost vlákniny. A nechybí ani antioxidanty, které pomáhají chránit naše buňky před škodlivými účinky volných radikálů a oxidačního stresu. Právě ten totiž může přispívat k rychlejšímu stárnutí, k chronickým zánětům a k mnoha dalším nemocem, včetně rakoviny. Navíc, v řadě studií, které byly provedeny, se zjistilo, že látky obsažené v chřestu prokazatelně snižují krevní tlak, působí protizánětlivě, antivirově a fungují i proti rakovině.

Čtěte také:

Jarní recepty - kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka

Ředkvičky jako nejlepší jarní zelenina: 4 důvody, proč byste je měli jíst

Jarní byliny vás nabijí vitamíny a zaženou jarní únavu. Vydejte se na sběr bylinek právě teď

Fialový druh chřestu navíc obsahuje ještě i antokyany, což jsou látky, které mu dodávají právě onu barvu. Antokyany snižují krevní tlak, riziko srdečních infarktů i eliminují riziko vzniku srdečních onemocnění. Chřest byl díky snadné stravitelnosti byl zařazen do šetřících diet. Říká se, že při časté konzumaci účinkuje též jako afrodiziakum – pro muže i pro ženy. A v neposlední řadě, hřest rovněž podporuje očistu organismu

Chřest pro rychlé hubnutí

Chcete-li se zbavit nadbytečných tukových polštářů, měli byste chřest rozhodně zařadit do svého jídelníčku. Jednak jde o zeleninu, která má skutečně nízký obsah kalorií. Tedy můžete ho sníst kolik chcete a nepřiberete. Navíc vás obsažená vláknina poměrně rychle a na dlouho zasytí. Chřest také obsahuje 94 procent vody. A výzkumy naznačují, že právě konzumace nízkokalorických potravin bohatých na vodu je spojena s hubnutím. 

Oblíbené druhy chřestu

Přesto, že existuje mnoho druhů chřestu, nejčastěji je k vidění varianta bílá, zelená nebo fialová. Ty jsou pěstovány především ve Francii, Itálii, Belgii či u nás v České republice. Přesto prý stejný druh chřestu chutná v každé zemi jinak. Nejjemnější je bílý chřest. Fialový chutná jako by byl lehce okořeněný a zelený chutná podobně jako zelený salát.  

Chřest bílý 

Je považován za nejlahodnější zeleninu. Řadí se mezi údajné elixíry mládí a působí prý i jako silné afrodiziakum. Díky obsahu kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy, zdravý spánek, kvalitní vlasy i pevné nehty. Podporuje detoxikaci organismu. Léčí kožní problémy, ekzémy i akné. 

Chřest lékařský 

Tento druh je hojně využíván v lidové medicíně. Je chuťově výraznější než chřest bílý.  I on je vitamínovou a minerální bombou. Má vysoký obsah kyseliny listové, takže je vhodný i pro těhotné ženy. Je také doporučován diabetikům, protože upravuje hladinu krevního cukru.

Chřest pichlavý 

Jde o šplhavý řídký polokeř, jenž je vysoký 50 až 220 centimetrů. Setkat se s ním můžeme hlavně na Kanárských ostrovech. Jeho pučící stonky je možné na jaře jíst obdobně jako odnože chřestu lékařského.

Chřest stébelnatý 

Pochází z jižní Evropy, ale lze ho pěstovat i na našich zahradách. Může být umístěný jak na slunci, tak v  polostínu. 

Chřest chutná skvěle téměř v jakékoliv úpravě

Chřest – recept

Chřestová polévka s řeřichou 

Přísady: 

  • 500 g zeleného chřestu
  • ½ l vody
  • sůl, cukr
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 200 g ušlehané smetany
  • hrst řeřichy

Příprava:

Chřest uvaříme podle základního receptu v půl litru vody se solí, cukrem a máslem. Uvařený chřest vyndáme, pokrájíme na kousky a vložíme do polévkové mísy. Vývar zahustíme moukou rozmíchanou v mléku a krátce povaříme. Hotovou polévku nalijeme do polévkové mísy na chřest, přidáme ušlehanou smetanu a ozdobíme nakrájenou řeřichou. Podáváme horké.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Znáte všechny druhy chřestu? Důvody, proč byste tuhle zeleninu měli více jíst

RE: Znáte všechny druhy chřestu? Důvody, proč byste tuhle zeleninu měli více jíst

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.