Hnojivo pro kytky zbytečně nekupujte, vyrobte si vlastní

Domácí hnojivo z kuchyňských zbytků. Využijte banánové slupky, kávu i zbytky zeleniny

Vyhazujete zbytky zeleniny, kávovou sedlinu nebo třeba banánové slupky? To je velká škoda! Jde totiž o přírodní zdroje živin, které rozhodně ocení pokojové květiny nebo naše zahrada. Mnoho potravinových zbytků lze využít jako organická hnojiva, která zlepšují zdraví rostlin a přispívají i k ekologickému způsobu života. Stačí vědět, jak je správně zpracovat a využít. Nejenže tím ušetříte, ale zároveň podpoříte zdraví své zeleně i přírody.

Často zbytečně vyhazujeme organické zbytky z kuchyně, aniž bychom možná tušili, že mohou posloužit jako cenné hnojivo pro naše rostliny. Zbylé slupky, stonky nebo dokonce kávová sedlina jsou přírodními zdroji živin, které mohou výrazně zlepšit zdraví nejen našich pokojových květin, ale i rostlin na zahradě. Správným zpracováním těchto potravinových zbytků získáme přírodní a ekologické hnojivo, které podporuje růst a vitalitu rostlin.

Hnojivo z organických zbytků

Mezi nejběžnější organické kuchyňské odpady, které lze využít, patří banánové slupky, skořápky od vajec, cibulové slupky, kávová sedlina nebo zbytky zeleniny. Například banánové slupky jsou skvélé pro obohacení draslíkem, což je ideální pro kvetoucí rostliny. Kávová sedlina zase zlepšuje strukturu půdy a dodává dusík, což podpoří růst zelených rostlin. Skořápky od vajec jsou bohaté na vápník a pomáhají především rajčatům a paprikám. Tyto organické odpady lze kompostovat nebo přímo zapravit na záhon či do květináčů, kde se postupně rozloží a obohatí půdu.

Čtěte také:

Vybudujte si domácí vermikompostér. Poradíme, jak založit kompost

Bioodpad není odpad. Kompostování přináší samá pozitiva

Kávová sedlina jako přírodní hnojivo, repelent i peeling. 6 zajímavých nápadů, jak ji zužitkovat

Využití organických zbytků doma i na zahradě

Kávová sedlina je skvělým přírodním hnojivem, bohatým na dusík, které podporuje růst zelených rostlin, jako jsou rajčata nebo saláty. Zbytky zeleniny a ovoce, jako jsou zbytky z oloupané mrkve nebo okurky, můžete přidat na kompost, kde se postupně přemění na živiny pro zahradu. Vylouhované bylinky z čaje nebo použité čajové sáčky poskytují rostlinám draslík a fosfor, které podporují květy a plody. 

Kuchyňské odpady, hnojivo a kompost

Pro zpracování kuchyňských zbytků je praktické i založení domácího kompostu. Navíc je to jednoduché a ekologické řešení. Kompostér si můžete buď koupit nebo vyrobit třeba ze dřeva či jiného materiálu. Ideální je umístit jej na stinné místo s dobrou cirkulací vzduchu. Kompost potřebuje rovnováhu mezi "hnědými" (suché listí, karton) a "zelenými" materiály (kuchyňské zbytky, tráva). Důležité je pravidelné obracení, aby se materiály rovnoměrně rozkládaly. Kompost by měl být vlhký, ale ne přemokřený. Správně udržovaný kompost bude bohatý na živiny a zlepší kvalitu půdy.

Využít jako hnojivo lze většinu zbytků, třeba i kávovou sedlinu

Kompost i hnojivo na kuchyňské lince

Jestliže nemáte možnost mít větší kompost na zahradě nebo na balkóně, je možné založit si malý kompost i v kuchyni. Pro tento účel jsou skvělé kompostéry speciálně určené pro interiéry. Koupíte je jako kompaktní nádoby s víkem. Kromě běžného kompostování můžete zkusit i vermikompostování, které k rozkladu organických zbytků využívá žížaly. Takový kompostér je malý, nenápadný a nezabere mnoho místa. Na kompost můžete přidávat zbytky ovoce, zeleniny, kávovou sedlinu nebo třeba i čajové sáčky.

Nové rostliny z kuchyňských zbytků

Z některých kuchyňských zbytků je možné dokonce snadno vypěstovat novou rostlinu. Například pórek můžete dát nejprve do vody a pak znovu zasadit. Pokud ponecháte kořenovou část jen v misce s vodou, začne růst nová nať. Stejně tak z odřezků celeru, mrkve nebo řapíkatého celeru, když je umístíte do vody, vyrostou nové listy. Zeleninu, jako je ledový salát nebo petržel, lze opětovně zasadit ze stonků. Tímto způsobem nejen šetříte, ale i obohatíte svou kuchyni o čerstvou zeleninu.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.