img

Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory

Co na štědrovečerní tabuli je asi každému jasné. Vítězí ryba, ať už český kapr nebo exotičtější mořské ryby a k nim většinou bramborový salát. Tradice se musí dodržovat. Avšak sváteční dny 25. a 26. prosince si zaslouží sváteční menu. K pečínce či jinému masu se bude skvěle vyjímat neobvyklá příloha. Zkuste místo klasiky připravit noky, lokše nebo třeba gratinované brambory a překvapte své hosty.

Čtěte také:

Vánoční recepty – jak chutnaly tradiční Vánoce našich předků?

Neobvyklé přílohy k masu pro sváteční menu

Knedlíky, brambory či jiné přílohy k masu jsou nepochybně lahodné a skvěle se hodí k jakémukoliv masu. S blížícími se svátky byste ale mohli popřemýšlet o jiných přílohách. Jsou snadné na přípravu, přitom méně obvyklé a pro sváteční tabuli tím pádem jako dělané. Záleží jen na vás, jestli zvolíte noky, lokše, plněné brambory nebo slavnostní gratinované brambory. Pomůžou vám recepty, které jsme pro vás připravili.

Noky jako příloha – jednoduché a nápadité

„Já bych nikdy nepozřel něco tak odporného jako je nok!“ Nejspíš si vybavujete slavnou filmovou scénu, která ve spojitosti s noky mnohým přijde na mysl. A snad patříte spíše k těm, kterým noky chutnají. Jsou totiž lahodné, přesto jednoduché na přípravu. Noky jako příloha dokonale doplní a ozvláštní nejedno jídlo, navíc jsou nápadité a připravit je lze na mnoho způsobů. Místo klasické přílohy k masu je o svátcích prostě musíte vyzkoušet!


Krupicové noky jako příloha k masu i omáčkám

Pokud na sváteční tabuli plánujete maso s omáčkou, jako příloha k masu by se mohly hodit krupicové noky. Jsou snadné, lahodné a obědu dodají punc svátečnosti.

Na krupicové noky budete potřebovat:

  • půl litru mléka
  • třetinu kostky másla
  • 200 g krupice
  • dvě vejce
  • sůl

Krupicové noky - příprava

Do hrnce nalijte mléko a máslo, obojí ohřejte téměř k varu. Poté osolte a za stálého míchání vařečkou opatrně přisypávejte krupici, dokud se vám nevytvoří hustá kaše. Tu nechte vystydnout a až poté do ní zamíchejte dvě rozšlehaná vejce. Nyní máte připravené těsto na noky. Dejte vařit hrnec vody, kterou osolte. Z těsta pomocí lžíce tvarujte noky, ještě je můžete obalit krupicí. Noky vložte do vařící osolené vody a vařte několik minut. Hotové noky poznáte podle toho, že vyplavou na hladinu.


Bramborové noky

Místo bramborových knedlíků k pečené kachně či jiné pochoutce zkuste protentokrát udělat jako přílohu bramborové noky. Uvidíte, že s nimi budete mít úspěch.

Na bramborové noky budete potřebovat:

  • 800 g brambor
  • jedno vejce
  • máslo
  • polohrubá mouka
  • sůl

Bramborové noky - příprava

Brambory neloupejte, pouze je omyjte a uvařte ve slupce. Poté je nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno. Do nastrouhaných brambor přidejte vejce, trochu osolte a přisypávejte mouku, dokud vám nevznikne hladké nelepivé těsto. Na vál si nasypte trochu mouky a tvarujte na něm z těsta malé nočky, které uvaříte v osolené vodě. Uvařené noky ještě můžete opéct na rozpáleném másle dozlatova.

bramborové knedlíky jednoduché


Lahodné lokše 

Mezi další zajímavé a méně obvyklé přílohy k masu patří lokše. K jejich přípravě budete potřebovat jen brambory a trochu mouky, výsledek však bude famózní a jako příloha k masu, například k pečené huse, kachně nebo k jiné sváteční pochoutce vám zajistí skvělý gurmánský zážitek i nejednu pochvalu od spokojených hostů.

Na bramborové lokše budete potřebovat:

  • kilo brambor
  • polohrubou mouku
  • sůl

Lokše - příprava

Nejprve si oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě uvařte brambory. Slijte z nich vodu a nechte vychladnout. Vlažné brambory rozmačkejte pomocí šťouchadla. Poté si posypte na vál nasypte polohrubou mouku, přidejte sůl a brambory. Vypracujte těsto, udělejte z nich váleček a ten nakrájejte na tenké plátky. Z plátků rozválejte tenké placky. Teflonovou pánev rozpalte a nasucho na mírném ohni na ní opékejte bramborovou placku. Jakmile se na lokši začnou objevovat hnědé puchýřky, otočíme ji a opečeme i z druhé strany.

Hotové lokše můžete ještě na talířku potřít rozpuštěným máslem či směsí másla a sádla. Jako přílohu je podávejte třeba smotané, aby se daly ukrajovat nebo klidně ukusovat k masu. Podávat je můžete ale klidně i ve formě malých placiček jako třeba bramboráky.

lokše z brambor


Gratinované brambory jako příloha pro sváteční menu

Pokud chcete na sváteční stůl připravit něco opravdu luxusního, vyzkoušejte gratinované brambory. Plátky brambor se smetanovou omáčkou a vypečenou sýrovou krustou budou dokonalou sváteční přílohou, kterou si budou zajisté všichni pochvalovat.

Na gratinované brambory budete potřebovat:

  • kilo brambor
  • hrnek mléka
  • kelímek smetany ke šlehání
  • sýr – Ementál či jiný dle chuti
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Gratinované brambory - příprava

Omyjte a oloupejte brambory, nakrájejte je na tenké plátky. Mléko smíchejte se smetanou. Nachystejte si zapékací mísu a vymažte ji máslem. Do mísy skládejte plátky brambor, každou vrstvu osolte, opepřete. Podle chuti můžete přidat i nastrouhaný muškátový oříšek. Jakmile máte všechny brambory naskládané v míse, zalijte je hlavně po stranách mlékem se smetanou. Vrch posypte sýrem a přidejte kousky másla. Brambory dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte zhruba 50 minut, dokud brambory nebudou měkké a s vypečenou krustou.

Gratinované brambory jako příloha skvěle doplní pečenou drůbež, ale také přírodní plátky masa s trochou šťávy nebo třeba pořádný steak.

gratinované brambory recept


 Pečené brambory s máslovou náplní

Pečené brambory patří k oblíbeným přílohám k nejrůznějším masitým pokrmům. Pro sváteční tabuli je ale zkuste trochu ozvláštnit a uvidíte, jak se tím pozvedne úroveň celého jídla. Stačí brambory naplnit třeba bylinkovo-česnekovým máslem.

Na brambory s náplní budete potřebovat:

  • přibližně kilo menších brambor
  • máslo
  • česnek
  • bylinky podle chuti

Pečené brambory - příprava

Brambory důkladně omyjte, protože se budou péct ve slupce. Malou lžičkou do nich udělejte důlek, pozor si dávejte na to, abyste bramboru nepropíchli naskrz. Druhou (spodní) stranu brambor případně trochu seřízněte, aby bezpečně stály důlkem nahoru. V misce si rozmíchejte změklé máslo s prolisovaným česnekem a bylinkami, zkusit můžete třeba petržel nebo jakékoliv jiné bylinky dle chuti. Směsí naplňte důlky v bramborách zhruba do poloviny. Na vyšším plechu nebo v pekáčku je dejte péct do trouby rozehřáté na 200 °C. Po zhruba 45 minutách by mělo být hotovo. Brambory nechte vychladnout a máslo v nich ztuhnout. Poté důlky doplňte zbytkem ochuceného másla. Plněné brambory se hodí jako přílohy k masu z ryb, ale také k plátkům masa na šťávě nebo steakům. Místo másla můžete náplň brambor vyrobit i z tvarohu.

Kterou neobvyklou přílohu si nakonec letos vyberete a zpestříte si s ní sváteční menu?

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zdraví a krása

Husté obočí je trendy. 5 přírodních tipů, díky kterým bude skvěle růst

Husté obočí je znovu několik let v módě. Dávno jsou pryč ty doby, kdy si dámy chloupky vytrhávaly a domalovávaly tužkou na oči. Hitem je zkrátka přirozenost. A že vám příroda nenadělila? Žádný problém s babským...

Láska a vztahy

Dárek pro přítele? Žádný problém!

Dny v kalendáři neúprosně ubíhají a vy stojíte před nelehkým úkolem – vybrat dárek pro přítele. Samozřejmě ho chcete co nejvíc potěšit a ukázat mu, jak vám na něm záleží, jenže to lze jen těžko vyjádřit obyčejn...

Bydlení, zahrada

Zbavte domov negativních vibrací

Úklid. Pro jedny nenáviděná činnost, pro jiné forma meditace. Voňavý byt, poskládané šuplíky a obsah zůstává ve skříni, když otevřeme dveře. Jenže úklid není jen mechanické odstraňování prachu a neviditelných m...

Těhotenství, děti

Už vás unavuje distanční výuka? Poradíme, jak si stereotypní dny zpestřit

Distanční výuka se týká téměř všech dětí v Česku, tedy krom prvních a druhých ročníků. A vzhledem k tomu, že jde už o dlouhodobou záležitost bez vidiny světlejších zítřků, začíná to děti i rodiče unavovat. Ubíj...

Academy

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Řemesla

Řemesla dávno zapomenutá: Věděli byste, co dělal hacník a marketiér?

Řemesla byla v dávných dobách mimořádně ceněna. Do této kategorie spadá ohromný počet specializací, přičemž některé byly zachovány až do dnešních dob. S příchodem jednadvacátého století sice nedošlo k úplnému v...

Fitness

Cviky na krásné ruce podporují funkčnost těla

Tělo, které vás poslouchá je zpravidla i to, které dobře vypadá. Nestačí „jen“ držet dietu, aby zmizela tuková tkáň, je třeba také posílit svalstvo. V tom spočívá kouzlo, jež dělá pěknou postavu. Zpravidla se s...

Rozvoj osobnosti

5 tipů, jak udržet svou pozornost

Chtělo by se říct, že káva, káva, káva, káva, a ještě jednou káva, avšak i ta má své limity. Navíc, při nadměrném užívání i tento lahodný mok se stává více jedem než „lékem“, jak by řekl Paracelsus. Pozornost l...

Mazlíčci

Papoušek kouřový zabere hodně místa, ale má příjemnou povahu

Papoušek horský nebo také kouřový je krásný australský pták, který se často chová, ale velmi známý není. Je docela odolný, ale je pár důvodů, proč se nehodí pro začátečníky. Papoušek horský není zrovna mazlíček...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské okénko

Otoky nohou nepodceňujte. Tyto babičkovské rady s nimi zatočí!

Otoky nohou nemívají jen starší lidé, ale také ti mladí. Svou roli při jejich vzniku hraje zejména životní styl a zdravotní stav. Inklinovat k nim mohou jedinci obézní, nebo ti, co dlouhé hodiny stojí či sedí v...

Blogeři

Na sídlišti nám to mečí

Od tý doby, co chodim v pravidelnejch intervalech ven se psem, vnímám čím dál víc maličkosti kolem nás. Sídliště teda máme ultra hnusný, samý vodpadky všude, lidi jsou prasata... Člověk aby měl voči i na prdeli, aby mu hafik nesežral nějakej hegeš... Je to smutný, že si člověk po sobě neni schopen uklidit. Jak by to bylo krásný všude, kdyby bylo uklizeno. Nikde žádnej igeliťák, zbytky jídla a lejna zvířat.