Rané brambory v pěti skvělých receptech. Pochutnejte si na tradičních pokrmech!

img

Rané brambory jsou velkou pochoutkou. Mají intenzivnější chuť oproti těm pozdním. Měly by se kromě jiného spotřebovat v krátké době. Pro lidský organismus jsou obecně hodnotnější pro nižší obsah škrobu. Naopak obsahují více bílkovin.

Představujeme vám pět skvělých receptů, v kterých rané brambory hrají prim. Připravíte si tak díky nim rychlé pokrmy vhodné k obědu i večeři pro celou rodinu. Na své si přijdou nejen masožravci, ale i vegetariáni.

Rané brambory v pěti skvělých receptech: S tvarohem, máslem a balkánským sýrem

Jako první zde máme velmi jednoduchý a levný recept na rané brambory s tvarohem, máslem a balkánským sýrem. Tuto variaci si zamilujete! Pokrm je nejen zdravý, ale také výtečně zasytí.

Čtěte také:

Domácí hranolky si připravíte raz dva. Brambory ve formě hranolek mají dokonce více vitamínů

Potřebné ingredience na rané brambory s tvarohem, máslem a balkánským sýrem

  • rané brambory: 1 kilogram

  • tvaroh na strouhání: 1 balíček

  • balkánský sýr: 1 menší balíček

  • máslo: 150 gramů (nebo dle chuti)

  • čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, kopr): dle chuti

Recept na rané brambory s tvarohem, máslem a balkánským sýrem

Začněte tím, že si rané brambory pečlivě omyjete teplou vodou. Můžete je očistit také jemným kartáčkem. Poté je dejte do velkého hrnce s mírně solenou vodou a vařte do změknutí. Nakonec brambory sceďte a dejte stranou. Dále si v misce smíchejte rozmělněný tvaroh na strouhání i balkánský sýr. Máslo pak rozpusťte v rendlíku anebo v mikrovlnné troubě. Nakonec rané brambůrky podávejte rozkrojené, posypané tvarohovou směsí a přelité trochou teplého másla. Na vrch je možné nasypat čerstvé jemně nasekané bylinky dle preferencí. Přejeme dobrou chuť!

Rané brambory v pěti skvělých receptech: Osvěžující salát s čekankou a vařenými vejci

Zejména v letních dnech dozajista oceníte rané brambory v osvěžujícím salátu s čekankou a vařenými vejci. Hodit se bude tento pokrm na oběd i k večeři. Radost z něj budou mít především vegetariáni, protože neobsahuje maso.

Potřebné ingredience na osvěžující salát s ranými bramborami

  • čerstvá čekanka: ½ kusu

  • čerstvá jarní cibulka: 1 menší svazek

  • majonéza (může být i light verze): 250 mililitrů

  • hustý bílý jogurt: 150 mililitrů

  • rané brambory: ½ kilogramu

  • sůl a mletý pepř: dle preferencí

  • šťáva z citronu: dle chuti

  • oblíbený rostlinný olej: množství dle chuti

  • vařená vajíčka: 4 kusy

Recept na osvěžující salát z raných brambor

Nejprve si očistěte rané brambory a pak je dejte v mírně osolené vodě vařit do měkka na loupačku. Následně je sceďte a po mírném zchladnutí oloupejte. Dále je pokrájejte na menší kostky a vložte do velké mísy. K bramborám také přidejte omytou a najemno pokrájenou jarní cibulku, loupaná a na kousky nakrájená vajíčka, omytou a natrhanou čekanku a vše zakápněte majonézou i bílým jogurtem. Dle chuti osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou a rostlinným olejem. Všechny suroviny důkladně promíchejte a nechte salát uležet v lednici alespoň hodinu až dvě. Podávejte samotné nebo s čerstvým pečivem. Dobrou chuť!

Rané brambory jsou chutné i vařené s čerstvým koprem a máslem. Vytvoříte tak dokonalou přílohu.

Rané brambory v pěti skvělých receptech: Plněné vejci, šunkou a sýrem

Rané brambory se taktéž hodí k přípravě lahodných chuťovek k pivu či vínu. Plněné vejci, šunkou a sýrem si zamilujete už po prvním soustu. Jsou skutečně výjimečné! A jejich příprava není nijak náročná. Jídlo lze podávat i jako rychlou večeři.

Potřebné ingredience na plněné rané brambory s vejci, šunkou a sýrem

  • větší rané brambory: cca 6 kusů (nebo dle počtu strávníků)

  • vajíčka: cca 6 kusů (nebo dle počtu strávníků)

  • nahrubo strouhaný šunkový salám: cca 150 gramů

  • nahrubo strouhaný tvrdý sýr dle obliby: cca 150 gramů

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

  • máslo: cca 150 gramů

  • čerstvá pažitka (jemně nasekaná): 1 šálek

Recept na plněné rané brambory s vejci, šunkou a sýrem

Začněte tím, že si omyté rané brambory dáte vařit asi na 20 minut. Měly by být poloměkké. Poté je sceďte a nechte zchladnout. Až se tak stane, odkrojte jejich vršky a dužinu vydlabejte lžičkou. Do vydlabaných brambor vložte kousek másla, osolte, opepřete a vsypte trochu strouhané šunky. Dále do každé brambory rozklepněte vejce a to zasypte strouhaným sýrem. Vše pečte na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Chuťovky podávejte posypané čerstvou pažitkou. Dobrou chuť!

Rané brambory v pěti skvělých receptech: Bramborové knedlíky s jahodami

Nemůžeme zapomenout ani na milovníky sladkých pokrmů! Rané brambory se pro svou výtečnou chuť hodí i na přípravu bramborových knedlíků se sezónními jahodami. Budete se oblizovat.

Potřebné ingredience na bramborové knedlíky s jahodami

Na těsto potřebujete:

  • větší rané brambory: ½ kilogramu

  • krupici: 100 gramů

  • velké vajíčko: 1 kus

  • polohrubou mouku: 100 gramů

  • sůl: 1 špetku

Na plnění a k podávání si obstarejte tyto suroviny:

  • zralé jahody: cca ½ kilogramu

  • moučkový cukr: dle chuti

  • tvaroh na strouhání: dle chuti

  • rozpuštěné máslo: dle chuti

Recept na bramborové knedlíky s jahodami

Nejprve si uvařte do měkka rané brambory. Po zchladnutí je oloupejte a nahrubo nastrouhejte do velké mísy. Dále je propojte s krupicí, polohrubou moukou, vejcem a solí. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké a vláčné těsto, které se nebude lepit na prsty. Následně z těsta vytvořte stejně velké koule, které plňte očištěnými a omytými jahodami. Hotové ovocné knedlíky z bramborového těsta vařte po dobu deseti až patnácti minut ve vroucí vodě. Podávejte s rozpuštěným máslem a rozmělněným tvarohem s cukrem. Přejeme vám dobrou chuť!

Rané brambory v pěti skvělých receptech: Zapečené se zakysanou smetanou

Rané brambory zapečené se zakysanou smetanou můžete konzumovat jako přílohu k masu anebo jako plnohodnotný bezmasý pokrm k obědu či večeři. Jejich příprava je velmi jednoduchá.

Potřebné ingredience na zapečené rané brambory se zakysanou smetanou

  • rané brambory: 1 kilogram

  • máslo: 2 lžíce

  • strouhaný parmezán: 50 gramů

  • zakysaná smetana: 350 g

  • česnekové stroužky: 4 kusy

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

  • mletý muškátový oříšek: 1 špetka

  • čerstvá jemně nasekaná pažitka a petrželka: dle chuti (k podávání)

Recept na zapečené rané brambory se zakysanou smetanou

Nejprve si řádně omyjte rané brambory. K těmto účelům můžete použít i jemný kartáček. Posléze je pokrájejte na tenčí plátky a vyskládejte do zapékací misky vymazané máslem. Dále si do misky prolisujte loupané česnekové stroužky a smíchejte je spolu se zakysanou smetanou, solí, mletým pepřem a mletým muškátovým oříškem. Omáčku rovnoměrně naneste na bramborové plátky, na povrch ještě poklaďte malé kousky másla a dejte péct do předehřáté trouby na cca 30 minut při teplotě 180 až 200 °C. Asi pět minut před dopečením zasypte brambory parmezánem a vraťte do trouby. Na povrchu se vytvoří zlatavá krusta. Podávejte teplé buď samotné anebo s masovým steakem (hodit se bude kuřecí, hovězí i vepřové maso). Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.