
Kávová kultura je v Česku na vzestupu: Zajděte si na kvalitní kávu i vy
Kavárny jsou stále oblíbenějším druhem provozu. Co všechno umí taková kavárna nabídnout? A kam vlastně zajít?
Kavárny se rozšířily z Turecka
Kavárna je provoz, který se podobá restauraci. Na tomto místě se podávají teplé i studené nápoje, ale především káva a jiný doplňující sortiment zboží jako například sladké zákusky (dorty) ke kávě, slané sendviče, či (zřídka) i plnohodnotná jídla.
Kavárny historicky pocházejí z islámského světa. Ty první začaly vznikat v Mekce, později i v Medině a Káhiře, odkud se postupně začaly šířit po celém světě. První zemí, která na starém kontinentě kávovou kulturu přijala, se stala Itálie. Caffé Florian na náměstí Sv. Marka v Benátkách byla založena již roku 1720.
S kávou jako takovou se u nás lidé mohli seznámit již v 16. století. Samotné kavárny se k nám ale dostaly o něco později. Ostatně samotné pití kávy mělo dlouho úplně odlišný význam než relaxace u šálku horkého nápoje. Ještě v první polovině 18. století byl tento nápoj připravován pouze jako lék a káva se prodávala upražená a namletá v lékárnách.
V tehdejším kontextu sloužila například na zlepšení srdeční činnosti nebo k celkovému posílení organismu. Ačkoli by se mohlo zdát, že ideální podmínky přinesla metropole, ve skutečnosti byla vůbec první kavárna na území Čech otevřená v Brně. Stalo se tak roku 1702 a provozovatelem se stal Turek Ahmed.
Kávová kultura v Česku nabývá na důležitosti
Koncesi na své podnikání získal od městské rady, a to na přímluvu samotného vídeňského arcibiskupa. Teprve o několik let později přišla na svět první kavárna v Praze. Tu otevřel Jiří Theodat pod Mosteckou věží. Nejslavnější pražské provozy vznikly následně v oblasti takzvaného pražského kříže, to znamená Národní třída a Václavské náměstí. A že šlo o nadmíru úspěšný nápad, to potvrzuje i vývoj patrný až do dnešních dnů.
Dnes již kavárny nejsou výsadou jen velkých měst, ale kvalitní podniky nalezneme také na mnoha menších městech. Znovu se také po roce 1989 začaly otevírat soukromé pražírny a stále více se také zvyšuje povědomí o tom, jak má vypadat dobrá čerstvě pražená káva a o tom jak kávu správně připravit. Kávová kultura tak v tuzemsku nabývá stále více na významu.
Kavárny poskytují jedinečný prostor pro schůzky, místo na klidnou práci nebo zázemí pro soukromé akce, případně i okamžiky klidné relaxace. Svou unikátní rodinnou atmosférou vyniká také U tety Hany, kavárna ve Žďáru nad Sázavou. Ta kromě specifické atmosféry přináší i posezení uvnitř a také na venkovní zahrádce, ale stejně tak rozličný gastro a kulturní program, jako jsou hudební vystoupení či přednášky.
Diskuse k článku