Hovězí steak miluje snad každý masožravec! Skvělý je například s opečenými bramborami nebo restovanými fazolkami.

Perfektní hovězí steak: Poznejte nejlepší druhy mas a styl jejich přípravy

Dopřávali jste si dosud šťavnatý hovězí steak jen v restauracích? Pak od nynějška nemusíte! Informujte se o konkrétních druzích masa a připravte si tuto dobrotu sami doma na pánvi nebo grilu! Je to rozhodně ekonomičtější a také leckdy o dost chutnější varianta, neboť si steak okořeníte a propečete skutečně dle svých preferencí.

Nemusíte být zrovna geniálním šéfkuchařem, abyste připravili skvělý hovězí steak. Chce to jen trochu cviku a pár základních informací. Věděli jste například, že naprostým základem je dokonale rozpálená pánev, než maso začnete opékat? A to není zdaleka vše. Inspirujte se a staňte se kulinářskými mistry!

Jak postupovat při přípravě hovězího steaku

Ještě, než si představíme druhy mas vhodných k přípravě hovězího steaku, řekneme si, jak jej v praxi připravit. Tyto tipy vám určitě usnadní kulinářský život, a pokud je dodržíte, dočkáte se šťavnaté flákoty, které se nebudete moct nabažit.

Čtěte také:

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

  1. Než začnete hovězí steak připravovat, vyjměte jej asi hodinu předem z lednice. Maso by totiž mělo mít pokojovou teplotu.
  2. Hovězí steak před grilováním osušte papírovými utěrkami (z obou stran). Při přípravě tak získá křupavější povrch.
  3. S kořením či marinádami to nepřehánějte. Nejlepší je hovězí steak beztak jen se solí a případně s čerstvě mletým pepřem. Osolit maso je vhodnější spíše až po ugrilování.
  4. Před zahájením grilování hovězího steaku se ujistěte, že je pánev velmi rozpálená (nebo grilovací mřížka).
  5. Pokud budete hovězí steak grilovat na pánvi, použijte ten správný tuk a v přiměřeném množství. Ideální je ten s vysokým kouřovým bodem, tj. avokádový, řepkový nebo sójový olej. Skvělé je pak i přepuštěné máslo ghí!
  6. Při opékání steak příliš často neotáčejte. Myslete však na to, že 2 až 3 minuty z každé strany postačí na propečení typu „rare“ a na „medium“ asi 3 až 4 minuty z každé strany.
  7. Míru propečení hovězího steaku zkontrolujte ideálně teploměrem na maso. Někteří kuchaři to dělají tak, že prstem sáhnou na střed masa a poznají, jak je propečené. Pokud ale nejste zkušeným kulinářským mistrem, nemusí se vyplatit na to spoléhat.
  8. Jakmile hovězí steak propečete dle preferencí, vyjměte jej z grilu či pánve a nechte na talíři „odpočívat“. Tenčí steaky potřebují aspoň 5 minut a ty silnější 7 až 10 minut.
  9. Pokud chcete vylepšit chuť steaku, po jeho ogrilování na něj poklaďte malý kousek klasického kvalitního másla (může být i domácí bylinkové).
  10. A nakonec hovězí steak podávejte dle libosti s různými druhy omáček nebo jen tak s opečenými fazolkami a hranolky.

Poznámka: Rare steak by měl mít teplotu 49 až 54 °C, medium rare steak pak 54 až 57 °C, medium steak 57 až 63 °C, medium well steak 63 až 68 °C a well done 68 °C a více.

Než se pustíte do grilování hovězího steaku, měli byste jej nechat několik minut v pokojové teplotě.

Sebevzdělejte se v různých druzích mas na hovězí steaky

Abyste se stali skutečnými mistry v přípravě hovězího steaku, měli byste dobře znát i druhy mas vhodných na tuto minutkovou přípravu. A že jich je opravdu požehnaně! Stačí si jen vybrat! Inspirovat se můžete několika tipy:

  • FILET MIGNON: jedná se v podstatě o pravou hovězí svíčkovou, která je na trhu nejdražší. Maso je velmi křehké a nevyžaduje žádnou marinádu ani speciální koření. Při opékání na trošce oleje musíte dát pozor, abyste maso nevysušili – má totiž velmi nízký obsah tuku.
  • RIB-EYE: jde o nejšťavnatější hovězí steak, neboť má nejrozsáhlejší tukové mramorování. Díky výrazné chuti nepotřebuje žádné marinády ani koření (vystačíte si se solí a pepřem). Ideální je příprava na rozpálené a suché litinové/nepřilnavé pánvi (nebo grilu) do požadovaného propečení.  
  • STRIPLOIN: jde o hovězí nízký roštěnec, který má méně tuku než rib-eye steak ale například více chuti oproti hovězí svíčkové. Příprava je identická jako u rib-eye steaku.
  • T-BONE: tento steak se skládá z dvou druhů mas, tj. ze svíčkové a nízkého roštěnce. Příprava je však stejná jako u rib-eye steaku – tedy na suché pánvi nebo dobře rozpáleném grilu.  
  • FLANK STEAK: známý je také jako hovězí pupek (dle toho, odkud se z dobytka získává). Připravit byste jej měli na malém množství oleje nejvýše jako medium, aby nebyl vysušený a „gumový“. Krájet by se pak měl kolmo vůči vláknům a na tenčí plátky.

Na trhu však můžete koupit i mnoho jiných druhů mas vhodných na přípravu hovězího steaku. Výtečný je také například tzv. hanger steak neboli veverka, rump steak či flap steak. Jaký si tedy dopřejete konkrétně vy?

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 03. 05. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 04. 05. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 05. 05. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 06. 05. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 05. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 05. 2024
býk
Měsíc putuje ve znamení Býka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den. Pozor na nachlazení, chraňte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 05. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Fika: Originální švédský rituál kávy, bez kterého se od teď už neobejdete

Člověk, který všechno dělá ve spěchu, si vlastně neumí vychutnat život. Je dobré se plně soustředit na to, co ...

Andělská znamení se mohou skrývat za zdánlivě obyčejnými věcmi

Tak asi v tom nejsem sám, ale už nevim co to znamená, dlouho se mi to dělo v souvislosti s jednou holkou - tro...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika?

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika? Chcete zlepšit své podnikání? VO...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...
Zobrazit všechna témata

Tajemství B17 (Amygdalin): Proč byste měli znát tuto výjimečnou látku?

B17 patří mezi nejzajímavější objevy současné doby. Je zájmem mnoha vědeckých týmů, které se zabývají mechanismem nádorového bujení přičemž se tato látka jeví jako potenciální léčba nádorových onemocnění.

Hledáte nejšťastnější datum svatby? Tyto dny v roce 2024 a 2025 nepřehlédněte!

Každý zamilovaný a zasnoubený pár se snaží vybrat nejen nejpohodlnější ale také nejšťastnější datum svatby. Pokud se i vy v následujících měsících či letech plánujete vzít, máme pro vás několik tipů od astrolog...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.