Hovězí steak miluje snad každý masožravec! Skvělý je například s opečenými bramborami nebo restovanými fazolkami.

Perfektní hovězí steak: Poznejte nejlepší druhy mas a styl jejich přípravy

Dopřávali jste si dosud šťavnatý hovězí steak jen v restauracích? Pak od nynějška nemusíte! Informujte se o konkrétních druzích masa a připravte si tuto dobrotu sami doma na pánvi nebo grilu! Je to rozhodně ekonomičtější a také leckdy o dost chutnější varianta, neboť si steak okořeníte a propečete skutečně dle svých preferencí.

Nemusíte být zrovna geniálním šéfkuchařem, abyste připravili skvělý hovězí steak. Chce to jen trochu cviku a pár základních informací. Věděli jste například, že naprostým základem je dokonale rozpálená pánev, než maso začnete opékat? A to není zdaleka vše. Inspirujte se a staňte se kulinářskými mistry!

Jak postupovat při přípravě hovězího steaku

Ještě, než si představíme druhy mas vhodných k přípravě hovězího steaku, řekneme si, jak jej v praxi připravit. Tyto tipy vám určitě usnadní kulinářský život, a pokud je dodržíte, dočkáte se šťavnaté flákoty, které se nebudete moct nabažit.

Čtěte také:

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

  1. Než začnete hovězí steak připravovat, vyjměte jej asi hodinu předem z lednice. Maso by totiž mělo mít pokojovou teplotu.
  2. Hovězí steak před grilováním osušte papírovými utěrkami (z obou stran). Při přípravě tak získá křupavější povrch.
  3. S kořením či marinádami to nepřehánějte. Nejlepší je hovězí steak beztak jen se solí a případně s čerstvě mletým pepřem. Osolit maso je vhodnější spíše až po ugrilování.
  4. Před zahájením grilování hovězího steaku se ujistěte, že je pánev velmi rozpálená (nebo grilovací mřížka).
  5. Pokud budete hovězí steak grilovat na pánvi, použijte ten správný tuk a v přiměřeném množství. Ideální je ten s vysokým kouřovým bodem, tj. avokádový, řepkový nebo sójový olej. Skvělé je pak i přepuštěné máslo ghí!
  6. Při opékání steak příliš často neotáčejte. Myslete však na to, že 2 až 3 minuty z každé strany postačí na propečení typu „rare“ a na „medium“ asi 3 až 4 minuty z každé strany.
  7. Míru propečení hovězího steaku zkontrolujte ideálně teploměrem na maso. Někteří kuchaři to dělají tak, že prstem sáhnou na střed masa a poznají, jak je propečené. Pokud ale nejste zkušeným kulinářským mistrem, nemusí se vyplatit na to spoléhat.
  8. Jakmile hovězí steak propečete dle preferencí, vyjměte jej z grilu či pánve a nechte na talíři „odpočívat“. Tenčí steaky potřebují aspoň 5 minut a ty silnější 7 až 10 minut.
  9. Pokud chcete vylepšit chuť steaku, po jeho ogrilování na něj poklaďte malý kousek klasického kvalitního másla (může být i domácí bylinkové).
  10. A nakonec hovězí steak podávejte dle libosti s různými druhy omáček nebo jen tak s opečenými fazolkami a hranolky.

Poznámka: Rare steak by měl mít teplotu 49 až 54 °C, medium rare steak pak 54 až 57 °C, medium steak 57 až 63 °C, medium well steak 63 až 68 °C a well done 68 °C a více.

Než se pustíte do grilování hovězího steaku, měli byste jej nechat několik minut v pokojové teplotě.

Sebevzdělejte se v různých druzích mas na hovězí steaky

Abyste se stali skutečnými mistry v přípravě hovězího steaku, měli byste dobře znát i druhy mas vhodných na tuto minutkovou přípravu. A že jich je opravdu požehnaně! Stačí si jen vybrat! Inspirovat se můžete několika tipy:

  • FILET MIGNON: jedná se v podstatě o pravou hovězí svíčkovou, která je na trhu nejdražší. Maso je velmi křehké a nevyžaduje žádnou marinádu ani speciální koření. Při opékání na trošce oleje musíte dát pozor, abyste maso nevysušili – má totiž velmi nízký obsah tuku.
  • RIB-EYE: jde o nejšťavnatější hovězí steak, neboť má nejrozsáhlejší tukové mramorování. Díky výrazné chuti nepotřebuje žádné marinády ani koření (vystačíte si se solí a pepřem). Ideální je příprava na rozpálené a suché litinové/nepřilnavé pánvi (nebo grilu) do požadovaného propečení.  
  • STRIPLOIN: jde o hovězí nízký roštěnec, který má méně tuku než rib-eye steak ale například více chuti oproti hovězí svíčkové. Příprava je identická jako u rib-eye steaku.
  • T-BONE: tento steak se skládá z dvou druhů mas, tj. ze svíčkové a nízkého roštěnce. Příprava je však stejná jako u rib-eye steaku – tedy na suché pánvi nebo dobře rozpáleném grilu.  
  • FLANK STEAK: známý je také jako hovězí pupek (dle toho, odkud se z dobytka získává). Připravit byste jej měli na malém množství oleje nejvýše jako medium, aby nebyl vysušený a „gumový“. Krájet by se pak měl kolmo vůči vláknům a na tenčí plátky.

Na trhu však můžete koupit i mnoho jiných druhů mas vhodných na přípravu hovězího steaku. Výtečný je také například tzv. hanger steak neboli veverka, rump steak či flap steak. Jaký si tedy dopřejete konkrétně vy?

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 20. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 21. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Sváteční esenciální oleje: Které vůně vytvoří tu pravou pohodu Vánoc?

Esenciální oleje mohou předvánoční období u nás doma proměnit doslova v pohádkový ráj. Některé z nich totiž skutečně mohou blahodárně působit na náš klid, pohodu a dobré rozpoložení. Zlepší náladu a dokonce moh...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...