Hovězí steak je nejlepší z grilu. Jako příloha se hodí grilovaná zelenina.

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Inspirujte se skvělými marinádami!

Hovězí steak je pokrm pro skutečné gurmány. Výtečný je zejména z grilu, avšak připravit jej můžete i na pánvi. Vesměs v tom není žádná věda, ovšem pokud chcete maso propečené podle svých představ, je zapotřebí se zasvětit do kulinářských tajů vhodné přípravy.

Pakliže zvolíte kvalitní kus masa, nemůže se prakticky stát, že hovězí steak nebude k jídlu. Je to primárně ve vašich rukách. Dáte si úpravu rare, medium-rare, medium, medium-well nebo snad well done? Každý preferuje něco jiného. A na závěr se můžete inspirovat čtyřmi recepty na marinády, díky kterým připravíte lahodný kus masa k obědu nebo večeři.

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Jaký kus masa zvolit?

Na trhu se nabízí opravdu nezměrné množství hovězího masa. A tak může být poměrně složité vybrat si ten nejideálnější hovězí steak. Vhodné je okusit všechny druhy, v rámci možností samozřejmě. Každý totiž chutná poněkud jinak. Výtečný je například hovězí pupek, tj. flank steak. U tohoto druhu se zaměřte zejména na vyzrálost. Čím více je zralý, tím bude měkčí a lahodnější. Krájet by se mělo toto maso po ugrilování přes vlákna našikmo. Dále je velmi oblíbený rump steak, což je vlastně horní část hovězí kýty. Můžete ho grilovat nebo péct. Doslova rozplývající se v ústech je pak tzv. filet mignon (konec hovězí svíčkové). Z něj připravíte ty nejjemnější steaky, které budou jako dort. Už se vám sbíhají sliny? Tak se tedy porozhlédněte po svém vysněném kousku pořádného „fláku“ masa. Výše uvedené druhy nejsou zdaleka jediné. Vybírat lze i z T-bone steaku, rib eye steaku, sirloin steaku, hanger steaku a podobně.

Čtěte také:

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Jak propéct maso podle svých představ?

Mezi základní znalosti správného grilmana patří rozhodně stupeň propečení. Každý totiž preferuje hovězí steak v jiné úpravě. Jeden miluje tzv. „krvavý“, druhý zase středně propečený. Řekněme si tedy, jak na to:

  • Hovězí steak v úpravě rare: takto připravené maso je téměř syrové. Někteří lidé tvrdí – krvavé. Docílíte ho opékáním po dobu jedné minuty z obou stran. A jak poznat ideální propečení? Spojte na ruce palec s ukazovákem a sáhněte si na bříško pod palcem. 
  • Hovězí steak v úpravě medium-rare: tento druh propečení je zdaleka nejoblíbenější. Maso si totiž udrží svou šťavnatost. Opékejte jej asi minutu a půl až dvě minuty z každé strany. A jak poznat ideální úpravu masa? Spojte u ruky palec s prostředníčkem a sáhněte si na bříško pod palcem. Tak „měkké“ by mělo být.
  • Hovězí steak v úpravě medium: propečení je střední a maso stále růžové. Doba opékání se odhaduje na tři až čtyři minuty z obou stran. Ideální měkkost steaku poznáte tak, že si spojíte na ruce palec s prsteníčkem a sáhnete na bříško pod palcem.
  • Hovězí steak v úpravě medium-well: připravíte jej tak, že maso propečete asi pět minut z každé strany. Tak si steak stále udrží narůžovělé zbarvení, bude však téměř propečený.
  • Hovězí steak v úpravě well done: nejméně oblíbený druh propečení je well done. Taková úprava vlastně zbaví maso veškeré šťavnatosti. Někteří přední kuchaři tvrdí, že takto steak vlastně „zabijete“. Míru propečení poznáte tak, že si spojíte palec ruky a malíček, pak si sáhnete na bříško pod palcem.

Hovězí steak je výborný i v prosté úpravě se solí a pepřem.

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Inspirujte se jednoduchými a chutnými marinádami

A nakonec zde máme čtyři typy na marinády, které váš hovězí steak rozhodně pozvednou na prémiovou úroveň.

  • Česneková marináda s italským kořením váš hovězí steak dokonale provoní a ochutí. Maso nechte naložené nejlépe přes noc, aby nasáklo všemi chutěmi. Směs připravíte z těchto ingrediencí (pro 6 porcí): citronová šťáva – ¼ šálku, sójová omáčka – 1/3 šálku, olivový olej – ½ šálku, worcester – ¼ šálku, mletý sušený česnek – 2 lžičky, sušené italské koření – 1 lžíce, mletý černý pepř – 1 lžička, sůl – ½ lžičky, sušená mletá cibule – ½ lžičky.
  • Marináda z červeného vína a rozmarýnu hovězí steak pozvedne na gurmánskou úroveň. Tuto jednoduchou, a přitom skvělou směs na marinování připravíte z následujících surovin (pro 4 porce): suché červené víno – ¾ šálku, olivový olej – ½ šálku, citronová šťáva – 1 lžíce, mořská sůl – ½ lžičky, mletý černý pepř – ½ lžičky, lisovaný česnek – 4 stroužky, sušený rozmarýn – ½ lžičky. Maso spolu s marinádou vložte do pevného sáčku, který lze kvalitně uzavřít. Nechte naložené v lednici alespoň 6 až 20 hodin.
  • Marináda zvaná Fajita vás zavede do exotických končin. Hovězí steak naložte do směsi z těchto ingrediencí (pro 4 porce): limetová šťáva – 1/3 šálku, ananasový džus (bez přidaného cukru) – ¼ šálku, sójová omáčka – 2 lžíce, lisovaný česnek – 1 stroužek, mletý kmín – 1 lžička, sladká paprika (mletá) – 1 lžička, chilli vločky (nemusí být) – ½ lžičky, mořská sůl – 1 lžička, mletý černý pepř – ½ lžičky, čerstvý jemně nasekaný koriandr – ¼ šálku, olivový olej – 2 lžíce. Maso marinujte v lednici minimálně půl hodiny, ideálně však přes noc.
  • Aromatická marináda ze zázvoru a rýžového vinného octa dodá masu na netradiční, avšak vyvážené chuti. Potřebovat budete tyto suroviny (hovězí steak pro 4 lidi): sójová omáčka – ¼ šálku, rýžový vinný ocet – 2 lžíce, olivový olej – 1/3 šálku, přírodní med – 1 a ½ lžíce, lisované stroužky česneku – 4 ks, čerstvý jemně strouhaný zázvor – 1 lžíce. Maso marinujte v chladu asi 6 až 20 hodin.   

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Uzeniny Příbram, a.s.: maso a uzeniny špičkové kvality
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Alibona, a.s.- spolehlivý producent výrobků z ovoce a zeleniny
Společnost Alibona a.s. má velmi bohatou…

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.