Hovězí maso

Konzumace hovězího masa se v posledních letech mnohonásobně snížila, což mohlo způsobit nabízení nekvalitního masa z přestárlých zvířat. Hovězí maso se mnohým vrylo do paměti jako tvrdé kusy v pověstné hnědé omáčce ve školních jídelnách. Hovězí maso však může nabídnout mnohem více - vyzrálý steak z mladého býčka nebo pečeně z panenské svíčkové se považují za gurmánské delikatesy.

Účinky hovězího masa na zdraví

Vědci se příliš neshodují na prospěšnosti hovězího masa. Některé studie uvádějí hovězí maso ve spojitosti s riziky vzniku rakoviny tlustého střeva, jiné tvrdí, že je zásadní pro vývoj batolat, zvláště kvůli železu. Negativní dopady se však vztahují pravděpodobně na případy nadměrné konzumace.

  • Hovězí maso obsahuje vysoký podíl železa, které tělo zpracovává lépe než z rostlinných zdrojů. Železo působí na krvetvorbu, výkonnost, imunitu, termoregulaci organismu a prospívá vývoji plodu v těhotenství.
  • K dalším stopovým prvkům v hovězím se řadí zinek a selen, které působí na zlepšení struktury vlasů a nehtů, dále jód, mangan, chrom, fluor, které ovlivňuje kvalitu kostí, a v neposlední řadě také křemík.
  • V červeném mase se také vyskytují vitamíny skupiny B ovlivňující nervový systém a vitamín C působící společně s kyselinou listovou na zlepšení imunity.
  • Zvláště sportovci ocení látku kreatin, která podporuje svalový růst.
  • Libové části hovězího masa v sobě nesou také karnitin a tzv. CLA (konjugovaná kyselina linolová), což jsou látky podporující spalování tuků.

Negativní dopady na zdraví může ve velké míře ovlivnit samotná příprava pokrmu

  • Vysoká spotřeba červeného hovězího masa může vést k většímu riziku vzniku rakoviny tlustého střeva.
  • Mezi rizikové se řadí konzumování syrového hovězího masa v podobě tatarského bifteku, protože se v mase mohou vyskytovat bakterie salmonely, případně další paraziti, jako jsou tasemnice nebo svalovec.
  • Zčernalé části při grilování či pečení obsahují karcinogenní látky.
  • Části masa s vysokým obsahem tuku, například pupek nebo kližka, mohou zvyšovat cholesterol v těle a přispívají k výskytu kardiovaskulárních onemocnění.

Zajímavosti o hovězím mase

  • Mezi lety 1980 a 1996 se ve Velké Británii a Francii vyskytla hrozba "nemoci šílených krav". Inkubační doba tzv. Creutzfeldt-Jakobovy choroby se může prodloužit až na 40 let a stále na ni umírá asi 50 lidí ročně. Veškeré hovězí maso se dnes zpracovává tak, aby se zabránilo možnému přenosu této nemoci na člověka.
  • Pravděpodobným původcem rozšíření nemoci mezi zvířaty bylo zpracování vnitřností nakažených ovcí do krmiva pro dobytek.
  • V roce 1936 připadalo na každého přibližně 15 kilogramů hovězího masa ke konzumaci za rok, v 90. letech se toto číslo zdvojnásobilo, avšak dnes lidé v České republice zkonzumují průměrně jen 8 kilogramu tohoto masa ročně.
  • Lékaři doporučují sníst maximálně 70 gramů červeného masa denně (nebo půl kila týdně).
  • Množství minerálních látek se může lišit v závislosti na oblasti, ve které se zvíře páslo nebo ve složení krmiva, které dostávalo od chovatelů.
  • Přidávání hormonů do krmiv chovných kusů je dnes v EU zakázané, avšak například v USA se tyto praktiky stále objevují.
  • Nedostatek tohoto masa u dětí může vést až ke zpomalení vývoje, růstu, ale i k dlouhotrvající únavě, slabosti, ztrátě koncentrace a snížené imunitě.
Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Mexická pánev s mletým masem

Cibuli nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olivový olej a cibuli na něm dozlatova orestujeme. Přidáme mleté hovězí maso, restujeme asi 5 minut. Osolíme a opepříme. Přihodíme na tenko nakrájenou červenou papriku,...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte