Grilovací koření v šesti různých obměnách. Připravte si domácí směsi, které dokonale ochutí steaky!

img

Grilovací koření domácí výroby povznese vaše masové steaky na vyšší úroveň! Dejte vale těm kupovaným, které mohou být plné konzervantů, soli a glutamátu. Připravili jsme pro vás šest tipů, které ocení nejeden vášnivý „grilmen“ anebo „grilmenka“!

Vlastnoručně vyrobené grilovací koření vaše maso dokonale dochutí a provoní. Zpravidla se v něm snoubí klasicky sušený česnek, sůl, mletý černý pepř a v některých případech i sušené bylinky, mletá hořčičná semínka, chilli anebo sladká a uzená paprika. Inspirujte se zajímavými směsmi!

Grilovací koření 6x jinak: Barbecue směs pro milovníky kouřové a nasládlé příchutě

Jako první se představuje grilovací koření, které z vašich masových steaků vytvoří vynikající záležitost! Následující barbecue směs zaujme především milovníky intenzivních až nasládlých příchutí.

Čtěte také:

Římský kmín a vůně Orientu: 5 směsí koření, které se hodí do exotických pokrmů

Potřebné ingredience na barbecue směs

  • sušený tymián: ½ lžíce

  • sušený česnek: 1 lžíce

  • sušená petrželka: 1 lžíce

  • celerová sůl (lze vyrobit vlastní ze soli a mletých celerových semínek): ½ lžičky

  • mleté chilli koření: 2 lžičky

  • česneková sůl: 1 lžíce

  • mletá uzená paprika: 2 lžíce

  • mletý černý pepř: ½ lžíce

  • sůl: ¼ šálku

  • mletý kmín: ½ lžíce

  • sušená a mletá cibule:1 lžíce

  • mletá hořčice: 2 lžíce

  • kajenský pepř: 2 lžičky

  • hnědý cukr: 1/3 šálku

Recept na barbecue směs koření

Všechny výše uvedené ingredience pečlivě smíchejte v misce a pak grilovací koření neboli barbecue směs přesuňte do uzavíratelné sklenice. Uchovávejte na chladném, suchém a tmavém místě. Použijte dle preferencí do marinád na maso spolu s rostlinným olejem.

Grilovací koření 6x jinak: Směs s koriandrem a chilli

Pokud rádi grilujete zejména drůbež a vepřovou krkovici, zcela jistě vás nadchne grilovací koření s koriandrem a chilli. Zamilují si ho hlavně ti, kteří preferují pikantní pokrmy.

Potřebné ingredience na grilovací koření s koriandrem a chilli

  • sušený česnek: 1 lžička

  • chilli koření: ¼ lžičky (nebo dle preferencí)

  • sladká mletá paprika: 2 lžičky

  • římský kmín: 1 lžička

  • celý koriandr (semena): 1 lžička

  • celý barevný pepř: 1 lžička

  • hrubozrnná sůl: 1 lžička

Recept na grilovací koření s koriandrem a chilli

K přípravě si obstarejte ideálně hmoždíř. Do něj vsypte celý barevný pepř, celá semena koriandru a vše pomocí tloučku rozmělněte na prášek. Poté směs přesuňte do misky a smíchejte spolu se solí, kmínem, sladkou mletou paprikou, chilli kořením, sušeným česnekem a grilovací koření je na světě. Uchovávejte v uzavíratelné kořence.

Grilovací koření 6x jinak: Směs na steaky, která připomene chuť tacos

Máte rádi mexické tacos a chcete si jeho chuť připomenout? Pak si připravte grilovací koření na steaky, které vás zavede třeba až do samotného Mexika! Směs vynikne zejména na hovězím a vepřovém mase.

Potřebné ingredience na grilovací koření, které připomene mexické tacos

  • mleté chilli koření: 2 lžičky

  • Ancho chilli prášek: 1 lžička

  • mletý kmín: 2 lžičky

  • sušené oregano: 2 lžičky

  • sůl: 1 lžička

  • mletý černý pepř: 1 lžička

Dále ještě budete potřebovat 2 čerstvé česnekové stroužky, šťávu z jedné limety a ¼ šálku jemně nasekaného či nadrceného koriandru (čerstvého).

Recept na grilovací koření, které připomene chuť tacos

V míse si smíchejte chilli, kmín, oregano, sůl a pepř. Tak získáte základní grilovací koření. Dále přidejte šťávu z limety, čerstvý jemně nasekaný koriandr a lisované česnekové stroužky. Vše dobře promíchejte a ve směsi marinujte steaky asi dvě hodiny (v lednici). Do marinády lze přidat i trochu rostlinného oleje.

Na hovězí steak bude domácí grilovací koření jako stvořené.

Grilovací koření 6x jinak: Kávová směs na hovězí steaky

Kávová směs na steaky vás zřejmě na první pohled dost překvapí. Za vyzkoušení však tohle grilovací koření stojí! Ochutit jím můžete zejména hovězí steaky před grilováním.

Potřebné ingredience na grilovací koření s příchutí kávy

  • Ancho chilli prášek: 1 lžíce

  • mletá káva (čerstvá): 1 lžíce

  • hnědý cukr: 2 lžičky

  • sůl: 2 lžičky

  • uzená mletá paprika: 2 lžičky

  • sušené oregano: 1 lžička

  • mletý koriandr: 1 lžička

  • hořčičný prášek: 1 lžička

Recept na grilovací koření s příchutí kávy

Všechny výše uvedené suroviny pečlivě promíchejte v misce. Pak jen grilovací koření zakápněte trochou rostlinného oleje a vytvořte marinádu na steaky. Ty marinujte alespoň 60 až 80 minut v chladu. Až maso ogrilujete, budete unesení z jeho chuti!

Grilovací koření 6x jinak: Texaská směs na steaky

Texaská kořenící směs vás dostane svou intenzivní chutí. Snoubí se v ní několik běžně používaných surovin. Vhodné bude tohle grilovací koření zejména na hovězí a vepřové steaky.

Potřebné ingredience na texaské grilovací koření

  • sůl: 2 lžíce

  • hnědý cukr: 2 lžičky

  • mletý černý pepř: 1 lžička

  • sladká mletá paprika: ½ lžičky

  • chilli koření: ½ lžičky

  • sušený česnek: ¼ lžičky

  • sušená cibule: ¼ lžičky

  • mletá kurkuma: ¼ lžičky

Recept na texaské grilovací koření

V míse promíchejte sůl, pepř, hnědý cukr, mletou papriku, sušený česnek, chilli, cibuli a mletou kurkumu. Grilovací koření v suchém stavu uchovávejte v kořence. Pokud budete chtít připravit marinádu, jednoduše přilijte do směsi rostlinný olej dle preferencí a marinujte maso dle výběru.

Grilovací koření 6x jinak: Osvěžující pomerančová směs

Grilovací koření je zpravidla velmi intenzivní, aromatické a těžké. Tato osvěžující pomerančová směs vám však rozšíří obzory! Hodit se bude k marinování hovězích steaků. Vyniknou s ní ale třeba i ty kuřecí.

Potřebné ingredience na osvěžující pomerančovou směs

  • sůl: 2 lžíce

  • uzená mletá paprika: 1 lžíce

Dále potřebujete šťávu a kůru z dvou bio pomerančů a dvě lžíce čerstvě a jemně nasekané petrželky.

Recept na osvěžující pomerančovou směs na steaky

V míse si smíchejte nejprve sůl a mletou uzenou papriku. Poté přidejte i jemně nasekanou petržel, pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu. Do marinády maso naložte na dvě hodiny (nechte v lednici). Nakonec steaky ogrilujte dle libosti. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.