Grilování: recepty, co vás dostanou

Grilování: recepty, co vás dostanou

Nastalo období, kdy se z mnoha zahrad, teras a balkónů linou příjemné vůně grilovaných pokrmů. Grilování se stalo velice oblíbenou činností, pro mnohé až rituálem, bez kterého si neumí představit prosluněné chvíle volna. Pokud i vy patříte k fanouškům grilování a upřednostňujete tento způsob přípravy jídla kdykoliv je to možné, pak vás jistě následující řádky potěší. Na nich vás čekají nejen výtečné recepty, které určitě stojí za vyzkoušení, ale také zajímavé informace, které vám prozradí o grilování vše podstatné.

Čtěte také:

7 nejlepších receptů na dipy ke grilovanému masu, které budete zbožňovat

Výsledek grilování ovlivňuje nejen typ grilu, ale také postup, který při přípravě zvolíte. Chcete-li, aby maso bylo co nejlahodnější, nezapomeňte ho před grilování naložit do marinády. Pokud si ho takto připravíte den předem, tím lépe. Gril a jeho povrch (mřížka, rošt) by měl být řádně očištěný. Maso během grilování nepropichujte, aby neztrácelo šťávu, dále se také doporučuje vyhýbat se grilování příliš tučných kusů. Odtékající tuk by zbytečně rozpaloval uhlí (v případě klasického grilu) a pokrm by se mohl spálit. Nezapomeňte také na to, že grilovaná pochoutka by se měla konzumovat hned, jakmile ji sundáte z grilu. Pokud se teprve chystáte rozšířit řadu šťastných majitelů grilu, přečtěte si, čím se od sebe liší jednotlivé druhy grilu – elektrický, plynový, na dřevěné uhlí.

Při grilování se neobejdete bez nástrojů, které pomohou upravovat jednotlivé suroviny tak, aniž by cokoliv ztrácely ze své specifické chutě či vůně. Pro vybavení zajděte do osvědčeného obchodu a vždy žádejte takové, které má certifikát o zdravotní nezávadnosti. Určitě by vám neměly chybět grilovací kleště na obracení jídla, grilovací jehly a grilovací štětec na potírání marinádou. Ta je vlastně jedním z klíčových tajemství grilování.

Marináda na grilování – proč je tak důležitá?

Základem chuti je marináda na grilování. Může být sladká, kyselá, pikantní i ovocná, výjimečné nejsou ani exotické a na první dojem nesourodé kombinace příchutí v ní. Rozhodně se vyplatí experimentovat a zkoušet, jak která marináda na grilování ovlivní výsledek. V každém případě je díky ní maso jemné, nevysušené a ochucené. Základní pravidlo hovoří o tom, že na libové maso je lepší olejová marináda na grilování (nejlépe z olivového oleje), naopak na to s tukem jsou vhodnější různé vinné a octové varianty. Nepatří do ní sůl, který by z masa vytáhlad vodu, a tak by ho nadměrně vysušila ještě před tepelnou úpravou.

Marináda na grilování: hlavní zásady

  • před naložením maso omyjte a osušte v utěrce
  • maso musí být ponořeno celé
  • používejte plastové, keramické nebo nerezové misky (od hliníku či kovu by maso získalo „železnou chuť“)
  • nádobu s marinádou a masem zavřete, můžete ji ještě překrýt kusem látky, uložte ji na chladné a tmavé místo

Tip: chilli marináda na grilování s medem a česnekem (nejlépe v kombinaci s vepřovou krkovicí)

Ingredience (množství uzpůsobte dle potřeby):

  • cca 200 ml oleje
  • 2 až 3 lžičky středně pálivého chilli v prášku
  • 2 lžíce medu
  • cca 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • čerstvé bylinky – například rozmarýn

Recepty na grilování masa

  • Česnekové kuře

Ingredience:

  • 1 celé kuře bez drobů
  • 8 stroužků česneku
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř
  • trocha sladké papriky
  • trocha sušeného česneku
  • 2 červené cibule
  • půl kostky másla

Jak se česnekové kuře připraví?

Nejprve je nutné kuře pořádně omýt a vysušit. Poté ho potřeme šťávou z citronu a necháme zhruba 40 minut v chladu odležet. Česnek prolisujeme, po uplynutí doby odležení kuře důkladně osolíme a opepříme, přidáme papriku a sušený česnek. Ten prolisovaný vetřeme do masa. Vnitřek naplníme na větší kusy nakrájenou cibulé a máslem. Pomocí nitě a jehly kuře zašijeme. Následně se kuře napíchne na grilovací jehlu tak, aby jím bylo možné po celou dobu otáčet. Grilujeme zhruba 50 minut, dáváme pozor, aby žár nebyl příliš velký.

  • Vepřové špízy s hořčičným dipem

Ingredience:

  • 500 g vepřové panenky
  • 2 paličky česneku
  • sůl a pepř
  • 200 g kořeněné hořčice
  • 200 g tvarohu
  • 50 g šlehačky
  • 1 lžička chilli v prášku

Jak se vepřové špízy s hořčičným dipem připraví?

Omyté maso nakrájíme na kousky, které budeme moci napichovat na grilovací jehly. Česnek pokrájíme na tlustší plátky, aby se při napichování nerozpadl. Střídáme maso a česnek, osolíme a opepříme, ne příliš. Hotové špízy potíráme hořčicí. Co nám z ni zbyde, to využijeme na dip. Ten vytvoříme smícháním s tvarohem a šlehačkou, nakonec přimícháme chilli. Špízy vložíme na grilovací misku a opekáme do zlatohněda. Podáváme s dipem.

Recepty na grilování ryb

  • Grilovaný losos

Ingredience:

  • 2 plátky lososa
  • sůl a pepř
  • 50 g česnekového másla
  • čerstvá pažitka
  • 1 středně velká cibule
  • olivový olej
  • šťáva z citronu

Jak se grilovaný losos připraví?

Omyté a osušené plátky lososa opepříme a osolíme, poté nakrájíme cibuli na tenká plná kolečka. Položíme je na talíř a na ně ochucený plátek lososa, poslední vrstvu opět utvoříme z cibule. Do olivového oleje přidáme zhruba 2 lžičky citronové šťávy a touto směsí polijeme lososa i s cibulí. Přikryjeme a necháme v chladu a temnu 30 minut odležet. Na středně rozpáleném oleji opečeme na každé straně po dobu zhruba 8 minut. Na hotový plátek položíme kousek česnekového másla a zasypeme nakrájenou pažitkou.

  • Pstruh s tymiánem

Ingredience:

  • pstruh
  • sůl a pepř
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 až 3 lžíce olivového oleje

Jak se pstruh s tymiánem připraví?

Nejprve rybu důkladně, ale opatrně omyjeme a osušíme v utěrce. Pstruha naplníme snítkami tymiánu, jednu si necháme do oleje. Poté ho osolíme a zlehka opepříme. Gril by měl být roztopen tak, aby mřížka byla rozpálená. Potřeme jí trochou olivového oleje a do jeho zbytku pak přidáme rozmělněný tymián. Pstruha grilujeme necelých 10 minut, a to na každé straně. Během pečení ho potíráme olejem, ve kterém je tymián.

Recepty na grilování zeleniny

  • Grilovaná rajčata s bazalkou, česnekem a šunkou

Ingredience:

  • 6 rajčat (nesmí být příliš měkká)
  • čerstvá bazalka dle chuti
  • 3 stroužky česneku
  • 3 plátky šunky
  • sůl a pepř
  • zázvorový olej
  • alobal

Jak se grilovaná rajčata s bazalkou, česnekem a šunkou připraví?

Rajčata pořádně omyjeme a osušíme. Rozpůlíme je a obě plochy osolíme a opepříme. Přidáme bazalku a na tenké plátky nakrájený česnek. Plátek šunky si natrháme tak, aby bylo možné dát ho mezi obě poloviny rajčete, aniž by příliš přečníval. Obě poloviny spojíme zpět a vložíme do alobalu. Ještě než ho zabalíme, pokapeme rajče zázvorovým olejem. Na několika místech v horní polovině alobalu ho lehce propíchneme vidličkou. Opékáme na silnějším žáru zhruba 10 minut.

  • Brambory plněné nivou

Ingredience:

  • 4 větší brambory
  • cca 100 g nivy
  • jarní cibulka
  • pepř
  • grilovací koření
  • olivový olej
  • sladká paprika
  • sušená bazalka
  • alobal

Jak se brambory plněné nivou připraví?

Brambory uvaříme ve šlupce, nesmí být však příliš měkké. Poté je podélně rozřízeneme a z obou polovin vydlabeme vnitřek, asi ze dvou třetin. Nevyhazujeme ho, dál ho použijeme. Nivu si nastrouháme na hrubo, smícháme s najemno posekanou jarní cibulkou. Přidáme vydlabaný vniřek brambor, pepř, sladkou papriku a špetku bazalky. Touto směsí naplníme vydlabané brambory, pokapeme olivovým olejem a vložíme do alobalu. Poklademe na mřížku a na středním žáru grilujeme zhruba 20 minut.

Grilování a přílohy

Lámete si často při grilování hlavu nad tím, jaká je nejvhodnější příloha? Obvykle se podává čerstvé pečivo (tmavé i světlé, vhodné nejsou rohlíky a toastový chléb) nebo samotná zelenina. K masu si můžete ugrilovat i brambory, příloha nesmí přebíjet chuť ani aroma hlavního jídla. Platí jedno pravidlo, a to že všechny suroviny, jako na samotné grilování, musí být zcela čerstvé. Máte-li možnost upéct si domácí chléb, neváhejte. A když nevíte, jak na to, nezapomeňte si přečíst článek „Domácí pekárna – recepty, co musíte vyzkoušet“.

Grilované ovoce aneb tip na vitaminový zákusek

V tuzemských domácnostech se při grilování nejčastěji používají různé druhy masa a uzenin. Ale mimo zeleninu můžete grilovat i ovoce. A pokud k němu přidáte třeba trochu skořice (článek o ní najdete ZDE) a medu, získáte lahůdku, kterou můžete nahradit odpolední zákusek. Grilovat se dají třeba banány, jablka, ananas, mango, hrušky. Ovoce vhodné na gril nesmí být příliš vodnaté a měkké. Také se vyplatí vkládat ho do alobalu a péct spíše na mírnějším žáru. Někteří lidé takto grilují i citron a limetku, a to především k rybám či mořským plodům. Jak je vidno, fantazii se při grilování rozhodně meze nekladou.

Grilování je nejen možností, jak si připravit lahodné jídlo, ale také příležitostí, při které se může sejít celá rodina nebo přátelé. Nezáleží na tom, jak bude hostina bohatá, záleží jen na tom, aby chvíle při grilování byly chvílemi pohody a klidu. Na závěr si připomeňte bezpečnostní zásady, aby se odpolední grilování neproměnilo v katastrofu.

Bezpečnostní zásady grilování

  • Nenechávejte gril bez dozoru.
  • V okolí grilu nesmí být hořlavé látky, suchá tráva a listí, co by mohlo od jisker vzplanout.
  • Gril umístěte na pevný povrch, aby se nemohl převrátit.
  • Mějte u grilu nachystanou nádobu s vodou, kterou můžete v případě potřeby ihned využít.
  • Po grilování vyčkejte, až uhlíky vychladnou, poté je uložte do nehořlavé nádoby.
  • Při grilování by se kolem grilu neměly pohybovat malé děti.
  • Buďte zvláště obezřetní při grilování na otevřeném ohni na balkoně.
  • Na rozpálený gril neodkládejte grilovací náčiní ani další předměty.

 

Grilujete? Podělte se s ostatními o váš oblíbený recept, napište ho do komentářů pod článkem!



Diskuse k článku

  • Hahanka

    10:10 27. 6. 2012 0
    Já třeba zbožňuju grilovaný hermelín. stačí ho rozkrojit vložit do něj koření a třeba i kus šunky, pořádně česneku (plátky), cibule (kroužky), pak se to dá do alobalu, aby to drželo. a hodí se to na nějakých 20 minut na gril. lahoda jak se ty chutě pak spojí.

    tady v tom článku mě zaujaly brambory plněné nivou, vyzkouším to!!

Lunární kalendář

NEDĚLE 12. 10. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…
Jiří Vyskočil: autoškola a autobusová doprava, Sokolov
Společnost Autobusy Vyskočil s.r.o.

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

mimo téma avšak důležité –'dejte vědět svým známým,....
Pomozte Šarlotě v boji s nádorem mozku
https://donio...

Kávový peeling

Skvělý impuls, právě se chystám na peelingové mýdlo s mletou kávou. Domácí výroba mýdel (ale od základu, žádná...

Ředkev proti kašli

Je třeba rozlišovat druh ředkve. Ta na obrázku je chutná, ale na kašel a rozpouštění hlenů (též na žlučníkové ...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabízíme půjčky s konkurenceschopnými úrokovými sazbami. Jednoduché a rychlé osobn�...

Zkušenosti s brýlemi z Grandoptical

Mám od nich brýle a s kvalitou mám dobrou zkušenost. I obsluha je milá a vstřícná.

Získejte zde svou legitimní půjčku

Nabízím půjčky vážným lidem Hledáte půjčku na zahájení podnikání, ať už na re...
Zobrazit všechna témata

Masáž, která přijede za vámi – kdykoli a kamkoli

Bolí vás záda, jste ve stresu a chcete si na chvíli odpočinout od každodenního shonu? Zajděte si na masáž. Pokud vám to zdraví nedovoluje, nemáte času nazbyt nebo si jen chcete užít masáž v pohodlí svého domova...

Hádka není konec světa: 5 tipů, jak ji zvládnout s nadhledem

Hádka je v každém vztahu nevyhnutelná, ale rozhodně nemusí znamenat konec světa ani vztahové krize. Správný přístup k hádce dokáže zabránit zbytečnému vyostření a proměnit ji v nástroj lepší komunikace a porozu...

Říjnová sadba muchovníku: Proč je nyní ten správný čas?

Říjen je ideální čas pro sadbu muchovníku, méně známé, ale mimořádně odolné ovocné dřeviny s vysokou výživovou hodnotou. Sadba muchovníku na podzim dává rostlině dostatek času k zakořenění před zimou, což zvyšu...

Jak nejlépe vybrat autosedačku pro dítě?

Správný výběr autosedačky je pro bezpečné cestování našich dětí zcela zásadní. Podle aktuální legislativy musí všechny děti do výšky 150 cm nebo hmotnosti 36 kg používat schválenou autosedačku odpovídající jeji...

Zapomenuté klenoty Česka: Podzimní výlety do míst, která nejsou příliš známá

Česká příroda na podzim umí překvapit. I když je většina oblíbených míst stále ještě plná turistů, přesto je možné najít místa, kde budete téměř sami. Pokud máte chuť vyrazit na podzimní výlet, ale vyhnout se d...

Zapomeňte na kupované směsi. Namíchejte si vlastní podzimní koření

Cítíte to? Podzim voní tak nějak jinak. Ve vzduchu se mísí sušené listí, skořice, jablka a hřejivá atmosféra domova. Tu umí dokreslit i mnoho druhů koření. Obchodníci se předhánějí, kdo nabídne lepší podzimní s...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Trendy na podzim: Jak si vyrobit originální šperky z přírodních materiálů?

Podzim je ideálním obdobím pro tvoření. Příroda nabízí nepřeberné množství inspirace i materiálů: barevné listy, větvičky, plody, kamínky či dřevo. Pokud toužíte po jedinečných doplňcích, zkuste si vyrobit vlas...

Přírodní anabolika jako Bezpečná cesta k růstu svalů a regeneraci

Přírodní anabolika představují stále oblíbenější alternativu ke syntetickým anabolickým steroidům. Nabízejí možnost podpořit růst svalové hmoty, regeneraci a celkovou výkonnost, aniž by zatěžovala organismus ch...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Hořčík v hlavní roli: Která forma hořčíku nejlepší?

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro správnou funkci svalů, nervového systému i metabolismu. Správná forma hořčíku může zásadně ovlivnit jeho vstřebatelnost a účinnost v těle. Existuje několik druhů...

Jak nepodlehnout na podzim nachlazení? Pomohou babské rady na posílení imunity

S přicházejícím sychravým podzimem jistě uplatníte osvědčené babské rady na posílení imunity. Je to totiž právě podzimní období, které nás ohrožuje daleko více virózami, nachlazeními nebo chřipkami. Zjistěte, c...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.