img

7 nejlepších receptů na dipy ke grilovanému masu, které budete zbožňovat

S teplými večery přichází také sezóna grilování. K němu nesmí chybět dipy ke grilovanému masu, které z každého grilování udělají gurmánský zážitek.  Stejnou omáčku ale můžete využít k zelenině nebo jako dip do tortilly. Poradíme vám, jak takový skvělý dip připravit a na co si dát pozor. Dáme vám také 7 výborných receptů, se kterými vaše grilování zaručeně sklidí úspěch.

Čtěte také:

Marinády na grilování – recepty, které pomohou zvýraznit chuť masa

Domácí dipy ke grilovanému masu jsou lepší než ty kupované

V regálech obchodů najdeme velký výběr nejrůznějších omáček ke grilování. Žádná z nich ale není čerstvá a bez přidaných chemických či konzervačních látek. Proto je nejlepší, když se o dipy ke grilovanému masu postaráme sami. Budeme vědět přesné složení, nedáme do nich zbytečnou chemii a k tomu bude vše opravdu čerstvé. A hlavně, nachystáme dipy ke grilovanému masu přesně podle naší chuti, který v obchodech neseženeme. Příjemným bonusem bude uznání našich nejbližších.

Jak na nejlepší dip k masu, k zelenině anebo dip do tortilly

  • Každý dip má svůj základ. Nejčastěji se na dipy ke grilovanému masu anebo k zelenině používá jogurt, zakysaná smetana, tvaroh, ale i méně zdravá majonéza
  • Klíčem k dobrému dipy je správné dochucení. Použít můžeme nejrůznější aromatické přísady, jako je česnek, kari, křen, cibule, olivy, chilli, bylinky, brusinky a řadu dalších
  • Přísady na dipy ke grilovanému masu anebo k zelenině mají být čerstvé
  • Suroviny by se navzájem neměly přebíjet, ale zároveň by dip neměl být nedochucený
  • Dip má široké využití: můžeme ho přidat také do salátů, k zelenině, k opečeným bramborům nebo jako dip do tortilly

Česnekový dip

Základ: 

  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce sýru žervé
  • 500 g bílého jogurtu
  • 1 lžička provensálského koření

Dochucení:

  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička oregana
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • Citrónová šťáva z půlky citrónu

Nejdříve na tento dip připravíme základ. Vezmeme bílý jogurt, zakysanou smetanu a žervé. Vše dobře promícháme v misce. Poté můžeme dochucovat. Prolisujeme stroužky česneku a směs opět dobře promícháme. Poté dip osolíme, opepříme, přidáme oregano a provensálské koření. Do směsi vmícháme citrónovou šťávu. Nakonec dáme cukr, aby dip nebyl tolik kyselý. Podle naší chuti můžeme dosolit anebo dokořenit. Chvíli necháme odležet a česnekový dip můžeme podávat. Česnekový dip patří mezi ty dipy ke grilovanému masu, které skvěle doplní kuřecí i vepřové.

Dipy ke grilovanému masu (9)

Dip ze zakysané smetany a sýra

Základ:

  • 140 ml zakysané smetany
  • 100 g sýru s modrou plísní

Dochucení:

  • 1 lžíce čerstvých bylinek, jako je pažitka, bazalka nebo petržel
  • 2 lžíce majonézy
  • Citrónová šťáva z jednoho citrónu
  • Pepř a sůl podle chuti

Dip ze zakysané smetany a sýra ocení hlavně milovníci plesnivých sýrů. Základ připravíme tak, že nejprve sýr s modrou plísní důkladně rozmačkáme, například vidličkou. Přidáme k němu zakysanou smetanu a majonézu a dobře zamícháme.  Do směsi přimícháme citrónovou šťávu. Nakonec dáme nasekané bylinky a podle chuti dosolíme a opepříme. Nechejme směs chvíli odležet a dip ze zakysané smetany můžeme podávat.

Dipy ke grilovanému masu (1)

Avokádový dip

Základ:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 rajče

Dochucení:

  • 1 menší chilli paprička
  • 1 česnek
  • 1 cibule
  • 1 lžička citrónové šťávy

Avokádový dip patří mezi dipy ke grilovanému masu, které jsou velmi zdravé a zároveň chutné. Nejprve se ujistíme, že je avokádo opravdu zralé. Poté ho rozpůlíme a vyndáme z něj pecku. Dužinu avokáda dáme do misky a postupně přidáváme další ingredience. Umyjeme rajče a nakrájíme ho na kousky. Cibuli oloupeme a posekáme na drobno. Podobně i chilli papričku.  Česnek prolisujeme. Když máme všechny suroviny v misce, důkladně je rozmixujeme ručním mixérem. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Avokádový dip necháme odležet a můžeme podávat. Dá se skvěle použít také jako dip do tortilly anebo k nachos.

Dipy ke grilovanému masu (10)

Jogurtový dip s křenem

Základ:

  • 400 g bílého selského jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce strouhaného křenu

Dochucení:

  • 1 svazek pažitky
  • 1 špetka pepře

Jogurtový dip s křenem je oblíbený a jednoduchý, jeho příprava nezabere víc jak deset minut. Jogurt dáme do misky. K jogurtu přidáme nasekanou pažitku, poté křen a jemně promícháme. Směs dochutíme solí a pepřem a nakonec přidáme olivový olej. Necháme chvíli odstát a jogurtový dip je připravený k servírování.

Dipy ke grilovanému masu (7)

Rajčatový dip

Základ:

  • 2 konzervy sekaných rajčat
  • 1 cibule
  • Olivový olej

Dochucení:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce vinného octa
  • Špetka chilli koření
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce tabasca
  • 2 lžičky cukru

Příprava tohoto dipu je o něco delší, zabere nám půl hodinky. Rozhodně se ale vyplatí. Nejprve na drobno nakrájejme cibuli. Prolisujme stroužky česneku. Ten společně s cibulí opečeme na olivovém oleji do měkka. Poté přidáme chilli koření a chvíli míchejme. Pak ke směsi přidáme sekaná rajčata, worcesterskou omáčku cukr, vinný ocet a tabasco. Suroviny asi půl hodiny vaříme, dokud směs nezhoustne. Poté můžeme rajčatový dip podávat. Výborný je také k hranolkům anebo poslouží jako lahodný dip do tortilly.

Dipy ke grilovanému masu (2)

Tvarohový dip

Základ: 

  • 120 g tvarohu
  • 250 g kozího sýru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje

Dochucení:

  • Hrst čerstvě nasekaných bylinek jako je kopr nebo bazalka
  • 2 stroužky česneku
  • Půl lžičky soli
  • Mletý pepř
  • Sůl

Tvaroh utřeme s rozdrobeným sýrem. Až je směs hladká, přidáme do ní zakysanou smetanu. Potom přidáme olivový olej a citrónovou šťávu. Propasírovaný česnek utřeme se solí a směs přidáme k dalším ingrediencím. Podle chuti přidáme pepř, sůl a na jemno nasekané bylinky. Tvarohový dip má tu výhodu, že do něj můžeme přidat naše oblíbené suroviny a bude tak přesně podle naší chuti. Můžeme ho tak použít klidně jako dip do tortilly.

Dipy ke grilovanému masu (8)

Dip z červené řepy

Základ: 

  • 300 g uvařené červené řepy
  • 150 g bílého jogurtu

Dochucení:

  • 4 stroužky česneku
  • 1 a ½  lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • Citrónová šťáva podle chuti
  • Mletý pepř a sůl na dochucení

Uvařenou řepu zbavíme slupky a nastrouháme na jemno. Dáme jí do misky a přidáme k ní bílý jogurt a zázvor. Promícháme a podle chuti přidáme pepř, sůl a pár kapek citronové šťávy. Promícháme a necháme alespoň hodinu odležet. Poté je dip připravený k servírování. Dip z červené řepy se řadí mezi skvělé dipy ke grilovanému masu, ale výborný je i s masem vařeným, smaženým anebo pečeným.

Dipy ke grilovanému masu (5)

Dip: co to je a dokud se vzal?

Dip je pokrm, který se používá jako doplnění jiného jídla. Je hustý, složený z nejrůznějších přísad a koření. Ostatní pokrmy díky němu mají ještě o něco lepší chuť, nejčastěji se dipy používají právě ke grilování. Ale oblíbený je také dip do tortilly, k zelenině, chipsům, hranolkům anebo nachos.

Název dip má kořeny v angličtině a pochází ze Spojených států amerických. Dip totiž doslovně znamená namočit anebo ponořit. Špatně by se překládal do češtiny, proto se ujala anglická verze. Nejblíže je sice slovo omáčka, ale tu si většinou spojujeme se svíčkovou anebo koprovkou.

Vyzkoušejte také recepty na vegetariánské grilování

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zdraví a krása

Úraz není náhoda! Možná potřebujete zastavit a nebo vykročit?

Zimní čas je pro řadu lidí romantickým obdobím. Sníh pokryje šedivost všedních dní a přinese trochu více světla do měst i do přírody. Spolu se sněhem se však zvyšuje riziko úrazů. Zejména vyvrknutí, zlomenin, n...

Bydlení, zahrada

Jak na úpravu vody ve vířivce

Pořídit si vířivku je snem mnoha lidí. Představa odpočinku ve vířivém bazénu po dlouhém dni v práci dovede být skutečně neodolatelná. Vířivka dovede splnit veškeré naše sny o domácím wellness. Musíme ale počíta...

Těhotenství, děti

Nevolnost v těhotenství: Proč se objevuje a jak ji zvládnout?

Říká se, že žena pozná, když otěhotní. Jiný stav je zkrátka znát. Jenže s sebou přináší i řadu nových zkušeností. Mezi tu méně oblíbenou novotu patří nevolnost v těhotenství. Nejčastěji se jedná o pocit na zvra...

Životní styl

Práce z domu začíná být standard. Jak se na homeoffice nezbláznit?

Homeoffice je za poslední rok jedním z nejčastěji skloňovaných slov. Pochopitelně, práce z domu není vhodná pro každou profesi. Ale tam, kde je to jen trochu možné, se homeoffice hojně využívá. Na první pohled ...

Psychologie

Proč intuice potřebuje myšlení a myšlení intuici?

Zvykli jsme si žít v protikladech. Věci, názory, lidi, situace zpravidla považujeme za dobré anebo špatné. To, co je v našem světě dobré, se snažíme podporovat, a to špatné vymýtit. Už zde však narážíme na prob...

Academy

Onemocnění koronavirem, COVID-19

COVID-19 je označení onemocnění způsobené odhaleným typem koronaviru. Jelikož jde o zcela nově objevený virus, onemocnění se nejčastěji označuje jako onemocnění koronavirem. Je nutné podotknout, že existuje mno...

Řemesla

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Mazlíčci

Křeček džungarský: nemoci způsobují paraziti, ale také zanedbaná péče

Nepřijímá potravu, je apatický nebo má problémy se srstí. To jsou velmi časté příznaky různých nemocí postihující malé křečky džungarské. Křeček patří dlouhodobě nejen v Čechách k oblíbeným a nenáročným mazlíčk...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Blogeři

Když těsný jsou ti gatě a všichni čučí na tě

Věc se má tak, že se mám v létě vdávat. Všichni to chápou, jenom moje váha ne. Nedokážu jí prostě vysvětlit, že ty čísla nekorespondujou s tim, jaký jsem si vybrala šaty. Maj je jen ve velikosti 38 a to už dávno nemám...Jsem fakt tak vypasená, nebo se vidim příliš kriticky? No myslim, že tuhle otázku řeší celá řada nás ženskejch, že jo?! A možná i mužský, jen to nechtěj rozpitvávat. Přeci jenom toho namluvěj míň, než my štěbetalky...