Letní grilování: Nejlepší dip, omáčka i marináda ke grilování

Letní grilování: Nejlepší dip, omáčka i marináda ke grilování

Grilování nemusí být nuda. Připravili jsme pro vás recepty, na kterých si pořádně pochutnáte. Marináda na grilování, jakou jste ještě neochutnali. Dip nebo omáčka k pořádně propečenému masu? Račte si nabídnout, je z čeho vybírat.

Čtěte také:

Vegetariánské grilování - recepty a tipy na bezmasé pochoutky, které mile překvapí i masožravce

Grilování je tradiční letní zábavou Čechů. Rádi posedíme na zahrádce nebo na terase a opečeme si něco dobrého. Aby ale grilování mělo grády, připravte si omáčky, které běžné grilování změní na nevšední. A marináda na grilování? Ta musí být pečlivě připravená, aby maso z ní chutnalo opravdu skvěle!

Marináda na grilování I: Čistě zeleninová

Zeleninová marináda na grilování – přísady:

  • 4 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka
  • pažitka
  • jarní cibulka

Zeleninová marináda na grilování – příprava:

Česnek oloupeme a protlačíme lisem. Jarní cibulku nakrájíme na drobné kousky. Stejně tak pažitku i petrželku. Zeleninu i bylinky smícháme dohromady v jedné míse a přidáme sůl i mletý pepř. Promícháme. Nakonec přilijeme olej a sójovou omáčku. Opět důkladně promícháme. V připravené směsi obalíme ze všech stran maso na grilování a necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici. Zeleninová marináda na grilování vyniká decentní chutí.

Marináda na grilování II: S vůní koňaku

Koňaková marináda na grilování – přísady:

  • 1 lžíce oblíbeného koňaku (dle chuti)
  • 1 lžička barevného drceného pepře
  • 1 lžíce šalvěje
  • 6 lžic olivového oleje
  • ½ lžičky soli

Koňaková marináda na grilování – příprava:

Šalvěj volíme pochopitelně čerstvou. Nasekáme ji nadrobno a zasypeme drceným pepřem. Přidáme koňak i olivový olej. Promícháme. Nakonec osolíme. Znovu pořádně promícháme. Koňaková marináda na grilování má grády. A maso by si v ní mohlo poležet klidně přes noc. V tomto případě rozhodně platí, že čím déle, tím lépe.

Marináda na grilování III: Bylinkové pokušení

Bylinková marináda na grilování – přísady:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • 1 lžička čerstvé citrónové šťávy
  • Hrst čerstvých bylin (může být například směs oregano, tymián, majoránka, šalvěj, petržel)

Bylinková marináda na grilování – příprava:

Bylinky důkladně omyjeme a nadrobno nasekáme. Vhodíme do mísy a přidáme k nim ostatní ingredience. Promícháme. Marináda na grilování bude mít pořádně štiplavou vůni a počítejte i s pikantnější chutí. Naložte do ní maso a nechte minimálně hodinu odležet v lednici. Bylinková marináda na grilování vás v každém případě svou chutí očaruje. Chutná dokonale!

Omáčka ke grilování I: Domácí BBQ

BBQ omáčka ke grilování – přísady:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 balení rajčatové passaty
  • ½ hrnku jablečného octa
  • ⅓ hrnku javorového sirupu
  • ¼ hrnku melasy, případně nahradit 2 lžícemi třtinového cukru
  • ¼ hrnku rajčatového protlaku
  • ⅓ hrnku worcesterské omáčky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • ½ lžičky čerstvě namletého pepře
  • ½ lžičky soli
  • 1 cibule, nasekaná najemno
  • 5 stroužků česneku, nasekaných najemno
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • bobkový list
  • případně chilli papričku
  • 2 lžíce tekutého kouře

BBQ omáčka ke grilování – příprava:

V hrnci rozpálíme a olej a za stálého míchání orestujeme cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme česnek a restujeme další minutu. Nakonec přidáme všechny ostatní přísady, zmírníme plamen a za občasného míchání necháme probublávat dalších cca dvacet minut. Jakmile omáčka zhoustne, odstavíme ji. V uzavřené nádobě vydrží v lednici asi týden. Domácí BBQ omáčka ke grilování se hodí ke každému masu.

NEPŘEHLÉDNĚTE – Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky z grilu

Omáčka ke grilování II: Pažitková omáčka

Pažitková omáčka ke grilování – přísady:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžiček worcesterové omáčky
  • hrst nasekané pažitky
  • špetka mletého černého pepře
  • sůl dle chuti

Pažitková omáčka ke grilování – příprava:

Zakysanou smetanu promixujeme s nasekanou cibulkou a česnekem dohladka. Přidáme worcesterovou omáčku, majonézu a pořádně umícháme. Přisypeme pepř i sůl a znovu zamícháme. Necháme pořádně vychladnout. Před podáváním přidáme nasekanou pažitku a promícháme.

Dip ke grilování I: Česnekovo-bylinkový dip

Česnekovo-bylinkový dip ke grilování – přísady:

  • 100 g nízkotučného měkkého sýra
  • 50 g jogurtu
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • hrst drobně nasekané pažitky
  • trocha citrónové šťávy
  • čerstvě namletý pepř

grill omacka

Česnekovo-bylinkový dip ke grilování – příprava:

K jogurtu a sýru přidejte 1 stroužek prolisovaného česneku, hrst drobně nasekané pažitky, trochu citrónové šťávy a čerstvě namletý pepř. Promíchejte a podle chuti můžete dosolit. Česnekovo-bylinkový dip ke grilování skvěle ladí s vepřovým masem.

Dip ke grilování II: Bylinkový dip z tofu

Bylinkový dip z tofu ke grilování – přísady:

  • 1 balíček sýra tofu
  • 50 ml mléka (může být rostlinné)
  • hrst nasekané cibule
  • hrst čerstvých nasekaných bylin

Bylinkový dip z tofu ke grilování – příprava:

Tofu rozmixujeme s mlékem podle potřeby. Přidáme nasekanou cibulku i bylinky. Ochutíme solí, pepřem a sladkou mletou paprikou. Podáváme s malými chlebíčky – kanapkami. Bylinkový dip ke grilování se však skvěle hodí i ke grilovanému masu nebo sýru.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.