
Zapomeňte na kupované směsi. Namíchejte si vlastní podzimní koření
Cítíte to? Podzim voní tak nějak jinak. Ve vzduchu se mísí sušené listí, skořice, jablka a hřejivá atmosféra domova. Tu umí dokreslit i mnoho druhů koření. Obchodníci se předhánějí, kdo nabídne lepší podzimní směs. Ať už do podzimního štrúdlu nebo originálního latté. Zkuste to ale letos jinak. Směsi nekupujte, namíchejte si je snadno sami. Takové koření bude rozhodně autentické, přizpůsobené vaší chuti a voňavé přesně podle vašeho gusta.
Domácí podzimní koření není jen o chuti. Je to o rituálu, o pomalém míchání a rozvonění celého bytu. V každé kultuře se podzim pojí s vůněmi, které uklidňují a zahřívají. Skořice, muškátový oříšek, hřebíček nebo zázvor nejsou jen ingredience. Jsou to vzpomínky na babiččiny koláče, dýňovou polévku nebo chladné večery. Ať už se pustíte do pečení, vaření nebo výroby pečeného čaje, domácí koření vás naladí na správnou notu. A navíc ušetříte a vyhnete se zbytečné chemii.
Dýňové podzimní koření
Dýňové koření neboli pumpkin spice se stalo symbolem moderního podzimu. Jeho popularita začala v USA, když jistý řetězec s kávou v roce 2003 představil ikonické Pumpkin Spice Latte. Od té doby si směs skořice, zázvoru, muškátového oříšku, nového koření a hřebíčku našla cestu i do pečení, kaší či domácích dezertů. Zkuste si takové koření namíchat sami:
Detoxikace těla je důležitá pro správné fingování jater. Ájurvéda poradí, jak na podzimní očistu
Skořice jako lék i oblíbené koření
Směsi koření: Vyrobte si domácí kořenící směsi bez glutamátu a nadbytku soli
Přísady:
3 lžičky skořice, 2 lžičky sušeného zázvoru, 1 lžičku muškátového oříšku, 1 lžičku nového koření a špetku hřebíčku. Pumpkin spice se skvěle hodí nejen k dýni, ale i k batátům, karamelu nebo hruškám. Přidáním špetky soli zvýrazníte jeho chuťové vrstvy.
Podzimní koření na sušenky
Směs pro Spekulatius sušenky má staletou tradici a je typická pro adventní trhy v Německu, Belgii a Nizozemsku. Na rozdíl od běžného perníkového koření obsahuje i bílé koření, jako je pepř a kardamom.
Jak na to?
Smíchejte 2 lžičky skořice, 1 lžičku muškátového oříšku, 1 lžičku mletého kardamomu, 1 lžičku hřebíčku, ½ lžičky sušeného zázvoru, ½ lžičky bílého pepře a špetku anýzu. Tahle směs je výrazná, ale vyvážená. Ideální do máslového těsta. V malém množství se hodí i do ovesné kaše, smoothie nebo k dochucení domácí zmrzliny.
Domácí podzimní koření na pečený čaj
Pečený čaj je český fenomén posledních let, který vznikl jako způsob, jak zužitkovat přebytky ovoce a prodloužit jejich trvanlivost. Základem je kvalitní ovoce (například jablka, hrušky, švestky), med a správná kombinace koření.
Namíchejte:
1 lžičku skořice, ½ lžičky rozdrceného badyánu, 3–5 hřebíčků, kousek vanilkového lusku nebo ½ lžičky vanilkového extraktu a špetku sušeného zázvoru. Koření se při pečení uvolňuje a nasákne do ovocné šťávy. Výsledkem je hustý sirup plný chuti, ideální do horké vody, čaje, ale i do jogurtu nebo jako poleva na lívance.
Koření na jablečný štrúdl
Štrúdl je podzimní stálice, ale správné koření z něj udělá zážitek. Skořice je základ, ale můžete ho snadno povýšit na ještě vyšší level.
Směs na štrúdl:
2 lžičky skořice, 1 lžička pravé vanilky (vanilkový prášek nebo extrakt), špetka mletého hřebíčku a trochu jemně nastrouhané citronové kůry. Pokud máte rádi komplexnější chuť, přidejte i špetku mletého kardamomu nebo muškátového oříšku. Toto podzimní koření zvýrazní sladkost jablek a dodá pečení hřejivou hloubku. Použijte ho i do těsta na koláče, žemlovku nebo do jablečných knedlíků.
Správné skladování doma namíchaného koření
Je dobré vědět, že koření rychle ztrácí sílu, pokud je vystaveno světlu, vzduchu a vlhkosti. Namíchané podzimní koření proto uchovávejte v dobře těsnící skleněné nádobě, ideálně v temnu a při pokojové teplotě. Skleničku si označte názvem směsi a datem výroby. Aroma bývá nejintenzivnější do tří měsíců. Pokud směsi připravíte více, můžete ji navážit do malých skleniček a darovat jako stylový podzimní dárek. Stačí přidat jutový provázek, štítek a je hotovo. Domácí koření má pak nejen chuť, ale i příběh.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku