img

Směsi koření: Vyrobte si domácí kořenící směsi bez glutamátu a nadbytku soli

Navíc pokud si přečteme složení většiny kořenících směsí, přijdeme na to, že hlavními ingrediencemi jsou právě ty věci, které máme běžně doma. Například už jmenovaná sůl, dále kmín, mletá paprika a černý pepř atd. Jako další přísady pak směsi koření obsahují většinou v různém poměru zejména cibuli, česnek, kari, koriandr, šalvěj, bobkový list, nové koření apod.

Ke všemu se často stává, že jsou některá koření identická, jen s jiným názvem. Je proto určitě lepší vyrobit si domácí kořenící směsi vlastními silami. Nepotřebujeme k tomu žádné velké zkušenosti. Stačí se spolehnout na vlastní chuť a trochu u práce přemýšlet. Namícháme si tak směsi koření nejenom podle tradičních receptur, ale můžeme i experimentovat.

Pravidla pro výrobu domácí směsi koření

Kořenící směsi je nejlepší uchovávat ve skleněné nebo keramické dóze s uzávěrem. Neskladujeme je ve vlhku ani v přílišném teple, například nad sporákem. Dobré je také nepřipravovat si dopředu zbytečně velké množství koření, aby dlouhým skladováním neztratilo své aroma. Mnoho přísad je možné opatřit si na internetu anebo ve specializovaných obchodech. U kterých druhů koření to je možné, umelte si je sami doma. Abyste se vyhnuli problémům kvůli různé konzistenci přísad, je vhodné nakonec směs „prohnat“ přes mlýnek, kterým jste namleli tu nejjemnější součást kořenící směsi.

Recepty na domácí kořenící směsi

Domácí „vegeta“

Potřebujeme: 300g mrkve, 300g celeru, 300g petržele, 200g cibule, 200g pórku, 3 menší stroužky česneku, 3 polévkové lžíce libečku, 3 lžíce petrželové natě, dle chuti sůl

Postup:

Všechnu zeleninu nadrobno nasekáme, nastrouháme anebo nakrájíme, bylinky odložíme stranou. Zeleninu sušíme na plechu v tenké vrstvě v mírně vyhřáté troubě, postačí nám asi 50°C. Každou čtvrthodinu směs promícháme. Mezitím si nasekáme bylinky a přidáme je zhruba po půl hodině k zelenině. Celková doba sušení je většinou hodina, záleží však na typu trouby. Samozřejmě lze použít také sušičku. Dokonale usušenou směs smícháme se solí a umeleme na mlýnku na koření. Poměry zeleniny můžeme míchat podle vlastní chuti, klidně i některé vynechat a zaměnit za jiné a připravit si tak různé varianty této oblíbené směsi koření.

Polévková směs

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sušeného kořene petržele, 8 lžic drcené sušené cibule, 1,5 polévkové lžíce pepře, 3 polévkové lžíce sušené petrželové natě, 4 polévkové lžíce sušeného libečku, 1 polévková lžíce sušeného celeru, 3 polévkové lžíce sušené mrkve

Postup:

Veškeré ingredience si můžeme pořídit čerstvé a sami usušit. K dostání jsou samozřejmě i již nasušené. Nasekáme je a poté umeleme na mlýnku na směs s hrubou konzistencí.

Kořenící směs na kuře I.

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce šalvěje, 2 polévkové lžíce tymiánu, 1,5 polévkové lžíce majoránky, 1 polévkovou lžíci rozmarýnu, ½ polévkové lžíce muškátového oříšku, ½ polévkové lžíce mletého černého pepře

Kořenící směs na kuře II.

Potřebujeme: 2 polévkové lžíce kardamomu, 2 polévkové lžíce sušeného zázvoru, 1 polévkovou lžíci kurkumy, 1 polévkovou lžíci mletého kmínu, 1 polévkovou lžíci koriandru, ½ polévkové lžíce mletého nového koření, 1,5 polévkové lžíce černého mletého pepře

Postup: V obou případech vše promícháme v čisté misce.

Použití: na pečené kuře, kuřecí minutky, dušené kuře i grilované kuře

Kořenící směs na ryby

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sladké mleté papriky, 1,5 polévkové lžíce koriandru, 1,5 polévkové lžíce hořčičného semínka, 1,5 polévkové lžíce celého černého pepře, 1,5 polévkové lžíce kmínu, podle chuti sůl a granulovaný česnek

Postup: Veškeré suroviny, které zatím nemáme v mletém stavu, rozdrtíme v hmoždíři anebo mlýnku. Přidáme ty ingredience, které již byly namleté ( paprika, koriandr, sůl ) a ještě jednou směs promeleme, aby měla jednotnou konzistenci.

Směs koření na pečená masa

Potřebujeme: 2 polévkové lžíce soli, 1 polévkovou lžíci mletého kmínu, ½ polévkové lžíce mletého černého pepře, 1 polévkovou lžíci granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci granulované cibule, ¼ polévkové lžíce mletého nového koření, můžeme přidat i podle chuti trochu chilli

Postup: Promícháme v čisté misce.

Gulášová kořenící směs

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sladké papriky, 1 polévkovou lžíci pálivé papriky, 3 polévkové lžíce mletého černého pepře, ¼ polévkové lžíce mletého nového koření, ½ polévkové lžíce mletého kmínu, ¼ polévkové lžíce bobkového listu, ½ polévkové lžíce granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci sušené cibule

Postup: Nemleté ingredience umeleme, smícháme s těmi, které jsou předem umleté z výroby a vše ještě jednou „proženeme“ mlýnkem, abychom dosáhli jednotné konzistence.

Kořenící směs na zvěřinu

Potřebujeme: 2 polévkové lžíce mletého černého pepře, 1 polévkovou lžíci nového koření, ½ polévkové lžíce sušeného zázvoru, ¼ polévkové lžíce tymiánu, ¼ polévkové lžíce pálivé papriky, ¼ polévkové lžíce jalovce, ¼ polévkové lžíce bobkového listu, 3 polévkové lžíce sušených hub (podle chuti)

Postup: Nemleté ingredience umeleme, smícháme s těmi, které jsou předem umleté z výroby a vše ještě jednou umeleme, abychom získali jednotnou konzistenci.

Kořenící směsi

Italská kořenící směs

Potřebujeme: 5 polévkových lžic bazalky, 2 polévkové lžíce tymiánu, 2 polévkové lžíce majoránky, 2 polévkové lžíce rozmarýnu, 2 polévkové lžíce oregana, 2 polévkové lžíce koriandru, 1 kávovou lžičku třtinového cukru, 2 kávové lžičky sušeného česneku

Postup: Smícháme v čisté misce.

Směs koření na grilovaná či pečená vepřová žebra

Potřebujeme: 50g cukru krystal, 30g třtinového cukru, 30g mleté sladké papriky, 50g uzené soli, 10g mletého černého pepře, 10g mletého bílého pepře, 10g mletého římského kmínu, 10g chilli, 1 střední cibule

Postup: V mixéru zpracujeme oba druhy cukrů, nasekanou cibuli a veškeré ostatní ingredience. Směs se použije ihned, obalíme v ní žebírka a necháme je přes noc odležet v chladu.

Směs koření na grilování

Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci oregána, 1 polévkovou lžíci rozmarýnu, 1 polévkovou lžíci zázvoru, 1 polévkovou lžíci bazalky, 1 polévkovou lžíci granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci mleté papriky (dle chuti sladké nebo pálivé), podle chuti sůl, ideální množství je 2 polévkové lžíce

Postup: Veškeré ingredience umeleme. Kořenící směs je určena k potírání masa před i během grilování.

Koření pěti vůní

Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci mleté skořice, 1 polévkovou lžíci hřebíčku, 1 polévkovou lžíci fagary (sečuánský pepř), 1 polévkovou lžíci badyánu, 1 polévkovou lžíci fenyklu

Postup: Všechny ingredience pomeleme, můžeme podle chuti přidat také kardamom a zázvor.

Tato kořenící směs se používá k přípravě specialit asijské kuchyně, zejména drůbeže a je vhodná i k nakládání.

Kari koření

Potřebujeme: 120g kurkumy, 90g koriandru, 75g kardamomu, 45g římského kmínu, 45g pískavice, 15g bílého pepře, 4g mleté papriky, 4g mletého chilli

Postup: Koření nadrtíme v hmoždíři a potom najemno umeleme v mlýnku.

Kořenící směs Garam Masala

Potřebujeme: 30g kuliček černého pepře, 15g hřebíčku, 30g skořice, 15g kardamomu, 15g bobkového listu, 10g koriandru, podle chuti římský kmín

Postup: Všechno koření na nejmírnějším ohni opražíme nasucho na pánvičce, ideálně jedno po druhém s ohledem na to, že každé koření potřebuje jiný čas na změnu barvy a rozvinutí své typické vůně. Sundáme z pánve a necháme vychladnout na talíři nebo tácu. Potom směs rozemeleme na práškovou konzistenci.

Používá se na pokrmy indické kuchyně.

Diskuse k článku

  • Zdeny

    08:09 3. 12. 2020 0
    Zdravím, paráda, jen mi schází směs na čínu tj. wok, smažené nudle atd. pomůžete mi s tím?
    • Margarit

      15:09 3. 12. 2020 0
      zkuste tema na prani, ruzne po webu jsou odkazy na tema na prani, ja jsem to jednou vyzkousela a uspela jsem, bezte treba na https://www.spektrumzdravi.cz/recepty/ a v pravo nahore "recept na prani" a napiste co chcete, treba to redakce udela. Jen nechte na sebe email, at Vam daji vedet pripadne.

Bydlení, zahrada

Jak na úpravu vody ve vířivce

Pořídit si vířivku je snem mnoha lidí. Představa odpočinku ve vířivém bazénu po dlouhém dni v práci dovede být skutečně neodolatelná. Vířivka dovede splnit veškeré naše sny o domácím wellness. Musíme ale počíta...

Těhotenství, děti

Nevolnost v těhotenství: Proč se objevuje a jak ji zvládnout?

Říká se, že žena pozná, když otěhotní. Jiný stav je zkrátka znát. Jenže s sebou přináší i řadu nových zkušeností. Mezi tu méně oblíbenou novotu patří nevolnost v těhotenství. Nejčastěji se jedná o pocit na zvra...

Životní styl

Práce z domu začíná být standard. Jak se na homeoffice nezbláznit?

Homeoffice je za poslední rok jedním z nejčastěji skloňovaných slov. Pochopitelně, práce z domu není vhodná pro každou profesi. Ale tam, kde je to jen trochu možné, se homeoffice hojně využívá. Na první pohled ...

Academy

Onemocnění koronavirem, COVID-19

COVID-19 je označení onemocnění způsobené odhaleným typem koronaviru. Jelikož jde o zcela nově objevený virus, onemocnění se nejčastěji označuje jako onemocnění koronavirem. Je nutné podotknout, že existuje mno...

Řemesla

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Mazlíčci

Chov papoušků: Jak ochočit papouška a zvyknout ho na nový domov?

Rozhodli jste se, že vám budou doma dělat společnost papoušci? Chov papoušků je sice zábavný, zato náročný na pozornost. To však neznamená, že vám bude pták od začátku zobat z ruky. Stejně jako každý nový mazlí...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské okénko

Staročeské recepty z ryb: Zpestřete si jídelníček chutnými pokrmy!

Staročeské recepty z ryb vnesou do vašeho jídelníčku „nový vítr“. Kombinují výrazné chutě a s oblibou i slané a sladké ingredience. Výsledných pokrmů se však nemusíte vůbec obávat. Jsou skutečně velmi lahodné. ...

Blogeři

Když mám PMS a volám SOS

Jsem vážně na vodstřel, když mám PMS. Já vim, že vás asi nebudou zajímat nějaký kecy ohledně premenstruačního syndromu jedný neznámý ženský ve středních letech, jenže já mám dneska duševní pnutí a potřebuju si „ulevit“. Vod toho jsem zakládala tenhle blog. Tak pojďme se hromadně podpořit ženy! Taky vás všechno okolo tak sejří, když na dveře klepe teta Irma?