Zpestřete si letní grilování: Co ochutnat a jak udělat jídlo zdravější?

Zpestřete si letní grilování: Co ochutnat a jak udělat jídlo zdravější?

Grilovací sezóna je v plném proudu. Teplé večery a dlouhý den nabízí možnost prožít s rodinou nebo s přáteli příjemný čas. I grilování má však svá jasná „pravidla“, díky kterým je jídlo nejen chutnější, ale také zdravější. Vyhněte se nejčastějším chybám při grilování a zkuste s námi kromě masa udělat třeba i grilovanou zeleninu nebo ovoce!

Čtěte také:

7 nejlepších receptů na dipy ke grilovanému masu, které budete zbožňovat

Grilování: Hlavní zásady, aby vám chutnalo

Základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny, ať už se jedná o zeleninu, maso anebo sýry. Vedle toho však je dobré pamatovat, že i přípravou mohou vznikat nebezpečné látky a z jinak zdravé potraviny se stane nezdravá, případně může nepříjemně prověřit stav našeho mikrobiomu. Co byste tedy měli při grilování dodržovat?

  1. Gril je třeba udržovat v čistotě. Jídlo z předchozí várky grilování před několika dny/týdny na tom dnešním úplně dobře chutnat nebude. Existují speciální nástroje/kartáče, ale můžete použít i třeba kuličku z alobalu.
  2. Zbavte maso přebytečného tuku, případně jej grilujte v grilovacích miskách (většinou z alobalu). Jinak bude tuk kapat do grilu, tam se připalovat a tvořit karcinogenní látky.
  3. Vyměňte klobásky za naložené maso. Domácí marináda udělá zázraky a rozhodně není těžké ji udělat. Navíc se vyhnete nepříjemným výplním z uzenin.
  4. Velké kusy masa můžete předpéct v troubě.
  5. Čas grilování nelze urychlit. Začněte včas. V opačném případě bude maso buď tuhé, nedodělané nebo naopak připálené a vy mezitím sníte několik příloh a kila drobností okolo.
  6. Manipulujte s masem mimo ostatní potraviny, aby nedošlo ke kontaminaci škodlivými bakteriemi.

Grilování: Jak jídlo udělat zdravější a chutnější?

Triků, jak své jídlo vylepšit je mnoho a řadu se jich naučíte v okamžiku, kdy se spřátelíte se svým grilem. Každý totiž griluje svým specifickým způsobem. Nicméně existuje pár doporučení, která mohou váš výtvor výrazně podpořit.

  1. Nechte maso v klidu. Zapomeňte na okamžité přetáčení masa sem a tam, sotva se dotkne grilu. V ideálním případě jej položte na vyhřátý gril a tam ho nechte pár minutek, aby stihlo stáhnout vše potřebné, aby šťáva zůstala uvnitř.
  2. Maso nejde hned na talíř. Nejdřív musí odpočívat. Například v alobalu, aby zůstalo šťavňaté. V opačném případě šťáva z masa po naříznutí „jen“ vyteče.
  3. Příliš ohně škodí. Nejen, že vytvoříte spíše připálenou houžev než šťavnatý stejk, ale navíc si můžete ještě zdravotně uškodit. Nejen, že nezlikvidujete všechny případné „bacily“, ale ještě zde vytvoříte karcinogenní povrch.
  4. Na gril studené maso nepatří. Vytáhněte maso z ledničky minimálně hodinu před tím než jde na gril. Pokud jej na gril hodíte rovnou z ledničky, pak se jen stáhne a zůstane tuhé a už s ním nic neuděláte.
  5. Grilování sluší čerstvé bylinky. Nepodceňujte sílu bylin. Ne náhodou se k různým jídlům používají konkrétní byliny, podporují totiž trávení a zároveň zvýrazní chuť pokrmu. Například k masu se hodí saturejka.

2541396

Co libo grilovaná zelenina nebo grilovaný hermelín?

Nejjistější volbou v případě grilované zeleniny je: paprika, rajčata, cibule, cuketa nebo i lilek. Samozřejmostí jsou i brambory. Grilovaná zelenina je skvělou volbou jako příloha. Můžete ji však připravit i jako hlavní chod, např. chutný špíz, což ocení nejen vegetariáni. Výhodou také je, že během tepelné úpravy nevytváří na rozdíl od masa žádné škodlivé látky. Zeleninu můžete trochu pokapat olejem a ochutit dle preferencí. Velmi oblíbená je varianta, kdy se grilovaná zelenina namáčí v domácím dipu. Zkuste i grilovanou kukuřici (doporučujeme nakrájet na kolečka).

Příjemným zpestřením je také grilovaný sýr. Grilovat lze víceméně cokoli. Ale grilovaný hermelín bývá klasikou. Zkuste jej rozkrojit, uvnitř lehce oživit paprikou, vložit plátek cibule, osolit a zakápnout olejem. Pote hermelín zabalte do alobalu a postavte na gril. Grilovaný hermelín je poměrně sytý, proto se nejlépe kombinuje s grilovanou nebo čerstvou zeleninou.

Grilovat lze i ovoce!

Pokud chcete něco opravdu zajímavého, sáhněte po ovoci. Budete překvapeni, že i „zákusek“ lze stvořit na vašem grilu. Naprostou klasikou je grilovaný ananas. Nakrájejte ho na cca 1 cm silné plátky a vložte na gril. Velký úspěch však bude mít i lokální ovoce, např. grilovaná hruška či jablko. Ty můžete nakrájet buď na poloviny nebo na silnější čtvrtiny. Pro zvýraznění chuti se někdy zakapují medem.

Autor článku: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 16. 08. 2022
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
STŘEDA 17. 08. 2022
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
ČTVRTEK 18. 08. 2022
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 08. 2022
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 08. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 08. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 08. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!

nevyrábím, nemám na to čas, koupim si tvarohový jogurt s příchutí čokolády a jsem spokojena

Ochutnejte vlastní mléčné výrobky: Domácí jogurt krok za krokem

nevyrábám, ale kupuji si čokoladové krémové... Jsou top mezi jogurty

Jogurt

jogurty jím jenom bílé a jinak si kupuji pouze čokoladové smetanové krémy, Jsou nejlepší na světe

5 potravin, které spolehlivě podpoří vaše trávení

potřebuji ho spíše stabilizovat a narovnat střevní mikrofloru

operace žlučníku

dobrý den, je pro mě vhodný termín 22.7.2022 k operaci odstranění žlučníku? Jsem naroz...

Depilace - lunární kalendář

Zdravim, myslela jsem ze ubyvajici v kozorohovi je idel. Ted jsem zmatena, muzete tedy shrnout ...

Operace

Dobrý den, úpro všechny operace je nejvhodnější ubývající Měsíc, vyhněte se však d...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

ODVAHA - BIO Toaletní voda 55ml

Povzbuzující toaletní voda s Bachovými esencemi  Bio…
925 Kč

Duhový lapač snů BRIGHT, Namaste

Duhový lapač snů z Indonésie
140 Kč

Prášek na praní ALMACABIO 2,1kg

Vhodný k praní bílého i barevného prádla při všech…
298 Kč

Krém čistící ALOE VERA 200ml ESI

Jemný čistící krém ideální pro denní čištění pleti, krku i…
354 Kč

Náramek s přívěskem STABILITA

Rodochrozit a jaspis pro oporu a pomoc ve stresu, odvahu a…
340 Kč

Odcizení ve vztahu: Jak se s ním poprat, pokud vás zasáhne?

Kde se vlastně bere to prapodivné odcizení ve vztahu, když jeho začátky jsou tak dech beroucí?? Možná je to tím, že zamilovaní lidé skutečně po nějaký čas nosí tzv. „růžové brýle“ a vidí protějšek jen v tom nej...

Cesta do tajů egyptské aromaterapie

Navštivte Egypt a nechte se kromě zdejší historie, památek, pláží, moře a kuchyně okouzlit také místními čarovnými vůněmi. Právě Egypťané jsou totiž národem, který využívání vůní a výrobu parfémů povznesl a roz...

Phubbing: Závislost na mobilním telefonu ničí vztahy, přátelství i život

Phubbing je poměrně nový fenomén. Takzvaní phubbeři si více než lidí, se kterými tráví čas, všímají svého mobilního telefonu. A dá se říct, že jejich okolí je vlastně v tu chvíli ani nezajímá. Phubbing je novod...

Partnerský horoskop na rok 2023 nabídne změny, posun ve vztahu i nové lásky

Partnerský horoskop na rok 2023 přináší zajímavé informace ohledně milostných vztahů. Čekají nás změny, které by však měli být převážně ku prospěchu. Mají nás posunout v našem milostném životě zase o kus dál. U...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Mrkvová přesnídávka s bramborem a pórkem

Začněte tím, že si oloupete mrkve a brambory. Poté zeleninu společně s pórkem omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Také přidejte trochu vody a vařte do změknutí. Následně zakápněte malým množstvím ol...

Kočka na vodítku aneb Je skutečně nutné tyto mazlíčky venčit?

Někomu může přijít úsměvná už jen představa, že by měla být kočka na vodítku. Tato zvířata jsou totiž většinou brána jako samostatná. Obzvlášť na vesnicích se pak kočičí mazlíčci promenádují ulicemi zcela svobo...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Grilovací koření, které dodá masu ten správný říz aneb 5 domácích receptů

Grilovací koření nechybí v kulinářské výbavě leckteré rodiny. Zejména pak v letních měsících se stává doslova hitem! Bez něj si totiž mnozí z nás nedokážou představit grilovaná masa nejrůznějších druhů. Vsaďte ...

Miluju léto!

Jsem se tu dlouho neukázala - možná je to proto, že žiju poměrně v hektice a buď pracuju nebo jsem ve společnosti manžela a přátel. Léto je v naší komunitě dost náročný společensky ale taky pracovně. Nemyslim tim žádnou sektu :), ale hasiče. Naši kluci se obzvlášť v těchto vedrech moc nezastaví - jezdí kropit uprchlíky, děti na akcích anebo hasí nějaký hrůzy - ale to zaplať pánbůh není tak často.