Koření na americké brambory ve čtyřech domácích receptech

img

Koření na americké brambory vám přijde vhod v nastávající grilovací sezóně. Není totiž nad lahodnou chuť brambor pečených ve slupce! A když použijete na kořenící směs ty správné ingredience, vykouzlíte dokonalou přílohu nebo dokonce i skvělé vegetariánské jídlo. Nechte se inspirovat několika tipy na domácí koření.

V kulinářském světě se vyskytuje hned několik druhů koření na americké brambory. Základem takových směsí bývá nejčastěji sladká mletá paprika a také česnek. My vám však představíme i velmi chutné bylinkové směsi, které jsou velice osvěžující a pečeným bramborám dodají šmrnc!

Koření na americké brambory s oreganem a tymiánem

První recept týkající se koření na americké brambory obsahuje samé příjemné a voňavé ingredience, které snadno seženete v kdejakém obchodě. Jsou jimi oregano, tymián, petrželka, pepř a česnek. Zde se v jednoduchosti skrývá opravdu skvostná chuť!

Čtěte také:

Grilovací koření, které dodá masu ten správný říz aneb 5 domácích receptů

Recept: Koření na americké brambory s oreganem a tymiánem

  • 1 lžíce sušeného oregana
  • ½ lžíce sušené petrželky
  • ½ lžíce čerstvě namletého černého pepře
  • 1 lžíce granulovaného česneku/sušeného mletého
  • 1 lžíce sušeného tymiánu

Výše uvedené ingredience vsypte do mísy a řádně promíchejte. Hotové koření na americké brambory poté přesypte do uzavíratelné dózy/kořenky a uchovávejte v chladu a temnu. Koření lze skladovat nejdéle půl roku, proto se ho snažte co nejdříve spotřebovat. Při použití smíchejte směs s trochou preferovaného oleje, osolte dle chuti, namarinujte brambory a grilujte, nebo pečte v troubě.

Pikantní koření na americké brambory s kajenským pepřem, paprikou a bazalkou

Následující koření na americké brambory si zamilujete pro jeho rozmanitou chuť. Obsahuje totiž hned několik aromatických surovin. Spokojení budou v tomto případě také milovníci mírně pikantních příloh, neboť se v tomto receptu neobejdete bez kajenského pepře. Směs lze také použít na bramborové hranolky (k marinování před smažením).

Recept: Pikantní koření na americké brambory s kajenským pepřem paprikou a bazalkou

  • 2 lžičky granulovaného nebo sušeného mletého česneku
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky sušené petrželky
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 lžičky sladké mleté papriky

Veškeré ingredience promíchejte pečlivě v misce a poté přesypte do uzavíratelné sklenice, dózy nebo kořenky. Směs koření na americké brambory uchovávejte na chladném, suchém a ideálně temném místě nejlépe max. 6 měsíců. Při použití promíchejte přiměřené množství směsi s preferovaným olejem a brambory před grilováním či pečením potřete marinádou.

Americké brambory se hodí v podstatě ke všem druhům masa. Jíst je však můžete i samotné s dipem.

Koření na americké brambory ve stylu barbecue

Milujete chuť barbecue omáčky nebo barbecue kořenící směs? Potom si připravte tu domácí! Tohle koření na americké brambory bude milovat celá vaše rodina. Je chuťově velmi unikátní a můžete s ním okořenit dokonce i bramborové či batátové hranolky, masové steaky anebo zeleninu!

Recept: Koření na americké brambory ve stylu barbecue

  • 2 lžíce uzené mleté papriky
  • 4 lžíce cibulového prášku
  • 3 lžíce jemného tmavě hnědého cukru
  • 2 lžíce jemné mořské soli (nebo dle chuti)
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 2 lžíce mletého chilli koření
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru

Suroviny vsypte ideálně do mixéru a promíchejte, aby byla směs koření na americké brambory co nejjemnější. Z uvedeného množství připravíte zhruba šálek kořenící směsi. Koření následně přesypte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladu a suchu. Spotřebujete cca do půl roku až roku od výroby. Při použití můžete promíchat směs s trochou oleje.

Farmářské koření na americké brambory

A na závěr pro vás máme velmi zajímavé farmářské koření na americké brambory, které lze použít třeba i na přípravu hranolek, chutného dipu z bílého jogurtu/zakysané smetany nebo k ochucení popcornu! Objevte nové chutě v následujícím receptu.

Recept: Farmářské koření na americké brambory

  • ½ šálku (asi 60 g) sušeného potravinářského podmáslí – dá se sehnat v e-shopech
  • 1 lžíce sušené petrželky
  • 1 lžíce česnekového prášku
  • 2 lžičky sušeného kopru
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička sušené pažitky

Výše uvedené ingredience pečlivě smíchejte v misce, poté přesypte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladu, suchu a temnu. Farmářské koření na americké brambory zužitkujte co nejdříve. TIP: Připravte si lahodný dip z ¼ šálku kořenící směsi, 1 šálku zakysané smetany a 1 lžíce podmáslí. Výtečný bude i dressing – ¼ šálku směsi koření, 1 šálek majonézy, ½ šálku podmáslí a 4 lžíce zakysané smetany. Popcorn pak připravíte z jedné lžíce kořenící směsi a šesti šálků popcornu/neochuceného. (pozn. 1 šálek = cca 120 ml (gramů))

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.