Grilovací koření, které dodá masu ten správný říz aneb 5 domácích receptů

img

Grilovací koření nechybí v kulinářské výbavě leckteré rodiny. Zejména pak v letních měsících se stává doslova hitem! Bez něj si totiž mnozí z nás nedokážou představit grilovaná masa nejrůznějších druhů. Vsaďte však letos na domácí kořenící směs, kterou si zamilujete a budete ji chtít používat zas a znova.

Představíme vám pět receptů na grilovací koření, které zvládnete hravě během několika málo minut. Získáte tak rozmanité a voňavé koření například na kuřecí prsa, vepřovou krkovici nebo třeba žebírka. Ochutit jím však lze i zeleninu! Nechte se pohltit lahodnou a rozmanitou chutí následujících směsí.

Recept na grilovací koření od zkušeného šéfkuchaře

Nechte se inspirovat receptem šéfkuchaře! Rozhodně nebudete litovat. Potřebovat budete na lety a praxí osvědčené grilovací koření tyto ingredience:

Čtěte také:

Kajenský pepř je intenzivně pálivý druh chilli papričky. S čím tohle koření kombinovat?

  • ¼ šálku soli
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • ¼ šálku mletého pepře
  • 1 lžíci mletého chilli
  • 1 lžíci sladké mleté papriky
  • 1 lžíci sušeného česneku
  • 1 lžičku hořčičného prášku
  • 1 lžičku kajenského pepře
  • 1 lžičku cibulového prášku
  • 1 lžičku mletého kmínu

Všechny suroviny promíchejte/protřepejte v uzavíratelné dóze a vaše BBQ neboli grilovací koření je hotové. Uchovávejte jej na suchém a tmavém místě pečlivě uzavřené. Kořenící směs pak můžete použít nejen s trochou oleje, ale i bez! Na marinování masa je dokonalá.

Recept na grilovací koření s vůní Indie

Indické kořenící směsi mají co do sebe! Pokud tamější pokrmy milujete, jistě vám přijde k chuti i grilovací koření. Jím můžete potírat před grilováním třeba kuřecí prsa s kůží nebo stehna. Obecně s drůbeží bude indické BBQ koření skvělé. Potřebujete tyto suroviny:

  • 2 lžičky mletého chilli
  • 2 lžičky semínek koriandru (možné zakoupit i mletý)
  • 2 lžičky celého kmínu (možné zakoupit i mletý)
  • 1 lžičku koření garam masala
  • 1 lžičku hrubé mořské soli
  • 1 lžičku mletého černého pepře

Všechny ingredience vsypte do mlýnku na koření a rozemelte na jemný prášek. Koření pak přesypte do uzavíratelné kořenky a uchovejte na temném a suchém místě.

Recept na grilovací koření od „americké babičky“

Babičky jsou všude na světě stejné. Mají rády tradice a umí dobře vařit či péct. Proto vám přinášíme skvělý recept od jedné takové, až z USA. Jak v Americe připravují babiččino grilovací koření? Připravte si tyto ingredience:

  • ½ šálku uzené mleté papriky
  • 1 lžíci mletého kajenského pepře
  • 1 lžíci čerstvě namletého černého pepře
  • 1 lžíci chilli koření
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ½ šálku česnekové soli
  • ½ šálku obyčejné soli
  • 1 šálek hnědého cukru

Až promícháte všechno koření, přesypte směs do kořenky, pečlivě uzavřete a uchovejte v suchu a temnu. Babiččino grilovací koření lze použít na marinování kuřecího nebo vepřového masa. Výtečné pak bude i na zvěřině.

Na grilu si můžete upéct i celé kuře. S kořením od "americké babičky" bude skvělé!

Recept na italské grilovací koření

Rádi si dopřejete během letní sezóny třeba grilovanou rybu? Pak je následující grilovací koření právě pro vás! Marinovat v něm však můžete i drůbeží a vepřové maso (ne déle jak 3 až 4 hodiny, jelikož bylinky jsou docela intenzivní). Smíchejte si tyto suroviny:

  • 2 lžíce mořské soli
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce sušeného a mletého oregana
  • 2 lžíce sušené a mleté bazalky
  • 2 lžíce sušené a mleté petrželky

Hotovou kořenící směs s vůní daleké Itálie uzavřete v suché nádobě a umístěte na temné místo. Pak jednoduše vytáhnete grilovací koření ze spíše dle potřeby a připravíte ty nejvoňavější a nejlahodnější pokrmy!

Recept na grilovací koření „ze staré zátoky“

A na závěr se můžete inspirovat grilovacím kořením takzvaně „ze staré zátoky“. Je to tedy kořenící směs vhodná zejména na mořské plody a ryby. Fantastické ale bude s tímto kořenícím zázrakem i kuře nebo třeba brambory! Potřebujete tyto ingredience:

  • 5 lžiček mletého celeru
  • 5 lžiček hořčičného prášku
  • 1 a ½ lžíce mletého bobkového listu
  • 4 lžičky sušené a mleté petržele
  • 1 lžíci mořské soli
  • 1 a ½ lžičky sladké papriky
  • ¾ lžičky mletého nového koření
  • ¾ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého bílého pepře
  • ¼ lžičky chilli vloček (nadrcených a sušených)

Všechny suroviny dobře promíchejte nebo protřepejte a uchovejte následně v uzavíratelné nádobě (na suchém a temném místě) klidně i po dobu několika let. Grilovací koření „ze staré zátoky“ uchvátí nejednoho mlsouna!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.