Fenykl obecný ve čtyřech směsích koření. Jeho nasládlou a intenzivní chuť si zamilujete!

img

Fenykl obecný lze zužitkovat dvojím způsobem. Za prvé můžete použít ke konzumaci plod, jehož sběr je možné provádět kolem počátku podzimu, tj. v polovině září. Semínka fenyklu je pak možné sklízet ještě dříve, a to během srpna. Vhodné je jejich umístění do suché a uzavíratelné nádoby.

Právě mletá fenyklová semena můžete zkombinovat s nejrůznějšími jinými druhy koření. Vzniknou vám tak směsi, které vcelku dobře upotřebíte při marinování jakéhokoliv druhu masa. Fenykl obecný dodá vašim pokrmům velmi intenzivní až anýzovou příchuť. Díky své sladkosti se hodí kromě jiného i do sušenek a sladkého pečiva.

Fenykl obecný a jeho složení

Rozhodně lze říct, že fenykl obecný je přímo nabitý vitamíny a minerály. Pokud tedy chcete něco pozitivního udělat pro své zdraví, zařaďte do svého jídelníčku nejen fenyklový plod, ale i semínka. A jaké konkrétní složky v této zázračné plodině tedy najdete? Zejména vitamín C, vlákninu, vápník, železo, hořčík, draslík a mangan. Dále jsou součástí fenyklu i tzv. polyfenolové antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky.

Čtěte také:

Šafrán setý a čtyři směsi domácího koření

Fenykl obecný a účinky na lidské zdraví

Zde plynule navážeme na výše uvedené – že fenykl obecný obsahuje protizánětlivé látky, které mohou zabránit celé řadě chronických onemocnění kardiovaskulárního aparátu a neurologického systému. Konzumací fenyklu taktéž preventivně působíte proti vzniku cukrovky, obezity, rakoviny a podobně. Nyní si vyjmenujeme ty nejhlavnější účinky konzumace fenyklu:

  • Fenykl obecný významně posiluje imunitu.

  • Vhodný je taktéž na celkovou detoxikaci organismu díky obsahu antioxidantů.

  • U kojících matek fenykl obecný zlepšuje tvorbu mateřského mléka.

  • Fenykl obecný je rovněž ideálním pomocníkem při nadýmání, nechutenství a trávicích obtížích (bez problémů je možné podávat ve formě čaje malým dětem).

  • A v neposlední řadě můžete fenykl použít k podpoření odhlenění během respiračních onemocnění.

To ale není zdaleka vše. Fenykl obecný působí jako balzám nejen na žaludek, střeva a srdce, ale také na ledviny a játra.

I plod fenyklu se dá vcelku dobře upotřebit v kuchyni. Přidat jej můžete třeba do zeleninového salátu anebo ogrilovat s olivovým olejem.

Fenykl obecný a jeho užití v gastronomii

Fenykl obecný v čerstvé podobě můžete použít například k doplnění zeleninových salátů a k dochucení nejrůznějších pomazánek. Taktéž je možné plod ogrilovat, zapéct anebo nakládat do nálevů. Semínka jsou vhodná k pečení sladkých koláčů, chleba i sušenek, jelikož mají nasládlou chuť. Ta je velice podobná té anýzové.

Fenykl obecný a čtyři směsi domácího koření

A na závěr si představme čtyři směsi domácího koření, které obsahují fenykl obecný nebo tedy respektive semínka z něj.

  • Aromatická směs na vepřové a hovězí maso: pokud budete k obědu příště připravovat vepřovou anebo hovězí pečení, zkuste ji marinovat v této směsi koření (stačí přidat jen olivový olej). Potřebovat budete: fenykl obecný (semínka) v množství ¼ šálku, semena koriandru v množství 2 lžíce, celý černý pepř v množství 1 lžíce, mleté chilli koření v množství ¼ šálku, sůl v množství 1 lžíce, mletá skořice v množství 2 lžíce a sušený česnek v množství 1 lžička. Celé koření opražte krátce na rozpálené pánvi. Až se rozvoní, odstavte jej a rozemelte v mlýnku spolu s ostatními surovinami na prášek. Uchovávejte v suchu a chladu (v kořence).

  • Domácí kari koření: osloví především milovníky indické kuchyně. Smíchejte si tyto ingredience: celý černý pepř v množství 1 lžíce, semena koriandru v množství 1 lžíce, celý kmín v množství 1 lžička, fenykl obecný (semena) v množství 1 lžička, mletá pískavice v množství 1 lžička, mletý zázvor v množství 1 lžíce a mletá kurkuma v množství 1 lžíce. Vše opražte na suché rozpálené pánvi. Až se směs rozvoní, odstavte ji a rozemelte na prášek. Z výše uvedených surovin získáte asi čtvrt hrnku domácího kari koření.

  • Jednoduchá kořenící směs na pečení drůbeže: upotřebíte ji například na krůtu, kůře, křepelku, kachnu a podobně. Smíchejte si tyto suroviny: fenykl obecný (semena) v množství 1 šálek, koriandr (semena) v množství 3 lžíce, celý bílý pepř v množství 2 lžíce a mořskou sůl v množství 3 lžíce. Všechny druhy koření opražte pár minut na pánvi, pak odstavte, rozemelte a část směsi rovnoměrně aplikujte na krůtu pomazanou olivovým olejem, Dovnitř drůbeže uložte půlky citronu a maso položte na pekáč vystlaný snítkami rozmarýnu. Pečte dozlatova.

  • Voňavé perníkové koření: když se řekne fenykl obecný, nelze opomenout ani koření do perníků a perníčků. Inspirujte se třeba tímto receptem, na který potřebujete: 10 gramů mletého badyánu, 5 gramů mletého nového koření, 5 gramů mletého fenyklu, 10 gramů mleté skořice, 5 gramů mletého anýzu a 5 gramů mletého hřebíčku.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.