Řecká kuchyně je zdravá a báječně chutná!

Řecká kuchyně v kostce. Okuste jedinečné řecké byliny a koření

Řecká kuchyně je nejen velice oblíbená, ale především také pestrá a zdravá. Chcete-li vyzkoušet něco nového, rozhodně se nebojte ji vyzkoušet. Řecká kuchyně je právem považovaná za zdraví prospěšnou, neboť využívá mnoho prospěšných bylin, rostlin i koření.

Nejstarší řecké byliny – majoránka, kopr a fenykl – jsou u nás dlouho známy, ale málokdo ví, že se k nám dostaly díky expanzi římské říše do střední a severní Evropy. Staří Řekové je používali nejen k vaření a dochucování jídel, ale i k rituálním a pohřebním účelům. Rostliny byly též spojovány s řeckými bohy – například máta vznikla kvůli hněvu bohyně Démétér, která nymfu Minthé proměnila za žárlivosti na bylinu. Fenykl zase použil bájný Prométheus, když kradl bohům oheň. Olivovník sehrál dle báje hlavní roli ve sporu mezi Athénou a Poseidónem. Athéna nakonec v tomto sporu zvítězila, protože připravila delikátní olivový olej. Petržel prý vyrostla ze země nasycené krví tragicky zahynulého Archemorose, syna krále Nemeana a královny Euridice. A šafrán je prý pro změnu převtělením chlapce jménem Krokos, kterého obdivoval syn Dia – Hermés. 

Řecká kuchyně a oblíbené byliny

Dnešní řecká kuchyně používá celou řadu dalších zajímavých bylin. Za skutečnou perlu mezi nimi je považován slanorožec, jenž roste ve slaných pobřežních půdách na samém okraji moře a v deltách řek. Znát jej můžete i pod názvy mořský chřest, mořské fazolky nebo slanomil. Výrazně slaná chuť slanorožce propojená s chutí olivového oleje, česneku a citrónu je naprosto dokonalá pro přípravu klasických zeleninových salátů, fantasticky chutná v klasickém rizotu a je lahodný společník na talíři ke všem plodům moře (včetně ryb). Výborný je také smíchaný s jogurtem či v těstovinovém salátě. Samotný slanorožec lze také lehce opéci na másle a podávat jako chřest. A velmi stará bylina, hojně používaná ve starém Řecku, je popenec. Významná je především pro svůj vysoký obsah vitamínu C a minerálních látek. Připravuje se z ní především čaj, sirup nebo léčivý olej. Popenec je však vhodný také do salátů nebo jako ozdoba masitých jídel.

Čtěte také:

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

Indická kuchyně: Nejlepší koření a byliny pro chuť i zdraví

Sečuánský pepř provoní vaše pokrmy. 3 směsi koření, které ocení zejména milovníci asijské kuchyně

Poklady středomoří a řecká kuchyně

Oblíbená je například i mátová saturejka nebo též marulka. Obsahuje silice, které voní jako máta, dobromysl i saturejka. Je to typická středomořská bylina, jež se používá do zeleninových salátů, dušené zeleniny a k dušenému masu

Řecká kuchyně využívá i laskavec, jemuž se také říká amarant nebo „sloní ucho“ je oceňován pro své výživové vlastnosti. Amarant má největší obsah proteinů ze všech známých obilovin a obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se u jiných obilovin prakticky nevyskytuje. Využití v kuchyni je opravdu široké – ve formě mouky ho lze používat na pečení, podušený či pečený amarant lze přidávat do salátů, báječně zahustí polévky nebo omáčky. Uvařená semínka po vychladnutí získávají konzistenci želatiny, která slouží jako základ při výrobě džemů.

Vyzkoušet můžete i semena Malab. Jsou to jadérka divokých třešní. Sušená a mletá se stávají aromatický kořením, které se používá k dochucení koláčů, pečiva a chleba. A nigelová semínka nebo též černý sezam sice jako sezam sice vypadají, ale nejsou jím. Řecká kuchyně je využívá k dochucování chleba a dalšího pečiva podobně jako sezamová semínka, ale jsou chuťově mnohem výraznější a pokrmům dodávají kouřově pepřovou chuť s příchutí oregana.

Řecká kuchyně –⁠ recepty:

Řecká kuchyně: Smažené rajčatové koule

Přísady:

  • 3-4 větší rajčata
  • 1 červená cibule
  • petržel
  • máta 
  • oregano
  • 100 g sýru typu feta
  • sůl
  • hladká mouka a olej dle potřeby

Příprava: 

Rajčata zbavená jader a nakrájená na kousky dáme do cedníku a osolíme. Necháme je asi půl hodiny odpočinout. Do misky nakrájíme polovinu velké červené cibule a přidáme odkapaná rajčata. Zamícháme, přidáme nasekanou petržel, mátu, oregano a nakrájenou fetu a potom vše rozmačkáme vidličkou. Ve druhé misce smícháme polovinu hrnku hladké mouky a kypřicí prášek. Pak tuto směs přidáme k rozmačkaným rajčatům s kořením a fetou. Vše pak propracujeme na těsto, které se nelepí a lze již vytvarovat na koule nebo silné placky. Pokud je potřeba, přidáme ještě trochu hladké mouky. Hotové těsto necháme půl hodiny v lednici. Na pánvi rozehřejeme olej. Lžící vykrajujeme ze směsi jednotlivé porce a smažíme na obou stranách dvě až tři minuty. Osmažené odložíme na papírový ručník. Podáváme s opečeným chlebem, jogurtem a sklenkou ouza.

Řecká kuchyně: Oblíbená kuřecí polévka avgolemono

Přísady:

  • 1 celé kuře
  • 2 mrkve
  • celer nať
  • 1 větší cibule
  • bobkový list
  • celý pepř
  • sůl
  • ½ šálku rýže
  • 3 vejce
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • šťáva ze 2 citrónů

Příprava: 

Do hrnce vložíme celé kuře a zalijeme asi litrem vody. Přidáme dvě mrkve, celerovou nať, velkou cibuli, pár bobkových lístků, celý pepř – cca pět kousků – a osolíme. Vše vaříme hodinu až hodinu a půl. Poté vyndáme kuře, zeleninu a vývar přecedíme do jiné mísy. Čistou polévku znovu přivedeme k varu, přidáme půl šálku rýže nebo orzo (tradiční těstovinová rýže, která se vyrábí z tvrdé pšenice a nelepí, nerozvaří se, lze ji využít i jako přílohu či k přípravě rizota) a povaříme deset až dvanáct minut. Během této doby si připravíme vaječno-citrónovou směs.

Rozklepneme tři vajíčka, přidáme lžičku nastrouhané citrónové kůry a rozmícháme. Potom postupně přidáme šťávu ze dvou citrónů. Po uvaření rýže či těstovin sejmeme hrnec s vývarem z plamene. Do rozšlehané směsi vajíčka a citrónu přidáme dva hrnky vývaru a stále mícháme. Teprve potom přidáme směs do hrnce s vývarem a prohřejeme pět až deset minut. Vývar už nesmí vařit, pouze se prohřeje. Pak již pouze dochutíme mletým pepřem, solí a přidáme nasekanou petrželovou nať. 

Už jste vyzkoušeli poklady řecké kuchyně?

Řecká kuchyně: Podušené hovězí s orzo

Přísady:

  •  ¾ kg hovězího masa
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 1 mrkev
  • ½ šálku suchého bílého vína
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 lžička cukru

Příprava: 

V zapékací misce zahřejeme olivový olej. Větší kusy nakrájeného hovězího – ze zhruba tři čtvrtě kilogramu – osolíme, opepříme a osmahneme sedm až deset minut. Poté maso odložíme bokem a přidáme ještě trochu oleje. Do pánve dáme nakrájenou velkou cibuli a orestujeme tak, aby jen zesklovatěla. Poté přidáme čtyři rozdrcené stroužky česneku a krátce – asi minutu – osmahneme. Vzápětí přidáme nakrájený pórek a mrkev a podlijeme polovinou šálku suchého bílého vína. Vše promícháme. Dále přidáme čtyři kuličky nového koření, plechovku drcených rajčat, kávovou lžičku cukru a čtvrt litru vody. Za stálého míchání přivedeme k varu. Poté ztlumíme plyn a ještě tak sedm minut mícháme a prohříváme.

Následně vrátíme odložené maso, přikryjeme a asi hodinu vaříme, dokud není křehké. Po změknutí vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a přimícháme půl kila nevařeného orzo a půl šálku vody. Pokud je to nutné, dosolíme a opepříme. Vše ponecháme v troubě asi 45 minut (občas je dobré celou směs promíchat). Nakonec vyjmeme z trouby, odstraníme kuličky nového koření, nastrouháme na povrch parmazán a přikryté necháme patnáct až dvacet minut odpočinout. 

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 16. 06. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 06. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 06. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PÁTEK 20. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 21. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 22. 06. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Závislost na cukru: Sladké pokušení, které nám ubližuje

Závislost na cukru je stejně špatná, jako každá jiná závislost na čemkoliv. Jinak - ta hysterie kolem škodlivo...

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...
Zobrazit všechna témata

Když se svět rozostří: Makulární degenerace je nemoc, kterou můžete zpomalit

Makulární degenerace je postrachem zejména lidí po padesátce. Pomalu, ale jistě krade ostrost vidění a přetváří svět kolem nás do mlhavé skvrny. I když se o ní často mluví jen v souvislosti s věkem, příčin může...

Ztráta důvěry ve vztahu nemusí nutně znamenat konec. Jak se s ní vyrovnat?

Ztráta důvěry ve vztahu může na první pohled představovat začátek konce. Důvěra je totiž jedním ze základních pilířů zdravého a kvalitního partnerství, tedy když se naruší, může snadno způsobit vnitřní bolest, ...

Objevte tajemná zákoutí Ústeckého kraje

Ústecký kraj patří v rámci turismu dosud k poněkud přehlíženým lokalitám. Avšak zcela neprávem, nabízí totiž celou řadu zajímavých míst. Kam se vydat?

Wellbeing není trend, ale potřeba. Naučte se žít lépe

O pojmu wellbeing jste už možná někde slyšeli. Neskrývá se za ním nic sofistikovaného – jde prakticky o stav, kdy člověk nebo společnost prožívá pozitivní emoce, spokojenost, smysluplnost a dobré fungování v rů...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Snění: Proč je někdy fajn mít hlavu v oblacích?

Kolik času denně trávíte ve své hlavě? Přesněji řečeno nejen přemýšlením o tom, co uvařit k večeři nebo co budete dělat po práci, ale opravdovým sněním. Představujete si, jaké by to bylo žít u moře, změnit prác...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Nejčastější paraziti u psů: Jak je rozpoznat, léčit a účinně jim předcházet

Paraziti u psů nejsou žádnou výjimkou. Tito domácí mazlíčci jsou totiž během venčení denně vystaveni půdě, trávě nebo vodě, kde může číhat nebezpečí. Zjistěte, s jakými nejčastějšími „vetřelci“ se můžete setkat...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.