Rýže

Rýžový chléb, rýžové nudle, rýžový papír, rýžový olej nebo alkoholický nápoj saké. Rýže patří k nejdůležitější obilovině na světě a jako hlavní potravinu ji má téměř ¼ obyvatelstva zeměkoule. I u nás má rýže své místo a je oblíbenou potravinou v kuchyni. Pro zdraví je velice prospěšná, jelikož posiluje imunitní systém a pomáhá se zbavovat toxinů. Existuje jí přes 20 druhů, přičemž nejpěstovanější je rýže setá.

Léčivé účinky rýže

  • Rýže obsahuje velké množství prospěšných sacharidů a kalorií, má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku.
  • Zdraví je rýže prospěšná proto, že obsahuje spoustu minerálních látek (fosfor, zinek, mangan, vápník) a vitamínů (nejvíce ze skupiny B a vitamín E). 
  • Rýže obsahuje glukan, který má pozitivní vliv na naši imunitu.
  • Konzumace rýže pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů, také působí na zdraví pokožky. 
  • Zlepšuje trávení a využívá se k léčbě zácpy i mírných průjmů. 
  • Řadí se mezi nejméně alergenní potraviny, neobsahuje lepek
  • Hnědá rýže je zdravější, jelikož je neupravená a díky tomu má mnoho nutričních výhod – více vlákniny, vitamínů B i minerálních látek. 
  • Hnědá rýže funguje jako prevence proti rakovině a stimuluje neurotransmitery, čímž bojuje proti Alzheimerově chorobě.

Zajímavosti o rýži

Rýže má své využití nejen jako zdravá potravina, ale také se z ní vyrábí alkohol. Dá se totiž zkvasit a poté se z ní vyrábí alkoholické nápoje jako arak, víno nebo rýžové pivo. Z rýžové slámy se dokonce vyrábí cigaretový papír. Rýže se doporučuje jako častá příloha při redukci tělesné váhy a pro pročištění organismu. Důvodem je to, že obsahuje enzymy, které dokáží navázat škodlivé látky, které organismus následně vyloučí. Mnoho lidí ji i při posilování zahrnuje častěji do svého jídelníčku, protože slouží jako základ při budování svaloviny. Rýže je zdrojem rychlé energie, a proto se hodí po silovém tréninku. Rýže není pouze bílá nebo hnědá, jak ji nejčastěji známe, ale má mnoho barev. Může být dokonce červená, fialová nebo i černá.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Rýžová kaše

Rýži uvaříme podle návodu, můžeme ji i lehce rozvařit. Uvařenou rýži poté rozmixujeme dohladka s mlékem, osladíme sirupem dle chuti a ohřejeme. Posypeme ji skořicí nebo kakaem a dozdobíme podle chuti čerstvým...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte