Pěstování bylinek: Stévie

Pěstování bylinek: Stévie

Tento díl série o pěstování bylinek věnujeme rostlině, která si své místo na českých zahradách a balkónech vydobyla až v několika posledních letech. Stévie sladká (Stevia rebaudiana) nebo lidově sladká tráva se díky své sladké chuti, avšak nulovým kaloriím stala v mnoha domácnostech pomocníkem v boji s nadváhou či obezitou. Je totiž vhodnou a navíc zdravou alternativou klasického bílého rafinovaného cukru. Život tedy zůstává sladký, jen se stává zdravější. Jakou péči stévii věnovat, aby se jí na vašem parapetu nebo zahradě dobře dařilo?  

Čtěte také:

Stevia rebaudiana - zázračné sladidlo

Sladší než cukr

Stévie má sladkou chuť. Tu vytvářejí sladké glykosidy (např. steviocid, rebaudiosid a dulkosid). Sladivost je díky nim mnohonásobně silnější než u běžného cukru (resp. sacharózy). K oslazení šálku čaje nebo kávy bohatě stačí 2-3 lístky. Listy lze v kuchyni použít i na vaření či pečení sladkých jídel. Jen je potřeba počítat s jinými poměry. Též chuť finálního produktu bude jiná než při použití medu nebo klasického cukru.

Proč se stévie hodí do vaší bylinné zahrádky?

  • Sladká chuť bez kalorií (lidé v redukční dietě nepřijdou o sladkou chuť).
  • Pozitivně ovlivňuje bakterie v ústech, a tím přispívá ke snížení rizika vzniku kazů.
  • Pomáhá regulovat cukr v krvi (stévie sama jej nezvedá).
  • Snižuje únavu (nedochází k výkyvům hladiny cukru), a tím udržuje i kognitivní funkce na vyšší úrovni (schopnost se soustředit, učit se a pamatovat si).
  • Chrání před vznikem vysokého krevního tlaku.
  • Pomáhá snižovat chuť na cigarety a alkohol.
  • Přispívá ke zdraví pokožky.
  • Možné alternativní sladidlo u lidí s diabetem I. a II. typu. Vhodnost použití je potřeba konzultovat i s lékařem

Jakou stévii pořídit?

Nejsnadnějším způsobem je koupit stévii jako sazenici. Pěstování bylinek se tak pro vás stane výrazně jednodušší záležitostí. Pokud máte rádi dobrodružství a jste zkušenějšími zahrádkáři, můžete zkusit štěstí i se semínky.

Postup naklíčení stévie:

  1. Stévie miluje rašelinový substrát. Ideálně lehce písčitý a ne s příliš vysokým pH - hodnoty pH hlíny by se měly pohybovat mezi 5,5 a 6,5.
  2. Semena nesmí být zaschlá, a ani vystavena přímému slunci.
  3. Nakličování probíhá tak, že semena položíte na povrch zeminy. Nesmí se hlínou zakrýt.
  4. Klíčení podpoříte stálou teplotou vzduchu okolo 25 ˚C.
  5. Vždy se nejprve nakličuje, teprve pak přesazuje.
  6. Ven se naklíčená rostlina přesazuje v okamžiku, kdy je stálá teplota vzduchu minimálně 15˚C (i v noci).

stévie pěstování1

Venkovní pěstování stévie

Stévie nevyžaduje nutně zahradu, nicméně chuť listů z rostliny pěstované venku bývá intenzivnější. V zemi původu (Jižní Amerika) se jedná o víceletou rostlinu, ale v českých podmínkách je její přezimování poněkud komplikovanější. Zima jí vyloženě vadí, a to nemusí jít nutně o ranní mrazíky. I teploty nižší 10 ˚C jsou pro ni ohrožením (přestává růst a uvadá), teploty pod 5 ˚C ji zahubí.

Zároveň jí neprospívá ani přímé slunce v odpoledních hodinách. Stévii se nejvíc daří venku na stinnějším záhonu krytým před větrem a s vlahou půdou. Lze ji vysadit i ve sklenících (opět v jejím případě lehce zastíněno a mohutně zaléváno). Typická sladkost v listech stévie se tvoří při dostatku světla a tepla. Použitá hlína by měla být lehká, slabě kyselá a hlavně propustná. Škůdci stévie jsou mšice, molice a venku i slimáci.

Stévie na parapetu

Stévie ocení východní okna a parapety, které jí zajistí dostatek, nikoli přemíru světla a tepla. Důležité je pravidelné zalévání, přičemž slabě kyselá hlína by měla být vlhká nikoli bahnitá. Nikdy nesmí vyschnout. Lze ji pěstovat v rašelinových substrátech (pozor na pH) nebo třeba v substrátu na muškáty. Výnosy z květináče budou nižší, přesto vám tato forma pěstování bylinek zpestří jídelníček.

Sklizeň a uchování stévie

Pár lístků na „oslazení“ si můžete utrhnout víceméně kdykoli. V druhé polovině léta je však nutné rostlinu sklidit. Ten správný okamžik poznáte podle toho, že vám vykvete. Odstřihněte ji cca 10-12 cm nad zeminou. Právě v tomto období má v sobě největší množství svých účinných látek, včetně sladkých stevisoidů. Rostlina poté znovu obraší. Pokud to nestihnete a stévie odkvete, přirozeně s listy a stonkem uschne. Úrodu můžete usušit, zamrazit (vhodné například na várky do ledových vaniček) a nebo rovnou použít.

Přečtěte si také o dalším pěstování bylinek



Diskuse k článku

  • Pozn.:

    19:49 19. 12. 2023 0
    Stejné využití má také malina sladkolistá (Rubus suavissimus) která je navíc oproti stévii mrazuvzdorná. Podle tradiční čínské medicíny se z ní připravuje léčivý nápoj známý jako Sweet tea Tian-cha. Sladkou chuť listů tohoto maliníku zajišťuje malinová verze steviolu zvaná rubusosid.

Lunární kalendář

ČTVRTEK 13. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 14. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 15. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 16. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 17. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 18. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 19. 02. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Jak zhubnout? Vsaďte na pravidelné běhání a výsledky se brzy dostaví

Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

Tělové máslo pro krásu i zdraví. 4 tělová másla, která vám rozhodně prospějí

Mangové máslo je naprostá pecka. Moc se o něm nepíše. Já ho objevila loni a jsem z něj nadšená. Určitě doporuč...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Vztah ve třech: Znáte pravidla a výzvy netradiční lásky?

Partnerství nejsou vždy černobílá a vztah ve třech je toho důkazem. Nabízí možnost prozkoumat zcela nový rozměr lásky, sdílení a intimity, kde každý z partnerů může být rovnocenným účastníkem. Tento netradiční ...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Naučte se maorský bojový tanec Haka. Probudí ve vás vnitřní sílu

Maorský bojový tanec Haka může být pro kdejakého našince fascinující záležitostí. Vyzařuje z něj totiž silná energie, hrdost a jednota. I přesto, že se jedná o živý symbol maorské kultury, kterou lze spatřovat ...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pycnogenol: Přírodní cesta k zdraví a krásné pokožce

Pycnogenol je přírodní extrakt z kůry francouzské přímořské borovice Pinus pinaster. Je známý především pro své silné antioxidační vlastnosti. Pycnogenol se používá k podpoře zdraví kardiovaskulárního systému, ...

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.