img

Psychosomatika tlusté střevo: Čeho se neumíme vzdát?

Prosinec je čas nejvyšší temnoty, ale zároveň příslibem návratu světla. S prosincem se totiž pojí Slunovrat. Je to období, ve kterém kdy doslova nakoukneme do hlubin svého nitra, odkud můžeme vynést do světla to, co již nepotřebujeme dále nést a jednoduše to ze svého těla vyloučit. Není tedy překvapením, že orgánem, který bychom měli v měsíci prosinci podpořit je tlusté střevo. Jak svému životu ulehčit? A jak podpořit naše správné trávení?

Psychosomatika tlusté střevo: Pozor na chronický zánět

Tak jako jsou ústa vchodem do našeho organismu, je tlusté střevo jeho východem. Co na jedné straně vložíme, na té druhé straně, změněné průchodem naším organismem vyjde ven. Otázkou však zůstává, co do svého těla vkládáme za potraviny (a emoce) a zároveň zda jsme schopni využít na maximum látky, které v potravě přijímáme. V tlustém střevě dochází k finálnímu vstřebávání prospěšných látek (např. některých vitaminů), a to prostřednictvím sliznic, které pokrývají jejich stěny. Zároveň se zde nepotřebné, nestravitelné či dokonce škodlivé látky připravují na vyloučení z organismu. Pakliže k vyloučení těchto látek nedochází, případně je poškozená sliznice tlustého střeva, dochází k zatížení organismu nezřídka vedoucích k zánětu, který po čase přechází do chronického stavu. Ten dále tělo zatěžuje a obvykle následuje vyšší únava, nemocnost a nebo dokonce vznik alergií.

Psychosomatika tlusté střevo: Co nám otevírá za témata?

Podle psychosomatiky, tedy celostního přístupu k lidskému organismu a premise, že vše se ovlivňuje navzájem, symbolizuje tlusté střevo naši minulost, kterou jsme z nějakého (ochranného) důvodu nezřídka vytěsnili z našeho vědomého vnímání a nebo budoucnost, o kterou se bojíme (právě z důvodu „špatných“ vzpomínek). Může se jednat nejen o nějaký zážitek, ale i myšlenkové nastavení, vzorce chování či (nezdravé) reakce na konkrétní situace. Může se jednat i o okamžiky, které jsme v sobě ještě nedokázali zpracovat: rozpad manželství či vztahu, touha po pomstě či zadostiučinění, okamžiky, které vnímáme jako křivdy… Tyto zátěže pak v těle staví bariéry, které naše vylučování brzdí (já ti nikdy neodpustím) anebo naopak příliš zrychlují (rychle od problému utéct).

Čtěte také:

Psychosomatika srdce: Jak se vyhnout onemocnění srdce?

Psychosomatika tlusté střevo: Najděte odpověď na tyto otázky

  1. Na jakých hmotných statcích lpíme? Přináší nám radost anebo se o ně bojíme?
  2. Na jakých názorech, přesvědčeních, myšlenkách lpíme? Jsou skutečně naše anebo toužíme zapadnout do vybrané skupiny, případně jsme je přebrali např. od našich předků? Přináší nám spokojenost a nebo jsou zátěží?
  3. Které vzpomínky/křivdy/emoce si neustále točíte v hlavě?
  4. Jaké vzorce chování volíte v případě ohrožení, kterým může být i konflikt (jiný názor, pohled na svět…), práce pod tlakem, plnění termínů? Utíkáte před zodpovědností a nebo ji naopak přebíráte za druhé?
  5. Jaké vztahy pěstujete? Umíte o(d)pustit ty, které již nejsou vyživující? Nemusí se jednat „jen“ o partnerství, ale i o pracovní vztahy aj.
  6. Opravdu musíte zvládnout vše a vše „udržet“?
  7. Podívejte se do své skříně a zjistěte, co schováváte „na potom“, co naopak své „potom“ překonalo? Vytřiďte oblečení, knihy, dílnu, v garáž, půdu či sklep. Tyto nánosy nás pouze energeticky zatěžují a energie nemůže proudit.
  8. Co váš počítač? Víte, co uchovává za poklady?

Jak utřídit své priority a vyloučit, co nepotřebujeme?

Psychosomatika tlusté střevo: Jak podpořit tlusté střevo?

Základem zdravého střeva je tzv. vyvážený a pestrý mikrobiom. Lze si to představit jako sadu mikroorganismů, které nám pomáhají s trávením potravy. Zjednodušeně lze říci, že na každý typ potraviny máme určité mikroorganismy. Pokud je naše strava pestrá, i náš mikrobiom se přizpůsobí a je pestrý. Pakliže se držíme monotónnosti, pak je i náš mikrobiom chudší a my bohužel náchylnější k řadě nemocí. Stejně tak různé diety či časté dramatické změny jídelníčku našemu tělu neprospívají. Tělo potřebuje nějaký čas, aby potřebné bakterie k trávení získalo. Pro zdravé střevo je potřeba:

  • Pestrá a vyvážená strava bohatá na všechny důležité složky (bílkoviny, cukry, tuky a vláknina).
  • Dostatečný pitný režim.
  • Kvalitní spánek.
  • Pravidelný a dostatečný pohyb (minimálně 10 000 kroků svižnějším krokem za den).

Důležitou součástí zdravého střeva je také práce se stresem a našimi emocemi. Zařaďte techniky, které minimalizují „škody“ po stresové reakci. Ať už se jedná o meditace, pobyt v přírodě, sport nebo práce na zahradě. Jednoduše, udělejte si ve své vnitřní knihovně zážitků místo, utřete prach a srovnejte tak, aby jste to mohli v případě potřeby najít a nestrašilo vás to.

Zdravé střevo příslib zdravé imunity

Zdravé a pestré prostředí střeva je zásadní pro naši imunitu a její odpovídající reakce (ani slabé ani příliš silné – ty způsobují autoimunitní problémy). Tlusté střevo je totiž součástí imunitních odpovědí organismu. Pro úplnost uvádíme, že přemnožení mikroorganismů, případně jejich přesídlení do jiné (nevhodné) části střeva může vyvolat též potíže. Takže jako ve všem v životě, i zde platí rovnováha a zdravý rozum. V tomto případě i ten enterální, který je dokonce starší než ten, který nosíme v lebce.

To, že bychom o prostředí tlustého střeva měli pečovat nejen v měsíci prosinci, ale celoročně dokazuje smutná statistika rostoucího množství problémů souvisejících s trávením. V případě rakoviny tlustého střeva se dokonce jedná o druhé nejčastější nádorové onemocnění u mužů i žen a je jí ročně diagnostikováno přibližně 8 000 osob (zdroj: www.czso.cz).

Autor: Markéta Palatin

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zdraví a krása

Trápí vás mastné vlasy? Co na to psychosomatika?

Vlasy jsou jedním z informátorů o stavu naší duše. Navzdory všem změnám v módě jsou vlasy také symbolem krásy a síly. V celostním přístupu ke zdraví jsou vlasy také ukázkou, jaký vztah máme ke své minulosti, ke...

Psychologie

Proč intuice potřebuje myšlení a myšlení intuici?

Zvykli jsme si žít v protikladech. Věci, názory, lidi, situace zpravidla považujeme za dobré anebo špatné. To, co je v našem světě dobré, se snažíme podporovat, a to špatné vymýtit. Už zde však narážíme na prob...

Academy

Onemocnění koronavirem, COVID-19

COVID-19 je označení onemocnění způsobené odhaleným typem koronaviru. Jelikož jde o zcela nově objevený virus, onemocnění se nejčastěji označuje jako onemocnění koronavirem. Je nutné podotknout, že existuje mno...

Řemesla

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Rozvoj osobnosti

Tvorba vize aneb silvestrovské oslavy nově a jinak

Silvestr jsme ještě v loňském roce slavili často ve společnosti širší rodiny, přátel a nebo v nějakém hotelu či horské chatě. Letošní rok je v mnohém jiný, a tak i silvestrovská oslava pravděpodobně bude jiná, ...

Mazlíčci

Jak používat klikr pro psy? Jednoduchý trénink naučí vašeho psa poslušnosti

Sedni, lehni, dones nebo zůstaň. Základní povely, které musí umět každý pes. Ne vždy si je dokáže mazlíček snadno osvojit. Existuje však výborný trik, díky kterému psa naučíte snadno povely i další psí kusy. Př...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské okénko

Domácí perníkové koření ve třech různých kombinacích

Domácí perníkové koření dodá vašemu pečivu nenahraditelnou vůni i chuť. Piškot nebo medové perníčky si s voňavou směsí skořice, hřebíčku, badyánu, nového koření a třeba i zázvoru můžete připravit kdykoliv v roc...