Miroslav a Zuzana vymysleli dokonalý Jedlý kelímek

Rozhovor: „Jedlý kelímek šetří přírodu a navíc slouží i jako chutná svačinka ke kávě,“ popisuje svůj unikátní produkt Zuzana Zvěřová

Zuzana a Miroslav. Jsou studenti Newton College Praha, kteří dva roky už pracují na projektu Jedlý kelímek. Zuzan studuje obor Globální podnikání a management a Miroslav studuje Psychologii pro manažery. Projekt Jedlý kelímek jsme vymysleli spolu, avšak nevznikl v rámci školních aktivit.

Kdy a jak vás vůbec napadlo, že byste udělali něco jako jedlý kelímek?

„S nápadem jsme přišli u nás na vysoké škole, kdy jsme chodili na kávu. A viděli jsme, kolik plastových kelímků se za celý den spotřebuje. Začali jsme tedy přemýšlet nad tím, jak lidi motivovat k tomu, aby žili ekologičtějším životem. Samozřejmě už existují různé varianty, jako například termosky. Jenže spoustě se nechce s sebou brát nádobu, kterou bude muset vymývat. Proto jsme si říkali, že nejlepší motivací lidí je jídlo. V kavárnách si často kupují cookies nebo flapjack, tak jsme si řekli, že bychom mohli vymyslet jedlé kelímky, které by byly nejenom ekologické, ale zároveň by sloužily i jako chutná svačinka nebo snídaně ke kávě.“

Pomáhá vám s projektem Jedlý kelímek nějak i škola?

„Ano, škola nám s projektem pomáhá. Například provozní ředitel naší školy je v současné době i náš mentor, který nám pomáhá například s marketingem a také po té byznysové stránce. Pokud jsme kdykoliv měli nějaké jiné otázky, například z oblasti účetnictví, vždy jsme mohli přijít za některým z vyučujících poradit se.“

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Ajurvédská káva a její výhody? Je bez kofeinu, zbaví vás stresu a zlepší koncentraci

Rozhovor: Esenciální olej z růže je teď v Česku skloňovaný ve všech pádech. Poprvé ho jako konzervant do potraviny využil český botanik a vědec Doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. 

Když se řekne “jedlý kelímek”, představím si něco jako oplatkový kelímek na zmrzlinu. Ovšem nesedí mi ty horké nápoje, které je možné do něj nalévat. Z čeho je kelímek vyrobený?

„I když se to tak z dálky může zdát, není moc podobný klasickému zmrzlinovému kornoutu. Hlavně tedy proto, že kornout na zmrzlinu je tenký. Oproti tomu náš Jedlý kelímek je pevný a je o něco tlustší. Je vyroben převážně z ovesných otrub a pšeničné mouky. Kornoutek je i mírně nasládlý, ale cukr se do nápoje neuvolňuje. Takže pokud máte rádi hořké nápoje, nemusíte se bát, kornoutek nápoj neosladí. Technologii a recepturu jsme vymýšleli a testovali opravdu dlouho. Zkoušeli jsme zpočátku palačinkové těsto, těsto na bábovku, na cukroví. Nakonec jsme našli nějaký recept z Ruska, který byl fajn, ale na to, aby fungoval, je třeba kelímek vymazat čokoládou. Což by zase způsobovalo mastné fleky v nápoji, jak by se čokoláda uvolňovala. Nakonec jsme oslovili Výzkumný ústav potravinářského průmyslu v Praze a ti nám pomohli vyvinout recept, dokonce i bezlepkovou variantu.“

Máte třeba slanou variantu kelímku? A co třeba nějaké příchutě, jsou v plánu?

„V současné době máme pouze jednu variantu a to je nasládlá varianta na kávu. Jedlý kelímek má 110 mililitrů. Teď máme v plánu 250 ml kelímky, které by byly nasládlé a zároveň i bezlepkové. Do budoucna plánujeme i slané varianty s příchutí třeba sýra nebo slaniny. A chtěli bychom i sladké varianty. Přemýšleli jsme například o vánočních. Třeba perníkové, skořicové nebo vanilkové.“

Co všechno jde do kelímku dát a jak dlouho to tam vydrží?

„Jedlý kelímek je určený převážně na kávu a nápoj v něm vydrží až 12 hodin bez toho, aniž by protekl. Ale samozřejmě je lepší jej sníst do čtyřiceti minut, aby byl stále křupavý. Primárně se do něj dává espresso, macchiato, lungo, horká čokoláda, ale slouží i na zmrzlinu nebo minidezerty, granolu, jogurty. Dokonce jsme dělali i catering se slanými paštikami a pomazánkami. Můžete do něj dát ovoce nebo džus… Záleží jen na vaší kreativitě.“

Jedlý kelímek začíná být velký hit

Nepřemýšleli jste také třeba o jedlých lžičkách nebo brčkách?

„Co bude nyní naše priorita, jsou víčka. Jedlý kelímek chceme nabídnout benzínovým stanicím. Je velmi důležité, pokud si někdo bere kávu do auta, aby měl na kelímku víčko. Tedy první co teď budeme dělat, jsou víčka. O lžičkách jsme také uvažovali. Hovořili jsme i o miskách, například na saláty. A brčka? Díky, to je dobrý tip!“

Kde všude je možné váš Jedlý kelímek okusit?

„V současné době máme něco přes 50 kaváren, pražíren a cukráren po celé České republice. Zároveň posíláme už i na Slovensko, do Španělska nebo Velké Británie. Celý seznam, kde je všude je Jedlý kelímek k mání, najdete na našem webu.“

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.