Doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. 

Rozhovor: Esenciální olej z růže je teď v Česku skloňovaný ve všech pádech. Poprvé ho jako konzervant do potraviny využil český botanik a vědec Doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. 

Metoda, kterou vymyslel, je po odborníkovi i pojmenovaná. Říká se jí „pavelace“. Esenciální olej z růže využil vědec jako konzervant do nového sirupu, který přichází na trh. Doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. je mezinárodně uznávanou autoritou v oblasti výzkumu biologicky aktivních látek získávaných z léčivých a aromatických rostlin. Už teď pracuje na dalších převratných objevech.

Přivedla mě za vámi vůně růží. Stal jste se prvním v ČR, kdo vymyslel konzervaci potravin pomocí esenciálních olejů. Jak vás napadlo sáhnout právě po éterickém oleji jako konzervantu?

„Víte já se celý svůj dosavadní profesní život zabývám biologicky aktivními látkami z rostlin a jejich využitím, řekl bych, v čemkoliv, co je prospěšné pro lidi a pro přírodu. Ať už to je v rámci vývoje bezpečných přípravků na ochranu rostlin tzv. botanických pesticidů, nebo různých léčivých produktů, či v poslední době v potravinářství. Rostlinné sekundární metabolity mají totiž různá využití a o mnohých využitích zatím nic nevíme. A to právě krédo mojí práce – hledat tato využití. A jelikož tyto látky patří do skupiny metabolitů, které si rostliny samy syntetizují, a to zpravidla v rámci své přirozené obranyschopnosti proti patogenům a škůdcům, tak mají také schopnost potlačovat různé patogeny. My tohoto fenoménu zatím využíváme především v lékařství a kosmetice, ale využít se, jak vidíte, dají i v potravinářství. Ale abych odpověděl na váš dotaz, esenciální oleje patří k vysoce účinným rostlinným metabolitům, co se mikrobiální účinnosti týká, takže když se přede mnou objevil úkol – nahrazení konzervantů v rámci technologie výroby sirupů studenou cestou, hned mě napadla tato myšlenka. Problém byl jen v tom, že esenciální oleje jsou zároveň nositelé chutě a vůně, takže se musela najít vhodná technologie, aby i při nízkých koncentracích, přijatelných z potravinářského hlediska, byly i dostatečně účinné z hlediska mikrobiálního.“

Jakým mechanismem funguje esenciální olej v sirupu? K čemu je tam dobrý?

„To mě dostáváte do rozpaků, protože přesný princip je otázkou tajného know-how a patentového řízení. Nicméně ve svém principu lze říci, že díky speciálnímu způsobu vmíchávání esenciálního oleje do sirupu a díky objevenému synergickému principu některých látek obsažených v esenciálním oleji, dochází k senzoricky přijatelné vůni i chuti sirupu a zároveň je prostředí v sirupu, řekl bych, „nepřátelské“ k rozvoji kontaminantů.“ 

Čtěte také:

Růže stolistá: Tajemná kráska s léčivými účinky

Domácí sirupy: tyto vitamínové lahůdky zvládne vyrobit i začátečník

Rozhovor: Psycholožka Jitka Bukáčková radí, jak přežít lockdown

Proč právě růže stolistá? Přeci jen jde o jeden z nejdražších éterických olejů?

„V rámci výzkumu jsme vyselektovali několik esenciálních olejů, které splňovaly kritéria dostatečné biologické účinnosti, potravinářské nezávadnosti a chuťové přijatelnosti. A růže stolistá byla mezi nimi. Naštěstí esenciálních olejů se do těchto sirupů dává velmi málo, takže i když patří růžový esenciální olej k drahým, exkluzivní chuť a vůně nás vedla k tomu, že jsme začali v rámci vývoje právě s touto surovinou. Nicméně další sirupy s jinými příchutěmi jsou na cestě.“

Které esenciální oleje využíváte, odkud růže v lahvičkách pocházejí?

„Tento růžový esenciální olej zrovna pochází, pokud se nepletu, z francouzských plantáží.“

Růžový éterický olej se využívá v aromaterapii při nespavosti, menstruačních obtížích, při depresi. Ale také likviduje některé patogeny v těle. Takže předpokládám, že takový sirup bude mít pochopitelně i mnohé blahodárné účinky na tělo, je to tak?

„Ano i my tyto účinky předpokládáme a musím říci, že ačkoliv jsem měl strach z toho, jak bude takovýto sirup se zcela novou chutí a vůní přijat veřejností, tak mě překvapily velmi pozitivní reakce. Především ženy tvrdí, že nejenže dobře chutná, ale že pociťují právě i zklidňující či relaxační účinky. A vzhledem k tomu, že se v sirupu nachází antioxidanty a další prospěšné látky, například ze zázvoru, lze předpokládat, že bude sirup mít i zdraví prospěšné účinky. Reakce konzumentů tomu zatím nasvědčuje.“

Jaké další zajímavé látky pro naše tělo růže stolistá ukrývá?

„Pokud pomineme to, že se tato růže za dob starého Říma se údajně doporučovala například na léčbu pokousání vzteklými psy, tak podle některých prací obsahuje látky, které mají antibakteriální, antivirové, antimikrobiální a antimykotické účinky. A především antivirové účinky jsou v současnosti aktuální téma. Byť by bylo asi naivní si myslet, že zastaví covid-19, přesto může pomoci našemu imunitnímu systému.“

Kdyby si teď někdo z našich čtenářů řekl, že to vyzkouší v domácích podmínkách. Doporučil byste mu takový experiment?

„Mohou to vyzkoušet, nicméně asi po staru, tak jak se dělal po staletí. Růžový sirup totiž není žádnou novinkou, pokud jej vyrábíte pouze z okvětních plátků. Nicméně z esenciálního oleje by asi čtenáři nebyli moudří, tato výroba je docela složitý proces a pro domácí výrobu se nehodí.“

Co všechno si doma můžeme z růže vyrobit? Jak a do čeho ji můžeme zpracovat?

„Z růží, pokud nemáte na mysli šípky, se dá vyrábět hodně potravin. Okvětní lístky se dají proslazovat a používat jako kandované ovoce, vyrábí se z nich léčivá růžová voda, používají se jako přísada zeleninových salátů, přízdoby třeba pohárů a mnohé další věci, včetně třeba vonných kosmetických vod.“

Mohl byste se s námi o nějaký osvědčený recept, kde růže stolistá hraje hlavní roli, podělit?

Růžové lístky, asi 1 kg, opláchneme a vsypeme do hrnce. Zalejeme 0,5 l převařené vody (vychladlou) a 1 kg cukru, přidáme 3 lžičky kyseliny citronové, zamícháme a necháme stát do druhého dne, nejlépe 24 hodin. Druhý den sirup přefiltrujeme přes plátýnko a slejeme do lahví. Ředí se studenou vodou podle chuti. Pár kostek ledu a pár kapek citronu nic nepokazí. Uchováváme v ledničce.“

Pracujete i na spoustě dalších zajímavých věcí. Co zkoumáte nyní?

„Toho je asi opravdu hodně. Pokud opět pominu dejme tomu vývoj botanických pesticidů, máme několik potravinářských a řekl byl velmi zajímavých projektů a výsledků. Snažíme se například vyvíjet nové potraviny, které obsahují látky z takzvaných adaptogenních rostlin, tedy z rostlin, které mohou významně zvýšit či vyladit náš imunitní systém. Takto vzniklo několik produktů, které jsou už na trhu, například pivo s přídavkem kozince blanitého, energetické drinky, různé bylinné nápoje pro sportovce, sirupy z různých léčivých rostlin atd. Prostě se snažíme přispět k současné nelehké situaci tím, že vyvíjíme zdraví prospěšných potraviny.“

Autor článku: Monika Poledníková 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.