Čerstvé domácí pečivo chutná nejlépe

Upečte si čerstvé pečivo na nedělní snídani. Rohlíky, dalamánky i mléčné houstičky

Máte chuť na čerstvé domácí pečivo k snídani? Tak si ho jednoduše upečte. Rozhodně neplatí, že ty nejlepší dobroty jsou nejnáročnější. Okuste námi prověřené recepty, díky kterým si připravíte opravdové dobroty. Čerstvé housky, kaiserky, bagetky, ale třeba i něco sladkého.

Domácí pečivo: Rohlíky jako z pekárny

Přísady:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1 hrnek mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce másla
  • sůl a kmín na posypání

Příprava:

Kvasnice dáme do větší nádoby a smícháme je s mlékem, cukrem a jednou lžící mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku nasypeme do nádoby, přidáme žloutek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujeme těsto, které nelepí. Přikyjeme jej utěrkou a necháme vykynout. Poté na pomoučeném vále rozdělíme těsto na stejný počet kusů a z nich uděláme menší koule. Každou z nich pak rozválíme válečkem na obdélník a srolujeme do tvaru rohlíku. Rohlíky skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Před pečením postříkáme vodou a posypeme hrubou solí a kmínem. Domácí pečivo pečeme necelou půlhodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů.

Domácí pečivo: Tradiční dalamánky

Přísady:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 10 g soli
  • 325 g vlažné vody
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru

Příprava: 

Všechny suroviny na domácí pečivo smícháme, těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Hotové těsto necháme necelou hodinu kynout. Pak jej rozdělíme na 10 dílů a vyválíme z nich oválné houstičky-dalamánky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět kynout. A to tak dlouho než se trouba rozpálí na 250 stupňů. Jakmile bude trouba nahřátá, dalamánky postříkáme vodou a rychle je vložíme do trouby. Pečeme necelých dvacet minut. Dle chuti je můžeme před pečením ještě posypat hrubozrnnou solí.

Čtěte také:

Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?

Jak na domácí pečivo bez pekárny - 10 skvělých receptů

Zdravá snídaně 30x jinak! Co k snídani, když chcete být štíhlí a fit?

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kváskové pečení pro každého: Upečte si vynikající pečivo z kvásku

Domácí pečivo: Luxusní kaiserky

Přísady:

  • 150 g hladké mouky
  • 120 g špaldové mouky
  • 100 g chlebové žitné mouky
  • 15 g soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 50 g povoleného másla

Příprava:

Všechny ingredience smícháme a důkladně propracujeme. Následně jej necháme minimálně 45 minut kynout. Po vykynutí rozdělíme na 7-8 dílů a z každého dílu vytvarujeme kouli. Na tu pak nožem nebo formou uděláme čáry. Kaiserky přikryjeme utěrkou a necháme dalších alespoň 20 minut kynout. Troubu na domácí pečivo roztopíme na 200 stupňů a kaiserky, které jsme ještě před pečením potřeli vodou nebo rozšlehaným vejcem a posypali sezamovými semínky, do trouby vložíme. Pečeme asi 15 minut, pak teplotu v troubě zmírníme na 150 stupňů a ještě dalších alespoň 10 minut dopékáme.

Domácí pečivo: Nadýchané housky

Přísady:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 180 ml mléka
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 90 g sádla (nebo 40 g másla a 50 g oleje)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru

Příprava:

Na domácí pečivo si nejdříve připravíme kvásek a necháme vzejít. Kvásek pak smícháme se všemi zbylými surovinami a připravíme pružné těsto. Přikyjeme utěrkou a necháme kynout. Pak rozdělíme na 9 částí a z každé uděláme tři válečky, které spleteme do copánku. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě další půlhodinu kynout. Housky před pečením postříkáme vodou nebo potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme je posypat mákem. Pečeme v troubě roztopené na 175 stupňů alespoň 25 minut.

Okuste i netradiční domácí druhy pečiva

Domácí pečivo: Rychlé croissanty

Přísady:

  • 440 g hladké mouky
  • 80 g vlažné vody
  • 180 g mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru
  • 55 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli

Dále budeme potřebovat: 

  • 50 g změklého másla na náplň
  • 20 g másla na potření

Příprava:

Ve větší míse smícháme mouku, cukr a sůl. K nim pak přidáme droždí rozmíchané ve vlažné vodě. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Následně pak přidáme vejce, mléko a máslo. Přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě. Alespoň hodinu by těsto mělo kynout. Následně těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme a potřeme změklým máslem. A nakrájíme je vždy na 16 trojúhelníků. Každý z nich zamotáme do croissantu. Rolujeme od nejširší po nejužší část. Na plechu pak necháme domácí pečivo ještě zhruba dvacet minut až půl hodiny kynout. Před pečením croissanty potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme je asi čtvrt hodiny na 200 stupňů.

TIP: Nemáte prášek do pečiva? Nevadí! Vyrobte si domácí nebo místo něj dejte ingredience, které jej zastoupí

Domácí pečivo: Francouzské mléčné houstičky

Přísady:

  • 100 ml vody
  • 1 lžička medu nebo sladěnky
  • 20 g droždí
  • 130 g hladké mouky na omládek
  • +dalších 330 g hladké mouky do těsta
  • 80 ml vody
  • 1 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 20 g sušeného mléka

Příprava:

Z vody, medu či sladěnky, 130 g hladké mouky a droždí připravíme omládek na domácí pečivo. Důkladně promícháme a necháme asi hodinu pracovat a kynout. Poté k němu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Po vykynutí jej pak rozdělíme na 16-20 dílků a z každého uválíme obdélníkovou houstičku. Zvrhu ji žiletkou nařízneme a necháme na plechu, který jsme vyložili pečicím papírem, ještě další hodinu kynout. Mléčné houstičky potřeme před pečením vodou a vkládáme je do trouby rozpálené na 200 stupňů. Pečou se pouhých 12-15 minut.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 20. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 21. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Sváteční esenciální oleje: Které vůně vytvoří tu pravou pohodu Vánoc?

Esenciální oleje mohou předvánoční období u nás doma proměnit doslova v pohádkový ráj. Některé z nich totiž skutečně mohou blahodárně působit na náš klid, pohodu a dobré rozpoložení. Zlepší náladu a dokonce moh...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...