Čerstvé domácí pečivo chutná nejlépe

Upečte si čerstvé pečivo na nedělní snídani. Rohlíky, dalamánky i mléčné houstičky

Máte chuť na čerstvé domácí pečivo k snídani? Tak si ho jednoduše upečte. Rozhodně neplatí, že ty nejlepší dobroty jsou nejnáročnější. Okuste námi prověřené recepty, díky kterým si připravíte opravdové dobroty. Čerstvé housky, kaiserky, bagetky, ale třeba i něco sladkého.

Domácí pečivo: Rohlíky jako z pekárny

Přísady:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1 hrnek mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce másla
  • sůl a kmín na posypání

Příprava:

Kvasnice dáme do větší nádoby a smícháme je s mlékem, cukrem a jednou lžící mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku nasypeme do nádoby, přidáme žloutek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujeme těsto, které nelepí. Přikyjeme jej utěrkou a necháme vykynout. Poté na pomoučeném vále rozdělíme těsto na stejný počet kusů a z nich uděláme menší koule. Každou z nich pak rozválíme válečkem na obdélník a srolujeme do tvaru rohlíku. Rohlíky skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Před pečením postříkáme vodou a posypeme hrubou solí a kmínem. Domácí pečivo pečeme necelou půlhodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů.

Domácí pečivo: Tradiční dalamánky

Přísady:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 10 g soli
  • 325 g vlažné vody
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru

Příprava: 

Všechny suroviny na domácí pečivo smícháme, těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Hotové těsto necháme necelou hodinu kynout. Pak jej rozdělíme na 10 dílů a vyválíme z nich oválné houstičky-dalamánky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět kynout. A to tak dlouho než se trouba rozpálí na 250 stupňů. Jakmile bude trouba nahřátá, dalamánky postříkáme vodou a rychle je vložíme do trouby. Pečeme necelých dvacet minut. Dle chuti je můžeme před pečením ještě posypat hrubozrnnou solí.

Čtěte také:

Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?

Jak na domácí pečivo bez pekárny - 10 skvělých receptů

Zdravá snídaně 30x jinak! Co k snídani, když chcete být štíhlí a fit?

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kváskové pečení pro každého: Upečte si vynikající pečivo z kvásku

Domácí pečivo: Luxusní kaiserky

Přísady:

  • 150 g hladké mouky
  • 120 g špaldové mouky
  • 100 g chlebové žitné mouky
  • 15 g soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 50 g povoleného másla

Příprava:

Všechny ingredience smícháme a důkladně propracujeme. Následně jej necháme minimálně 45 minut kynout. Po vykynutí rozdělíme na 7-8 dílů a z každého dílu vytvarujeme kouli. Na tu pak nožem nebo formou uděláme čáry. Kaiserky přikryjeme utěrkou a necháme dalších alespoň 20 minut kynout. Troubu na domácí pečivo roztopíme na 200 stupňů a kaiserky, které jsme ještě před pečením potřeli vodou nebo rozšlehaným vejcem a posypali sezamovými semínky, do trouby vložíme. Pečeme asi 15 minut, pak teplotu v troubě zmírníme na 150 stupňů a ještě dalších alespoň 10 minut dopékáme.

Domácí pečivo: Nadýchané housky

Přísady:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 180 ml mléka
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 90 g sádla (nebo 40 g másla a 50 g oleje)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru

Příprava:

Na domácí pečivo si nejdříve připravíme kvásek a necháme vzejít. Kvásek pak smícháme se všemi zbylými surovinami a připravíme pružné těsto. Přikyjeme utěrkou a necháme kynout. Pak rozdělíme na 9 částí a z každé uděláme tři válečky, které spleteme do copánku. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě další půlhodinu kynout. Housky před pečením postříkáme vodou nebo potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme je posypat mákem. Pečeme v troubě roztopené na 175 stupňů alespoň 25 minut.

Okuste i netradiční domácí druhy pečiva

Domácí pečivo: Rychlé croissanty

Přísady:

  • 440 g hladké mouky
  • 80 g vlažné vody
  • 180 g mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru
  • 55 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli

Dále budeme potřebovat: 

  • 50 g změklého másla na náplň
  • 20 g másla na potření

Příprava:

Ve větší míse smícháme mouku, cukr a sůl. K nim pak přidáme droždí rozmíchané ve vlažné vodě. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Následně pak přidáme vejce, mléko a máslo. Přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě. Alespoň hodinu by těsto mělo kynout. Následně těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme a potřeme změklým máslem. A nakrájíme je vždy na 16 trojúhelníků. Každý z nich zamotáme do croissantu. Rolujeme od nejširší po nejužší část. Na plechu pak necháme domácí pečivo ještě zhruba dvacet minut až půl hodiny kynout. Před pečením croissanty potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme je asi čtvrt hodiny na 200 stupňů.

TIP: Nemáte prášek do pečiva? Nevadí! Vyrobte si domácí nebo místo něj dejte ingredience, které jej zastoupí

Domácí pečivo: Francouzské mléčné houstičky

Přísady:

  • 100 ml vody
  • 1 lžička medu nebo sladěnky
  • 20 g droždí
  • 130 g hladké mouky na omládek
  • +dalších 330 g hladké mouky do těsta
  • 80 ml vody
  • 1 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 20 g sušeného mléka

Příprava:

Z vody, medu či sladěnky, 130 g hladké mouky a droždí připravíme omládek na domácí pečivo. Důkladně promícháme a necháme asi hodinu pracovat a kynout. Poté k němu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Po vykynutí jej pak rozdělíme na 16-20 dílků a z každého uválíme obdélníkovou houstičku. Zvrhu ji žiletkou nařízneme a necháme na plechu, který jsme vyložili pečicím papírem, ještě další hodinu kynout. Mléčné houstičky potřeme před pečením vodou a vkládáme je do trouby rozpálené na 200 stupňů. Pečou se pouhých 12-15 minut.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 15. 06. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 16. 06. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 17. 06. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 18. 06. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 19. 06. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 20. 06. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v přibývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
PÁTEK 21. 06. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v přibývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Nenechte pejskovo tělo zaplavit toxiny. Jak léčit selhání ledvin u psa?

31.5.2024 mi odešel pejsek / téměř 15 let -rotvajler/ na chronické poškození ledvin. Nikdy nestonal, 5 dní pře...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, Můžu takto opožděně reagovat?? Mám též diagnostikován tumor slinný...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

získejte půjčku okamžitým převodem Finanční pomoc pro ženy/muže z České republi...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabídka půjčky se 100% jistotou Dobrý den, s cílem pomoci vám překonat různé finančn...
Zobrazit všechna témata

Kus melounu denně pro zdraví. Využijte melounovou sezónu na maximum

Meloun je ryze letní ovoce. Koupit se nyní dá za rozumnou cenu a rozhodně je neodmyslitelnou potravinou pro horké dny. Pochutnáme si na něm, udrží naše tělo pořádně hydratované a perfektně se hodí pro hubnutí. ...

Rozchod je studnicí nechtěných emocí. Jak se s ním co nejlépe popasovat?

Je těžké se s někým rozejít, ale ještě těžší je zotavování se z konce vztahu. To může trvat týdny, měsíce a u někoho i roky. Stojí za tím naše emoce. Ty v nás vyvolávají smutek, vztek, vinu, stud, někdy ale i v...

Mezinárodní den dětí je tu. Už víte, jak jej se svým potomkem oslavíte?

Každoročně je první červnový den věnován výhradně dětem. U té příležitosti jsou připravovány mnohé společenské, kulturní i sportovní akce. Ovšem Mezinárodní den dětí má za cíl nejen pobavit a oslavit děti na ce...

Znáte cirkadiánní rytmus? Hubnutí vám podle něj půjde jedna radost

O biologických hodinách se mluví poměrně hojně, avšak pojem cikradiánní rytmus není tolik známý. Přitom jde o poměrně zásadní věc v našem životě. Je sice velice důležité, co jíme, pijeme nebo jaké potravní dopl...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Relax na víkend? Tradiční harmonizační malajská masáž vás dokonale uvolní

Že jste ještě nikdy neslyšeli o malajské masáži? Pak je nejvyšší čas ji vyzkoušet. Malajská masáž je totiž jedna z nejvíce relaxačních masáží, které si můžete dopřát. Uvolní nejen vaše tělo, ale zregeneruje vás...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?