Fermentované snídaně jsou zdravé a na dlouho zasytí

Overnight fermentované snídaně: Superzdravé jídlo připravené přes noc 

Přes noc připravené neboli overnight fermentované snídaně jsou moderní a zdravou variantou tradičních ranních jídel. Tento způsob přípravy využívá právě procesu fermentace, který zlepšuje trávení a zvyšuje nutriční hodnotu potravin. Jídlo si připravíte už večer, což ušetří čas ráno. Navíc si hned po probuzení můžete vychutnat výživné a chutné jídlo, plné probiotik, vlákniny a dalších prospěšných látek. Overnight fermentované snídaně jsou ideální pro ty, kdo hledají rychlou a zdravou alternativu k obvyklým snídaním.

Overnight fermentované snídaně jsou jednoduché na přípravu a hlavně jsou extrémně zdravé. Základním principem je, že se suroviny, jako jsou ovesné vločky, jogurt nebo kefír, fermentují přes noc, což zlepšuje jejich stravitelnost a zvyšuje obsah prospěšných bakterií. Tento proces pomáhá nejen trávení, ale i posílení imunitního systému.

Zdravé snídaně a výhody fermentace

Fermentace je přírodní proces, při kterém mikroorganismy, jako jsou bakterie a kvasinky, rozkládají cukry a škroby v potravinách. Tento proces zvyšuje stravitelnost a biologickou dostupnost živin, což znamená, že tělo může lépe vstřebávat vitamíny, minerály a aminokyseliny. Fermentované snídaně jsou bohaté na probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru, zlepšují trávení a posilují imunitní systém. Takové snídaně mohou také zlepšit hladinu energie a pomoci stabilizovat hladinu krevního cukru, což vede k dlouhodobému pocitu sytosti.

Čtěte také:

Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?

Zdravá snídaně 30x jinak! Co k snídani, když chcete být štíhlí a fit?

Fermentace pro zdravá střeva i silnou imunitu. Okuste 7 nejlepších fermentovaných potravin a nápojů pro pevné zdraví

Snídaně fermentovaná přes noc

Fermentace přes noc je ideální, protože během této doby probíhá proces pomalu a efektivně, aniž byste museli věnovat čas aktivní přípravě. Minimální doba fermentace by měla být 6–8 hodin, což je dostatečně dlouhá doba pro optimálně probíhající proces. Maximálně by fermentace neměla trvat déle než 24 hodin, protože by se potraviny mohly začít kazit. Pokud fermentovanou snídani hned nesnítě, není nutné se obávat, že se pokazí – správně uskladněná v lednici vydrží i 2–3 dny. Důležité je dodržovat několik pravidel: vždy používejte čerstvé suroviny, čisté nádoby a fermentované jídlo uchovávejte v chladu.

Tipy na fermentované snídaně

Existuje mnoho možností, jak si připravit fermentované snídaně. Ochutnejte s námi ty nelepší:

Fermentované snídaně našemu zdraví značně prospívají

  • Jednou z nejoblíbenějších je overnight ovesná kaše, kdy smícháte ovesné vločky s kefírem, jogurtem nebo rostlinným mlékem a necháte přes noc fermentovat. Rovnou můžete přidat i ořechy nebo semínka, které dodají vlákninu a zdravé tuky. Ráno pak kaši jednoduše dozdobte oblíbeným ovocem.
  • Další skvělou volbou je fermentovaný chia pudink – smíchejte chia semínka s kokosovým nebo mandlovým mlékem a trochou medu či vanilky a nechte stát na lince přes noc. Ráno si pochutnáte na zdravé lahůdce.
  • Pro fanoušky slaných snídaní je ideální fermentovaná miso polévka s tofu, řasami a zeleninou.
  • A nachystat si můžete i overnight fermentovaný hummus s celozrnným chlebem nebo krekry. Na přípravu smíchejte cizrnu, tahini, citronovou šťávu, olivový olej, česnek a trochu soli. Poté přidejte malé množství jogurtu nebo kefíru a nechte fermentovat přes noc. Fermentovaný hummus získá jemnější a bohatší chuť. Ráno si jej dejte s čerstvým zeleninovým salátem, nakrájenou zeleninou nebo s celozrnným chlebem. Fermentovaný overnight hummus je bohatý na probiotika a zdravé tuky, což ho činí ideální snídaní pro podporu trávení a dobití energie na celý den.

Rizika fermentované snídaně

Fermentace, ačkoliv je považována za zdravý způsob přípravy potravin, může představovat i určitá rizika, pokud není správně prováděna. Nesprávná teplota, nevhodné skladování nebo kontaminace nástrojů mohou vést k růstu nežádoucích mikroorganismů, jako jsou patogenní bakterie nebo plísně, které mohou způsobit nepříjemné problémy, otravy či jiné zdravotní komplikace. Je proto nadmíru důležité dodržovat hygienické postupy a správně skladovat fermentované potraviny v chladničce.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Ivana Víšová
Hledáte místo odpočinku, relaxace…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.