Kombucha je zdravý probiotický nápoj

Kombucha netradičně: Vyrobte si vlastní probiotický nápoj s malinami, dýní nebo s kolou

Kombucha je oblíbený fermentovaný nápoj. Používá se již po staletí, ale v poslední době obliba kombuchy nabývá. Oblíbená se stala nejen pro své pozitivní dopady na lidské zdraví, ale na vrchol ji vystřelily nejrůznější příchutě. Díky čemu se její chuť posunula na úplně novou úroveň. Sehnat dnes už můžete kombuchu s příchutí koly, ananasu nebo třeba vánočního koření. A my vám prozradíme, jak si takovou dobrotu můžete připravit i sami doma.

Kupovaná kombucha rozhodně není levnou záležitostí. Počítejte s tím, že si za fermentovaný nápoj rozhodně připlatíte. Přitom příprava kombuchy je tak snadná… Stačí vám mateční houba čili násada, černý čaj, cukr a dále pak už jen chuť experimentovat. Co se příchutí týče, můžete experimentovat jak libo a sami si pak už najdete tu svou perfektní kombinaci.

Domácí kombucha snadno a levně

Kombucha pochází z Číny a je to vlastně fermentovaný nápoj, který se vyrábí z černého (případně i zeleného) čaje, cukru a symbiotické kultury bakterií a kvasinek. Toto symbiotikum označujeme dle vzhledu nesprávně jako “houba”. Lidé v Číně, Mongolsku či Rusku konzumují nápoj z kombuchy více než 2000 let. Jako komerční produkt si však kombucha získala oblibu teprve poměrně nedávno. A aby se výrobci mohli předhánět, kdo zákazníkovi nabídne více, začali vyrábět i kombuchu s příchutí. Cena tomu pak pochopitelně odpovídá. Doma si však můžete vyrobit kombuchu za zlomek ceny a přesně podle své chuti. Může být malinová, jahodová, zázvorová, citronová, jablečná nebo třeba mrkvová. Případně si můžete připravit podzimní kombuchu s dýní a zahřívacím kořením. Je to jenom na vás. 

Čtěte také:

Přírodní probiotika a prebiotika podporují imunitu a pomáhají s celou řadou zdravotních obtíží

Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby – je výborný hlavně sušený

Zázračná kombucha detoxikuje a léčí tělo. Objevte tajemství této "houby"

Chuť fermentované kombuchy

Kombucha má jedinečnou, pikantní chuť. Je to lehce perlivá a mírně alkoholická šťáva, chutí podobná cideru. Právě fermentační proces vytváří “houbu”, která plave na povrchu nápoje. Nápoj se pak skládá z živých bakterií jako je Acetobacter či Pichia a kvasinek Saccharomyces, Zygosaccharomyces a Brettanomyces. Právě tyto organismy mají vliv na výslednou chuť hotového nápoje.

Kombuchu můžete dochutit třeba ovocem, bylinkami nebo kořením

Netradiční chuť kombuchového nápoje

K výrobě kombuchy se nejčastěji používá černý, výjimečně i zelený čaj. Ale pokud chcete vyzkoušet jinou chuť výsledného nápoje, můžete vyzkoušet i čaj bílý, rooibos nebo aromatizovaný černý čaj. Každá odrůda a každý čaj propůjčí hotovému nápoji jinou chuť. Chuť nápoje můžete ovlivnit i časem fermentace. Čím déle se kombucha fermentuje, tím méně sladká a více kyselejší bude výsledná tekutina. 

Druhotná fermentace kombuchy

Právě sekundární kvašení nabízí nekonečný prostor k dochucovacím experimentům. Širokou škálu chutí můžete vytvořit díky ovoci, bylinkám nebo třeba koření. A jak na to? Do důkladně vymyté nebo vysterilizované lahve se šroubovacím uzávěrem vložte vše, čím chcete kombuchový nápoj ochutit. Může to být čerstvé, mražené nebo sušené ovoce, čerstvé či sušené bylinky nebo koření. Přidat můžete i trochu cukru nebo sirupu. Nebojte se ani vanilkového extraktu. A na to vše nalijte stočenou kombuchu. Ideální poměr by měl být 10 - 30 procent ochucující složky a 70 - 90 procent kombuchy. Nechte dva až tři dny fermentovat, pak přeceďte a můžete si pochutnat na luxusním perlivém nápoji.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 08. 12. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 09. 12. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 10. 12. 2024
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 11. 12. 2024
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ČTVRTEK 12. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Dnes chodí Mikuláš! Víte, jak vypadá mikulášská tradice v jiných zemích?

Tradice svatého Mikuláše je v mnoha evropských zemích považována za nedílnou součást předvánočního období. Svatý Mikuláš byl biskup a žil ve 4. století. Lidé jej považovali za obzvláště milosrdného. Byl známý s...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...