Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby –  je výborný hlavně sušený

Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby – je výborný hlavně sušený

Křemenáč patří k nejvyhledávanějším houbám v českých lesích. Tato houba z čeledi hřibovitých má dlouhou nohu a její klobouk je zbarvený v různých odstínech oranžové a červené. Existuje několik druhů křemenáče, můžeme najít křemenáče osikového, březového, bělostného a smrkového. Křemenáč je výborný dušený nebo zapečený s brambory jako rychlá a chutná večeře.

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Kam na houby? Křemenáč najdete v jehličnatých lesích i na písečných půdách

Křemenáč roste od června do října. Najdeme je v jehličnatých a smíšených lesích a také ve stromořadí u cest, nebo dokonce na písečných půdách. Křemenáče kromě dlouhé nohy a barevného klobouku poznáte také podle bíle třeni, která je pokrytá drobnými černými a šedivými šupinkami. Téměř všechny druhy křemenáčů jsou jedlé. Pokud si ale nejste při sběru jisti, křemenáče lze pořídit ve i specializovaných obchodech nebo přímo u pěstitele.  Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

Křemenáč - druhy

Křemenáč smrkový

Křemenáč smrkový dostal své přízvisko podle toho, že roste pod smrky. Tento druh roste od června do listopadu obvykle v kyselých půdách. Nejčastěji ho můžeme nalézt v podhorských a horských oblastech.

Křemenáč osikový

Křemenáč osikový je rozšířený druh, tento druh křemenáče roste od června do října pod osikami. Vyskytuje se na okrajích lesů a podél lesních cest. Tento křemenáč je v mládí výtečný, starší plodnice měknou a nejsou tak kvalitní.

Křemenáč březový

Pro houbaře je tento křemenáč nejoblíbenější, a to kvůli své tvrdé dužině, která je odolná vůči parazitům. Křemenáč březový tak bývá červivý jen výjimečně. Roste nejčastěji v červenci až září, a to pod břízami na písčitých půdách. Křemenáč březový se dobře suší a je vhodný do většiny houbových jídel.

Křemenáč bělostný

Křemenáč bělostný je na Červeném seznamu kriticky ohrožených hub, proto by se neměl vůbec sbírat. Roste v březových porostech s osikami, a pokud ho najdete, měli byste to nahlásit. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

křemenáč recepty3

Křemenáč se nejčastěji používá na guláš a smaženice

Křemenáč je silně aromatická houba, proto se v kuchyni nejčastěji využívá na smaženice, do guláše a houbových omáček. Můžete ho také naložit do octa nebo sladkokyselého nálevu. Křemenáč můžete také usušit, velmi dobře se totiž suší. Rozkrájejte ho a kousky vyložte na pečícím plechu a nechte pár dní sušit. Takto usušený ho pak můžete dát do polévky nebo smetanových omáček. Pokud si ho chcete nechat čerstvý, v chladu vám vydrží jen pár dní. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Křemenáč - recepty

Zapečené brambory s křemenáčem

Ingredience

  • 4 velké brambory
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • pepř
  • 4 plátky sýru
  • 6 křemenáčů
  • 2-3 lžíce nasekané petrželky
  • stroužek česneku
  • 5 rajčat
  • 2-4 lžíce olivového oleje

Zapečené brambory s křemenáčem - postup

Nejprve oloupeme brambory, omyjeme a nakrájíme na plátky. Zapékací formu vymažeme máslem, vyplníme bramborami, osolíme a opepříme. Na brambory položíme plátky sýra. Houby očistíme a klobouky hub vyskládáme na sýr. Nohy hub nasekáme nadrobno a dáme je mezi klobouky. Posypeme nasekanou petrželkou. Česnek oloupeme a prolisujeme k houbám. Rajčata nakrájíme na plátky a vložíme do zapékací formy. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut při teplotě 200 stupňů. Snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 45 minut.

křemenáč recepty1

Dušený křemenáč

Ingredience

  • 600 g křemenáčů
  • máslo
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • drcený kmín, petrželka, oregano

Dušený křemenáč - postup

Křemenáč nakrájíme a přidáme k osmahlé cibulce, smažíme na másle, dokud houby nepustí vodu. Osolíme, okořeníme a dusíme 15 minut. Udušené houby smícháme s nasekanou petrželkou a podáváme na topinkách.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...