Václavky jsou jedovaté, přesto je ale jíme! Naučte se václavky chutně připravit

Václavky jsou jedovaté, přesto je ale jíme! Naučte se václavky chutně připravit

Václavky patří mezi houbaři k velmi oblíbenému druhu hub. I když samy o sobě patří do skupiny jedovatých hub, po tepelné úpravě vám nehrozí žádné nebezpečí. Výborné jsou například pro přípravu václavkového guláše, skvěle se hodí také do dršťkové polévky. Poradíme, kdy je nejvhodnější doba na sběr václavek a chutné recepty, kterými okouzlíte mlsnou rodinu i přátele.

Čtěte také:

Smrž nevypadá lákavě, jeho chuť ale dostane každého! Poradíme také, jak na pěstování smržů doma

Václavky a jejich taxonomie

Václavky spadají pod houby stopkovýtrusné rostoucích na stromech, na nichž parazitují. Existuje jich několik druhů, ovšem nejhojnějším je václavka smrková, která způsobuje obrovské škody na kořenech a bázi smrků. Zajímavostí je, že václavky patří mezi nejstarší živé organismy. Známá je tisíce let stará václavka smrková pokrývající plochu zhruba 9 km2.

 

Říše

houby (Fungi)

Oddělení

houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída

stopkovýtrusé (basidiomycetes)

Podtřída

houby rouškaté (Agaricomycetidae)

Řád

lupenotvaré (Agaricales)

Čeleď

Physalacriaceae

Rod

václavka (Armillaria)
(Fr.) Staude

Jak poznat václavky a kde je najít?

Václavky můžeme rozdělit na tři skupiny - bezprstenné, s bílým a žlutým lemem, přičemž existuje až sedm rozdílných druhů. Obecně však můžeme říci, že klobouky václavek mají mnoho odstínů hnědé a žlutohnědé barvy s trvalými šupinkami. Třeň václavek je zbarvena podobně, jen v trochu světlejších odstínech. Klobouk má v průměru 2 až 15 cm, třeň může být vysoká 5 ž 15 cm. Václavky rostou až do prosince, ale nejvhodnějším obdobím pro sběr je chladnější počasí kolem sv. Václava. I kvůli tomu získaly václavky své jméno.

Václavky rostou ve větších trsech na kmenech odumřelých stromků či pařezech. Lidé si je často pletou s jinými pařezovými houbami. Nejčastěji narazíte v lese asi na václavku smrkovou a hlíznatou. Jejich kloboučky vypadají, jako kdybyste je lehce posypali skořicí.

Kam na houby je jeden z našich dřívějších článků. Přečtěte si ho!

vaclavky-1

Václavky mají léčebné účinky

Václavky obsahují draslík, fosfor a vápník, tedy zdraví prospěšné látky. Již lidé z doby staré Číny znali václavky jako léčivou houbu, kterou používali na plicní i jaterní choroby a mnohé žaludeční potíže. Při pravidelném pojídání václavek můžete předcházet pálení žáhy, dokáže působit proti bolesti zad nebo zabraňuje vysušování pokožky.

Václavky také pomáhají na plicní a jaterní onemocnění, posilují váš trávicí trakt a zlepšují prokrvení mozku. Výtažky z václavek působí proti plísním a bakteriím jako jsou například pneumokoci a stafylokoci. Pokud si václavky usušíte a rozdrtíte na prášek, můžete si jej přidávat do čaje nebo jídla, a to po celý rok.

Pokud vás zajímají i další houby, podívejte se do našeho přehledného ATLASU HUB

Jak václavky upravit?

Václavky patří mezi jedovaté houby, proto je potřeba, aby se tepelně upravili, a to alespoň po dobu 20-30 minut. Pokud byste byli nedočkaví a snědli nedostatečně tepelně upravené václavky, hrozí vám bolesti břicha, průjem a zvracení. Nestačí je tedy pouze osmažit či ogrilovat, ale je potřeba si na ně v kuchyni vynahradit trochu více času a trpělivosti.

Václavky jsou však opravdovou delikatesou a pokud si s nimi dáte větší práci, vykouzlíte z nich v kuchyni chutné pokrmy. Jelikož mají spíše trpkou chuť, hodí se k nakládání, do polévek či gulášů. Přinášíme vám několik receptů na úpravu václavek, se kterými se stanete kulinářskými mistry.

Václavky: 3 chutné recepty

Jak jsme se již zmínili, václavky je nutné tepelně upravit, aby nám nenadělali zdravotní potíže a my si je mohli řádně vychutnat. Pojďme si ukázat tři skvělé recepty z václavek. Jsou jimi dršťková polévka z václavek, václavkový guláš a václavky v octě.

Václavkový guláš

Ingredience

  • 1 kg nakrájených václavek
  • 250 ml smetany
  • Olej/sádlo/máslo
  • 2 cibule
  • sladká červená paprika
  • Feferonka
  • Majoránka
  • Kmín a sůl
  • Česnek
  • Hladká mouka
  • Bujón

Václavkový guláš - postup

Očištěné a nakrájené václavky povaříme 5 minut ve vodě a slijeme. Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme trochu kmínu. Až je cibulka hotová, přidáme dvě až tři lžičky červené papriky, nakrájenou feferonku, bujón, sůl a všechny povařené václavky. Všechno podlijeme vodou a asi 30 minut dále vaříme. Za stálého míchání přilijeme do guláše hladkou mouku rozšlehanou ve smetaně, abychom guláš z václavek zahustili. To vše na závěr dochutíme česnekem a majoránkou. Servírovat můžeme s knedlíkem nebo pouze s pečivem. Dozdobit můžeme václavkový guláš čerstvou petrželkou.

vaclavkovy-gulas_1

Dršťková polévka z václavek

Ingredience:

  • 500 g václavek
  • 1 větší cibule
  • Olej
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Hovězí vývar
  • 3 stroužky česneku
  • Majoránka
  • Červená paprika mletá
  • Pepř
  • Kmín
  • Sůl

Dršťková polévka z václavek -  postup

Očištěné václavky nakrájíme na kousky a dáme vařit do hrnce s vodou asi na 30 minut. Mezitím si na oleji osmahneme do zlatova drobně nakrájenou cibuli, kterou zaprášíme 2 lžíci hladké mouky. Za stálého míchání přidáme červenou mletou papriku, špetku soli, pepře a kmínu. Poté zalijeme cibuli trochou vody, přidáme vývar, majoránku, rozetřený česnek a nakonec václavky, které jsme si před přidáním slili a nechali okapat. Vaříme asi dalších 20 minut, aby nám vše pěkně změklo. V případě potřeby dochutíme dršťkovou polévku z václavek dalším kořením dle naší chuti.

Václavky v octě

Ingredience:

  • 500 g václavek
  • 1 palice česneku

Na nálev

  • 2 l vody
  • 500 ml octa
  • 150 g cukru
  • 70 g soli
  • 1 bobkový list
  • 2 ks nového koření
  • 2 ks celého pepře
  • Stroužky česneku

Václavky v octě – postup

Nejprve všechny václavky dobře očistíme a nakrájíme na plátky nebo kostečky podle toho, jaký tvar vám vyhovuje. Zhruba na 10 minut je povaříme v mírně osolené vodě. Poté je scedíme a dáme vychladnout. Mezitím si připravíme nálev na václavky. Všechny ingredience na nálev smícháme dohromady a přivedeme je k varu. Pozor ale! Nálev nevaříme, pouze po přivedení k varu ihned odtavíme a necháme vychladnout. Nachystáme si zavařovací skleničky a začneme plnit václavkami. Ty postupně do sklenice skládáme a proléváme vychladnutým nálevem. Do každé sklenice vložíme ještě jeden stroužek česneku. Sklenice uzavřeme, vložíme do velkého hrnce a při teplotě cca 100 °C sterilujeme asi 35 minut.

vaclavky-v-octu

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 15. 06. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 06. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 06. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 06. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PÁTEK 20. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 21. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Astrální cestování pro začátečníky

Každý autor nebo astrální cestovatel je jiný, věří něčemu jinému a má jiný přístup (i podle SVÝCH zkušeností -...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...
Zobrazit všechna témata

Objtevte sílu studené sprchy: Jak z ní vytěžit maximum pro tělo i mysl

Oblíbená nebo neoblíbená? Studená sprcha je teď hitem. Údajně je přímo zázračná pro podporu našeho zdraví i pro zlepšení psychické pohody. I když se může zdát na první pokus nepříjemná, její benefity jsou vědec...

Ztráta důvěry ve vztahu nemusí nutně znamenat konec. Jak se s ní vyrovnat?

Ztráta důvěry ve vztahu může na první pohled představovat začátek konce. Důvěra je totiž jedním ze základních pilířů zdravého a kvalitního partnerství, tedy když se naruší, může snadno způsobit vnitřní bolest, ...

Objevte tajemná zákoutí Ústeckého kraje

Ústecký kraj patří v rámci turismu dosud k poněkud přehlíženým lokalitám. Avšak zcela neprávem, nabízí totiž celou řadu zajímavých míst. Kam se vydat?

Wellbeing není trend, ale potřeba. Naučte se žít lépe

O pojmu wellbeing jste už možná někde slyšeli. Neskrývá se za ním nic sofistikovaného – jde prakticky o stav, kdy člověk nebo společnost prožívá pozitivní emoce, spokojenost, smysluplnost a dobré fungování v rů...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Snění: Proč je někdy fajn mít hlavu v oblacích?

Kolik času denně trávíte ve své hlavě? Přesněji řečeno nejen přemýšlením o tom, co uvařit k večeři nebo co budete dělat po práci, ale opravdovým sněním. Představujete si, jaké by to bylo žít u moře, změnit prác...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Nejčastější paraziti u psů: Jak je rozpoznat, léčit a účinně jim předcházet

Paraziti u psů nejsou žádnou výjimkou. Tito domácí mazlíčci jsou totiž během venčení denně vystaveni půdě, trávě nebo vodě, kde může číhat nebezpečí. Zjistěte, s jakými nejčastějšími „vetřelci“ se můžete setkat...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.