Houby lišky poznáte podle žluto-oranžového kloboučku. Vyzkoušejte senzační recepty z lišek

Houby lišky poznáte podle žluto-oranžového kloboučku. Vyzkoušejte senzační recepty z lišek

Specifické aroma a výtečná chuť. To jsou kulinářsky cenné houby lišky. Patří k čeledi liškovitých a jejich krásné žluté plodnice najdete třeba v jehličnatých lesích. Obsahuje velmi zdravé látky a zařazují se mezi nejbohatší známé zdroje vitamínu D. Pokud se vydáte do lesa a nastražíte oči, určitě si domů odnesete plný košík těchto lahodných hub. A my vám poradíme, jak z nich v kuchyni připravit skvělé a jednoduché pokrmy, ze kterých budou u vás doma všichni nadšení.

Čtěte také:

Recepty z lišek: Inspirujte se podzimem a zkuste liškové rizoto nebo lišky v octě

Houby lišky patří mezi velmi oblíbené houby, které jsou známé a v lese hojně vyhledávané. Lišek je ale více druhů, ovšem nejznámější je právě liška obecná. Sbírat ji můžeme až do listopadu. Pokud jste však nezkušení, můžete si ji snadno splést s lištičkou pomerančovou, která je menší, oranžově zbarvená a má nízké husté lupeny. Rozhodně ale není tak chutná. Pokud si v lese nechcete houby splést, podívejte se na náš ATLAS HUB.

Houby lišky a jejich taxonomie

Z čeledi liškovitých patří lišky mezi nejchutnější a nejvyhledávanější houby. V lese se poměrně snadno hledají, jelikož mají krásně zbarvený žlutý až oranžový klobouk. Ten je v mládí podvinutý a později se oplošťuje. Jeho šířka je mezi 2 až 7 centimetry.

Třeň lišky je vysoký 3 až 6 cm, má válcovitý tvar a na spodu je zúžený. Barva je stejná jako na klobouku, jen o něco světlejší. Dužina má bělavou barvu a voní po koření. Především mladé plodnicemají příjemnou meruňkovou vůni.

Stručná taxonomie lišek

Říše houby (fungi)
Oddělení houby stopkovýtrusné (basidiomycota)
Třída stopkovýtrusé (basidiomycetes)
Podtřída houby rouškaté (agaricomycetidae)
Řád liškotvaré (cantharellales)
Čeleď liškovité (cantharellaceae)
Rod liška (cantharellus)

Kam na houby lišky?

Na houby lišky budete muset do lesa, jen tak na zahradě vám neporostou. Vyhledávejte spíše jehličnaté lesy, které jsou pro houby lišky ideálním místem. Rostou především pod borovicemi, smrky a někdy také buky. Naleznete je ale třeba i v borůvčí, mechu nebo také trávě. Houba roste od června až do listopadu, takže času na sběr máte moře. Kam na houby lišky poradíme také v článku "kam na houby"

Když se budete trochu soustředit, určitě po pár metrech naleznete na zemi krásně žlutý klobouček. Rostou jednotlivě, ale pokud budete mít štěstí, najdete je i ve skupinkách. Záměna za jedovatou houbu je nemožná, jedině si ji můžete splést s výše zmíněnou lištičkou pomerančovou.

Jsou lišky zdravé?

To každopádně. Ostatně jako všechny houby. Ale liška má ještě něco navíc! Kromě vitamínu C a draslíku obsahuje také poměrně velké množství vitamínu D. Tím se zařazuje mezi nejbohatší známé zdroje tohoto vitamínu, který patří mezi důležité a vyhledávané vitamíny. Působí totiž skvěle na správné fungování imunitního systému.

Liška obecná (houba) a její úprava

Lišky obecné jsou však především neskutečně lahodné houby. Díky tomu jsou nezbytnou ingrediencí a surovinou v mnoha luxusních restauracích.

  • Aby byl pokrm ale dobrý a chutný, houba musí být vařena alespoň 20 minut.
  • Lišky jsou velmi všestranné, a tudíž je můžete i sušit nebo zavařovat na pozdější časy.
  • Před použitím v kuchyni je ale nutné lišky pořádně očistit - buďto vlažnou tekoucí vodou anebo ještě lépe, pomocí suchého štětce.

Recepty z lišek

Ceněné a chuťově vynikající houba se specifickým pomerančovým aroma. To jsou houby lišky, se kterými můžete v kuchyni vykouzlit opravdu excelentní pokrmy. Nejsou náročné na přípravu a rozhodně si na nich pochutná celá rodinka. Ukážeme vám, jak z hub připravit polévku, omeletu i rizoto.

Rizoto z lišky obecné

Ingredience

  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 250 g rýže na italské rizoto
  • 150 g lišek
  • 1 lžička másla
  • 50 g slaniny
  • 200 ml vody
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Kmín, sůl a pepř
  • Rozmarýn
  • 1 dcl bílého vína
  • 100 g parmezánu

Rizoto z lišky obecné - postup

  1. Připravíme si pánev, která je hluboká, alespoň 15 cm.
  2. Nejprve najemno pokrájíme cibuli a na másle v pánvi do zlatova orestujeme.
  3. Mezitím si pokrájíme na malé kousky i slaninu, kterou přidáme do pánve.
  4. Poté přidáme rýži, kterou asi dvě minutky restujeme.
  5. Rýži podlijeme 1dcl vínem.
  6. Víno by nemělo patřit k těm nejlevnějším, naopak by to mělo být takové, které byste si s chutí s někým vypili.
  7. Pak přidáme zeleninový vývar smíchaný s vodou a očištěné i nakrájené lišky.
  8. Ze začátku však přidáme jen dvě naběračky.
  9. Ochutíme kmínem pepřem, solí i rozmarýnem podle potřeby a opět přilijeme dvě naběračky vývaru.
  10. Rizoto nepřiklápíme pokličkou, ale neustále ho na mírném plamenu mícháme.
  11. Vývar přidáváme postupně do té doby, než se nám tekutina zcela nevyvaří.
  12. Pak je rizoto hotové a my ho můžeme podávat s nastrouhaným parmezánem.

recepty z lišek2

Omeleta s liškami

Ingredience

  • 5 vajec
  • 120 g lišek
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř a kmín
  • Pažitka
  • Tvrdý sýr
  • pažitka

Omeleta s liškami - postup

  1. Lišky očistíme, nakrájíme a dáme smažit na mírném plamenu na pánev s olivovým olejem.
  2. Až měknou, osolíme je, opepříme a podle chutí přidáme i trochu kmínu.
  3. V misce vedle si rozšleháme vajíčka, mírně osolíme a vlijeme do pánve.
  4. Snažíme se omeletu nejprve z jedné strany řádně osmažit a poté otočíme.
  5. Posypeme pažitkou a nastrouhaným sýrem, aby se pěkně roztekl po omeletě.
  6. Omeletu podáváme s pečivem nebo zeleninovým salátem.

recepty z lišek1

Lišková polévka

Ingredience

  • 300 g lišek
  • 1 mrkev
  • Sůl, kmín
  • 1 cibule
  • Hovězí vývar
  • Ocet
  • 30 g cukru
  • 2 dcl smetany
  • Brambory

Lišková polévka - postup

  1. Na pánvi si rozpálíme olej a necháme osmahnout do sklovata najemno nakrájenou cibuli.
  2. Pak přidáme očištěné a nakrájené lišky, které lehce opepříme a osolíme.
  3. Orestujeme a zalijeme hovězím vývarem.
  4. K tomu přidáme na kostičky nakrájené brambory a povaříme.
  5. Až budou brambory měkké, přidáme na kostky nebo kolečka nakrájenou mrkev a zase povaříme.
  6. Na dochucení přidáme trochu octu a špetku cukru, aby vznikla příjemná sladkokyselá chuť.
  7. Přidáme ještě smetanu, promícháme a lišková polévka je hotová. 

recepty z lišek4

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...