Jak na domácí pečivo bez pekárny - 10 skvělých receptů

Jak na domácí pečivo bez pekárny - 10 skvělých receptů

K tomu, abyste si chutné a křupavé chleby, housky, dalamánky, rohlíky a další pochutiny připravili v pohodlí Vašeho domova, nepotřebujete ani speciální domácí pekárnu. K jejich upečení Vám stejně dobře poslouží i obyčejná trouba a těsto vypracujete ručně.

Zdravý celozrnný chléb

Ingredience

  • 125 g ovesných vloček 
  • 370 g celozrnné mouky
  • 300 ml podmáslí
  • několik vlašských ořechů
  • hrst slunečnicových semínek
  • sůl
  • jedlou sodu
  • med
  • sezamová semínka

Zdravý celozrnný chléb – postup přípravy

Příprava je velmi jednoduchá. Ořechy nasekejte na menší kousky tak, aby byly dobře poživatelné. Všechny připravené suroviny smíchejte a rukama vypracujte těsto, z něhož vytvarujte chléb. Troubu předehřejte na 220° C a dejte na plech s pečícím papírem. Péct jej budete přibližně hodinu a během pečení můžete teplotu snížit. 

Celozrnný chléb z pšeničné a žitné mouky

Ingredience

  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 1 hrnek žitné chlebové mouky
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • slunečnicové semínko, dýňové semínko a sezamové semínko
  • asi 1 hrnek vody

Celozrnný chléb z pšeničné a žitné mouky – postup přípravy

Oba druhy mouky, sušené droždí, sůl, kmín, tymián i semínka nasypeme do mísy, přidáme trochu vody, promícháme a vypracujeme těsto. To necháme 12 hodin kynout v míse, kterou přikryjeme utěrkou. Po dvanácti hodinách těsto propracujeme a necháme ještě další 2 hodiny kynout. Chléb budeme péct v pečicí míse, která má víko. Troubu si předehřejeme na 230°C a pečeme po dobu 30 minut. Víko sundáme a pečeme ještě 10 – 15 minut tak, aby se nám na chlebu vytvořila pěkná kůrka.

domácí  chléb

Celozrnný chléb s ořechy

Ingredience

  • 250 g pšeničné mouky
  • 150 g mleté pohanky nebo špaldy
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička medu
  • 750 ml vlažného mléka
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g piniových jader
  • 80 g másla
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička anýzu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce smetany
  • 2 lžíce sezamu

Celozrnný chléb s ořechy – postup přípravy

Nejprve prosejeme mouku a pohanku do mísy. Vytvoříme důlek, do kterého nadrobíme droždí, smícháme s medem a 125 ml mléka. Vše necháme přikryté kynout po dobu 15 minut. Nasekáme ořechy i piniová jadérka, pinie opražíme na pánvi bez tuku. Mléko, máslo, sůl, anýz a mouku hněteme tak dlouho, až se nám vytvořené těsto začne odlepovat od mísy. Přikryté necháme kynout, až nám nakyne do dvojnásobného objemu. Posléze vmícháme ořechy a z těsta vytvarujeme bochník. Na vymazaném plechu jej necháme kynout po dobu dalších 20 minut a troubu si předehřejeme na 220 °C. Žloutek ušleháme se smetanou a chléb jím potřeme. Vše ještě posypeme sezamem a potom pečeme 10 minut. Po deseti minutách pečení snížíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě po dobu další 1 hodiny.

Fíkovo-ořechový chléb 

Ingredience

  • 375 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/2 kávové lžičky sušeného droždí
  • 250 ml vody
  • 50 ml mléka
  • 1/2 kávové lžičky medu
  • 5 čerstvých fíků, nakrájených na kousky (je možné použít i sušené)
  • 30 gramů ořechů, nakrájených nebo podrcených na větší kousky

Fíkovo-ořechový chléb – postup přípravy

Mléko, vodu a med zahřejeme tak, aby byly vlažné. V takto připravené tekutině rozpustíme droždí a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, sůl, doprostřed uděláme důlek a kvásek do něj nalijeme. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne homogenní hmota, tu však přespříliš dlouho nepropracováváme. Nakonec zapracujeme fíky a ořechy, těsto pomoučíme, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme jeden a půl hodiny kynout. Troubu si předehřejeme na 230°C. Vykynuté těsto bude poněkud řídké, ale to je v tomto případě v pořádku. Těsto umístíme do formy na bagety nebo do formy na srnčí hřbet a vložíme do zahřáté trouby. Nejlépe se nám chléb upeče, když formu s těstem vložíme ještě na hluboký plech, který vylijeme trochou vody. Vše pečeme přibližně 25 minut.

domácí pečivo bez pekárnyOlivový chléb

Ingredience

  • 2 kostky droždí
  • 250 g mouky
  • 150 ml bílého vína
  • sůl
  • 150 ml olivového oleje
  • dvě vejce
  • 100 g strouhaného sýra
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g vypeckova­ných, hrubě nasekaných zelených oliv
  • 50 g vypeckovaných, nahrubo nasekaných černých oliv
  • sezamová a dýňová semínka

Olivový chléb – postup přípravy

Ve dvou lžících vlažné vody si rozpustíme droždí a spojíme s moukou. Za stálého míchání postupně přilijeme víno a olej. Vše přikryjeme a necháme kynout po dobu 25 – 35 minut na teplém místě. Do těsta si zapracujeme sůl, vejce, sýr, ořechy a olivy. Těsto vytvarujeme do tvaru bochníku, položíme do vymaštěné formy na srnčí hřbet a necháme kynout přikryté po dobu dalších 30 minut. Troubu si předehřejeme na 200°C. Chléb můžeme podle chuti ještě posypat sezamovými nebo dýňovými semínky a pečeme na střední příčce trouby asi hodinu do zlatova, ve vypnuté troubě jej pak necháme chvíli odpočívat a nakonec jej dáme vychladit na kuchyňskou mřížku.

Pikantní ořechovo-sýrový chléb

Ingredience

  • 1 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku kešu oříšků nebo lískových oříšků
  • 1 na jemno posekaná cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 2 lžíce posekané petrželky
  • 1 lžíce posekané čerstvé majoránky
  • 4 vejce
  • 350 g kvalitního strouhaného sýra
  • 220 g měkkého tvarohu
  • lžička soli
  • 1/2 lžičky pomletého černého pepře
  • 2 lžíce másla na vymazání
  • hrnek uvařené rýže

Pikantní ořechovo-sýrový chléb – postup přípravy

Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si bagetovou formu nebo formu na srnčí hřbet a vymastíme máslem. Dno formy vyložíme obdélníkem z pečícího papíru a ten rovněž vymastíme. Oříšky opražíme do zlatohněda a voňava, posekáme je a nachystáme si je zatím stranou. Na pánvičce osmahneme cibuli, přidáme česnek a osmažíme „do sklovata“. V míse smícháme rýži, ořechy, petrželku, bylinky, vejce, sýr, tvaroh sůl i pepř. Vše lehce promícháme a směs nalijeme do formy. Asi hodinu vše pečeme do zlatohněda, až je chléb na dotek pevný. Dvacet minut jej necháme vychladnout ve formě a pak vyklopíme. Tento chléb chutná skvěle se sklenkou dobrého vína.

Domácí sladký banánový chléb

Ingredience

  • 150 g margarínu
  • 160 g práškového cukru
  • 3 vejce
  • 3 – 4 banány
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 350 g celozrnné pšeničné mouky
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 100 g nasekaných ořechů
  • 1/8 litru mléka
  • trocha másla nebo margarínu na vymazání formy

Domácí sladký banánový chléb – postup přípravy

Předpřipravenou formu, ve které budeme chleba péci, si vymastíme margarínem nebo máslem. Troubu předehřejeme na 170°C. Změklé máslo nebo margarín utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme vejce.

Banány si oloupeme a rozmačkáme vidličkou, pak je přimícháme do již hotové máslové směsi. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme z něj dřeň. Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme sůl, ořechy a vanilkovou dřeň a vše smícháme s mlékem a s banánovým pyré.

Formu si naplníme těstem, na povrchu těsto uhladíme a pečeme v troubě uprostřed nebo ve spodní části. Upečený banánový chleba vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme jej před krájením a podáváním samotným vychladnout.

Domácí slané housky

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 50 g rostlinného tuku
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 žloutek
  • půl lžičky soli
  • jedno vejce
  • na posypání housek to může být třeba kmín, mletý mák, seznam a sůl

Domácí slané housky – postup přípravy

Nejprve si z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Necháme jej vykynout a posléze jej smícháme s moukou, změklým tukem, solí a žloutkem. Těsto si vypracujeme tak, aby se nelepilo na boky mísy, a necháme jej vykynout. Na pomoučené desce těsto rozdělíme na malé kousky a vyválením tvarujeme válečky dlouhé asi 20 centimetrů. Upleteme si z nich housky.

Plech vyložíme pečícím papírem a housky necháme ještě malou chvilku vykynout. Potřeme je potom ještě rozšlehaným vejcem a posypat je můžeme připraveným mákem, seznamem nebo kmínem a solí. Housky pečeme po dobu 10 – 15  minut ve vyhřáté troubě, při 170 °C.

domácí rohlíky

Hrnkový recept na domácí rohlíky

Ingredience

  • 1 vejce do těsta a jedno na potření
  • 4 hrnky hladké mouky
  • lžička soli
  • trocha rostlinného tuku
  • jedna lžíce cukru krystalu
  • jeden a čtvrt hrnku vlažného mléka
  • tři čtvrtiny kostky droždí

Hrnkový recept na domácí rohlíky – postup přípravy

Vytvoříme si kvásek z trochy cukru, mouky a droždí. Po vykynutí jej smícháme s moukou, tukem, vejcem, mlékem a solí. Vypracujeme si tužší těsto, které na pomoučeném vále vyválíme do tloušťky cca 4 milimetry a do tvaru přibližně kruhu. Ten potom překrojíme křížem na osm trojúhelníků. Od nejširší strany pak těsto svineme, vytvarujeme je do tvaru rohlíků a uložíme na vymazaný plech. Vše potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do vyhřáté trouby, až dosáhnou lehce zlatavé barvy. Domácí rohlíky pečeme při teplotě cca 175 °C.

Cibulové placičky

Ingredience

  • 250 ml teplé vody
  • 50 ml oleje nebo sádla
  •  jeden a půl lžičky soli
  •  600 g hladké mouky
  •  půl kostky droždí
  •  lžička cukru 
  • 3 velké cibule
  • slaninu
  • vejce
  • lžíce strouhanky

Cibulové placičky – postup přípravy

Teplou vodu, olej nebo sádlo, sůl a hladkou mouku společně s droždím a moukou smícháme a vypracujeme těsto. To necháme odležet. Mezitím nakrájíme cibule na kousky, slaninu na kostičky, necháme ji vyškvařit, přidáme na pánvičku cibuli a vše restujeme do zlatavé barvy. Směs necháme vychladnout a přimícháme vejce a lžíci strouhanky. Z těsta si uděláme placičky, poklademe směsí a navrch můžeme přidat ještě plátek anglické slaniny. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova.



Diskuse k článku

  • Ivka

    10:57 15. 5. 2021 +1
    mě by tedy spíš zajímalo, jestli někdo upekl nějaký chleba tady z těch návodů, mě zaujal ten olivový, po přečtení ingrediencí si tedy neumím moc představit, zda z toho vůbec nějaký chleba bude, tolik droždí, tolik tekutin a ještě dvě vajíčka a tak málo mouky ..... zkoušel prosím někdo tento recept?
    • Inka

      12:50 3. 7. 2022 -1
      opravuji místo oliv patří ořechy
    • Majka

      16:57 17. 5. 2021 +1
      Ahoj, já sice nepekla podle tohoto receptu, ale mně přijde mouka a voda v pohodě. Olej také a má jiné vlastnosti než voda. 3 decy na čtvrt kila mouky není moc. Ovšem sama se musíte řídit trochu selským rozumem. Jestli Vám to přijde hodně, dejte méně, ale vsadím se, že Vám ty tekutiny budou chybět a přidáte je nakonec.
      • Inka

        12:45 3. 7. 2022 0
        Ahoj paní Ivko, pekla jste už ten olivovo-fíkový? Jak to dopadlo.Taky mě zaujal - víc ten obrázek, ale nevím,zda bych ty olivy a fíky mohla vynechat a sladkost nahradit přidáním 1 lžíce medu.
  • Márinka

    08:48 21. 9. 2019 +1
    Lichořeřichu mám taky moc táda. Pěstuji ji v truhlících na okně. Vyrábím si z ní tinkturu a květy, listy i semena si suším.
  • Jana Z

    16:26 26. 3. 2015 +3
    Doporučuji banánový chléb/buchtu.. jednoduchý a zdravý!
    VIDEONÁVOD ZDE: https://www.youtube.com/watch?v=pcMtFfGEZzc&feature=youtu.be
  • Alena Valášková

    14:16 21. 11. 2014 0
    Bohužel jste asi nepochopila můj komentář, ale to nevadí. Hezký víkend vám i všem čtenářům Spektra zdraví.
  • René - Spektrum Zdravi

    14:16 21. 11. 2014 +2
    Ahoj lidi, však se nic neděje :-)

    každý má právo na svůj názor a koneckonců i naše redakce není neomylná (doufám, že po mně dámy nehodí klávesnici :-) )

    Rád bych odvedl pozornost od teploty trouby na dobrý chléb :-) a pokud jste všichni příznivci našeho portálu (čehož si moc ceníme, neboť jeho původ a důvod vzniku vůbec nebyl komerční nápad) , tak mně osobně dnes zaujal nový článek naší kolegyně redaktorky o Lichořeřišnici!

    Osobně mám tuto rostlinku/bylinku moc rád. Je to jenom pár let, co jsem se dověděl, že je to velmi atraktivní léčivka. A já miluju univerzální vychytávky dokonalé přírody. Lichořeřišnice je podle mého názoru úžasná v tom, že je krásná, barevná, trávník, skalku nebo květináč Vám krásně ozdobí, prostě působí moc pozitivně, no a při tom je hodně zdravá. Vezmete například barevný květ, zvolíte barvu :-) ozdobíte si skvěle svůj pokrm a ještě máte skvěly pocit, že děláte něco pro zdraví :-)

    Tak to je můj tip pro Vás dnes :-)

    A pohodový den.

    René
  • Prtka

    14:03 21. 11. 2014 +3
    ja jsem byla jen nastvana na podobne lidi, kteri shodi nejake sdeleni jen proto, ze sami si mysli a to zduraznuji jen mysli, ze se to ma delat jinak. Zaroven ani netusi, ze to co pomluvi je naopak spravne a v poradku. To nejsou ani slunickovi lide, jen jakysi "pseudoesoterici". A prave proto, ze nejsme na nejakem bulvaru nebo novinkach, kde jsou takovi rejpalove na dennim poradku, tak mne to vadi, nebot nejsem dokonala a takove prijemne rozjimani na prijemnem portalu jako je Spektrum zdravi mi tito rejpalove co placaji proste rozhodi. Nikdo neni dokonaly.
  • Alena Valášková

    09:44 21. 11. 2014 0
    Myslím, že přístupů k pečení chleba (ostatně jako k asi všemu jinému) existuje celá řada. Samozřejmě je rozdíl, jestli pečete chleba kváskový, ze sušeného droždí a pochopitelně má velký vliv taky druh mouky. Osobně z časových důvodů používám sušené druždí a předem vyhřátou klasickou zapékací misku. Peču na 230 a šutr z toho zatím nikdy nebyl. Rozdíl je samozřejmě taky v tom, jestli u nekváskového chleba použijete poklici nebo ne. Kváskový chleba pak kupuji od sousedky, která ho peče na 220 (a touto výrobou domácích chlebů se dokonce částečně živí, takže jich dělá několik desítek týdně).
    Původně jsem ale vlastně chtěla napsat, že fakt nevidím ale důvod se hádat a posílat do lesa kvůli jinému přístupu. Nepatřím mezi vyloženě sluníčkové lidi, ale Spektrum zdraví pro mě vždy bylo jakousi oázou pohody. Tyhle diskuze v poslední době to trochu kazí.
  • Prtka

    00:16 21. 11. 2014 +5
    Karle, jediny radoby moudra tu chrlis Ty a jeste je videt, ze nevis co rikas:-) O babickach vis uplnou prtku, tak si je neber do ust..na toz o peceni v troubach na drevo. Viz to co pises. Jestli chces susit testo nekde v lese na slunicku, aby jsi byl co nejdal od osklive komercni elektricke trouby, tak si bez, ale sam. Ale beda, jestli pojedes autem nebo busem, sezen si kone, jako tenkrat za babicek. A vlastne nechapu, proc jsi na netu a sjizdis internetovy recepty, to patri do stejne doby jako peceni chleba na 230. Za babicek zadny net nebyl. A net take prispiva k te dnesni osklive dobe. Vsechno ale nakonec dobre dopadne, protoze až budes starsi, tak zmoudris, uvidis.:-)
  • Karel

    23:47 20. 11. 2014 -1
    V pořádku, omlouvám se, také nevidím důvod péct chleba na nízkou teplotu, zvláště ne v dnešní době, kterážto dnešní doba je pro tuhle činnost určitě strašně důležitá :-)
  • Sabina

    23:15 20. 11. 2014 +1
    Kdo tu psal o babičkách a pečených rukách? Já psala, že takto se chleba úplně běžně peče a je pak velmi dobrý. A nevidím důvod ho v dnešní době péct na nízkou teplotu (což jistě oceňují i ony zmíněné babičky).
  • Karel

    22:29 20. 11. 2014 -7
    Dnes jsou těžce v módě babičkovské recepty a rady, zřejmě už ten samotný pojem babička má vyvolávat představu moudra, starosvětské solidnosti a poctivosti za jakoukoliv cenu, viz originální reklamy kdejakého kanálu, kde moudro rovná se prachy:-)
    Nuže, ty skutečné, tedy nikoliv seriálové babičky s přehledem pekly (a stále pečou) například celožitný chleba při takové teplotě, kdy vydržely nataženou rukou v otevřené troubě, tedy slovy asi sto stupňů. Slovo ASI proto, že neměly (a stále nemají) digi teploměr, natož smartphone s digi, proto to takhle neřeší. Faktem ovšem je, že tyhle babičky klidně můžou mít Alzheimera, což vám potvrdí každý kanál!
    V každém případě přeji nevšední půlhodinové zážitky s rukou v otevřené troubě s 230 stupni Celsiovými...
    • Tonja

      00:22 22. 3. 2023 0
      Chleba se peče v uzavřené troubě. Mít troubu otevřenou a při pečení v ní držet ruku může jen opravdový pitomec, Karle.
  • Prtka

    13:49 20. 11. 2014 0
    Karel to testo na chleba jenom totiz ohriva a susi! :-))))
  • Sabina

    12:37 19. 11. 2014 +1
    Nevím, z čeho usuzujete, že je to pitomost. Já takto peču chleba cca 3x týdně a hasiči nikdy nebyli třeba, naopak chleba je výborný s křupavou kůrkou.
  • Karel

    21:00 15. 11. 2014 -8
    Cituji z výše uvedeného textu:

    "Celozrnný chléb z pšeničné a žitné mouky...
    ...troubu si předehřejeme na 230°C a pečeme po dobu 30 minut. Víko sundáme a pečeme ještě 10 – 15 minut tak, aby se nám na chlebu vytvořila pěkná kůrka." konec citace.

    Kdo chce ten chleba hned vyhodit, případně volat hasiče, tak ať se téhle pitomosti drží, v každém případě však spatří opravdu pěknou kůrku:-)
    Pokud ale pečete chleba na jídlo, tak uberte minimálně 100 (slovy sto) stupňů Celsiových...
    • Tonja

      00:19 22. 3. 2023 +2
      Peču chleby už třetím rokem. 230°C až 250°C na začátku pečení je normálních (v troubě je i pára), po 15 minutách vyvětrám páru, snížím na 200°C a chleba dopeču.
      Vaše rada péct chleba při teplotách 130°C a nižších je podivná a neodpovídá praxi.
  • Zobrazit další komentáře

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.