Jak na první kváskový chleba krok za krokem?

img
08. 02. 2018 Přečteno: 4847x

Jste už unavení kvalitou kupovaných chlebů? Chcete jíst kvalitní pečivo, ale zároveň za něho nechcete každý týden platit majlant? Pak se s námi pusťte do výroby pravého domácího poctivého kváskového chleba. Pečení je sice trochu alchymie, s naším podrobným návodem to ale hravě zvládnete a brzy se stanete mistry oboru. 

Kváskový chleba je tradiční pečivo, které pekly naše babičky a prababičky. Dříve se peklo v jeden den, kdy se roztopila kamna dřevem a upekla se zásoba chleba na celý týden. Dnes máme supermarket za rohem a tak už se tradiční kváskový chleba peče v málo domácnostech. Je to ale škoda. Kromě toho, že je domácí kvasový chléb chuťově výborný, je pečení taky ohromná terapie, který stmeluje domácnosti a uvolňuje mysl

Čtěte také:

Domácí kváskový chléb - dva recepty na výborný chléb z kvásku

Co je to kvásek?

Žitný kvásek je právě ta tajná přísada, která dává kváskovému chlebu jeho pověstnou nakyslost. Domácí výroba kvásku je poměrně zdlouhavý proces. Pokud se vám tedy nechce investovat čas do prvotní výroby kvásku, můžete si ho buď koupit ve zdravé výživě, případně využít kváskovou mapu, což je aplikace, která umožňuje lidem předávat se mezi sebou kvásek. 

Jak vyrobit kvásek?

Pokud si ale chcete užít výrobu chleba sami pěkně od A do Z, vyrobte si doma kvásek sami. Proces je poměrně dlouhý a výroba kvásku vám zabere 4 až 6 dní. Mikroorganismy v žitné mouce ale vytvoří samy kypřící plyn, a tak nám po 4 až 6 dnech vznikne kvásek

1. den

Do čisté nádoby si dejte žitnou mouku a vlažnou vodu v poměru 1:1, 100 ml vody a 100 g mouky. Vytvořte hladké těsto a kvásek dejte na teplé místo (například k radiátoru).

2. den

Druhý den by měl být kvásek napěněný, přidáme k němu 50 g mouky a zhruba dvakrát více vody. 

3. den

Přidáme opět 50 g mouky a zhruba stejné množství vody.

4. den

Zopakujeme totéž jako třetí den a necháme ještě 24 hodin stát. Poté by měl mít kvas kyselou (ale spíše ovocnou) vůni a konzistenci měkkého těsta. Takový kvásek můžeme použít na pečení. Lžíci si ale předtím odebereme a uchováme v lednici na další pečení chleba.

Uchování kvásku na další pečení chleba

Kvásek není potřeba vždy vytvářet nový a absolvovat tak náročnou skoro týdenní cestu, než se zrodí. Pro uchování kvásku se používá jednoduchá metoda. Jakmile budete péct nový chleba, vytáhněte si z lednice kvásek a nechte 1 lžíci (50 až 75 gramů) na 12 až 16 hodin rozkvasit. Dělá se to tak, že se ke kvásku přidá žitná mouka a voda v poměru 1:1 (záleží na receptu). Z takto připraveného namnoženého kvásku si opět odebereme jednu lžíci a necháme ji v lednici. Použijeme při dalším pečení.

Jak dlouho kvásek v lednici vydrží?

Kvásek vydrží v lednici zhruba týden. Pokud byste během týdne nedělali chléb, kvásek není třeba vyhazovat, ale stačí s ním provést následující. Nechejte ho rozkvasit podle návodu výše (tedy žitná mouka a voda v poměru 1:1 na 12 hodin na teplé místo). Poté si odeberte 1-2 lžíce do lednice a zbytek kvásku zklikvidujte. 

Pečení chleba z kvásku

Proč péct kváskový chleba? Oproti běžnému vydrží déle, má křupavější kůrku, vláčnější střídku, a navíc si můžete udělat přesně takový chléb, jaký máte rádi. Klidně 100 % žitný, pšeničný bílý, celozrnný nebo třeba semínkový. My vás teď naučíme základní recept na kváskový chleba. 

Kváskový chleba  - základní recept

Kvaskovy chleb_postup (2)

Co budete potřebovat?

1. fáze

  • 1 lžíce kvásku (50 g)
  • 150 g žitné mouky
  • 150 ml vody

2. fáze

  • 500 g pšeničné chlebové mouky
  • 250 - 300 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu

Postup

Nejprve si namnožíme kvásek. Z lednice si vytáhneme kvásek a lžíci smícháme s žitnou moukou a vodou. Nejlépe se to dělá ve velké zavařovací sklenici. Důkladně promícháme, uzavřeme a necháme 12 hodin stát na teplém místě. Poté si kvásek smícháme moukou, vodou, solí a kmínem a uhněteme těsto. Můžeme použít robot. Těsto necháme kynout zhruba 2 hodiny (podle teploty v místnosti. Poté si z těsta překládáním vytvarujeme bochník, který položíme kynout do ošatky (vysypané moukou). Chléb necháme v ošatce kynout zhruba 2 hodiny.

Poté přendáme na sázecí lopatu (stačí kus kartónu) a vložíme do trouby předehřáté na 250 stupňů. Zároveň musí být nahřátý i plech. Do spodní části trouby si umístíme starší plech, na který nalijeme 100 ml vody.

Chléb pečeme při 250 stupních 15 až 20 minut. Jakmile mu zhnědne kůrka, odvětráme troubu, snížíme teplotu na 230 stupňů, vyndáme plech s vodou a chleba dopečeme dalších zhruba 20 minut. 

Že je kváskový chleba hotový poznáme podle poklepání, které musí znít dutě.  

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Návod na homemade velikonoční ozdoby. Dejte koledníkům vlastnoručně malovaná vajíčka

Velikonoční ozdoby nesmí chybět v žádné domácnosti! Zajděte si koupit kvalitní vajíčka a vyrobte si, podle našich návodů, snadné a...

Velikonoce bez chemie! Barvení vajíček - cibulí, řepou, kurkumou, borůvkami i zelím

Barvení vajíček patří mezi symboly Velikonoc. Při barvení vajíček si mnoho z nás jistě vzpomene na vajíčko ozdobené nádhernými, al...

Kouzlo slunovratu v kulisách dneška

Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...

Barborky: Zapomenutá tradice živých květů u štědrovečerního stolu

Dnes je 4. prosince a svátek má Barborka. Je to den, kdy bychom podle jedné z českých vánočních tradic měli vyrazit ven a přinést si domů větvičku třešně. Pohrdnout samozřejmě nemusíte ani jiným časně kvetoucím...

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Máte rádi jarní a velikonoční ozdoby? Vyrobte si originální děrovaná vajíčka 

Vajíčka jsou symbolem Velikonoc. A protože už je tu velikonoční týden, je nejvyšší čas přichystat si nějaké velikonoční ozdoby. Poradíme vám, jaké dekorace si můžete sami doma, snadno a hravě, vyrobit.

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Jak vyrobit dárek na poslední chvíli? Tipy na bleskurychlé a jednoduché hand made kousky

Vyrobit dárek na poslední chvíli nemusí být nadlidský výkon. Postačí vám k tomu jen trochu času a trpělivosti. Nabízí se široká šk...

Jak vtipně darovat peníze?

Vánoce jsou v mnoha směrech výzvou. Zatímco tradiční pojetí vybízí k zastavení a zamyšlení se nad uplynulým rokem, novodobý přístup je spíše o obdarovávání svých blízkých. Zatímco u malých dětí ještě dokážeme o...

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…