Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

img

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Už vás nebaví kupovat chléb v obchodech anebo si prostě a jednoduše chcete upéct svůj vlastní chleba? Máme pro vás skvělý a snadný recept na domácí chléb z kvásku, po kterém se doma všichni utlučou. Rozhodně není potřeba kupovat si kvůli domácímu chlebu pekárnu. Bohatě si vystačíte s troubou. Náš recept na chleba so zamilujete. Jdeme na to.

Proč je lepší domácí chléb?

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:

Čtěte také:

Jak na domácí pečivo bez pekárny - 10 skvělých receptů

  • Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný

Když si domácí chléb pečete pro sebe, dáte do něj samozřejmě to nejlepší a pracujete s kvalitními surovinami. Vlastní upečený domácí chléb z kvásku nebude obsahovat žádné přidané látky jako v obchodech, které našemu zdraví moc nepřidávají.  

  • Obsahuje méně lepku

Díky přirozenému kvašení obsahuje domácí chléb i mnohem méně lepku. Navíc organické kyseliny, které se v chlebu díky kvašení vyskytují, jsou našemu zdraví velice prospěšné. Záleží i na použité mouce. Čím kvalitnější bude, tím bude i chléb výživnější a našemu tělu dodá potřebné minerály

  • Chléb více zasytí

Takový domácí chléb z kvásku vás také mnohem více zasytí. Jak je to možné? Snadno. Díky vyššímu obsahu cenných látek, které v běžném chlebu v supermarketu neseženete. Také čím více použijete celozrnné mouky, tím méně vám bude kolísat vaše hladina cukru v krvi. Takový chléb je pak rozhodně vhodný na snídani, ideálně v kombinaci se zeleninou, případně luštěninami. Budete mít díky němu kompletní výživné jídlo.

  • Skladováním se chléb nezkazí

Chleba si udrží výbornou chuť dokonce i když jej budete skladovat několik dní. Sami víte, že chleba z obchodů bývá většinou již druhý den méně chutný. To se vám ovšem s vaším upečeným chlebem doma stát nemůže.

Kvásek z droždí

Nejprve si připravíme kvásek z droždí, bez něhož se neobejdeme. Na kvalitní kvásek z droždí potřebujeme:

  • droždí
  • mléko
  • cukr
  • žitná mouka

Do misky rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru. Důkladně promícháme do té doby, dokud nevznikne kaše. Cukr dáváme proto, že kvasinky jej pro rozmnožování potřebují. Ohřejeme mléko a přidáme ke kvasnicím. Pořádně promícháme a poté necháme odpočinout pod utěrkou na teplém místě, dokud nezačne bublat. Kvásek by měl být do druhého dne hotový.

Tip! Kvásek si schovejte do lednice a v případě potřeby jej přikrmte moukou. Nebudete muset čekat na to, až se kvásek udělá.

Domácí chléb z kvásku krok za krokem

Nyní se pustíme do dělání těsta a pečení, na což si připravíme:

  • 350 ml vody
  • 600g žitné mouky
  • kmín
  • sůl

Do velké misky dáme kvásek, přilijeme 350 ml vody a 600 g žitné mouky se špetkou soli a kmínu. Poté začněte hníst, přičemž postupně přilíváte vodu. Ideální je dát těsto do hnětačky. Cílem je mít krásně do hladka uhnětené těsto, které se příliš nelepí a drží tvar.

Těsto dáme do chlebové ošatky (lýková nebo proutěná), kterou vysypeme moukou. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme takovým způsobem, že kraje chleba přeložíme směrem do středu a dlaní silně přimáčkneme. To opakujte alespoň 5 minut.

Nakonec z těsta vytvarujeme kouli anebo ovál podle libosti. Posypeme žitnou moukou, přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme do ošatky. Necháme kynout hodinu a půl.

Až nám domácí chléb z kvásku pěkně vyskočí, tak jej dáme do formy na pečení a vložíme do trouby. Během pečení chleba pomažeme 2x až 3x vodou. Pečeme do té doby, dokud nemá zlatavou barvu. Pečeme na cca 30 minut na 230 stupňů.

K pečení není potřeba žádná speciální nádoba nebo domácí pekárna. Bohatě si vystačíte se svou vlastní troubou. Pokud budete chtít, do chleba můžete přidat semínka, zkusit chléb ze špaldové mouky a podobně. Každý domácí chléb pečený s láskou je vynikající.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…