Přichystejte si dobroty ze starých receptářů

Staročeské recepty v moderní době. Ochutnejte jídla, která často jedly naše prababičky

Na staročeské recepty se pozapomnělo. A je to škoda, protože staročeská jídla skvěle chutnají a mohou značně obohatit náš jídelníček. Tak co si třeba právě dnes připravit k obědu nebo k večeři něco výjimečného?

Zkuste sáhnout do receptáře po své prababičce. Staročeské recepty tam najdete pěkně na jednom místě. A možná tam najdete spoustu pokladů. Stejně jako my, když jsme pro vás sestavovali dnešní menu.

Staročeské recepty: Celerová polévka 

Přísady:

Čtěte také:

Staročeské polévky 3x jinak: Uvařte si je levně a chutně na oběd nebo k večeři

Staročeské recepty našich babiček: Kuřecí maso ve třech různých obměnách

Staročeské buchty 4x jinak aneb vzpomeňme si na pečení našich babiček

  • ½ polévkového talíře na proužky nakrájeného celeru
  • stejné množství pokrájených syrových brambor
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 4 lžíce vařené rýže
  • sůl
  • pepř
  • trocha muškátového oříšku

Příprava: 

Nakrájený celer a brambory podusíme na tuku a zaprášíme trochou mouky. Zalijeme 1,5 l vody a vaříme doměkka. Poté přepasírujeme přes síto. Vrátíme na plotnu, přidáme najemno nasekané celerové listy, pepř, sůl, muškátový oříšek a lehce povaříme. Podáváme s hrstí vařené rýže. Celerová polévka je sice oblíbená i dnes, přesto patří mezi původní staročeské recepty.

Staročeské recepty: Houbové karbanátky

  • 600 g čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 40 g másla
  • 3 žloutky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • pepř mletý
  • strouhanka na obalení 
  • sádlo na smažení (je možné použít slunečnicový olej)

Příprava: 

Houby a staročeské recepty k sobě neodmyslitelně patří. Tedy houby očistíme a vhodíme do cedníku. Zde je prolijeme horkou vodou, necháme okapat a nadrobno nakrájíme. Rozpálíme máslo a na něm zlehka osmahneme cibulku. Přidáme houby a chvíli restujeme. Jakmile změknou, odstavíme a necháme zchladnout. Přidáme smetanu, strouhanku, česnek, sůl, pepř a žloutky. Promícháme a necháme chvíli odpočinout. Ze směsi pak tvarujeme karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme na přiměřené vrstvě tuku.

Staročeské recepty: Zelné závitky

Přísady:

  • hrst lupenů z hlávky bílého zelí

Na nádivku:

  • ½ kg mletého vepřového a hovězího masa
  • 1 ks namočené housky
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 70 g sádla 

Příprava: 

Zelné lupeny povaříme ve slané vodě do poloměkka. Rozložíme je a necháme zchladnout. Mezitím si smícháním všech uvedených ingrediencí připravíme masovou nádivku. Tu pak postupně roztíráme na jednotlivé zelné listy. Poté je svineme a ovážeme režnou nití. Na pánvi rozpálíme sádlo, vložíme do něj zelné závitky a dusíme do měkka. 

Ochutnejte tradiční české dobroty

Staročeské recepty: Jihočeské drbáky

Přísady:

  • 750 g syrových brambor
  • 250 g vařených brambor
  • hladká mouka dle potřeby
  • sůl

Příprava: 

Nejprve se pustíme do brambor. Ty syrové nejprve nastrouháme na struhadle. Pak je zabalíme do plátna nebo utěrky a důkladně vymačkáme veškerou přebytečnou vodu. Dáme je do větší mísy a přistrouháme k nim brambory vařené. Bramborovou směs osolíme a promícháme. Namočenýma rukama pak tvarujeme malé koule, které následně obalíme v hladké mouce. Potom je vložíme do vroucí vody, kterou jsme osolily. Bramborové koule vaříme necelou půlhodinu. Pak je vytáhneme a necháme okapat. Tento pokrm patří mezi staročeské recepty, které je možno podávat buď jako slaný nebo jako sladký pokrm. Naslano s uzeninou v případě sladké verze třeba s ovocem nebo s tvarohem.

Staročeské recepty: Šterc z krupice

Přísady:

  • 200 g krupice
  • 50 g slaniny
  • 50 g sádla
  • 3 vejce
  • ¾ l hovězího vývaru nebo mléka
  • sůl

Příprava: 

Tento recept patří mezi velmi snadné staročeské recepty. Na sádle dorůžova opražíme krupici. Vmícháme celá vejce, sůl a vývar nebo mléko, dobře vše rozmícháme, přikryjeme poklicí a v troubě při mírné teplotě (cca 150 stupňů) necháme vysmahnout. Pokrájenou slaninu rozškvaříme a přelijeme přes šterc. Krájíme na kusy nebo vykrajujeme noky.

Staročeské recepty: Dezert z jablek

Přísady:

  • 2 větší jablka
  • rum
  • 1 vejce
  • cukr
  • máslo
  • skořice

Příprava: 

Jablka oloupeme, zbavíme je jádřince a nakrájíme na silnější kolečka. Polijeme je trochou rumu a necháme hodinu až dvě odstát. Poté ušleháme vejce s cukrem. Ve směsi jablka namáčíme a smažíme na pánvi. Na talíři posypeme skořicí. Dezert z jablek patří mezi staročeské recepty, které bez problémů zvládnou i děti.

Autor článku: Monika Poledníková

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 18. 10. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 19. 10. 2021
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 20. 10. 2021
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je úplněk. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 21. 10. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 10. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 10. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 10. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Amalgámy a těžké kovy v těle. Jak moc nás mohou ovlivňovat?

Poslední dobou se hodně hovoří o negativních následcích těžkých kovů, které se nám usazují v těle. Ať už jde například o amalgámové výplně nebo třeba o těžké kovy z mořských ryb, které konzumujeme, nelze opomíj...

Manželská krize se může dostavit kdykoliv. Jak ji společně zvládnout?

Manželská krize přichází z čista jasna a ohrožuje soužití dvou lidí. Může ji způsobit náhlý a aktuální problém anebo i ten, který se táhne po několik let. Podle odborníků nelze očekávat, že bude manželství vždy...

Amalgámy a těžké kovy v těle. Jak moc nás mohou ovlivňovat?

Poslední dobou se hodně hovoří o negativních následcích těžkých kovů, které se nám usazují v těle. Ať už jde například o amalgámové výplně nebo třeba o těžké kovy z mořských ryb, které konzumujeme, nelze opomíj...

Syndrom podvodníka je reálnou úzkostnou poruchou. Jak z toho ven?

Syndrom podvodníka je známý též pod cizojazyčným pojmem imposter syndrom. Řadí se mezi úzkostné poruchy, tudíž jeho projevy není radno podceňovat. Vyvinout se může u jakéhokoliv člověka, a to jak u studenta, ta...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Je cvičení během menstruace prospěšné nebo byste měla zůstat spíše v klidu?

Známe to všechny velmi dobře. Jakmile přijde menstruace, do ničeho se nám nechce, jsme unavené a často i bez energie. I když to bude znít zvláště, tak správný a vhodný pohyb během menstruace napomůže vyplavován...

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Osmák degu je chytrý hlodavec. Na co myslet, než si ho pořídíte?

Osmák degu je známý též jako chilská veverka. Jak již sám název napovídá, pochází z daleké Chile. Tento malý hlodavec je mezi chovateli velice oblíbený. Jeho chov není nijak zvlášť náročný. Kromě jiného bývá os...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nepečený koláč v pěti skvostných variacích. Zamlsejte si!

Nepečený koláč budete mít připravený během několika málo minut. Pohostíte jím přímo královsky nejen vzácnou návštěvu, ale také svou milovanou rodinu. Pustit se do jeho výroby může i cukrář amatér. Není na tom n...

Už jsem pod čepcem...

Počítám to, a je to přesně deset dní, co jsem pod čepcem neboli už jsem provdána. A jsem provdána za muže nejlepšího, nejúžasnějšího, božského. Prostě je to moje životní láska a věřím, že je to na furt. No a taky se hlásim vám všem, že jsem...přežila!