Staročeská jídla z jižních Čech: Uvaříte si kočičí svatbu, houbovec, cácorku anebo vynikající kulajdu?
Staročeská jídla mají bezesporu svou tradici. Na některých místech republiky se vaří dodnes. Znáte konkrétní krajové speciality? Pokud ne, můžete si nyní obohatit svůj domácí receptář o další skvělé tipy z jižních Čech. Pod prapodivnými názvy se skrývají lahodné pokrmy, kterými nasytíte i ty největší jedlíky.
Mezi jihočeská staročeská jídla můžeme zařadit například kočičí svatbu, což je v podstatě velmi zdravá směs z krup a hrachu. Radost si však mohou udělat i milovníci bezmasých pokrmů s houbovcem, který se bude hodit nejen na oběd, ale i na odpolední svačinu. A když vás nenadchne ani jeden z uvedených receptů, vsadit lze ještě na cácorku či kulajdu.
Staročeská jídla z jižních Čech: Kočičí svatba
Pod velmi zvláštním až poetickým názvem kočičí svatba se skrývá vydatný pokrm, který s oblibou vařily naše praprababičky a prababičky. Staročeská jídla v této podobě ovšem chutnají i dnes. Připravte si zdravou dobrotu třeba k rychlému nedělnímu obědu.
Potřebné ingredience na pokrm zvaný kočičí svatba
-
kroupy: 200 gramů
-
česnekové stroužky: 3 kusy
-
sušená majoránka: dle chuti
-
vepřové sádlo: cca 80 gramů
-
zelený hrách: 300 gramů
-
bobkový list: 1 kus
-
drcený kmín: dle chuti
-
cibule: 1 kus
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
-
kousek uzeného masa nebo slaniny
Recept na staročeský pokrm zvaný kočičí svatba
Ideální bude, když začněte den předem. Měli byste totiž propláchnout a namočit do studené vody hrách. Druhý den jej uvařte do měkka v mírně osolené vodě s bobkovým listem. Také je potřeba proprat ve vodě kroupy a uvařit je. To by mělo trvat nejdéle 10 až 20 minut, záleží na velikosti krup. Do hrnce se solenou vodou kromě jiného přidejte i 20 až 25 gramů vepřového sádla. Nyní si k ruce vezměte pánev a na ní rozpalte zbývající sádlo. Posléze na tuku restujte jemně pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájené uzené maso. Po chvíli přidejte i prolisované česnekové stroužky, okořeňte drceným kmínem, majoránkou, solí, pepřem a řádně promíchejte. Na závěr ke směsi vložte i vařený a okapaný hrách, uvařené kroupy a řádně promíchejte. V tuto chvíli je vaše kočičí svatba, která se řadí mezi krajová staročeská jídla, hotová. Podávejte teplé třeba se sladkokyselým zelím. Dobrou chuť.
Staročeská jídla z jižních Čech: Houbovec
Mezi staročeská jídla z jihu České republiky se řadí i chutný houbovec, který osloví především milovníky bezmasých pokrmů. Hodí se nejen na rychlý oběd ale i na svačinu do práce. Je to v podstatě takový rychlý slaný koláč.
Potřebné ingredience na přípravu jihočeského houbovce
-
starší housky: 4 kusy
-
mléko: 1 litr
-
vajíčka: 4 kusy
-
čerstvé, sušené či mražené houby (ideálně lesní): 1 kilogram
-
sušená majoránka: dle chuti
-
čerstvá pažitka: dle chuti
-
máslo: cca 50 až 60 gramů
-
česnekový stroužek: 1 kus
-
trochu strouhanky
-
sůl: dle chuti
Recept na jihočeský houbovec
Začněte tím, že si rozmočíte v mléce na kostičky pokrájené starší housky. Posléze si rozpalte v pánvi trochu másla a na něm poduste lesní houby. Také je můžete dle chuti okořenit solí. Dále si k ruce vezměte větší mísu a v ní smíchejte na másle restované a podušené houby, v mléce rozmočené housky, vaječné žloutky, sušenou majoránku dle libosti, jemně nasekanou pažitku, lisovaný česnek a případně přisypte i sůl. Nakonec ještě vyšlehejte z bílků tuhý sníh a zakomponujte ho do houbové směsi. Vznikne vám tak nadýchané těsto. To vlijte do pekáčku vymazaného poctivě máslem a vysypaného strouhankou. Houbovec pečte asi půl hodiny při teplotě 185 °C. Až tento tradiční slaný koláč okusíte, budete krajová staročeská jídla milovat! Přejeme dobrou chuť.
Staročeská jídla z jižních Čech: Cácorka
Protože je polévka grunt, nemůžeme ji rozhodně vynechat. Mezi jihočeská staročeská jídla patří takzvaná cácorka, což je v podstatě velmi prostá smetanová polévka s kysaným zelím. Maso v ní ovšem nehledejte, za to ale doplní mnoho vitamínu C!
Potřebné ingredience na přípravu polévky cácorky
-
zakysaná smetana: 250 gramů
-
žlutá cibule: 1 kus
-
kysané zelí: 300 gramů
-
hladká mouka: 2 lžíce
-
vepřové sádlo nebo olej: 1 lžíce
-
podrcený kmín: dle chuti
-
sůl a pepř: dle chuti
-
horká voda: 1 litr
-
brambory: cca 200 až 300 gramů
-
máslo: dle chuti
Recept na jihočeskou polévku zvanou cácorka
Začněte tím, že si do velkého hrnce nalijete horkou vodu (ideálně převařenou) a do ní vložíte kysané zelí. To vařte po několik minut do změknutí. Posléze si v hrníčku rozmíchejte zakysanou smetanu s dvěma lžícemi hladké mouky a směs nalijte do vývaru se zelím (až bude měkké). Tím vše dokonale zahustíte. Nakonec ještě orestujte na sádle nebo oleji najemno nasekanou cibuli a vložte ji do polévky cácorky. Ochuťte solí, případě i pepřem a také drceným kmínem. Pokrm se podává s vařenými brambory, které rozšťoucháte s máslem a troškou soli. Staročeská jídla byla velmi prostá, protože maso bylo velmi drahé a hůře dostupné. Avšak polévku si můžete samozřejmě doplnit i o opékanou slaninu, pokud budete chtít. Přejeme vám dobrou chuť.
Staročeská jídla z jižních Čech: Kulajda
A na závěr zde máme vynikající jihočeskou polévku zvanou kulajda. Kdo by tento gastronomický skvost neznal! Řadí se též mezi populární bezmasá a staročeská jídla.
Potřebné ingredience na staročeskou kulajdu
-
velké brambory: 4 kusy
-
lesní houby (ideálně čerstvé, mohou být ale i sušené): 300 gramů
-
smetana ke šlehání: 200 ml
-
čerstvý kopr (jemně nasekaný): 2 lžíce
-
cibule: 1 kus
-
voda nebo zeleninový vývar: 1 700 ml
-
bobkové listy: 3 kusy
-
drcený kmín: dle chuti
-
ocet: dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
celý pepř: 10 bobulek
-
nové koření: 8 bobulek
-
hladká mouka: 60 gramů
-
vařená vajíčka: 4 až 5 kusů
-
máslo: 1 až 2 lžíce
-
slunečnicový olej: dle potřeby
Recept na staročeskou kulajdu
Nejprve si oloupejte brambory, cibuli a očistěte houby. Poté všechny suroviny pokrájejte na menší kousky a orestujte na troše oleje. Po pár minutách vše přelijte vodou či vývarem a vařte spolu s novým kořením, celým pepřem, bobkovými listy, solí a drceným kmínem. Doba varu se odvíjí od toho, kdy změknou brambory. Proto tento proces kontrolujte. Až bude vaření brambor u konce, odeberte z vývaru kuličky celého koření, bobkové listy a také odlijte asi naběračku tekutiny do misky. V ní rozmíchejte smetanu ke šlehání, hladkou mouku a směs vlijte zpět do polévky. Rovněž přidejte do hrnce jemně nasekaný kopr, důkladně promíchejte a po několik minut vařte na mírnějším plamenu. Na závěr kulajdu dochuťte octem, solí, zjemněte máslem a máte hotovo. Porce podávejte ideálně s rozkrojenými vařenými vejci. Až ochutnáte, budete štěstím bez sebe. Staročeská jídla zkrátka uměla být nejen levná, ale i lahodná!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Staročeská jídla z jižních Čech: Uvaříte si kočičí svatbu, houbovec, cácorku anebo vynikající kulajdu?