Staročeské buchty 4x jinak aneb vzpomeňme si na pečení našich babiček

img

Staročeské buchty vás zavedou zcela jistě do vzpomínek na bezstarostné dětství. Mnohým lidem se určitě vybaví na jazyku se rozplývající koláče či jiné sladké pečivo od babiček. Cítíte tu omamnou vůni? Připomeňte si ji s těmito unikátními babičkovskými recepty a upečte ty nejlepší buchty pod sluncem!

Přinášíme vám čtyři tipy na staročeské buchty, které zachutnají i těm nejmlsnějším jazýčkům ve vaší rodině. Vyčleňte si však dostatek času na tvoření tohoto výtečného pečiva. Proces vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Výsledek je ovšem bezkonkurenční.

Staročeské buchty 4x jinak: Nadýchané makové od šikovné babičky

Tyto staročeské buchty skoro jako od babičky se vyrábí z tradičního kynutého těsta, které vás nadchne svou vláčností a jemností. Použít jej ostatně můžete i na oblíbené záviny a štrůdly. Nyní se však pusťme do pečení voňavých buchet. Potřebovat budete tyto ingredience:

Čtěte také:

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

  • 250 mililitrů teplého mléka
  • 100 mililitrů slunečnicového oleje
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 3 vaječné žloutky
  • špetku soli
  • 40 až 50 gramů krupicového cukru
  • asi 1 lžíci citronové kůry
  • ½ kilogramu hladké mouky
  • 1 balíček mletého máku
  • 1 šálek moučkového cukru
  • povidla dle chuti

Začněte tím, že si do velké mísy vlijete teplé mléko a v něm rozmícháte slunečnicový olej. Poté vložte i vaječné žloutky, špetku soli, strouhanou kůru z citronu, krupicový cukr, rozmělněné droždí, rukama vše prohrábněte a nechte vzejít kvásek (5 až 10 minut). Následně do směsi postupně zapracujte prosátou hladkou mouku a vytvořte hladké měkké těsto. To pak přikryjte utěrkou a dejte kynout na hodinu a půl. Až hmota pěkně vykyne, vyjměte ji z mísy na pomoučený vál, a ještě trochu propracujte. V další fázi těsto rozdělte na asi 25 stejně velkých kousků, z kterých tvořte placky. Nyní je čas pustit se do přípravy náplně z máku. V misce si promíchejte mletý mák spolu s moučkovým cukrem a menším množstvím povidel. Směsí plňte placky a tvořte své jedinečné staročeské buchty. Až budete mít vše zpracované, vyskládejte buchty s mákem na plech s pečícím papírem, pomažte rozšlehaným žloutkem s trochou teplého mléka a dejte péct do trouby na cca 30 až 40 minut při 180 °C. Po vychladnutí podávejte pečivo posypané moučkovým cukrem. Dobrou chuť.

Staročeské buchty 4x jinak: S křupavou drobenkou a švestkami

Kromě standardních náplní jako je maková nebo tvarohová, můžete své sladké domácí pečivo osvěžit i ovocem. Staročeské buchty s kompotovanými švestkami a křupavou drobenkou se u vás doma dlouho „neohřejí“. Všichni budou chtít přidat. Na jejich přípravu budete potřebovat tyto suroviny:

  • ½ kilogramu polohrubé mouky
  • 25 gramů droždí (čerstvého)
  • 1 vajíčko
  • 70 až 80 gramů cukru krupice
  • ¼ litru vlažného mléka
  • špetku soli
  • ¼ lžíce citronové kůry
  • 80 gramů rozpuštěného másla + trochu na potření buchet
  • 2 až 3 balíčky skořicového cukru
  • 1 sklenici kompotovaných švestek
  • moučkový cukr na posyp upečených buchet

Na drobenku si obstarejte:

  • 2 lžíce másla
  • trochu vanilkového cukru
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru

Až budete mít vše potřebné připravené, můžete začít tvořit těsto na staročeské buchty se švestkami a drobenkou. Ze všeho nejdříve si zapněte troubu a dejte ji zahřívat na cca 170 °C. Pak v míse smíchejte teplé mléko spolu s rozdrobeným droždím a dvěma lžícemi krupicového cukru. Počkejte asi čtvrt hodiny, než vzejde kvásek. Posléze do něj vsypte zbylý cukr, špetku soli, citronovou kůru, prosátou polohrubou mouku, vlijte rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto, které bude vláčné konzistencí. Nyní jej překryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo po dobu jedné hodiny. Až uplyne potřebná doba kynutí, vyklopte těsto na pracovní plochu a vytvořte z něj asi 20 stejně velkých kuliček. Ty následně splácněte a plňte okapanými a skořicovým cukrem ochucenými švestkami. Pečlivě zabalte do tvaru buchet a vyskládejte jednotlivé porce na plech s pečícím papírem. Povrch těsta pomažte trochou rozpuštěného másla, posypejte drobenkou (z másla, hrubé mouky, vanilkového a moučkového cukru) a dejte péct zhruba na 30 až 40 minut do trouby. Podávejte s oblíbeným nápojem po vychladnutí. Dobrou chuť.

Staročeské buchty vyžadují pečlivé připravení kynutého těsta.

Staročeské buchty 4x jinak: Povidlové a tvarohové ze sádlového těsta

Je více než jasné, že staročeské buchty připravovaly všechny babičky a prababičky obdobně. V některých receptech jsou však k nalezení menší obměny surovin. Tak jako v tomto. Do těsta zkuste přidat sádlo, jako kdysi dávno jedna zručná babička. Možná jste o této variantě slyšeli, ale ještě ji nevyzkoušeli. Nyní máte možnost. Upečte si voňavé buchty právě teď. Potřebujete:

  • ½ kilogramu hladké mouky
  • 100 gramů sádla + trochu na potření buchet
  • 2 vaječné žloutky
  • špetku soli
  • ¼ litru vlažného mléka
  • 100 gramů moučkového cukru
  • ½ kostičky čerstvého droždí
  • 1 až 2 lžičky rumu
  • švestková povidla na plnění
  • sladký tvaroh na plnění

V první řadě si opět předehřejte troubu na 150 až 160 °C. Poté si v misce udělejte základ na kvásek z trochy vlažného mléka, rozmělněného droždí, jedné lžíce cukru a jedné lžíce mouky. Mírně promíchejte a dejte na teplé místo vzejít (bude to trvat asi čtvrt hodiny). Následně do velké mísy prosejte hladkou mouku, přilijte k ní rozpuštěné a zchladlé sádlo, vložte žloutky, špetku soli, zbytek moučkového cukru, vlijte rum a také vzešlý kvásek. Nakonec rukama vypracujte hladké a nelepivé těsto, které musí kynout při pokojové teplotě asi 40 až 60 minut. Po uplynutí doby začněte tvořit vláčné staročeské buchty. Těsto rozdělte na několik stejně velkých kousků a ty plňte dle libosti povidly nebo tvarohem. Dobře utěsněte a vyskládejte kuličky na plech s pečicím papírem. Těsto na povrchu pomažte rozpuštěným sádlem a nechte ještě vykynout po dobu dvaceti minut. Nakonec dejte buchty péct do trouby na zhruba půl hodiny. Až krásně zezlátnou a upečou se, vyjměte je a pocukrujte. Podávejte vychladlé třeba s kávou. Dobrou chuť.

Staročeské buchty 4x jinak: S muškátovým oříškem a vařenou bramborou

A na závěr zde pro vás máme recept na staročeské buchty ovoněné muškátovým oříškem. Do těsta se kromě jiného přidává i vařená brambora pro větší vláčnost a plnější chuť. Vyzkoušejte tento mimořádný tip a budete unesení z výsledku. Potřebovat budete tyto ingredience:

  • ½ kilogramu polohrubé mouky
  • 2 vaječné žloutky
  • 20 gramů čerstvého droždí
  • 1 ks vařené a loupané brambory
  • 200 až 300 mililitrů vlažného mléka
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky citronové kůry
  • 100 gramů moučkového cukru
  • cca 80 až 90 gramů rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla

Plnit můžete staročeské buchty náplní z povidel, kterou připravíte z:

  • 1 až 2 lžic rumu
  • 1 kelímku povidel
  • 1 lžíce teplé vody
  • špetky mletého hřebíčku
  • špetky kůry z citronu

I tyto staročeské buchty s muškátovým oříškem vyžadují přípravu kvásku. Do misky si vlijte trochu mléka, přisypte cukr, rozdrobené droždí a nechte vzejít. Mezitím si do jiné mísy prosejte polohrubou mouku, přisypte špetku muškátového oříšku, sůl, citronovou kůru, vlijte zchladlé rozpuštěné máslo, vložte žloutky, moučkový cukr, jemně strouhanou vařenou bramboru a vypracujte pomocí rukou nebo kuchyňského robota hladké a nelepivé těsto. Na omak by mělo být vláčné. Nyní přichází čas kynutí (60 minut). Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte jej na vál a rozdělte na několik stejně velkých kusů. Z těch tvarujte placky, které plňte povidlovou náplní. Připravené buchty vyskládejte do pekáčku vymazaného máslem (silnější vrstva). Na povrchu je ještě potřete rozpuštěným sádlem a po asi čtvrt hodině dalšího kynutí dejte péct při teplotě 170 až 180 °C na půl hodiny. Až se buchty upečou, vyjměte je z trouby a potřete vlažným mlékem. Budou tak krásně měkké. Posypte moučkovým cukrem a podávejte. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.