Staročeské polévky 3x jinak: Uvařte si je levně a chutně na oběd nebo k večeři

img

Staročeské polévky mají stále své příznivce, jelikož sestávají z levných ingrediencí, a přesto jsou chutné. Zasytí a příjemně vás zahřejí v kterémkoliv ročním období. Přinášíme vám několik osvědčených babičkovských tipů, které osloví jak vegetariány, tak i „všežravce“ a gurmány.

Mezi typické staročeské polévky můžeme zařadit například česnečku „žebračku“, nebo drůbkový kaldoun. Nejen tyto dva jednoduché a lahodné recepty v následujících řádcích naleznete. Inspirovat se můžete třeba i zelňačkou „couračkou“, která je nabitá vitamíny.

Staročeské polévky 3x jinak: Česnečka „žebračka“

Když se řekne „staročeské polévky“, jistě se některým z vás vybaví česnečka „žebračka“. Tento ne příliš důstojný výraz však neubírá na její lahodnosti. Je sice složená z levnějších ingrediencí, ale výsledek rozhodně stojí za to. Potřebovat budete tyto suroviny:

Čtěte také:

Svítek do polévky

  • ¼ kilogramu chleba (ideálně staršího kváskového)
  • 6 až 8 stroužků česneku (nebo dle chuti)
  • 1 kus žluté cibule
  • 3 vajíčka
  • 750 mililitrů zeleninového vývaru
  • 1 až 2 lžíce vepřového sádla
  • cca 1 lžíce sušené majoránky
  • trochu drceného kmínu
  • 1 kus větší brambory
  • asi 1 dcl smetany na vaření (nemusí být)
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Před přípravou česnekové staročeské polévky si oloupejte cibuli i česnekové stroužky a nasekejte vše najemno. Některé kusy česneku můžete i prolisovat. K ruce si vezměte větší hrnec a v něm rozpusťte na středním plamenu trochu vepřového sádla. Až bude tuk rozpálený, orestujte na něm cibulku i česnek. Dále přisypte i loupanou a omytou bramboru nakrájenou na menší kostky a kousky chleba (případně jen střídky). V momentu, kdy cibulka zesklovatí a brambory se opečou, přisypte sušenou majoránku, kmín, sůl, dle chuti i pepř a promíchejte. V další fázi ingredience přelijte zeleninovým vývarem (může být i masový) a nechte vařit do měkka asi dvacet minut. Na závěr rozšlehejte v polévce vajíčka, zjemněte dle preferencí smetanou a podávejte horké. Pokud si budete chtít tuto staročeskou polévku vylepšit, můžete zvolit k servírování i strouhaný sýr a šunku. Přejeme dobrou chuť.

Staročeské polévky jsou levné a chutné.

Staročeské polévky 3x jinak: Drůbkový kaldoun

Drůbkový kaldoun patří spíš mezi svátečnější staročeské polévky, uvařit si ho však můžete prakticky kdykoliv. Tradičně je součástí svatomartinských hodů, co ho i přesto zvolit jako hřejivý pokrm na nedělní poledne? Obstarejte si tedy tyto suroviny:

  • 1 kilogram kuřecích nebo husích žaludků, krků, srdíček, skeletů (mohou být i z kachny či krůty)
  • cca 2 litry vody
  • 150 gramů mrkve, celeru a petržele ve stejném poměru
  • 100 gramů másla
  • 1 kus žluté cibule
  • 1 snítku čerstvé hladkolisté petrželky
  • 1 až 2 lžíce hladké mouky
  • trochu muškátového oříšku
  • 1 kus bobkového listu
  • 2 až 3 kuličky nového koření
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • 100 mililitrů smetany na vaření
  • 1 žloutek
  • 100 gramů širokých nudlí do polévky

Ještě předtím, než se pustíte do vaření této skvělé staročeské polévky, omyjte si pečlivě drůbky. Ty pak vložte do hrnce a přelijte vodou. Dále mírně osolte a dejte vařit na mírnějším plamenu po dobu dvou hodin. Průběžně vývar čistěte od pěny na hladině. Asi po dvou hodinách pak přidejte k drůbkům očištěnou kořenovou zeleninu, petrželku, kuličky nového koření, bobkový list a vařte další hodinu. Až bude vývar hotový, sceďte jej do jiného hrnce a maso se zeleninou nakrájejte na menší kousky. V prázdném hrnci následně rozpusťte máslo a opražte na něm jemně nasekanou cibulku. Až bude dozlatova osmažená, zasypte ji hladkou moukou a vytvořte světlou jíšku. Nakonec vše přelijte scezeným vývarem, vložte pokrájené maso (obrané drůbky), mrkev, celer, petržel a dobře promíchejte. Váš lahodný kaldoun je na světě, a tak jej můžete odstavit z plotny. Nakonec ho zbývá jen dochutit solí, pepřem, zjemnit smetanou s rozšlehaným žloutkem a je to. Polévku podávejte horkou s vařenými širokými nudlemi. Dobrou chuť.

Staročeské polévky 3x jinak: Zelňačka „couračka“, která doplní vitamín C

Zelňačka „couračka“ patří mezi zdravé staročeské polévky, díky které doplníte v chladném období především vitamín C. V tradičním receptu se přidává na závěr smetana na vaření, která pokrm zjemní, avšak je možné ji vynechat, pokud si držíte linii. K vaření budete potřebovat:

  • ½ kilogramu kysaného bílého zelí
  • 4 až 5 větších brambor
  • 3 bobule celého černého pepře
  • 3 bobule nového koření
  • 1 sušený bobkový list
  • 30 až 40 gramů másla
  • sůl na dochucení dle preferencí
  • 1 lžíci hladké mouky (na jíšku)
  • 2 dcl smetany na vaření
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • případně trochu cukru na doslazení polévky
  • 1 až 2 kusy paprikové klobásky (dle preferencí, nemusí být)

K vaření staročeské polévky zvané „couračka“ si připravte k ruce dva hrnce. V jednom si povařte do měkka loupané a opláchnuté brambory pokrájené na menší kousky. V druhém hrnci přiveďte k varu nasekané kysané zelí spolu s černým pepřem, bobkovým listem, kmínem a novým kořením. Až budou obě suroviny měkké, odstavte je z plotny a sceďte pouze zelí. Vývar z brambor poslouží perfektně k dokončení polévky. Dále si na pánvičce roztavte máslo a na něm orestujte dozlatova hladkou mouku. Tak vytvoříte světlou jíšku na zahuštění. Tu nakonec vlijte do tekutiny k bramborám, přidejte vařené zelí, dochuťte případně solí, mletou sladkou paprikou, cukrem, zjemněte smetanou na vaření, dobře promíchejte, nechte krátce projít varem a podávejte s opraženou klobáskou pokrájenou na kolečka. Přejeme dobrou chuť.

Chcete se inspirovat dalšími skvělými recepty? Zde několik dalších tipů:

30 receptů na rychlý bezmasý oběd

15x nedělní oběd jinak: Lehký a rychlý vegetariánský oběd

30 tipů na zdravý a rychlý oběd do 30 minut: Co uvařit k obědu, když není času nazbyt?

Oběd z jednoho pekáče: 5 receptů, které zvládne i začátečník

20 receptů na levná jídla pro celou rodinu do 100,-

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • Ellen
    7. 1. 2023 09:16
    Můžete, prosím, vysvětlit, z čeho budete mít v té zelňačce vitamín C, když to zelí UVAŘÍTE?
    • Eda OO7
      7. 1. 2023 18:01
      A muzete mi vysvetlit proc by jste mela ztracet vsechny vitaminy varenim?? nebo jako ze se vypari do jine dimenze? Vitaminy jsou rozpustne ve vode a jine v tucich a treba i zelenina se da upravovat tak , aby se co nejvic vitaminu uchovalo.. chce to si to trochu nastudovat a neprebirat jen… celý příspěvek